14 stycznia 2021

Już tysiąc klientów biznesowych korzysta ze specjalistycznych usług cyberbezpieczeństwa Orange Polska opartych o całodobowy SOC, czyli Security Operations Center.  To duże firmy i instytucje – wśród nich największe polskie banki i spółki akcyjne, firmy ubezpieczeniowe, ale także uczelnie wyższe, gminy i instytucje publiczne.  W 2020 roku firma odnotowała rekordowe zainteresowanie tymi usługami – liczba klientów podwoiła się.

– Wzrost świadomości cyberzagrożeń powoduje, że firmy czują potrzebę zabezpieczania się przed nimi. Nasze usługi cyberbezpieczeństwa od ponad 8 lat zapewniają przedsiębiorcom bezpieczne prowadzenie biznesu. Zaufanie klientów i rozwój nowych usług umacniają naszą pozycję lidera w tej dziedzinie – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezeska Zarządu Orange Polska.

Orange Polska oferuje usługi cyberbezpieczeństwa dla firm i instytucji na bazie SOC  (Security Operations Center – Centrum Zarządzania Operacjami Bezpieczeństwa) od 2012 roku. Pierwszą z nich była ochrona przed atakami DDoSDDoS Protection, która do dziś pozostaje jedną z najczęściej wybieranych i cieszy się zainteresowaniem zwłaszcza wśród banków. Atak DDoS blokujący serwis internetowy czy łącze poprzez zalanie go olbrzymią ilością danych stanowi jednak zagrożenie nie tylko dla instytucji finansowych czy sklepów internetowych. W czasach powszechnej pracy zdalnej, skuteczny atak np. na łącze VPN może zablokować działalność niezależnie od branży, uniemożliwiając pracownikom łączenie się z firmową siecią z domu. Jak wynika z danych CERT Orange Polska, w czerwcu 2020 roku miał miejsce (i został odparty) największy w historii polskiego internetu atak DDoS o sile 303 gigabity na sekundę .

Wśród banków nie słabnie także zainteresowanie usługą StopPhishing, chroniącą przed najpowszechniejszym obecnie zagrożeniem jakim jest wyłudzanie danych. Skala tego zagrożenia rośnie bardzo szybko, wg CERT Orange Polska, w sieci operatora odnotowano w 2020 roku dwa razy więcej ataków phishingowych niż rok wcześniej.  Jedną z najnowszych usług jest CyberWatch, która oferuje kompleksową ochronę wszystkich firmowych urządzeń – stacjonarnych i mobilnych. Blokuje dostęp do stron phishingowych czy innych podejrzanych serwisów, chroniąc tym samym przed utratą firmowych danych, zabezpiecza przed łączeniem się urządzeń z serwerami Command & Control zarządzanymi przez cyberprzestępców. Klient codziennie otrzymuje raport z informacją jakiego rodzaju niebezpieczne próby połączeń zostały zablokowane i z których urządzeń.

Bezpieczeństwo przez całą dobę

Wspólnym mianownikiem wszystkich usług oferowanych na bazie SOC jest całodobowy monitoring systemów informatycznych klientów biznesowych. Do tego celu wykorzystywane są rozwiązania klasy SIEM (Security Information and Event Management) oraz SOAR (Security Orchestration, Automation And Response). Zespół operatorów SOC natychmiast reaguje na zidentyfikowane incydenty i ryzyka, dzięki czemu firmy pomimo zagrożeń zachowują ciągłość działania kluczowych systemów biznesowych.

Więcej o usługach cyberbezpieczeństwa dla dużych firm: https://www.orange.pl/duze-firmy/cyberbezpieczenstwo

Udostępnij: Duże firmy i instytucje wybierają usługi cyberbezpieczeństwa od Orange. Dwukrotny wzrost liczby klientów w 2020 roku.

16 grudnia 2019

Pisałam już czym jest domowy kodeks korzystania z internetu. Jego podstawowym założeniem jest wzmocnienie relacji dziecka z rodzicem oraz zwiększenie kontroli nad korzystaniem z internetu i nowych technologii przez dzieci. Dlaczego? Bo niestety z korzystaniem przez dzieci i młodzież z internetu wiąże się także problem nadużywania sieci, określany też czasem mianem „uzależnienia od internetu”. Nadużywanie internetu nie sprowadza się jedynie do częstego korzystania z sieci. Obecnie nie tylko młodzież, ale i bardzo wielu dorosłych spędza online co najmniej kilka godzin dziennie. Internet służy młodym ludziom jako środek komunikacji, źródło informacji i rozrywki, a badania pokazują, że z roku na rok całkowity czas korzystania z sieci wzrasta w całej populacji. Tutaj może pomóc właśnie domowy kodeks. Wiecie już jak go stworzyć, co powinien zawierać. A czy można go zmienić?

