;

Bohaterowie codzienności w niecodziennych czasach pandemii (1)

Wojtek Jabczyński

7 lipca 2020

Bohaterowie codzienności w niecodziennych czasach pandemii

W trakcie pandemii blisko 400 wolontariuszy Orange Polska pomogło ponad 15 tys. potrzebującym, realizując 82 projekty w całej Polsce. Ofiarowali im swój czas i umiejętności szyjąc maseczki, robiąc zakupy czy gotując posiłki seniorom. To współcześni bohaterowie w czasach, w których wspieranie innych ludzi miało i ma szczególny charakter. Niebagatelną rolę odegrała Fundacja Orange.

Z niedawno przeprowadzonego badania wynika, że w trakcie pandemii COVID-19 blisko 60 proc. Polaków zaangażowało się w pomoc osobom potrzebującym wsparcia. Najczęściej przekazywaliśmy środki materialne, w tym finansowe. Prawie 41 proc. z nas aktywnie wzięło udział w akcjach pomocowych. W tym gronie szczególną grupę stanowią wolontariusze Orange. Kilku z nich przedstawiłem w cyklu publikacji na blogu: Katarzyna Bodora, Beata Gworek i zespół drukarzy 3D.

Nasi pracownicy pomagali medykom i domom pomocy społecznej szyjąc maseczki, produkując przyłbice, kupując rękawiczki, gogle, płyny do dezynfekcji i obiady. Wspierali dzieci pomagając w organizacji nauki zdalnej w domach dziecka, świetlicach i ubogich środowiskach itp. Z uwagi na to, że dzieciaki były zamknięte w ośrodkach i nie mogły brać udziału w standardowych zajęciach wolontariusze organizowali sprzęt sportowy, materiały plastyczne, biurowe itp. żeby rozładować ich energię i zapewnić aktywne spędzanie czasu. Wreszcie seniorzy, którym nieśli pomoc i życzliwość w domach pomocy społecznej i ich prywatnych mieszkaniach. Jeden z projektów zakładał nawet stworzenie ogrodu, żeby mogli wyjść z przyjemnością poza mury placówki. Projekty realizowane przez wolontariuszy wspierała Fundacja Orange.

Teraz oddaję łamy naszego bloga Magdzie Mierzwińskiej, która jest koordynatorem wolontariatu w Orange Polska. Uważam, że najlepiej opisze Wam zaangażowanie naszych pracowników i firmy.

„Początek epidemii zbiegł się z terminem wiosennych akcji wolontariackich, które co roku organizują nasi pracownicy. To czas kiedy m.in. remontują, organizują pikniki i wydarzenia kulturalne, chętnie angażując koleżanki i kolegów z pracy, rodziny, sąsiadów i działają na rzecz społeczności lokalnej. Są to zazwyczaj wydarzenia, które przyciągają dużo ludzi, pozwalają budować relacje, wspólnie działać i przeżywać emocje płynące z pomagania. Pandemia Covid-19 szybko uświadomiła nam, że w tym roku akcja w tym wydaniu nie jest możliwa, że potrzebujemy „planu B”. Nie mogliśmy przecież zachęcać ludzi do grupowych działań, ani do bezpośredniego kontaktu. Musieliśmy przystosować się do nowych warunków pomagania. Wszystko, co sprawdzone i znane, nagle przestało być realne.

Szybko okazało się, że to co podpowiadała nam intuicja potwierdzają rozmowy z wolontariuszami. To były pierwsze dni epidemii, kiedy zaczęłam odbierać telefony od wolontariuszy. Oni  natychmiast kontaktowali się z placówkami z którymi współpracują, mają relacje i wiedzieli jakie są potrzeby. Były zupełnie inne niż te, do których przywykliśmy. Wszystko było dla nas nowe, ale jednocześnie wytworzyła się niesamowita energia do działania. Entuzjazm wolontariuszy był dla mnie zaraźliwy. Wspólnie zastanawialiśmy się i szukaliśmy rozwiązań, co możemy zrobić. Podjęliśmy decyzję, żeby w tym roku do wolontariatu podejść inaczej, elastycznie reagować na to, co przynosi nowa rzeczywistość. Mogliśmy zawiesić działania wolontariuszy na czas Covid-19. Z perspektywy czasu utwierdzam się, że to był dobry krok, żeby pozwolić wolontariuszom działać. Ponad 80 projektów pokazuje, że ludzie chcą pomagać, chcą być częścią czegoś większego, są na dobre i złe.

Nasi wolontariusze to dla mnie niesamowite osoby. Z wielką energią, zapałem. Cały czas im się chce. To dla wszystkich był trudny czas. Musieliśmy nauczyć się inaczej pracować, często z dziećmi w domu i dodatkowymi obowiązkami. Oni mieli na tyle otwarte oczy i serca, żeby zobaczyć w tym wszystkim jeszcze potrzeby innych. To budujące i inspirujące. Myślę, że wszyscy bez wyjątku sprawdzili się świetnie. Nieważne, czy uszyli setki maseczek, wydrukowali mnóstwo przyłbic czy pomogli zorganizować środki ochrony do szpitala lub obiady dla dzieciaków. Wszystkie działania są ważne bo razem budują ogromny wkład w pomoc w walce z epidemią. Są realną pomocą dla tych, którzy tego potrzebują. Czasem były to małe gesty, czasem duże. Wszystkie mają znaczenie.

Bardzo cieszę się, że dołączyli do nas nowi wolontariusze. Często dzwonili lub pisali, trochę onieśmieleni, że nie wiedzą czy sobie poradzą, bo nigdy jeszcze nie tego nie robili. Poradzili sobie doskonale i jestem przekonana, że w wolontariacie zostaną. Jest taka niepisana teoria, że jak raz spróbujesz to wrócisz.”

Udostępnij: Bohaterowie codzienności w niecodziennych czasach pandemii
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

pablo_ck 14:11 07-07-2020
    Gratulacje, żadna firma na świecie nie ma chyba tylku wolontariuszy.

Muzyka

Tydzień z Open’erem za nami – TAKE ME THERE (1)

Kasia Barys

6 lipca 2020

Tydzień z Open’erem za nami – TAKE ME THERE

Zakończył się Open’er Festival powered by Orange: TAKE ME THERE! W dniach 1-4 lipca, kiedy miała odbyć tegoroczna edycja Open’era, fani mieli możliwość zobaczyć retransmisje aż 23 świetnych koncertów artystów, którzy gościli na festiwalu na przestrzeni ostatniej dekady.  Oprócz open’erowych headlinerów – Radiohead, The Dead Weather, Kasabian, Pharrella Williamsa, Queens Of The Stone Age oraz Foo Fighters, na opener.pl ponownie wspólnie przeżywaliśmy występy Jungle, Royal Blood, The 1975, Skunk Anansie, Alabama Shakes, The Kills, Cool Kids Of Death, Rys czy Brodki. Nie zabrakło łez wzruszenia, gdy wspominaliśmy nieżyjących już polskich artystów podczas fenomenalnych koncertów – Zbigniew Wodecki with Mitch & Mitch oraz Penderecki//Greenwood.

Przez 4 dni retransmisje na opener.pl oglądało kilkadziesiąt tysięcy osób

Nie ma wątpliwości, że podczas retransmisji koncertów było dużo emocji. „Skakałem w pierwszej strefie, boski koncert”, „Tańczyłam na tym koncercie jak szalona. Był niezapomniany”, „Jaki ogień! Coś pięknego!”, to tylko kilka z wielu komentarzy, które fani wyrażali na social mediach Open’era wymieniając się wspomnieniami z ostatnich 10 lat festiwalu. Wielu z nich oglądało open’erowe koncerty wspólnie – i to w najróżniejszych zakątkach Polski.

Artyści na Open’er Festival powered by Orange 2021

Jednak ostatnie dni to nie tylko koncerty z minionych edycji Open’era. W tym tygodniu poznaliśmy także kolejnych artystów, którzy pojawią się na festiwalu w 2021 roku. Swoje występy potwierdzili A$AP Rocky, Martin Garrix, Michael Kiwanuka oraz Yungblud. Od środy w sprzedaży dostępna jest pula Regular Tickets. 19 edycja Open’er Festival powered by Orange odbędzie się w dniach 30.06-03.07.2021 na terenie Lotniska Gdynia-Kosakowo.

Udostępnij: Tydzień z Open’erem za nami – TAKE ME THERE
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

pablo_ck 15:39 06-07-2020
    Mega akcja! Mega wspomnienie dla ludzi którzy byli tam na żywo. Gratulacje dla super pomysł.

;

Siedem smartfonów na start #hello5G (2)

Wojtek Jabczyński

3 lipca 2020

Siedem smartfonów na start #hello5G

Od początku lipca wprowadziliśmy ofertę #hello5G, która jest pierwszym etapem budowy kompleksowej sieci 5G. W jej zasięgu jest 6 mln użytkowników w blisko 400 miejscowościach. #hello5G działa w oparciu o częstotliwość 2100 MHz.

Jeszcze niedawno nie było smartfonów pozwalających na korzystanie z 5G w tym paśmie. Sytuacja rynkowa zmieniła się i w ofercie Orange możecie teraz znaleźć siedem modeli kilku producentów, które wspierają #hello5G: Xiaomi Mi 10, Mi 10 Lite oraz Mi 10 Pro, Motorola Edge, LG Velvet i Huawei P40 oraz P40 Pro. Jeśli z nich korzystacie lub zamierzacie, proszę pamiętajcie, że powinny być zaktualizowane do najnowszej wersji oprogramowania. Listę urządzeń obsługujących #hello5G będziemy systematycznie poszerzać.

Spodziewając się Waszych pytań o Samsunga S20 od razu odpowiadam. Tak, pracujemy z producentem nad tym, aby jak najszybciej pojawił się na naszej liście. Proszę o jeszcze chwilę cierpliwości.

Poniżej polecam krótkie filmiki rzecznika o smartfonach dla oferty #hello5G.

XIAOMI Mi 10 Lite

Motorola Edge

Huawei P40 Pro

LG Velvet

Udostępnij: Siedem smartfonów na start #hello5G
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

pablo_ck 22:08 03-07-2020
    Mega urządzenia. Który model bym w chwili obecnej wybrał - nie wiem. Czy bym chciał zrobić test 5G w Kielcach - tak!
    ketrasa 23:59 03-07-2020
    Czyli Samsung nie jest przewidziany do pracy w sieci 5G na częstotliwości 2100 MHz. Na forum NO podawane są informacje, że będzie aktualizacja oprogramowania. Więc już trzeba się liczyć z tym, że Samsungi z wolnego rynku mogą nie współpracować na częstotliwości 2100 pod 5G.