Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

16 marca 2018

Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

Orange wspólnie z klientami świętuje 20 lat. Z tej okazji każdy, kto ma usługi mobilne może odebrać darmowy pakiet 20 GB. Klienci z najdłuższym stażem otrzymają dodatkowo prezenty, a w salonach pojawią się dodatkowe atrakcje. Również z okazji 20-lecia wkrótce w ofercie pojawi się nowy Huawei P20 lite dual SIM w specjalnej cenie.

Pakiet 20 GB, którym Orange postanowił uczcić wspólnie spędzone 20 lat, może aktywować każdy klient usług mobilnych Orange. Dotyczy to zarówno klientów biznesowych i indywidualnych jak i prepaid oraz usług internetu domowego świadczonego w technologii mobilnej np. Internet Domowy 4G. Z jednorazowego pakietu będzie można korzystać na terenie Polski przez 30 dni od momentu aktywacji.  Będzie wykorzystywany przed innymi pakietami danych, bonusami za doładowanie czy usługami w prepaid. Żeby go aktywować, wystarczy wysłać w dniach 14 marca – 12 kwietnia SMS o treści 20 pod numer 80820. Klient może także skorzystać z promocyjnego pakietu na numerach, na których świadczona jest tylko usługa transmisji danych. Wtedy wystarczy wysłanie SMS o treści 20naNUMER pod numer 80820, gdzie zamiast słowa NUMER należy wpisać dziewięciocyfrowy numer internetu mobilnego.

Klienci Orange, którzy posiadają ten sam numer od 20 lat, będą mogli skorzystać ze specjalnej promocji – darmowego abonamentu na miesiąc. Klienci uwzględnieni w promocji otrzymają od Orange szczegółowe informacje. Specjalne prezenty otrzyma także 20 pierwszych klientów sieci. Więcej szczegółów o promocji na stronie https://www.orange.pl/lp/20lecie

****

Orange Polska świętuje początek działalności cyfrowej sieci GSM 1800, która jako Idea ruszyła w marcu 1998 r. Sieć działa do tej pory pod marką Orange, oferując najnowocześniejsze usługi mobilne ponad 14 mln klientów.

Idea od początku istnienia rozwijała się bardzo dynamicznie. W 1999 roku z jej usług korzystało już 600 tys. abonentów (w tym 150 tys. z oferty prepaid POP), a jej zasięg pokrywał 15% powierzchni kraju i docierał do 20 mln Polaków.

W marcu kolejnego roku Idea stała się pierwszą w Polsce telefonią dwuzakresową, działającą na częstotliwościach 900 i 1800 MHz, a jej zasięg znacznie się poprawił. W 2005 roku ruszyła sieć w technologii 3G.  Pod koniec roku doszło do rebrandingu, a do Polski weszła marka Orange. Kolejny etap rozwoju – już pod nowa marką – to wprowadzenie w 2013 r. 4G LTE, które jest obecnie podstawą transmisji danych w sieci mobilnej.  W grudniu tego samego roku doszło do połączenia z Telekomunikacją Polską, w wyniku, czego pod marką Orange oferowane są do dziś produkty mobilne oraz stacjonarne.

Historia sieci mobilnej Orange nie zatrzymała się w 2013 r. Od 2016 r. klienci operatora mogą korzystać z nowych częstotliwości – 2,6 GHz i 800 MHz, co przełożyło się na jakość sieci 4G LTE i prędkość transferu. Zgodnie z danymi RFBenchmark za rok 2017 sieć mobilna Orange zapewniała najwyższe prędkości danych spośród wszystkich operatorów. Na początku 2018 roku klienci Orange Polska mogą skorzystać już z ponad 10 tys. stacji bazowych obsługujących technologię 4G LTE, z czego ponad 40 proc. obsługuje już agregację pasm LTE i pozwala osiągać prędkości nawet powyżej 200 Mb/s. Cały czas trwa także rozwój sieci, testowane są takie technologie jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej, osiągane kolejne rekordy transferu, a operator wczoraj ogłosił swój program dojścia do 5G.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

Dwie nowe oferty z pakietem darmowych minut

6 marca 2018

Dwie nowe oferty z pakietem darmowych minut

Trudno tego nie zauważyć – coraz więcej rozmawiamy przez „komórki”. Dlatego zdecydowaliśmy się na zupełną nowość – wprowadzenie darmowych minut w planach abonamentowych. Co więcej, wprowadziliśmy taryfy regionalne, które „przesuwają się” wraz z Wami. Dzięki temu dzwoniąc do Waszych bliskich, kolegów i współpracowników, którzy mieszkają w tej samej okolicy zapłacicie mniej. Choć oczywiście dopiero po wykorzystaniu darmowych minut, o których pisałem na początku.

Abonament dla mniej i bardziej wygadanych

Plany które wprowadzamy to IDEA 50 i IDEA 150. Każda z liczb oznacza z ilu minut miesięcznie możecie skorzystać w ramach abonamentu w ramach połączeń regionalnych i w ramach sieci IDEA. Za pierwszy z planów zapłacicie 60 zł z VAT, za drugi 120 zł z VAT. To drugie rozwiązanie skierowane jest głównie dla biznesu, więc podaję także cenę bez VAT – 98,36 zł.  Nie tylko wielkość dostępnego pakietu minut różni obie oferty. W IDEA 50 za połączenia regionalne numery stacjonarne w godzinach szczytu i poza nimi, numery stacjonarne zamiejscowe poza godzinami szczytu, do sieci IDEA oraz do  innych sieci NMT i GSM poza godzinami szczytu zapłacicie 0,75 zł. Za pozostałe połączenia zapłacicie 1,50. W przypadku taryfy IDEA 150 wyjdzie Wam odpowiednio o 10 i 20 gr taniej. To oczywiście ceny z VAT, co ucieszy posiadaczy telefonów komórkowych na firmę.

W aglomeracji i w nocy taniej

O takim szczególe jak darmowe połączenia na numer dostępowy poczty głosowej *501 nie wspomnę 😉 W taryfie można także wysłać SMS. Kosztuje on 29 groszy z VAT i 24 grosze bez.

Warto zwrócić jeszcze uwagę na dwa słowa klucze: godziny szczytu i połączenia regionalne. Te pierwsze to poniedziałek-piątek w godzinach 8-20. Jeżeli chodzi o połączenia regionalne – w telegraficznym skrócie to połączenia ze stacji bazowych naszej sieci należących do danej aglomeracji wykonywane do sieci stacjonarnej w ramach granic województwa/województw , w których leży dana aglomeracja. Są to również połączenia pomiędzy telefonami komórkowymi w naszej sieci znajdującymi się w tej samej aglomeracji.

Wszystko to pokazuje poniższa tabela.

Telefon IDEA Centertel w zasięgu stacji bazowych aglomeracji Numer kierunkowy połączeń z siecią stacjonarną Zasięg taryfy regionalnej w sieci stacjonarnej w województwie
Bydgoskiej 51, 511, 52, 56, 531, 532, 533, 534, 536 bydgoskie, toruńskie
Gdańskiej 58, 69 gdańskie
Katowickiej 32, 33, 35, 36, 376 katowickie, bielskie
Krakowskiej 12 krakowskie
Łódzkiej 42 łódzkie
Lubelskiej 81, 836, 837 lubelskie
Poznańskiej 61, 66, 666, 667, 668 poznańskie
Szczecińskiej 91, 92, 97, 923,928, 931, 932, 936 szczecińskie
Warszawskiej 22 warszawskie
Wrocławskiej 71,725, 728 wrocławskie

P.S. Już niedługo na blogu znajdziecie opisy najlepszych telefonów z naszej oferty.  Mam dla Was także protips – pierwsze 5 sekund połączenia zawsze jest bezpłatne!

***

Tak mógłby wyglądać wpis blogowy o pierwszej ofercie sieci GSM IDEA. Wpis nigdy nie powstał, bo blog ruszył 10 lat (z wąsem) później. Zmieniło się bardzo dużo, prawda? Wtedy takie oferty to był absolutny top. Obecnie wywołują uśmiech, a może u niektórych także niewielką łezkę w oku. Pamiętajcie, ze mówimy tutaj o czasach, gdy to co teraz nazywamy „kartą SIM” (tą największą) było określane jako „Karta SIM mała”. Karta „duża” była wielkości karty płatniczej.

Oczywiście pozwoliłem sobie na małe uproszczenie. Powyższe oferty ruszyły razem ze startem Idei, więc pewnie tekst nie mówiłby o „nowych ofertach” lecz o „pierwszych ofertach” 😉

Udostępnij: Dwie nowe oferty z pakietem darmowych minut