Sieć

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

17 marca 2021

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

W ostatnich latach Orange Polska inwestował miliardy złotych w rozwój sieci światłowodowej. W zasięgu naszych usług mamy ponad 5 mln gospodarstw domowych, a 20 proc. z nich jest dostępnych dzięki współpracy z ponad 40 operatorami posiadającymi sieci FTTH. Zarówno lokalnymi, jak i dużymi np. INEA. Korzystamy z ich łączy, dostarczając klientom naszą ofertę. Z drugiej strony, wybudowane przez Orange światłowody też udostępniamy na rynku hurtowym, czego przykładem umowa z T-Mobile.

Kolejne inwestycje Orange

Taka współpraca opłaca się obu stronom i zależy nam na jej rozwoju. Niedługo ruszymy z projektem pod roboczą nazwą FiberCo, którego celem jest kontynuacja inwestycji i jeszcze efektywniejsza współpraca w budowie światłowodowej Polski. Z głównym akcentem na współpracę hurtową i pokrycie siecią miejsc, do których światłowody jeszcze nie dotarły i nie obejmują ich także inwestycje w ramach kolejnych konkursów POPC, do których dokłada się Unia Europejska. Ważne będzie tutaj zsynchronizowanie inwestycji komercyjnych i projektów z pomocą publiczną, bo to pozwoli szybciej dotrzeć ze światłowodami do jak największej liczby gospodarstw domowych i firm.

Coraz więcej operatorów – partnerów

Przypomnę, że kiedy zaczęliśmy budować światłowody, jako pierwsi na rynku zdecydowaliśmy się mocniej wejść we współpracę z mniejszymi operatorami. Pierwszą umowę z lokalnym dostawcą podpisaliśmy w 2015 roku. „Dodała” nam do zasięgu ponad 4 tys. gospodarstw domowych. W następnym roku było to 15 tys. Potem poszło już szybko i obecnie mamy ponad milion gospodarstw domowych w zasięgu światłowodu Orange na sieciach tzw. operatorów trzecich.

Budujemy światłowodową Polskę

Staramy się kierować zasadą, że jeśli gdzieś są już wybudowane sieci światłowodowe – w standardzie zapewniającym świadczenie usług z jakością gwarantowaną przez Orange – to chcemy z nich skorzystać. Unikamy w ten sposób nieekonomicznego dublowania się. Klienci mają też możliwość wyboru dostawcy usług, jeśli tylko operator udostępniający łącze, świadczy też usługi detaliczne. Biorąc pod uwagę rosnące potrzeby klientów – zwłaszcza teraz w czasach pandemii – takie podejście jest najrozsądniejsze. Warto współpracować i wspólnie budować światłowodową Polskę.

Udostępnij: Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami