Dlaczego piłkarze muszą bardziej dbać o wygląd? Przyszłość jest dziś #2

14 sierpnia 2018

Dlaczego piłkarze muszą bardziej dbać o wygląd? Przyszłość jest dziś #2

Emocje związane z tegorocznym mundialem są już za nami. Było trochę rozczarowań, ale też kilka pięknych meczy i zaskoczeń. W tym roku po raz pierwszy transmitowaliśmy mundial w najwyższej jakości obrazu 4K w ramach usług Orange TV. Wszystkie mecze były dostępne bez dodatkowych opłat dla klientów posiadających łącze światłowodowe i dekoder 4K.

W najnowszym odcinku „Przyszłość jest dziś” zajęłam się temat telewizji 4K od bardziej użytkowej strony. Dlaczego tak dobrze widać w niej wszystkie szczegóły? Co  wspólnego ma telewizja z wyglądem klasycznej czarno – białej piłki nożnej? Czy bramka strzelona w 1986 „ręka Boga” przez Diego Maradonę zostałaby dzisiaj uznana? Dodatkowo, w tym odcinku gościnnie występuje Michał Rosiak, którego na pewno kojarzycie z testami sprzętu na naszym blogu.

Zapraszam do oglądania i komentowania 🙂

Udostępnij: Dlaczego piłkarze muszą bardziej dbać o wygląd? Przyszłość jest dziś #2

Wakacje w Orange TV w jakości 4K

3 lipca 2018

Wakacje w Orange TV w jakości 4K

W te wakacje w Orange VOD nie zabraknie hitów z największych wytwórni filmowych. Część z nich można obejrzeć w jakości 4K Ultra HD. Nie przegapcie takich tytułów, jak „Player One”, „Rampage: Dzika furia”, „Tomb Raider”, „Pacific Rim: Rebelia”, „Nić widmo” czy „Lady Bird”.

Wakacje na wesoło

5 lipca do obejrzenia polecam „Lady Bird”, czyli niezwykle barwną opowieść o dorastaniu młodej buntowniczki, uczennicy katolickiego liceum oraz o jej relacji z silną i wymagającą matką. 6 lipca polecam doskonałą, francuską komedię „Madame”, w której królują wyższe sfery, romanse, mezalianse i prawdziwa miłość. To przezabawna historia o pokojówce, która musi udawać, że jest hiszpańską arystokratką.  W telewizyjnej ofercie od Orange mamy także „Podatek od miłości”. To przezabawna polska produkcja o miłości, którą można spotkać wszędzie, nawet w Urzędzie Skarbowym. W filmie wystąpiły m.in.: Roma Gąsiorowska, Magdalena Różczka czy Weronika Rosati.

Sport na ekranie

10 lipca czeka Was „Gra o wszystko”. Zobaczcie opartą na faktach historię Molly Bloom, która przez lata prowadziła ekskluzywny, nielegalny klub pokerowy w USA i została okrzyknięta królową hazardu. Poznała największe sekrety gwiazd Hollywood, postaci światowego biznesu oraz bossów rosyjskiej mafii. W hicie wystąpiły takie gwiazdy, jak Jessica Chastain, Idris Elba i Kevin Costner.  Już 15 lipca niesamowita, nagrodzona Oscarem opowieść o jednej z największych skandalistek w historii sportu – Tonyi Harding. W filmie pt.: „Jestem najlepsza. Ja, Tonya” zobaczysz, dlaczego kariera gwiazdy łyżwiarstwa figurowego tak szybko się zakończyła.

Trochę dreszczyku na wakacyjne wieczory

5 lipca zapraszamy na nagrodzony Oscarem, doskonały film „Nić widmo”. Produkcja zachwyca tajemniczą fabułą i mistrzowska grą aktorską Daniela Day-Lewisa. To opowieść o londyńskim krawcu, którego spokój i porządek codziennego życia burzy tajemnicza kobieta. 13 lipca polecamy kontynuację kultowego horroru „Nieznajomi”, który przeraził miliony widzów na całym świecie. W filmie „Nieznajomi: Ofiarowanie” grupa zamaskowanych psychopatów powraca, by zebrać jeszcze bardziej krwawe żniwo. 16 lipca w Orange VOD czeka nie lada gratka dla fanów przygód i gier. Zobaczcie nową wersję kultowego przeboju „Tomb Raider” i sprawdź, w jaki sposób Lara Croft stała się słynną i nieustraszoną archeolog.  Tym razem w tę postać wcieliła się Alicia Vikander. Od 23 lipca superprodukcja           „Pacific Rim: Rebelia”, czyli najnowsza część przebojowej historii o walce z przerażającymi, pozaziemskimi potworami „Kaiju”. Trwa rebelia, a naprzeciw zagrożeniu staje nowa generacja superrobotów – Jaegerów. Czy zdołają obronić ludzi przed zagładą?

