Bezpieczeństwo

7 listopada 2019

Internet to ogromne możliwości dla dzieci – daje szasnę na zdobywanie wiedzy, poznawanie świata, a w przyszłości może stać się miejscem pracy.  Jednak trzeba odpowiedzialnie korzystać z jego dobrodziejstw, ponieważ niestety w internecie dziecko może spotkać się z zagrożeniami – cyberprzemocą czy mową nienawiści. Dlatego warto porozmawiać o tym, jak dać naszym dzieciom bezpieczny internet.

O bezpiecznym internecie dla dzieci porozmawiam z Tomaszem Machałą

Na rozmowę zgodził się Tomasz Machała, redaktor naczelny portalu Wirtualna Polska. Jest on zaangażowanym ojcem a jednocześnie ze względu na swoją pracę posiada olbrzymią wiedzę na temat internetu i rządzących nim zasad.

W najbliższy czwartek, 7 listopada o godzinie 13:30 zapraszam na pierwszy z serii live chatów pod hasłem. „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność”. Będziecie mogli obejrzeć go poniżej, a później wideo zostanie już na stałe na YouTube i na naszym blogu.

Serdecznie zapraszam do udziału w live chat, uczestnictwa i zadawania pytań. Możecie to robić także w komentarzach poniżej tekstu, wtedy postaramy się wybrane zadać w trakcie nagrania. Może się okazać, że nie będziemy mogli zadać ich wszystkich, postaramy się wybrać najciekawsze.

Bezpieczny internet bez mowy nienawiści

We wrześniu Wirtualna Polska rozpoczęła kampanię społeczną pod hasłem #StopMowieNienawiści, która zwraca uwagę na problem przemocy w internecie. Będziemy rozmawiać o tym, jak pokazywać dzieciom wszystkie aspekty bycia online i mówić o trudnych sytuacjach, jakie mogą napotkać w cyfrowym świecie.

W ramach inicjatywy „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność” chcemy głośniej mówić o potrzebie odnalezienia równowagi pomiędzy światem cyfrowym i  rzeczywistym. Będziemy koncentrować się na relacji rodzic-dziecko. Z jednej strony aby uświadomić jak najszerszej grupie odbiorców, jak ich domowe zachowania związane z korzystaniem z technologii wpływają na pozostałych domowników. Z drugiej – żeby zachęcić rodziców do przyjęcia roli cyfrowych przewodników swoich dzieci.

Razem w sieci stworzymy bezpieczny internet

Nie chodzi tu jedynie aplikacje do kontroli rodzicielskiej, lecz także o wiedzę, którą powinien posiąść rodzic, by internet był bezpieczny dla jego dziecka. Dlatego uruchomiliśmy specjalny portal. Zbieramy tam całą wiedzę, aktywności i materiały na ten temat, jakie dotychczas wypracowaliśmy wspólnie z partnerami z organizacji społecznych – Razem w sieci. Można tam znaleźć m.in. wskazówki dotyczące domowej cyfrowej umowy, czyli zobowiązania domowników co do tego, jak i ile korzystają z sieci.

Trwająca kampania telewizyjna jest częścią szerokich działań na rzecz bezpiecznego internetu, jakie prowadzimy z partnerami społecznymi już od kilkunastu lat. Spoty telewizyjne promujące rozsądne korzystanie z technologii i refleksję na temat tego, w jakim wymiarze i w jaki sposób jesteśmy online będą pokazywane w 27 krajach, w których działa Orange.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o tym jak chronić dziecko przed cyberprzemocą i cyberzagorżeniami, a także by przygotować się do zadawania pytań naszemu gościowi zapraszam do odwiedzenia strony Razem z sieci. Warto także przeczytać teksty, które już znajdziecie na blogu. Zarówno opublikowane niedawno wyniki badań, czasu, które dziecko powinno spędzić przed ekranem, podsumowanie listy cyberzagrożeń, czy też serii tekstów o bezpieczeństwie na naszym blogu.