Czy w ogóle i kiedy pomyśleć o zmianie kodeksu?

Kodeks możemy zmieniać. Nie jest on spisany raz na zawsze. Dlaczego? Ponieważ nasze dzieci rosną, z miesiąca na miesiąc mogą zmieniać się one ale także zmieniają się ich potrzeby. Obserwujcie dzieci i to, jak korzystają z internetu. Z wiekiem na pewno zwiększy się także zakres interesujących treści. Kiedyś tylko bajki na YT, teraz dużo, dużo więcej. Skąd ja to znam…? Starszemu nastolatkowi trudno będzie zabronić korzystania z netu. Upewnijmy się jednak, czy potrafi rozróżnić treści dobre od tych niestosownych dla niego. Musimy być czujni co do bezpieczeństwa w sieci. Zmieniają się dzieci, ale równie szybko ewoluuje sam internet. Pojawiają się nowe aplikacje, nowe funkcjonalności w smartfonach, nowe media społecznościowe. Rodzicom ciężko nieraz nadążyć. Jednak warto się edukować, rozmawiać i starać się trzymać tempo zmian. Dlatego też zaglądajcie na nasz blog, gdzie prezentujemy także nowości technologiczne.

Jakich rezultatów spodziewam się po kodeksie?

Chciałabym, by w wielu domach funkcjonował domowy kodeks i jego zasady były przestrzegane przez dzieci, jak również ich rodziców. Dzięki temu codzienne używanie mediów cyfrowych, w tym przede wszystkim internetu oraz urządzeń mobilnych będzie bardziej uporządkowane i przemyślane. W rezultacie mam nadzieję, że media cyfrowe będą używane są w sposób higieniczny, z korzyścią dla zdrowia fizycznego, psychicznego oraz społecznego a w rodzinach zwiększy się świadomość związana z negatywnymi skutkami nałogowego używania mediów cyfrowych przez dzieci i ich rodziców.  U mnie kodeks już działa – wam życzę powodzenia i zachęcam do obejrzenia rozmowy z ekspertem Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. Rozmawialiśmy właśnie o tym, czy kodeks można zmienić i  jak dostosowywać domowe zasady korzystania z technologii do potrzeb i wieku dziecka.

Udostępnij: Okiem mamy: kodeks domowy korzystania z mediów cyfrowych – nie jeden i nie na zawsze

7 listopada 2019

Internet to ogromne możliwości dla dzieci – daje szasnę na zdobywanie wiedzy, poznawanie świata, a w przyszłości może stać się miejscem pracy.  Jednak trzeba odpowiedzialnie korzystać z jego dobrodziejstw, ponieważ niestety w internecie dziecko może spotkać się z zagrożeniami – cyberprzemocą czy mową nienawiści. Dlatego warto porozmawiać o tym, jak dać naszym dzieciom bezpieczny internet.

O bezpiecznym internecie dla dzieci porozmawiam z Tomaszem Machałą

Na rozmowę zgodził się Tomasz Machała, redaktor naczelny portalu Wirtualna Polska. Jest on zaangażowanym ojcem a jednocześnie ze względu na swoją pracę posiada olbrzymią wiedzę na temat internetu i rządzących nim zasad.

W najbliższy czwartek, 7 listopada o godzinie 13:30 zapraszam na pierwszy z serii live chatów pod hasłem. „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność”. Będziecie mogli obejrzeć go poniżej, a później wideo zostanie już na stałe na YouTube i na naszym blogu.

Serdecznie zapraszam do udziału w live chat, uczestnictwa i zadawania pytań. Możecie to robić także w komentarzach poniżej tekstu, wtedy postaramy się wybrane zadać w trakcie nagrania. Może się okazać, że nie będziemy mogli zadać ich wszystkich, postaramy się wybrać najciekawsze.

Bezpieczny internet bez mowy nienawiści

We wrześniu Wirtualna Polska rozpoczęła kampanię społeczną pod hasłem #StopMowieNienawiści, która zwraca uwagę na problem przemocy w internecie. Będziemy rozmawiać o tym, jak pokazywać dzieciom wszystkie aspekty bycia online i mówić o trudnych sytuacjach, jakie mogą napotkać w cyfrowym świecie.

