Budki telefoniczne

30 sierpnia 2012

Budki telefoniczne

Podczas tegorocznych wakacyjnych podróży natknęłam się na ciekawe budki telefoniczne  i oczywiście musiałam zrobić zdjęcia.

Pierwsze z nich znalazłam w mieście kopaczy złota – czyli w Złotoryi. Stoją sobie na skwerku, niedaleko rynku. Pięknie stylizowane na secesyjne wzornictwo.

Budki telefoniczne - ciekawe zdjęcia

Następne miejsce to mała wieś na Suwalszczyźnie – Smolniki i prawdziwie historyczna budka telefoniczna obok starej chaty.

Budki telefoniczne - ciekawe zdjęcia

Dziś w dobie telefonów komórkowych, z automatów telefonicznych korzystamy już rzadziej. Sprawdzają się jednak w takich lokalizacjach jak dworce, szpitale czy … więzienia.

Obecnie działają w 20 tys. miejsc. Jeśli chcecie wiedzieć, gdzie w waszej miejscowości znajduje się automat telefoniczny – zapraszam do naszej wyszukiwarki. Znajdziecie tu także informacje, które aparaty są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, a z których można wysłać SMS czy eMail.

I na koniec te, które lubię najbardziej – automaty telefoniczne w szpitalach działające w ramach programu Telefon do Mamy. Dzięki nim i bezpłatnym kartom wysyłanym przez Fundacje Orange do szpitali, dzieci mogą zadzwonić do bliskich i  wydzwoniły już ponad 65 milionów minut.

Budki telefoniczne - Telefon do Mamy

Udostępnij: Budki telefoniczne

HALO!Tu Warszawa

20 września 2011

HALO!Tu Warszawa

Budki telefoniczne na stałe wpisane są w architektoniczny krajobraz. W Warszawie 11 artystów postanowiło wykorzystać je „jako przestrzeń wystawienniczą”. Budka w której można usiąść i odpocząć, budka, w której będzie można posłuchać muzyki regulowanej słońcem, wiatrem i wysokością wody w Wiśle, budka zaciemniona i wyciszona od wszelkich bodźców pochodzących z miasta. Przekształcone znajdują się na Powiślu (3 budki), Śródmieściu (4 budki) i Pradze (4 budki). Szczegóły znajdziecie na tej stronie. Budki będzie można zobaczyć do 14 października (niestety jedna budka na Pradze została zdewastowana). Organizatorem jest Stowarzyszenie z siedzibą w Warszawie, a jednym z partnerów jest oczywiście nasza firma. Zapraszam Was na krótki reportaż.

Mamy dla Was konkurs: pierwsze 5 osób, które zrobi zdjęcia co najmniej 7 budek i prześle je na mojego maila (marek.wajda@telekomunikacja.pl) otrzyma zestaw z Sercem i Rozumem (karty telefoniczne i magnesy na lodówkę).

Udostępnij: HALO!Tu Warszawa