Udostępnij: Bezpieczny internet dla naszych dzieci. Rozmowa z Tomaszem Machałą, redaktorem naczelnym portalu Wirtualna Polska

15 października 2019

Dla 43% kierowników i dyrektorów IT w największych polskich firmach, zatrudniających powyżej 250 pracowników, ochrona przed cyberzagrożeniami jest najważniejszym wyzwaniem dotyczącym cyberbezpieczeństwa. Ich opinię podziela zaledwie 24% zarządzających, dla których kluczowe jest zapewnienie ciągłości biznesowej. To pierwsze wnioski z kolejnej edycji badania Orange Insights.

Badanie Orange Insights po raz kolejny pokazuje, że zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego to dla polskich firm spore wyzwanie. Tak uważa blisko 80% zarządzających i jeszcze większy odsetek dyrektorów IT. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom, widać, że inaczej postrzegają oni najważniejsze zagrożenia i wyzwania. W Orange zachęcamy naszych klientów, by do bezpieczeństwa podchodzili całościowo, począwszy od zabezpieczenia sieci firmowej przed cyberatakami, poprzez rozwój narzędzi wczesnego ostrzegania, aż po właściwe zabezpieczenie urządzeń służbowych. Tylko w ten sposób mogą przygotować swoje firmy do cyfrowej transformacji i w pełni z niej korzystać. To istotne zwłaszcza w obliczu szerokiego zastosowania technologii 5G już w niedalekiej przyszłości, a także rozwoju Przemysłu 4.0, czy handlu Retail 4.0 – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Zarówno szefowie IT, jak też kadra zarządzająca biorąca udział w badaniu Orange Insights zauważają, że poziom zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego w ich firmach rośnie – takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 67% i 74% przedstawicieli tych grup.

Badanie pokazuje również, że wzrost zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego oraz przeciwdziałanie temu zjawisku jest bardzo ważne dla wszystkich ankietowanych firm, niezależnie od branży. Różnice pojawiają się w rozłożeniu akcentów. Przykładowo, dla branży handlowej dużym wyzwaniem jest pozyskanie niezbędnego finansowania na zapewnienie cyberbezpieczeństwa. Taką opinię podzielało 26% respondentów z tej branży, podczas gdy średnia dla wszystkich branż wynosiła 19%. Z kolei wśród firm usługowych większy niż w innych branżach nacisk kładziono na budowanie świadomości dbania o bezpieczeństwo danych wśród pracowników.

Orange Polska jest liderem w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, o które dba specjalistyczna jednostka CERT Orange Polska. Firma oferuje szeroki zakres rozwiązań cyberbezpieczeństwa w modelu abonamentowym, czyli nie wymagających od firm dużych jednorazowych inwestycji.  Przykładowo, niemal 400 przedsiębiorstw korzysta z ochrony przed atakami DDoS, które mogą zablokować funkcjonowanie stron internetowych czy aplikacji firmy i zagrozić ciągłości jej biznesu. By odpowiednio zabezpieczyć dane na firmowych smartfonach Orange oferuje także mobilną Cybertarczę, która pozwala ochronić je m.in. przed próbami phishingu. Jak wynika z najnowszych analiz CERT Orange Polska, próby wyłudzenia danych stanowiły ponad 2/3 zagrożeń (67 proc.) wykrytych w pierwszej połowie 2019 roku w sieci operatora.

Badanie zrealizowane w sierpniu 2019 roku przez ICAN Institute, wydawcę Harward Business Review Polska na próbie 304 respondentów z segmentu firm zatrudniających powyżej 250 pracowników. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Badanie Orange Insights: ochrona firmy przed cyberatakami najważniejsza dla dyrektorów IT, a dla zarządów i właścicieli – zachowanie ciągłości biznesowej.

Bezpieczeństwo

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

25 lipca 2019

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

Phishingowe maile i SMS-y to od lat jeden z najpopularniejszych (wśród przestępców) sposobów ataków na firmy i internautów. Statystycznie każdy z nas otrzymuje ich nawet około 100 dziennie.

Liczba ataków phishingowych zwiększa się już od kilku lat, jednak dane liczbowe dla 2018 r. wskazują na znaczący skok, jeśli chodzi o ich stosowanie i popularność. Każdego dnia w internecie pojawia się 300-400 tysięcy różnych próbek złośliwego oprogramowania.

Minęły już jednak czasy pisanych koślawą polszczyzną maili od afrykańskich książąt i astronautów pozostawionych na tajnej stacji kosmicznej.

Socjotechnika to „podstawa” phishingu

Dzisiejszy phishing to dobrze przygotowana socjotechniczna robota. Na taką „wędkę” potrafią się złapać naprawdę grube ryby. Cyberprzestępca to już niekoniecznie doskonały informatyk – spec od złośliwego oprogramowania, ale coraz bardziej manipulator.

Uniknięcie zastawianych przez przestępców pułapek to prawdziwe wyzwanie. Niezmiennie ważny w rozwiązaniu takich problemów jest nasz umysł. Wszelkie żądania w wiadomościach, wywołujące emocje, załączniki w nieoczekiwanych mailach, SMS-ach lub noszące dziwne nazwy – to wszystko powinno zapalać nam w głowie czerwoną lampkę.

Większości zagrożeń moglibyśmy uniknąć zachowując po prostu zdrowy rozsądek przy korzystaniu z internetu. Wielokrotnie sami, sprytnie sprowokowani przez przestępcę wykonujemy działania, które pozwalają mu przejąć nasze dane czy kontrolę nad naszym komputerem lub smartfonem. Odczekajmy chwilę, zanim podejmiemy jakąkolwiek akcję.

Dobre zabezpieczenie pomoże na phishing

No i nie zaszkodzi wesprzeć naszej głowy dodatkowym, technicznym rozwiązaniem – jak CyberTarcza. Blokuje ona dostęp do potencjalnie niebezpiecznych stron i w wielu przypadkach zapobiegnie kradzieży ze smartfonów loginów i haseł do Waszych kont bankowych, służbowych maili czy firmowych dokumentów.

Powiecie: „po co CyberTarcza, mam przecież antywirusa?”. Dobrze, że masz antywirusa, jednak pamiętaj, że blokuje on zagrożenia, gdy te już pojawią się na Twoim smartfonie urządzeniu. CyberTarcza natomiast robi to wcześniej.

Jak piszą eksperci w naszym ostatnim Raporcie CERT Orange Polska, ważne by pozbyć się automatyzmu. Do sieci przenieśliśmy przecież istotną część siebie – stało się to do tego stopnia rutynowe, że trzeba się chwilę zastanowić, zanim zdamy sobie sprawę, jak dużo rzeczy robimy w internecie. Uważajmy, a jeśli mamy wątpliwości, nie wstydźmy się ich skonsultować i nie czytajmy długich informacji na szybko, albo gdy jesteśmy zmęczeni. Nic się nie stanie, gdy poczekamy – świat się nie skończy. Zastosowanie CyberTarczy daje nam dodatkowe zabezpieczenie.

A jak rozpoznać te fałszywe wiadomości, na co zwracać uwagę, jak się chronić? Obejrzyjcie film.

Udostępnij: Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

19 czerwca 2019

Złośliwe oprogramowanie, wyciek informacji, czy stegomalware, polegający na ukrywaniu wykradanych od firm danych w legalnych treściach – to dziś jedne z najbardziej palących wyzwań w dziedzinie cyberbezpieczeństwa. Rozpoczęty właśnie trzyletni europejski projekt SIMARGL ma się zająć opracowaniem narzędzi bardziej skutecznego wykrywania tych zagrożeń. Skupia on ekspertów z kilkunastu europejskich instytucji naukowych i firm – wśród nich Orange Polska.

– Międzynarodowa współpraca w projekcie SIMARGL to dla nas kolejna okazja by doskonalić kompetencje w dziedzinie cyberbezpieczeństwa, a także dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem. Robimy wszystko, by zminimalizować ryzyko zagrożeń w sieci dla naszych klientów, rozwijamy nasze własne narzędzia, takie jak CyberTarcza. Jeśli połączymy siły z firmami i jednostkami badawczymi z innych krajów, walka z cyberzagrożeniami będzie jeszcze bardziej skuteczna – powiedział Piotr Jaworski, członek zarządu Orange Polska ds. Sieci i Technologii.

SIMARGL (Secure Intelligent Methods for Advanced Recognition of Malware and Stegomalware) jest współfinansowany przez Komisję Europejską w ramach programu „Horyzont 2020”.  Uczestnicy projektu skupią się przede wszystkim na rozbudowaniu i stworzeniu rozwiązań wykrywających złośliwe oprogramowanie, opartych m.in. o analizę anomalii ruchu sieciowego, statystyczną analizę danych, korelowanie informacji
z różnych źródeł czy uczenie maszynowe.

Pilotaż rozwiązań będzie prowadzony w sieci Orange Polska oraz rumuńskiej sieci akademickiej RoEduNet. Po jego zakończeniu, nowe narzędzia i metody będą mogły zostać komercyjnie zastosowane w sieciach innych operatorów.

W projekcie SIMARGL współpracuje 14 partnerów m.in. z Niemiec, Rumunii, Francji, Czech, Włoch, Holandii, a Polskę reprezentują Politechnika Warszawska, ITTI i Orange Polska. Projekt angażuje także specjalistów z takich instytucji jak Europol (Europejski Urząd Policji), Airbus Cybersecurity (centrum kompetencji w zakresie cyberbezpieczeństwa w konsorcjum europejskim zajmującym się produkcją samolotów) czy Thales (francuski koncern elektroniczny specjalizujący się w cyberbezpieczeństwie produkujący m.in. tokeny bezpiecznej poczty wykorzystywane w Orange Polska).

Napisz do Nas
Udostępnij: CERT Orange Polska w projekcie SIMARGL. Bardziej skuteczna walka z cyberzagrożeniami w Europie.

Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu w smartfonie.

5 lutego 2019

Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu  w smartfonie.

Orange Polska wprowadza nową usługę, która zwiększa bezpieczeństwo korzystania z internetu w smartfonie. Stworzono ją z myślą o niewielkich firmach oraz użytkownikach prywatnych. CyberTarcza pomaga zapobiegać utracie wrażliwych danych, haseł, loginów czy aktywności złośliwego oprogramowania. Na bieżąco informuje o stanie bezpieczeństwa urządzeń objętych ochroną, dodatkowo umożliwia także wprowadzenie indywidualnych blokad na poszczególnych smartfonach. Dzięki temu pracodawca może np. ograniczyć pracownikom korzystanie z określonych serwisów internetowych na służbowych smartfonach i to w konkretnych przedziałach czasowych.

– Smartfony oferują ogromne możliwości, trzeba jednak pamiętać, że tak samo jak komputer podłączony do internetu, smartfon jest narażony na ataki ze strony cyberprzestępców. Nasza nowa usługa pozwala zdecydowanie zwiększyć bezpieczeństwo korzystania z nich – mówi Mariusz Gaca, wiceprezes Zarządu ds. Rynku Konsumenckiego Orange Polska.

Smartfony stają się podstawowym sposobem korzystania z internetu. Z badań wynika, że 65% polskich firm korzysta z urządzeń mobilnych w prowadzeniu biznesu[1]. Z internetu w smartfonie praktycznie codziennie korzysta zdecydowana większość młodzieży[2]. Smartfonów używamy do robienia zakupów i płatności, korzystamy na nich z komunikatorów, poczty elektronicznej, kontaktujemy się ze znajomymi na portalach społecznościowych. Nierzadko świat prywatny i biznesowy łączymy w jednym urządzeniu. Liczba ataków na urządzenia mobilne rośnie bardzo szybko – CERT Orange Polska w 2018 roku zarejestrował ich o 85 % więcej niż rok wcześniej.