W ramach inicjatywy „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność” chcemy głośniej mówić o potrzebie odnalezienia równowagi pomiędzy światem cyfrowym i  rzeczywistym. Będziemy koncentrować się na relacji rodzic-dziecko. Z jednej strony aby uświadomić jak najszerszej grupie odbiorców, jak ich domowe zachowania związane z korzystaniem z technologii wpływają na pozostałych domowników. Z drugiej – żeby zachęcić rodziców do przyjęcia roli cyfrowych przewodników swoich dzieci.

Razem w sieci stworzymy bezpieczny internet

Nie chodzi tu jedynie aplikacje do kontroli rodzicielskiej, lecz także o wiedzę, którą powinien posiąść rodzic, by internet był bezpieczny dla jego dziecka. Dlatego uruchomiliśmy specjalny portal. Zbieramy tam całą wiedzę, aktywności i materiały na ten temat, jakie dotychczas wypracowaliśmy wspólnie z partnerami z organizacji społecznych – Razem w sieci. Można tam znaleźć m.in. wskazówki dotyczące domowej cyfrowej umowy, czyli zobowiązania domowników co do tego, jak i ile korzystają z sieci.

Trwająca kampania telewizyjna jest częścią szerokich działań na rzecz bezpiecznego internetu, jakie prowadzimy z partnerami społecznymi już od kilkunastu lat. Spoty telewizyjne promujące rozsądne korzystanie z technologii i refleksję na temat tego, w jakim wymiarze i w jaki sposób jesteśmy online będą pokazywane w 27 krajach, w których działa Orange.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o tym jak chronić dziecko przed cyberprzemocą i cyberzagorżeniami, a także by przygotować się do zadawania pytań naszemu gościowi zapraszam do odwiedzenia strony Razem z sieci. Warto także przeczytać teksty, które już znajdziecie na blogu. Zarówno opublikowane niedawno wyniki badań, czasu, które dziecko powinno spędzić przed ekranem, podsumowanie listy cyberzagrożeń, czy też serii tekstów o bezpieczeństwie na naszym blogu.

Udostępnij: Bezpieczny internet dla naszych dzieci. Rozmowa z Tomaszem Machałą, redaktorem naczelnym portalu Wirtualna Polska

15 października 2019

Dla 43% kierowników i dyrektorów IT w największych polskich firmach, zatrudniających powyżej 250 pracowników, ochrona przed cyberzagrożeniami jest najważniejszym wyzwaniem dotyczącym cyberbezpieczeństwa. Ich opinię podziela zaledwie 24% zarządzających, dla których kluczowe jest zapewnienie ciągłości biznesowej. To pierwsze wnioski z kolejnej edycji badania Orange Insights.

Badanie Orange Insights po raz kolejny pokazuje, że zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego to dla polskich firm spore wyzwanie. Tak uważa blisko 80% zarządzających i jeszcze większy odsetek dyrektorów IT. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom, widać, że inaczej postrzegają oni najważniejsze zagrożenia i wyzwania. W Orange zachęcamy naszych klientów, by do bezpieczeństwa podchodzili całościowo, począwszy od zabezpieczenia sieci firmowej przed cyberatakami, poprzez rozwój narzędzi wczesnego ostrzegania, aż po właściwe zabezpieczenie urządzeń służbowych. Tylko w ten sposób mogą przygotować swoje firmy do cyfrowej transformacji i w pełni z niej korzystać. To istotne zwłaszcza w obliczu szerokiego zastosowania technologii 5G już w niedalekiej przyszłości, a także rozwoju Przemysłu 4.0, czy handlu Retail 4.0 – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Zarówno szefowie IT, jak też kadra zarządzająca biorąca udział w badaniu Orange Insights zauważają, że poziom zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego w ich firmach rośnie – takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 67% i 74% przedstawicieli tych grup.

Badanie pokazuje również, że wzrost zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego oraz przeciwdziałanie temu zjawisku jest bardzo ważne dla wszystkich ankietowanych firm, niezależnie od branży. Różnice pojawiają się w rozłożeniu akcentów. Przykładowo, dla branży handlowej dużym wyzwaniem jest pozyskanie niezbędnego finansowania na zapewnienie cyberbezpieczeństwa. Taką opinię podzielało 26% respondentów z tej branży, podczas gdy średnia dla wszystkich branż wynosiła 19%. Z kolei wśród firm usługowych większy niż w innych branżach nacisk kładziono na budowanie świadomości dbania o bezpieczeństwo danych wśród pracowników.

Orange Polska jest liderem w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, o które dba specjalistyczna jednostka CERT Orange Polska. Firma oferuje szeroki zakres rozwiązań cyberbezpieczeństwa w modelu abonamentowym, czyli nie wymagających od firm dużych jednorazowych inwestycji.  Przykładowo, niemal 400 przedsiębiorstw korzysta z ochrony przed atakami DDoS, które mogą zablokować funkcjonowanie stron internetowych czy aplikacji firmy i zagrozić ciągłości jej biznesu. By odpowiednio zabezpieczyć dane na firmowych smartfonach Orange oferuje także mobilną Cybertarczę, która pozwala ochronić je m.in. przed próbami phishingu. Jak wynika z najnowszych analiz CERT Orange Polska, próby wyłudzenia danych stanowiły ponad 2/3 zagrożeń (67 proc.) wykrytych w pierwszej połowie 2019 roku w sieci operatora.

Badanie zrealizowane w sierpniu 2019 roku przez ICAN Institute, wydawcę Harward Business Review Polska na próbie 304 respondentów z segmentu firm zatrudniających powyżej 250 pracowników. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Badanie Orange Insights: ochrona firmy przed cyberatakami najważniejsza dla dyrektorów IT, a dla zarządów i właścicieli – zachowanie ciągłości biznesowej.

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

25 lipca 2019

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

Phishingowe maile i SMS-y to od lat jeden z najpopularniejszych (wśród przestępców) sposobów ataków na firmy i internautów. Statystycznie każdy z nas otrzymuje ich nawet około 100 dziennie.

Liczba ataków phishingowych zwiększa się już od kilku lat, jednak dane liczbowe dla 2018 r. wskazują na znaczący skok, jeśli chodzi o ich stosowanie i popularność. Każdego dnia w internecie pojawia się 300-400 tysięcy różnych próbek złośliwego oprogramowania.

Minęły już jednak czasy pisanych koślawą polszczyzną maili od afrykańskich książąt i astronautów pozostawionych na tajnej stacji kosmicznej.

Socjotechnika to „podstawa” phishingu

Dzisiejszy phishing to dobrze przygotowana socjotechniczna robota. Na taką „wędkę” potrafią się złapać naprawdę grube ryby. Cyberprzestępca to już niekoniecznie doskonały informatyk – spec od złośliwego oprogramowania, ale coraz bardziej manipulator.

Uniknięcie zastawianych przez przestępców pułapek to prawdziwe wyzwanie. Niezmiennie ważny w rozwiązaniu takich problemów jest nasz umysł. Wszelkie żądania w wiadomościach, wywołujące emocje, załączniki w nieoczekiwanych mailach, SMS-ach lub noszące dziwne nazwy – to wszystko powinno zapalać nam w głowie czerwoną lampkę.

Większości zagrożeń moglibyśmy uniknąć zachowując po prostu zdrowy rozsądek przy korzystaniu z internetu. Wielokrotnie sami, sprytnie sprowokowani przez przestępcę wykonujemy działania, które pozwalają mu przejąć nasze dane czy kontrolę nad naszym komputerem lub smartfonem. Odczekajmy chwilę, zanim podejmiemy jakąkolwiek akcję.

Dobre zabezpieczenie pomoże na phishing

No i nie zaszkodzi wesprzeć naszej głowy dodatkowym, technicznym rozwiązaniem – jak CyberTarcza. Blokuje ona dostęp do potencjalnie niebezpiecznych stron i w wielu przypadkach zapobiegnie kradzieży ze smartfonów loginów i haseł do Waszych kont bankowych, służbowych maili czy firmowych dokumentów.

Powiecie: „po co CyberTarcza, mam przecież antywirusa?”. Dobrze, że masz antywirusa, jednak pamiętaj, że blokuje on zagrożenia, gdy te już pojawią się na Twoim smartfonie urządzeniu. CyberTarcza natomiast robi to wcześniej.

Jak piszą eksperci w naszym ostatnim Raporcie CERT Orange Polska, ważne by pozbyć się automatyzmu. Do sieci przenieśliśmy przecież istotną część siebie – stało się to do tego stopnia rutynowe, że trzeba się chwilę zastanowić, zanim zdamy sobie sprawę, jak dużo rzeczy robimy w internecie. Uważajmy, a jeśli mamy wątpliwości, nie wstydźmy się ich skonsultować i nie czytajmy długich informacji na szybko, albo gdy jesteśmy zmęczeni. Nic się nie stanie, gdy poczekamy – świat się nie skończy. Zastosowanie CyberTarczy daje nam dodatkowe zabezpieczenie.

A jak rozpoznać te fałszywe wiadomości, na co zwracać uwagę, jak się chronić? Obejrzyjcie film.

Udostępnij: Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15