Orange TV w 4K

Już 23 lipca w Orange VOD mamy rewelacyjne pozycje dla fanów wysokobudżetowych produkcji science-fiction. Między innymi „Player One”, czyli najnowszy film Stevena Spielberga, w którym to reżyser przeniesie Was do wirtualnej rzeczywistości. Dla klientów Orange TV ze światłowodem i korzystających z  dekodera Samsung ICU 100,  ten film prezentujemy w najwyższej jakości obrazu –  4K Ultra HD.

Wymienione wyżej i inne filmy obejrzycie w wideo na życzenie (Orange VOD), usłudze dostępnej w dekoderze telewizyjnym Orange TV. Usługa jest dostępna wyłącznie dla abonentów Orange TV. Pamiętajcie, że filmy w jakości 4K Ultra HD są dostępnie wyłącznie na dekoderach Samsung ICU 100.

Udostępnij: Wakacje w Orange TV w jakości 4K

Mundial w jakości 4K w Orange TV bez dodatkowych opłat

17 maja 2018

Mundial w jakości 4K w Orange TV bez dodatkowych opłat

Świetna wiadomość dla fanów piłki nożnej i klientów Orange Polska. Po raz pierwszy mundial będzie transmitowany w najwyższej jakości obrazu 4K w ramach usług Orange TV. Wszystkie mecze pokażemy bez dodatkowych opłat dla klientów posiadających łącze światłowodowe i dekoder umożliwiający odbiór 4K.

Mundial w 4K znakomicie wpisuje się w dotychczasową ofertę Orange TV. Dzięki współpracy z TVP i nc+ oraz światłowodowi od 14 czerwca kibice zobaczą wszystkie spotkania mistrzostw w najwyższej jakości obrazu. Mecze będą transmitowane na kanałach TVP 4K i CANAL+ 4K Ultra HD, które na zasadach sublicencji zostaną udostępnione bez dodatkowych opłat wszystkim klientom Orange TV ze światłowodem.

Orange TV ze światłowodem, dekoder i telewizor 4K to niezbędny zestaw do tego, by cieszyć się piłkarskimi emocjami w najwyżej jakości. Jeśli klient korzysta z łącza światłowodowego i telewizji od Orange, a nie ma właściwego dekodera może go wymienić na Samsung ICU100 4K UHD obsługujący najnowszą technologię.

Cieszymy się, że wspólnie z TVP i nc+ możemy zapewnić naszym klientom niezapomniane emocje podczas mundialowych meczów w najlepszej dostępnej jakości, 4K. Ponad rok temu, jako pierwszy ogólnopolski operator wprowadziliśmy do oferty treści 4K i dekoder umożliwiający ich odbiór. Wystartowaliśmy z 15 filmami i jednym kanałem kulturalnym, obecnie zapewniamy klientom Orange TV ponad 1200 godzin różnorodnych treści w tej jakości, w tym transmisje najlepszych meczów piłki nożnej, piłki ręcznej i Formuły 1. Teraz, dzięki partnerstwu z nadawcami, będziemy mogli wspólnie kibicować Polakom śledząc wszystkie spotkania w superjakości – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska

Transmisje będą realizowane na dwóch nowych kanałach: TVP 4K – kanale stworzonym przez Telewizję Polską oraz CANAL+ 4K Ultra HD – nowym kanale platformy nc+.

Orange TV - 857 tys. klientów oferty telewizyjnej, 120 tys. dekoderów, 2 na 3 klientów światłowodu wybiera Orange TV, munidal po raz pierwszy w 4K bez dodatkowych dopłat

Na kanale TVP 4K zobaczymy 52 mecze m.in. mecz otwarcia mistrzostw, wszystkie spotkania polskiej reprezentacji, 40 spotkań grupowych oraz mecze fazy pucharowej. CANAL+ 4K Ultra HD pokaże na wyłączność 12 meczów: 8 meczów grupowych, w tym pojedynek broniących tytułu Niemców ze Szwecją, hit Portugalia – Hiszpania, a także spotkania Dania – Francja, Argentyna – Chorwacja, Brazylia – Szwajcaria, Anglia – Belgia, Urugwaj – Rosja oraz Kolumbia – Japonia. Widzowie CANAL+ 4K UHD zobaczą także jeden mecz 1/8 finału, jeden ćwierćfinał, jeden półfinał oraz 15 lipca wielki finał na moskiewskich Łużnikach.

W lutym 2017 roku Orange Polska, jako pierwszy wprowadził telewizję 4K na polski rynek dzięki ofercie Orange Love ze światłowodem. Z czasem oferta w jakości 4K startująca z kanałem muzycznym Stingray Festival 4K rozwinęła się o kanał Eleven Sports 1 4K z pierwszymi w Polsce transmisjami meczów piłki ręcznej czy wyścigów Formuły 1, platformę Netflix, programy dokumentalne Discovery oraz rozbudowany kontent filmowy w usłudze VOD, który w maju tego roku zostanie dodatkowo wzbogacony o najnowsze hity filmowe z wytwórni Warner Bros.

Rozwój oferty telewizyjnej Orange Polska jest odpowiedzią na trendy i potrzeby widzów. Klienci Orange TV mogą korzystać z nowoczesnego dekodera Samsung ICU 100 4K UHD umożliwiającego oglądanie filmów i programów w jakości 4K.W domach klientów Orange jest już blisko 120 tys. takich urządzeń.

Mediateka

Udostępnij: Mundial w jakości 4K w Orange TV bez dodatkowych opłat

Urządzenia

Xperia XZ2 w Orange, teraz w świetnym zestawie

11 maja 2018

Xperia XZ2 w Orange, teraz w świetnym zestawie

Najnowszy flagowiec od Sony wszedł niedawno do oferty Orange. Producent postanowił zerwać z ze znanym (chyba przez wszystkich) i lubianym (przez niektórych) wyglądem swoich smartfonów. Osobiście bardzo go lubiłem, ale jednak trendy w modzie są nieubłagane i czasem trzeba za nimi podążyć. Nie inaczej było tym razem. Ostatecznie zamiast dwóch szklanych płytek i grubej, półokrągłej ramki mamy nieco zaokrąglone plecki ze znajdującym się niemal po środku czytnikiem linii papilarnych i znajdującym się powyżej niego aparatem. Producent w swoich materiałach pisze, że dzięki tej zmianie „smartfon doskonale leży w dłoni”, widać, więc jak dużą uwagę zwrócono na ten element.

Z drugiej strony duży, dzięki skasowaniu większej części ramek, ekran o przekątnej 5,7 cala. Rozdzielczość ekranu to 2160 x 1080, a proporcje to najmodniejsze obecnie 18:9. Co warto dodać, to ekran Full HD wykorzystujący High Dynamic Range (HDR), dzięki któremu ekran lepiej daje sobie radę z dużymi różnicami w jasności obrazu, a przez to wszystko wygląda bardziej realistycznie. Telefon waży prawie 200 gram, jest więc zauważalnie cięższy niż wiele innych urządzeń o podobnej wielkości.

Xperia XZ2 to prawdziwy flagowiec

W środku Sony zmieścił potężne wyposażenie – Snapdragon 845, który wykorzystuje 8 rdzeni – 4×2,7 GHz i 4×1,7 GHz, układ graficzny Adreno 630, 4 GB RAM oraz pamięć 64 GB, którą można rozszerzyć kartą micro SD. Urządzenie napędza bateria 3180 mAh, która dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu i procesorowi wystarczy na zaskakująco długo.

Sony Xperia XZ2 w Orange

Opis żadnego smartfonu nie obyłby się bez aparatu. Zastosowano w nim jednoobiektywowy aparat o rozdzielczości 19 megapikseli ,jasności F/2.0 i ogniskowej 25 mm po przeliczeniu na ekwiwalent pełnej klatki. Efektem są świetnie zdjęcia w dzień i jedynie nieco słabsze nocą. Smartfon pokazuje jednak swój potencjał dopiero, gdy zaczynamy kręcić wideo. Jest to bowiem pierwszy smartfon, który nagrywa w 4K HDR. Do tego dołóżcie fakt, że ten smartfon nagrywa Super Slow Motion w Full HD.

Jak to w urządzeniach Sony bywa jakość dźwięku stoi na najwyższym poziomie.  Producent w materiałach pisze o dwóch rozwiązaniach – High-Resolution Audio1 i LDAC Xperia XZ2

Najnowsza Xperia w Orange z dodatkiem dla graczy

Sony Xperia XZ2 w Orange

W Orange kupując XZ2 otrzymacie dodatkowo konsolę Sony Playstation 4 Slim 500GB w raz z trzema grami w prezencie. Pisała już o tym Kasia Barys, we wpisie o prezentach na komunię. Jeżeli jesteście naszymi klientami na start za zestawie zapłacicie tradycyjnie nic (chyba, że w Planie Podstawowym). Warto przyjrzeć się temu całemu zestawowi w cenie minimalnie ponad 3 tys. złotych (w planie Optymalnym), a nawet 2423,89 w Planie Wzbogaconym. W pierwszym przypadku miesięczna opłata za urządzenia to 125 zł, w drugim 101 zł. Równie dobrze wyglądają ceny w ofercie dla przenoszących numer, szczególnie w Planie Optymalnym, gdzie zapłacicie za niego 799 zł na start i 92 zł miesięcznie. W Planie Standardowym wyjdzie Wam niewiele więcej – 899 zł na start, a później 110 miesięcznie.

Pamiętajcie, że w naszych planach możecie teraz łączyć wszystkie plany (poza Podstawowymi) ze sobą.

Udostępnij: Xperia XZ2 w Orange, teraz w świetnym zestawie

Programy i seriale Discovery w 4K na życzenie w Orange TV

29 marca 2018

Programy i seriale Discovery w 4K na życzenie w Orange TV

Orange Polska po raz kolejny wzbogacił swoją ofertę telewizyjną w jakości 4K. Klienci Orange TV mogą oglądać wybrane materiały Discovery w 4K na życzenie w ramach  usługi sVOD. Tę możliwość oferuje tylko Orange.
Klienci Orange TV w technologii IPTV, korzystający z dekodera Samsung ICU 100 4K UHD, mogą oglądać wybrane programy i seriale w jakości 4K dostępne dzięki Discovery. Materiały można oglądać w ramach pakietu Bogatego i Maksymalnego poprzez subskrypcję wideo na życzenie.

Orange jako pierwszy ogólnopolski operator zaproponował klientom dekoder umożliwiający odbiór sygnału 4K wraz z programami w tej jakości. Stale pracujemy z partnerami, by móc zaoferować naszym klientom coraz więcej ciekawych, różnorodnych i angażujących treści. Niedawno widzowie Orange TV mogli zobaczyć pierwszą w Polsce transmisję wyścigu Formuły 1 w 4K. Dziś poszerzamy naszą bibliotekę treści w tej jakości o produkcje Discovery – filmy dokumentalne i edukacyjne. Zaczynamy od ponad dwudziestu pozycji, w ciągu roku planujemy udostępnić kilkadziesiąt kolejnych  – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Propozycje jakie można zobaczyć to: „Wheeler Dealers”  o naprawianiu klasycznych samochodów, „How it’s Made: Dream Cars” dla miłośników wyjątkowych aut, „Wrath of a Great White Serial Killer” o rekinach, „Dogs: The Untold Story”, z którego dowiemy się jak niezwykłymi zwierzętami są psy,  „Space’s Deepest Secrets” o przełomowych odkryciach kosmicznych, „American Titans” opowiadający historię amerykańskich wizjonerów przemysłu, czy „True Nightmares” przedstawiający historię głośnych morderstw.

Pierwszym kanałem w najwyższej jakości udostępnionym w Orange TV był Stingray Festival 4K. Na tym kanale można obejrzeć koncerty, spektakle teatralne i operowe, czy występy DJ-ów. Kanał dostępny jest w pakiecie Optymalnym. Tylko w Orange TV można oglądać wybrane mecze piłki nożnej czołowych europejskich lig: LaLiga Santander i Bundesligi oraz wyścigi Formuły 1 na kanale Eleven Sports 1 4K. Do końca maja kanał dostępny będzie tylko dla widzów Orange TV w technologii IPTV, jako jedynej wśród polskich telewizji kablowych. Dotyczy to pakietów Bogatego i Maksymalnego. Orange jako pierwszy na rynku udostępnił też Netflix w 4K. Netflix prezentuje setki godzin kontentu wideo: seriale, filmy, dokumenty oraz stand-upy, w tym takie światowe hity jak The Crown, Narcos, Stranger Things, 13 Reasons Why i Marvel’s Punisher. Serwis Netflix w jakości 4K, jest dostępny bezpośrednio z poziomu dekodera Samsung ICU 100 4UHD w Orange TV, który jest w ofercie od lutego 2017 r.

Udostępnij: Programy i seriale Discovery w 4K na życzenie w Orange TV