– Prowadząc własny biznes, w smartfonie gromadzimy mnóstwo poufnych danych, także tych dotyczących klientów naszej firmy. Nieuwaga przedsiębiorcy czy pracownika, kliknięcie w niebezpieczny link może narazić na straty nie tylko nas, ale też naszych klientów czy partnerów biznesowych. Dając pracownikowi służbowy smartfon, pamiętajmy o bezpieczeństwie – podkreśla Bożena Leśniewska, wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Zwiększ bezpieczeństwo internetu w smartfonie - dowiedz się więcej o cyberzagrożeniach

Kliknij w infografikę by powiększyć

Mobilna CyberTarcza w Orange – jak to działa?

Aby korzystać z CyberTarczy na smartfonie nie trzeba instalować żadnego oprogramowania czy aplikacji. CyberTarcza działa po stronie sieci Orange Polska i chroni użytkownika blokując wejście na niebezpieczne strony internetowe, a użytkownik natychmiast otrzyma odpowiednie powiadomienie. Dzięki temu broni użytkowników smartfonów przed phishingiem (a w konsekwencji ujawnieniem danych dot. dostępu do kont bankowych, czy danych z kart kredytowych), złośliwym oprogramowaniem malware oraz oprogramowaniem blokującym i szyfrującym urządzenie i żądającym zapłacenia okupu (ransomware).

Ponadto, na portalu CyberTarczy można dostosować ochronę do potrzeb swojej firmy lub rodziny m.in. zdefiniować blokadę konkretnych stron internetowych, czy kategorii stron w określonym czasie np. hazard, treści dla dorosłych, gry sieciowe, portale społecznościowe itp., a także zdefiniować zasady dostępu do internetu w smartfonie w konkretnych godzinach.

CyberTarcza przekazuje także użytkownikowi raport z wyszczególnioną liczbą zablokowanych ataków malware i phishing na smartfony klienta, czy liczbę prób wejścia na zablokowane strony, zdefiniowane w portalu.

Usługa CyberTarcza jest dostępna w postaci pakietu dla 3 urządzeń mobilnych w sieci Orange za 6,49 zł + VAT miesięcznie dla firm lub 7,98 zł z VAT miesięcznie dla klientów indywidualnych. Dołączenie każdego kolejnego urządzenia to koszt 2,99 zł + VAT miesięcznie w przypadku firm, lub 3,68 z VAT miesięcznie dla klientów indywidualnych. Klienci mogą objąć ochroną CyberTarczy maksymalnie 30 urządzeń mobilnych,

Wszyscy klienci mogą przez pierwszy miesiąc korzystać z usługi CyberTarcza bezpłatnie.

******

Orange Polska od lat prowadzi wiele działań zwiększających poziom bezpieczeństwa w sieci. Są wśród nich działania edukacyjne m.in. programy Fundacji Orange dla najmłodszych internautów. Specjalistyczny zespół bezpieczeństwa CERT Orange Polska, monitoruje sieć i reaguje na zagrożenie przez całą dobę. Niespełna 4 lata temu Orange stworzył unikatowe na rynku, autorskie rozwiązanie CyberTarcza, które stopniowo rozszerza o nowe funkcjonalności, dostosowując je do zmieniających się warunków w cyberprzestrzeni. Od 2015 roku CyberTarcza chroni bezpłatnie użytkowników internetu domowego w sieci Orange. Doskonale się sprawdza i co roku zabezpiecza setki tysięcy internautów przed realnym zagrożeniem.

Szczegółowe informacje na www.cybertarcza.orange.pl  i www.orange.pl

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński,
Rzecznik Orange Polska

biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

[1] Raport KPMG w Polsce pt „Bezpieczeństwo technologii mobilnych” 2018 r.

[2] Wstępne wyniki polskiej części EU Kids Online 2018; badania prowadzonego pod kierunkiem prof. Jacka Pyżalskiego z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w partnerstwie z Fundacją Orange. Codziennie lub prawie codziennie z internetu za pomocą smartfona korzysta 9 na 10 badanych.

Mediateka

Udostępnij: Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu  w smartfonie.