Bezpieczeństwo

Nasze dzieci są towarem! (0)

Michał Rosiak

24 września 2015

Nasze dzieci są towarem!

Ostatnie dwa dni spędziłem – jak co roku – na konferencji o bezpieczeństwie dzieci w internecie. Choć sama konferencja jak zwykle świetnie zorganizowana i w każdej sesji można było znaleźć coś dla siebie, to spośród wniosków, które na niej wysnułem, spora część jest niestety daleka od optymizmu.

Chociaż z drugiej strony może to i dobrze, że choć ludziom tłumaczy się do oporu jak należy się zabezpieczać w sieci, to oni i tak robią swoje? To oznacza, że dla branży bezpieczeństwa IT zawsze będzie robota, a mało jest rzeczy fajniejszych, niż świadomość zatrudnienia 🙂 No ale dobra, odsuńmy żarty na bok: dzieciom się nie chce dbać o bezpieczeństwo w sieci, bo rzucanie informacjami o sobie na lewo i prawo jest takie modne, dorośli zaś nie są świadomi nie tylko zagrożeń wynikających z sieci, ale także nawet tego, że informacje, które o sobie udostępniamy, można (i zawsze będzie można) tak łatwo znaleźć! Pernille Tranberg z organizacji Digital Self Defense dbałość o swoje wirtualne ja posunęła jak dla mnie wręcz do granic absurdu, sugerujac używanie wszędzie pseudonimów, połączeń VPN, alternatywnych wyszukiwarek, blokowanie cookies, używanie szyfrowanego klienta maila i komunikatora… Jedno z czym na pewno się zgadzam, to ekstremalna świadomość tego, co o sobie publikujemy i komu to udostęniamy: dane o zdrowiu, pieniądzach, plany podróży, trasy treningowe – to wszystko można albo zmonetyzować albo po prostu wykorzystać do dania nam w łeb.

Kamil Śliwowski z Fundacji Panoptykon zwrócił za to uwagę na aspekt, nad którym się do tej pory nie zastanawiałem – bezpieczeństwa „chmurowych” rozwiązań edukacyjnych. Fundacja przyjrzała się kilku z nich (nazwy pominę, ale były w tym gronie także te renomowane). I co się okazało? Przede wszystkim, że znaczna większość z nas nie czyta Terms of Service i w efekcie dobrowolnie oddajemy nasze BigData i nie tylko firmom z siedzibami na terenie Unii Europejskiej? Niby nic takiego, ale te dane mogą sobie potem odsprzedać i np. gdy nasze dziecko będzie ubiegać się o pracę, dowiedzieć się, że w gimnazjum słabo mu szło z matematyki…

Jeśli usługa jest za darmo – towarem jesteś TY! Albo co gorsza Twoje dziecko. W obsesję i manię prześladowczą bym nie popadał, ale warto o tym pamiętać.

Udostępnij: Nasze dzieci są towarem!
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

;

Rozpoczęliśmy kolejne Szalone Dni (0)

Piotr Domański

24 września 2015

Rozpoczęliśmy kolejne Szalone Dni

Ruszyły kolejne „Szalone Dni”. Z Waszych komentarzy wiem, że lubicie tę akcję, więc już śpieszę z wiadomościami. Tym razem postawiliśmy na nieco większą różnorodność – w promocji obok smartfonów pojawił się także telewizor i tablet. Wśród samych smarfonów można znaleźć ciekawe modele, jak choćby LG Wine Smart, który niedawno testował Michał Rosiak.

W promocyjnych cenach znajdziecie także inne telefony LG oraz HTC, Nokie, a także po jednym Alcatelu i Samsungu. I ten ostatni, dokładnie Galaxy S5 Neo, to jedna z ciekawszych ofert w ramach promocji, przynajmniej na moje oko. Jego cena spadła o ponad połowę. Modelami, których ceny obniżyliśmy w podobnym, a nawet większym stopniu są także LG G4 Stylus oraz HTC Desire 610.

A jeżeli chodzi o telewizor, o których pisałem na początku, to mowa tu o 40 calowym Samsungu. Tablet to z kolei Lenovo TAB2 A8.

Zresztą, zobaczcie sami! A jeżeli nie jesteście przekonani, to tablet Lenovo przetestuje dla Was niedługo Michał Rosiak.

Udostępnij: Rozpoczęliśmy kolejne Szalone Dni
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

Innowacje

Razem z Microsoft będziemy współpracować na rzecz lepszych miast (0)

Piotr Domański

23 września 2015

Razem z Microsoft będziemy współpracować na rzecz lepszych miast

Polski odział Microsoft i Orange Polska będą współpracować przy tworzeniu inteligentnych rozwiązań dla miast. Chodzi tu między innymi o transport publiczny, karty miejskie, angażowanie obywateli, edukację, czy dostęp do urzędów przez internet. Porozumienie w tej sprawie podpisane zostało podczas warszawskiego forum Smart City. Obydwie firmy się uzupełniają – jedna będzie odpowiadać za infrastrukturę i dostarczenie danych, druga za oprogramowanie.

A co kryje się pod hasłem „inteligentne miasta”? Przede wszystkim działania, które odnoszą się do zbierania, przetwarzania i wykorzystywania tych wszystkich informacji, które można, na co dzień znaleźć w przestrzeni miejskiej. Wyobraźcie sobie, jakie możliwości daje powiązanie informacji dotyczących liczby pojazdów, poruszających się po ulicach z ustawieniem świateł ulicznych. Pozwala to na przykład dynamicznie zmieniać sekwencję sygnalizacji i zapewnić płynność ruchu! Można też monitorować na bieżąco temperaturę nawierzchni dróg, tak by informować mieszkańców o możliwym oblodzeniu.

I to dopiero początek. A gdyby umożliwić wymianę informacji między parkingami, by kierować samochody w stronę tych najmniej zatłoczonych?

Możliwości jest cała masa.

Jeżeli będziecie chcieli dowiedzieć się więcej na ten temat dajcie znać w komentarzach!

Udostępnij: Razem z Microsoft będziemy współpracować na rzecz lepszych miast
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę