Gaming

Gamerzy na światłowodzie

12 lipca 2018

Gamerzy na światłowodzie

Mówisz sport, myślisz ruch. Jednak w e- sporcie chodzi o coś zupełnie innego. Tym, co łączy go z tradycyjnym sportem jest rywalizacja. W Polsce mają setki tysięcy fanów, którzy oglądają ich grę online i kibicują na turniejach. W świecie e-sportu są gwiazdami, na miarę piłkarzy z polskiej kadry narodowej. Mają swoich trenerów, jeżdżą na zgrupowania, codziennie ćwiczą. Jednak gamerzy unikają porównań do tradycyjnych sportowców. Tworzą wokół siebie społeczność ludzi, którzy żyją ich sportowymi sukcesami i porażkami.

Dlaczego świat zwariował na punkcie e-sportu? I czy strzelanie, wyścigi można jeszcze nazwać sportem?

Specjalnie dla Was weszłam do świata gamerów i porozmawiałam z najpopularniejszymi w Polsce graczami. Zobaczcie wywiady z członkami drużyny Virtus.Pro: PashąBicepsem, ich trenerem, Kubenem oraz exVirtusem, Snaxem. Wszyscy wykorzystują do grania światłowód Orange.

PashaBiceps

Jarosław Jarząbkowski, PashaBiceps jest członkiem drużyny Virtus.Pro i twarzą e-sportu w Polsce. Jest też przykładem człowieka, który dzięki talentowi i ogromnemu uporowi stał się gwiazdą e-sportu. Pasha regularnie trenuje na siłowni, a swój rytm dnia dostosowuje do rodziny i dzieci. Jeśli jesteście ciekawi, czy zdarzają mu się kontuzje, jak widzi swoją zawodową przyszłość i jakie ma marzenie, zobaczcie rozmowę.

Snax

Janusz Pogorzelski, Snax gra od 18 lat. Swoją przygodę z graniem zaczął jako 7-latek w kafejce rodziców. Z prostego rachunku wynika, że gra przez większą część swojego życia. Czy to oznacza, że wybiera się na sportową emeryturę?

Kuben

Jest trenerem drużyny Virtus.Pro. Odpowiada za taktykę, analizę rozgrywek, szukanie przyczyn porażek, motywowanie zawodników. Jak sam mówi, jest jednym z najstarszych graczy w Polsce (choć ma dopiero 30 lat!). Jak wygląda praca trenera e-sportowej drużyny?

Udostępnij: Gamerzy na światłowodzie

Sieć

Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

27 czerwca 2018

Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

Stepnica, Marianowo, Drawno, Stare Czarnowo i Kozielice to nie tylko urokliwe miejscowości w województwie zachodniopomorskim, ale także gminy, które wczoraj dołączyły do Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej (ZUŚ). Już 11 gmin i powiatów w tym regionie będzie współpracować z Orange Polska przy realizacji inwestycji światłowodowych.

ZUŚ pomoże, ZUŚ doradzi

Największą korzyścią z udziału w unii jest usprawnienie komunikacji pomiędzy samorządem i inwestorem. Czemu to takie istotne? Przedstawiciele samorządu wiedzą, w którym miejscu potrzebna jest sieć, jak usprawnić inwestycję albo czy uda się ją zrealizować z innymi inwestycjami gminnymi.

Współpraca w ramach ZUŚ to także dostęp do publicznych e-usług i rozwiązań Smart City. A tutaj mamy sporo do zaoferowania. W kilku polskich miastach wdrażamy obecnie system inteligentnego oświetlenia miejskiego, inteligentne rowery, ławki (we współpracy ze startupem SEEDIA – odcinek GS z ich udziałem zobaczycie poniżej), monitoring miejski, parkingi (we współpracy z NaviParking) i monitorowanie jakości powietrza. Dobrym przykładem tworzenia Smart City jest Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia (więcej na temat przeczytacie w komunikacie prasowym).

Podłączamy domy i szkoły

Na terenie województwa zachodniopomorskiego Orange Polska realizuje inwestycję współfinansowaną ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Do 2020 roku światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 83 szkół w tym regionie.

Podłączyliśmy już pierwszą szkołę, w Skwierzynie. Jesteście ciekawi, jak wygląda proces podłączania? Zobaczcie materiał Piotrka.

Gdzie jeszcze działamy

To kolejna po Lubuskiej, Pomorskiej i Mazowieckiej, Unia Światłowodowa. Do tej pory przystąpiło do nich w sumie 160 gmin.

Światłowód Orange dociera już do 100 miast w Polsce, a korzysta z niego ponad 2,7 mln gospodarstw domowych. Planujemy, że do 2020 roku z naszego światłowodu skorzysta nawet 5 mln gospodarstw domowych. Więcej przeczytacie w komunikacie prasowym.

Udostępnij: Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

Sportowe emocje w jakości 4K w Orange TV

9 marca 2018

Sportowe emocje w jakości 4K w Orange TV

Tylko w Orange TV możecie obejrzeć wybrane mecze piłkarskie w jakości 4K na kanale Eleven Sports 1. Najważniejsze to mieć Orange Love ze światłowodem, odpowiedni dekoder Samsunga i TV. I nic Wam już nie przeszkodzi kibicować z całych sił najlepszym drużynom świata, w najlepszej jakości. A tutaj macie ode mnie ściągę na najbliższy miesiąc. Już 10 marca Bayer – Gladbach, 11 marca Inter Mediolan – Napoli. Za tydzień 17 marca Wolfsburg-Schalke. A pod koniec miesiąca 31.03 Juventus – AC Milan oraz Bayern – Borussia a także PSG –AS Monaco.

Eleven Sports 1 jest dostępny w ofercie Orange TV już od zeszłego roku. I obecnie ten kanał jest dostępny w jakości 4K na wyłączność tylko dla widzów Orange TV w technologii IPTV, jako jedynej wśród telewizji kablowych. Jeśli ktoś zastanawia się nad ofertą Orange Love – polecam ją ze względu na dostępność części kanałów właśnie w jakości 4K. I nie jest to tylko tematyka sportowa, ale także m.in. muzyczna, dzięki kanałowi np. Stingray Festival 4K. Klienci Orange TV w najwyższej jakości obrazu mogą także oglądać Netflix. Tutaj wybór materiałów wideo czy znanych seriali w jakości 4K jest naprawdę bogaty. Mamy także dostępne w jakości 4K filmy na VOD Orange TV.

Udostępnij: Sportowe emocje w jakości 4K w Orange TV

Zapraszamy Warszawiaków na „Piknik Mieszkaniowy”

8 czerwca 2017

Zapraszamy Warszawiaków na „Piknik Mieszkaniowy”

Piotrek Domański

Ów Piknik Mieszkaniowy, pod nazwą Dni Warszawy 2017 to miejsce, gdzie powinni się wybrać wszyscy, którzy  (a jakże by inaczej!)…  szukają swoich czterech kątów ;-). Będzie tam także stoisko Orange Polska, na którym będziemy opowiadać o Orange Światłowodzie. A w Warszawie w nasze „światełko” jest już dość powszechne – jak pewnie pamiętacie we wpisie dotyczącym zasięgu w Polskich miastach pojawia się informacja o ponad 400 tys. gospodarstw domowych, które są w zasięgu.

Dlatego zdecydowaliśmy się opowiedzieć o naszym szybkim internecie światłowodowym wszystkim tym, którzy poszukują nowego mieszkania. Oczywiście zademonstrujemy jego możliwości na bardzo konkretnym przykładzie – WiFi działającego dzięki Orange Światłowodowi. Jeżeli akurat będziecie w okolicy warto do nas zajrzeć także by pobawić się na symulatorze wyścigów samochodowych. Nie byle jaki – ruchomym i wyposażonym w gogle VR. Bawiliśmy się podobnym, w trakcie Innovation Gardens Summit, więc polecam z czystym sumieniem. Będzie można zrobić z siebie… gif-a, w specjalnej budce 😉 W sumie fajny bajer, szczególnie dla tych nieco młodszych. Na naszym stanowisku odbędzie się też konkurs, w którym nagrodą będą dwie karty upominkowe do Media Markt a także głośniczki.

Sam Piknik Mieszkaniowy również zapowiada się na całkiem niezły plan na najbliższy weekend. Wystawia się tam ponad 30 deweloperów z mniej więcej 100 inwestycji, a do tego firmy zajmujące się chociażby aranżacją wnętrz. Organizatorzy zadbali, byśmy nie chcieli się ruszać z Pola Mokotowskiego gdzie odbywa się impreza. 10 i 11 czerwca stanie tam strefa kulinarna, miejsce do zabaw dla dzieci czy kino letnie.

Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się więcej o imprezie zajrzyjcie na stronę www.dniwarszawy.pl

Mediateka

Udostępnij: Zapraszamy Warszawiaków na „Piknik Mieszkaniowy”

Obsługa i Relacje z Klientami

Trzynasty Smart Store Orange rusza w Olsztynie

16 marca 2017

Trzynasty Smart Store Orange rusza w Olsztynie

Piotrek Domański

W Olsztynie, stolicy województwa warmińsko-mazurskiego uruchomiliśmy dzisiaj kolejny, trzynasty już Smart Store Orange. W samym centrum miasta, w Galerii Warmińskiej będziecie mogli skorzystać z nowoczesnego, multimedialnego salonu Orange. Na 123 metrach kwadratowych rozmieściliśmy trzy strefy – Dom, Rozrywka i Firma. Nie ma klasycznego podziału na stanowiska obsługi i przypisanych do nich sprzedawców – każdy z nich podąża wraz z klientem do strefy, którą sobie wybierze. By uszanować Wasz czas w Smart Store Orange proste sprawy – aktualizacja danych, sprawdzenie wysokości rachunku, pomoc w problemach z telefonem załatwiamy „od ręki”. Można tam także sprawdzić dostępność telefonów, akcesoriów i innych urządzeń.

Sam w Smart Store Orange, poza swobodną atmosferą, lubię także możliwość przetestowania kilkudziesięciu modeli smartfonów i tabletów, a także gadżety takie jak choćby gogle do wirtualnej rzeczywistości.

Ucieszy Was zapewne także kącik dla najmłodszych, z PlayStation 4, z którego pociechy mogą skorzystać gdy ich rodzicie wybierają nowy abonament, czy przedłużają umowę.

Smart Store Orange w Olsztynie

Orange Światłowód w Olsztynie

Skoro już jesteśmy w Olsztynie to dodam tylko, że już ponad 25 tys. gospodarstw domowych w mieście jest w zasięgu Orange Światłowodu. Oczywiście to dopiero początek, bo do końca tego roku mamy plan by podwoić tę liczbę. W naszych inwestycjach skupiamy się na siedmiu osiedlach:

• Osiedle Generałów
  • Osiedle Pojezierze
  • Osiedle Mleczne
  • Osiedle Podgrodzie
  • Osiedle Pieczewo
  • Osiedle Kormoran
  • Osiedle Kętrzyńskiego

Rozpoczęliśmy też prace na Osiedlu Jaroty

A gdybyście, zachęceni opisem, odwiedzić Smart Store Orange w innych miastach poniżej pełna lista: