Orange Polska sprzedaje Wirtualną Polskę

23 października 2013

Orange Polska sprzedaje Wirtualną Polskę

Orange Polska podpisał umowę sprzedaży Wirtualnej Polski na rzecz spółki O2, jednej z najbardziej dynamicznie rozwijających się grup internetowych w Polsce. Przejęcie finansuje fundusz private equity Innova Capital. Wartość transakcji wynosi 375 mln złotych.

Decyzja o sprzedaży Wirtualnej Polski wynika z planu strategicznego Orange Polska, który zakłada koncentrację na podstawowej działalności i zbycie niezwiązanych z nią aktywów.

– Zależało nam na tym, by wybrać partnera oferującego nie tylko najlepsze warunki transakcji, ale też gwarantującego rozwój Wirtualnej Polski.  Wybraliśmy fundusz private equity Innova Capital, który finansuje przejęcie WP i połączenie jej z Grupą O2. Powstanie firma, która zostanie liderem w segmencie portali horyzontalnych w Polsce. Jestem więc spokojny o przyszłość Wirtualnej Polski – powiedział Bruno Duthoit, prezes Orange Polska.

– Wierzymy, że dzięki połączeniu o2 i Wirtualnej Polski stworzymy gracza numer jeden w Polsce. Obserwujemy rynek internetowy nie tylko w naszym kraju, ale i na świecie. Będziemy szukać kolejnych możliwości akwizycyjnych, również w obszarach wykraczających poza to, co oba portale robiły do tej pory- mówi Krzysztof Krawczyk z funduszu Innova Capital.

Umowa ma charakter warunkowy i wymaga zgody UOKiK. Orange Polska spodziewa się sfinalizowania transakcji w 1 kwartale 2014r .

Wirtualna Polska to najstarszy portal internetowy w Polsce. Z ponad 13-ma milionami realnych użytkowników plasuje się na drugimi miejscu wśród polskich portali internetowych. Jest serwisem numer 1 w kategorii informacje i praca, numerem 2 w kategorii rozrywka, lifestyle i sport oraz numerem 3 w kategorii biznes i podróże.

O2 jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się grup internetowych w Polsce. Należą do niej między innymi takie serwisy, jak „Pudelek”, „Wrzuta” czy „Kafeteria”, które miesięcznie odwiedza ponad 10 milionów Internautów.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska sprzedaje Wirtualną Polskę

Labstar zakończony

29 czerwca 2012

Labstar zakończony

Wirtualna Polska oficjalnie zakończyła i podsumowała pierwszą edycję konkursu Labstar. To konkurs dla startupów, który ukierunkowany jest na budowę innowacyjnych usług internetowych.

984622be78eaaeaad269a3a6a332c074803

Ogółem wpłynęło aż 820 zgłoszeń. Oceniali je eksperci różnych dziedzin i firm. Po wyborze zwycięzców przez ostatnie kilka miesięcy prowadzone były już szczegółowe rozmowy. WP powołała spółkę Trinity Studio z autorami projektu GeoLab oraz podpisała umowę handlową z KonkursyKreatywne.
Kiedy zobaczymy pierwsze efekty? Dopiero za kilka miesięcy, na razie nie możemy zdaradzać szczegółów, ale warto czekać. Efektem prac zespołu Trinity Studio ma być produkt mobilny, który będzie nowością na polskim rynku. O konkretnych rozwiązaniach napiszemy Wam na blogu technologicznym.
Drugim laureatem, z ktrórym WP podjęła współpracę jest witryna KonkursyKreatywne To serwis agregujący najciekawsze konkursy, wydarzenia oraz blogi z dziedziny kultury i sztuki. Przez ostatnie miesiące trwały intensywne prace nad jego rozwojem i już niedługo zostanie zaprezentowany rezultat kooperacji WP.PL z twórcami witryny.

Udostępnij: Labstar zakończony

Zima jest fajna

20 lutego 2012

Zima jest fajna

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Zima jest fajna

Innowacje

Telewizja internetowa zPilota

29 sierpnia 2011

Telewizja internetowa zPilota

Jakiś czas temu pisałam o widgecie umożliwiającym oglądanie telewizji internetowej WP.tv w telewizorach Samsung (zobacz). Parę dni temu Wirtualna Polska ogłosiła, że ich kontent jest już dostępny na ekranie wszystkich odbiorników telewizyjnych. Warunek: urządzenie musi mieć dostęp do Internetu i obsługiwać technologię Flash.
Usługa dostępna jest pod adresem zPilota.wp.tv
Korzystanie z aplikacji jest intuicyjne – odbywa się za pomocą kilku klawiszy pilota telewizyjnego. Dzięki usłudze widzowie mają dostęp do wszystkich materiałów WP.tv, ułożonych w kategoriach tematycznych: wiadomości, sport, moto, a także do serwisu tosiewytnie.pl, który jest hybrydą telewizji internetowej i serwisu hostingowego typu You Tube.
zPilota to kolejna usługa, która pozwala na przeniesienie kontentu internetowego na szklany ekran. Jestem ciekawa, co sądzicie o tej tendencji? Czy telewizja internetowa wyprze tą tradycyjną? A może to tylko chwilowy trend i docelowo te dwa media będą istnieć niezależnie? Czekam na Wasze komentarze.

Udostępnij: Telewizja internetowa zPilota

Oświadczenie TP w sprawie spekulacji medialnych o sprzedaży Wirtualnej Polski