;

Kobiety w technologiach (1)

Kinga Gora

22 czerwca 2023

Kobiety w technologiach

Jesteśmy po dwudniowej konferencji PERSPEKTYWY Women in Tech Summit. Były to dni pełne inspirujących wystąpień, warsztatów, sesji mentoringowych i poznawania ciekawych osób. Wydarzenie przyciągnęło rekordową liczbę 11 200 uczestniczek i uczestników z 88 krajów, z czego 9 500 odwiedziło warszawską halę EXPO osobiście! Liczby robią wrażenie. Jako Orange Polska już po raz czwarty z dumą byliśmy Partnerem oraz Głównym Partnerem Klimatycznym konferencji.

Konferencja Women in Tech Summit skupia firmy technologiczne i osoby zainteresowane nauką i technologiami. Jest to największa w Europie konferencja dla kobiet w dyscyplinach STEM (to akronim od angielskich słów: nauka, technologia, inżynieria i matematyka) Wydarzenie stawia sobie za cel także edukację i wspieranie działań na rzecz klimatu – poprzednia edycja konferencji była pierwszym w Polsce wydarzeniem pozytywnym klimatycznie. Wartości te – wsparcie kobiet w rozwoju zawodowym, zwiększenie udziału dziewcząt i kobiet w obszarach STEM oraz ekologia są bardzo bliskie strategii Orange. Dlatego partnerstwo w konferencji Women in Tech to właściwie naturalna konsekwencja tego, co już jako firma robimy.

Mari-Noëlle Jégo-Laveissière na scenie głównej Women in Tech

Jesteśmy (z) kobietami

Na Women in Tech pojawiliśmy się w tym roku wyjątkowo mocną reprezentacją. Na scenie głównej wystąpiła Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, wiceprezeska Grupy Orange odpowiedzialna za Europę. Zainspirowała swoją historią i zachęciła do rozwoju w technologiach, bo to właśnie one wpływają na kształt naszego świata. Wystąpienie zakończyła polsko-francuskim akcentem – cytatem Mari Skłodowskiej-Curie o tym, że „niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć”. Jak widać Polak – Francuz dwa bratanki, Polka i Francuzka również. Na pewno w Orange.

Podczas konferencji opowiadaliśmy także o AI, naszym wirtualnym asystencie Maxie i czatbocie Lucy, o ciemnych i jasnych stronach technologii i jej wpływu na klimat, o pracy w Orange i naszych programach rozwoju dla kobiet. Poprowadziliśmy też warsztaty o robotyzacji i o liczeniu personalnego śladu węglowego. Po raz kolejny wspieraliśmy organizatorów wiedzą z obszaru ekologii i klimatu i wspólnie zasadziliśmy las. Pomoże on skompensować ślad węglowy wydarzenia. Nie mogłabym nie wspomnieć, że ogłoszone też zostały wyniki rankingu TOP 10 Women in Cloud Computing in Poland. To wyróżnienie dla 10. kobiet, które zmieniają oblicze chmury i wdrażają innowacje. Wśród nich znalazła się nasza koleżanka Marta Skrzynecka, która na co dzień zajmuje się transformacją cyfrową w Orange.

Justyna Adamczewska i Jacek Hutyra w wystąpieniu o jasnych i ciemnych stronach technologii

Podczas konferencji wystąpiły osoby znane w świecie technologii i zaangażowane w kwestie społeczne, jak Francesca Cavallo, włoska pisarka, autorka bestsellerów i aktywistka społeczna, prof. Aleksandra Przegalińska, specjalistka w dziedzinie filozofii sztucznej inteligencji i futurolożka czy Janina Bąk, statystyczka i autorka bestsellerowej książki o statystyce. Janina w charakterystycznym dla siebie stylu przeplatała badania naukowe o feminatywach z żartami, z których śmiać mogą się ludzie tylko na konferencji o TAKIEJ tematyce. Jesteście ciekawi? Proszę bardzo. Wchodzi całka oznaczona do pociągu, a to nie jej przedział. Niby sucho, ale cichy śmiech na sali można było usłyszeć.

Czy technologia jest kobietą?

Technologia i nauka to dziedziny, obszary wiedzy na styku teorii i praktyki. Trudno byłoby zawłaszczać je tylko dla jednej płci. Przyniosłoby to zresztą więcej szkód niż pożytku, społecznie i biznesowo. Roczne straty spowodowane nierównym zatrudnieniem kobiet i mężczyzn w obszarze ICT (information and communication technologies) w UE wynoszą 9 miliardów euro[1]. Na całym rynku pracy UE jest straty te wynoszą 370 miliardów euro rocznie[2]. Kluczem więc jest zapewnienie różnorodności pod względem płci, a nie przejęcie jej przez jedną stronę. Zresztą w Women in Tech biorą udział oczywiście także mężczyźni. Zarówno jako uczestnicy, jak i występujący na scenie.

Sylwia Bogucka i Ewa Krupa na scenie „Kariera”

Obecnie kobiety stanowią 38% osób zatrudnionych w Orange, na stanowiskach związanych z technologią udział ten wynosi 11%. Firma dąży do tego, aby w 2025 roku liczba kobiet w technologiach wyniosła 25%. Wzmocnienie reprezentacji kobiet wśród pracowników to także 40% kobiet managerów (teraz jest to 37%), równe płace i dbałość o sprawiedliwą rekrutację, np. poprzez różnorodną płciową komisję rekrutacyjną[3]. W Orange prowadzimy także liczne inicjatywy w ramach programu .Razem, które wspierają rozwój kobiet. To między innymi projekt liderki rozwijający umiejętności zarządzania, program „WłączOne”, motywujący kobiety do pracy w technologiach, społeczność „Kobiety w technice”, która stwarza przestrzeń do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Mamy też program Hi-Tech Girls skierowany do studentek.

Tego typu pracownicze inicjatywy, jak i konferencja Women in Tech sprawiają, że rola kobiet w technologii wzrasta. To cieszy i motywuje do dalszego działania tak, aby każdy, bez względu na to czy jest mężczyzną czy kobietą, mógł znaleźć swoje miejsce w świecie technologii.

[1] Report „Women in the Digital Age”,  European Commission , UE 2018

[2] Eurofound: The gender employment gap: Challenges and solutions, Luxembourg 2016, Publications Office of the European Union

[3] Dane na styczeń 2023

Udostępnij: Kobiety w technologiach
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

;

Sezon na letnie obniżki w Orange (1)

Kasia Barys

22 czerwca 2023

Sezon na letnie obniżki w Orange

Od dzisiaj możecie taniej kupić kilka modeli smartfonów. Wśród nich znajdziecie m.in. nowe iPhone`y 14. W atrakcyjnych cenach mamy dla Was też laptopy i hulajnogę.

Zacznijmy od telefonów. Teraz za iPhone 14 Plus 512 GB 5G, jeśli zdecydujecie się na Plan L, zapłacicie 600 zł mniej. Model iPhone 14 Plus 256 GB 5G z tym samym planem jest tańszy o 312 zł, a iPhone 14 512 GB 5G o 180 zł. Dobrze też sprawdzić obniżki innych modeli.

Ponadto wprowadzamy obniżki na smartfony innych marek. Na przykład realme GT2 Pro 5G 256 GB, z Planem M kupicie o 720 zł taniej, a realme GT2 5G 256 GB, z tym samym planem, 500 zł taniej.

Warto także przejrzeć ofertę na laptopy. Przy zakupie Planu M cena Techbite Arc 11 spadła o 432 zł. Mamy też hulajnogi. Jeśli weźmiecie Plan M Xiaomi Scooter Pro2 dostaniecie teraz o 840 zł taniej.

Udostępnij: Sezon na letnie obniżki w Orange
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

• komentarz
    pablo_ck 19:58 27-06-2023
    Myślę że czekają nas jeszcze kolejne obniżki cen iPhone. Jeszcze chwila i czeka nas prezentacja nowych smartfonów. Ciekawe czy w tym roku będzie jakiś duży skok milowy, czas pokaże.
    Odpowiedz

;

Młodzi rozmawiają o internecie (0)

Ewa Wróbel

21 czerwca 2023

Młodzi rozmawiają o internecie

Cyberprzemoc, hejt, niebezpieczne treści. To wszystko dzieje się w sieci i z takimi zjawiskami często kojarzymy aktywności młodych ludzi. Tymczasem okazuje się, że robią w sieci tez duuużo dobrego! I inspirują do tego innych. Takim wydarzeniem jest Digital Youth Forum. To dawka wiedzy oraz ciekawych wystąpień o tym, jak młodzi za pomocą internetu mogą zmieniac świat na lepsze. Obejrzyjcie transmisję i pokażcie ją swoim dzieciom.

Takim wydarzeniom lubimy patronować. Digital Youth Forum (DYF) co roku przyciąga dziesiątki tysięcy widzów. W tym roku 700 osób w realu w Warszawie oraz ponad 500 klas ze szkół z całej Polski, które śledziły transmisję online. Wierzę, że ta konferencja jest dla nich ważnym przeżyciem, dawką ogromnej inspiracji do tego, żeby w świecie pełnym technologii dbać o siebie i myśleć o innych.

Były wątki o cyfrowej higienie, o aktywizmie, o sztucznej inteligencji. Nie zabrakło tematów związanych z kryzysem zdrowia psychicznego wśród młodzieży. Bo na DYF mówi się o tym, co ważne dla młodych. Tego dnia odbyła się tez premiera świetnego filmu „Dopamina”, o którym jeszcze wspomnę.

Digital Youth Forum 2023

Pamela Krzypkowska – specjalistka w obszarze sztucznej inteligencji – mówiła o tym, jak AI wpływa na nasze życie codzienne i jakie daje nam możliwości – w szkole, w domu i w codziennych zadaniach. Martyna Kaczmarek – działaczka społeczna promująca idee ciałopozytywności, która mówiła, jak akceptować własne ciało i odnaleźć wewnętrzny spokój, pozostawiając widzów z refleksją: „czy ciało jest tylko na lato czy może na lata”? Z kolei Tomasz Bilicki – pedagog, psychoterapeuta, interwent kryzysowy oraz nauczyciel, poruszył temat rówieśniczej interwencji kryzysowej online. Opowiedział, jak dzięki internetowi można uratować komuś życie.

Wspominam tylko część wystąpień, ale DYF to naprawdę o wiele więcej ciekawych wątków.  Całość wydarzenia możecie zobaczyć na YouTube. Jeśli macie dzieci w wieku 13-17, to najlepiej wspólnie z nimi. Gorąco polecam.

Digital Youth Forum organizuje Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, a Fundacja Orange jest partnerem głównym wydarzenia.

Dopamina działa

Młodzież żyje w czasach nieustannie pikających powiadomień, presji na lajki, reakcje, wiadomości, wśród zalewu newsów każdego dnia. Technologie niosą za sobą wiele zagrożeń, których młode osoby często nie widzą, nie rozumieją lub niestety – których nie potrafią udźwignąć. Cyberprzemoc, hejt, wykluczenie z grupy rówieśniczej, brak higieny cyfrowej, ciągła presja bycia online – z wszystkim tym muszą nauczyć się sobie radzić. Często niestety bez wsparcia dorosłych, którzy również są zagubieni wobec tych zjawisk.

„Chodzi o to, żebyśmy to my kontrolowali technologię, a nie technologia nas” – to przekaz, który niesie film Dopamina”. Swoją premierę miał właśnie na DYF. W centrum stawia doświadczenie nastoletnich użytkowników mediów społecznościowych i ich językiem opowiada o tym, z czym mierzą się młodzi w sieci.

Daje też zastrzyk konkretnej wiedzy (naukowej) o tym, co dzieje się z mózgiem, kiedy napływają nowe newsy i powiadomienia i dlaczego tak kusi, aby odpowiadać na każde z nich. To oczywiście „zasługa” dopaminy, a każde powiadomienie powoduje jej „strzał”.

Film porusza też takie zagadnienia jak profilowanie treści w sieci czy toksyczne relacje online, przy jednoczesnym unikaniu jednostronnej narracji o szkodliwości nowych technologii. Usłyszymy w nim wypowiedzi młodych bohaterów, którzy mówią o idealizacji życia w mediach społecznościowych, porównywaniu się z innymi, uzależnieniu od telefonu, czy toksycznych relacjach online, ale i o tym, jak ważną funkcję internet pełni w ich życiu i jak starają się korzystać z niego świadomie i z umiarem.

Film „Dopamina” możecie obejrzeć na YouTube. Polecamy wspólnej refleksji – może w klasie? Materiał idealny na ostatnie lekcje roku szkolnego przed rozpoczęciem wakacji, podczas których niestety czas spędzony online będzie pewnie intensywniejszy i dłuższy. Uważajmy na tę „pułapkę” i korzystajmy ze smartfonów „z głową”!

Prawa dziecka w środowisku cyfrowym

O tym, co jeszcze mówią młodzi o życiu w świecie pełnym technologii, możecie poczytać w naszym raporcie „Dojrzeć do praw”– z monitoringu poszanowania praw i podmiotowości dziecka w dobie społeczeństwa informacyjnego. Jeden z jego rozdziałów poświęcony jest wynikom badań jakościowych z dziećmi i młodzieżą.

Badani i badane mają poczucie, że dla dorosłych bezpieczeństwo w sieci to przede wszystkim chronienie danych osobowych i konieczność unikania rozmów z nie­znajomymi. To bardzo ważne aspekty, jednak nie dotyczą problemów, które sami młodzi uznają za najbardziej niebezpieczne. W ich odczuciu zdecydowanie większym zagrożeniem są dla nich rówieśnicy:

Kompletnie nie czuję się bezpiecznie w internecie, dla mnie jest tam dużo niebezpieczniej niż na ulicy.* (Olga, 14 lat)

* Cytat pochodzi z badania jakościowego „Dzieci i młodzież o swoim cyfrowym świecie” opublikowanego w raporcie „Dojrzeć do praw. Raport z monitoringu praw i podmiotowości dziecka w Polsce w dobie społeczeństwa informacyjnego. Edycja I (2023)”. W wywiadach i focusach udział wzięły dzieci w wieku 11–17 lat z małych, średnich i dużych miejscowości na terenie całej Polski.

Młodzi mówią o tym, że największym zagrożeniem jest dla nich to, że mogą być nagrani, sfotografowani i materiał z ich udziałem dostanie się do sieci poza ich kontrolą, powodując kpiny. Mówią też o tym, dlaczego tak intensywnie „siedzą” online, dlaczego potrzebują być ciągle na bieżąco. To dla nich ważne, a jednocześnie męczące. Odpowiadają na pytania, czy to, jak próbują pomagać im dorośli, jest dla nich rzeczywiście wsparciem… Gorąco polecam lekturę całego raportu.

Zarówno DYF, jak i nasz raport „Dojrzeć do praw”, oddaje głos młodym, bo to właśnie dzieci i młodzież są ekspertami i ekspertkami w obszarze swoich doświadczeń. Warto ich słuchać i…usłyszeć, żeby lepiej ich rozumieć i wspierać. Szczególnie w obliczu wielu nowych zjawisk, których my – jako dorośli – także dopiero się uczymy.

Współczesne technologie i cyfrowa rzeczywistość stawiają wie­le wyzwań przed KAŻDYM – dorosłymi, rodzicami, a także dziećmi i młodzieżą. Istotne jednak, aby korzystać z nich w sposób bezpieczny i rozwijający – świadomie i z umiarem. A także mieć otwartość na rozmowę i uczenie się od siebie nawzajem. Bardzo do tego zachęcam.

Udostępnij: Młodzi rozmawiają o internecie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę