5 czerwca 2023

Analitycy cyberbezpieczeństwa z Security Operations Center Orange Polska będą świadczyć usługi na potrzeby globalnej działalności Orange Cyberdefense. Zespół z Polski będzie uczestniczył w zapewnianiu stałego monitoringu cyberzagrożeń dla klientów biznesowych Orange Cyberdefense z całego świata.

Orange Cyberdefense (OCD) to wyspecjalizowana, jednostka biznesowa Grupy Orange, dostarczająca zaawansowane usługi cyberbezpieczeństwa dla międzynarodowych przedsiębiorstw. Umowę podpisano na trzy lata z możliwością jej przedłużenia.

To dla nas ogromne wyróżnienie. Orange Cyberdefense stawia na doświadczenie i wysoką jakość usług, zaufał nam w tak ważnej kwestii jak zapewnienie bezpieczeństwa dużych międzynarodowych firm. Rozwiązania SOC od 10 lat doskonale sprawdzają się na rodzimym rynku, obecnie obsługujemy ponad 1500 firm i instytucji – mówi Przemysław Dęba, dyrektor cyberbezpieczeństwa Orange Polska.

Cieszymy się, że będziemy pracować wspólnie z zespołem z Orange Polska, ekspertami w dziedzinie wykrywania i reagowania na cyberzagrożenia. Zwłaszcza CERT Orange Polska cieszy się dużym uznaniem na polskim rynku. Razem będziemy mogli chronić naszych klientów przed wyspecjalizowanymi atakującymi i wyrafinowanymi cyberzagrożeniami, zapewniając najwyższą jakość i efektywność – mówi Sara Puigvert, wiceprezes odpowiedzialna za działania globalne Orange Cyberdefense.

Usługi oferowane na bazie SOC Orange Polska (Security Operations Center – Centrum Zarządzania Operacjami Bezpieczeństwa) polegają m.in. na całodobowym monitoringu systemów informatycznych klientów biznesowych. Do tego celu wykorzystywane są rozwiązania klasy SIEM (Security Information and Event Management) oraz SOAR (Security Orchestration, Automation And Response). Zespół operatorów SOC natychmiast reaguje na zidentyfikowane incydenty i ryzyka, dzięki czemu firmy pomimo zagrożeń zachowują ciągłość działania kluczowych systemów biznesowych. Wśród klientów SOC Orange Polska są m.in. duże banki, firmy ubezpieczeniowe czy instytucje publiczne.

==

Orange Cyberdefense to jednostka biznesowa Grupy Orange świadcząca usługi z zakresu cyberbezpieczeństwa. Obsługuje 8700 klientów na całym świecie. Jako europejski lider w zakresie cyberbezpieczeństwa, stara się budować bezpieczniejsze społeczeństwo cyfrowe. Potencjał oferowanych usług zawdzięcza badaniom i inteligentnym rozwiązaniom, co pozwala oferować klientom wyjątkową wiedzę na temat obecnych i przyszłych zagrożeń. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu w dziedzinie bezpieczeństwa informacji, 3 000 ekspertów, 18 centrom bezpieczeństwa (SOC) i 14 centrom cyberbezpieczeństwa (CyberSOC) zlokalizowanym w różnych częściach świata wie, jak rozwiązywać globalne i lokalne problemy klientów. Chroni ich na wszystkich etapach zagrożenia w ponad 160 krajach.

Udostępnij: Orange Polska i Orange Cyberdefense łączą siły by świadczyć usługi cyberbezpieczeństwa dla klientów z całego świata

15 października 2019

Dla 43% kierowników i dyrektorów IT w największych polskich firmach, zatrudniających powyżej 250 pracowników, ochrona przed cyberzagrożeniami jest najważniejszym wyzwaniem dotyczącym cyberbezpieczeństwa. Ich opinię podziela zaledwie 24% zarządzających, dla których kluczowe jest zapewnienie ciągłości biznesowej. To pierwsze wnioski z kolejnej edycji badania Orange Insights.

Badanie Orange Insights po raz kolejny pokazuje, że zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego to dla polskich firm spore wyzwanie. Tak uważa blisko 80% zarządzających i jeszcze większy odsetek dyrektorów IT. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom, widać, że inaczej postrzegają oni najważniejsze zagrożenia i wyzwania. W Orange zachęcamy naszych klientów, by do bezpieczeństwa podchodzili całościowo, począwszy od zabezpieczenia sieci firmowej przed cyberatakami, poprzez rozwój narzędzi wczesnego ostrzegania, aż po właściwe zabezpieczenie urządzeń służbowych. Tylko w ten sposób mogą przygotować swoje firmy do cyfrowej transformacji i w pełni z niej korzystać. To istotne zwłaszcza w obliczu szerokiego zastosowania technologii 5G już w niedalekiej przyszłości, a także rozwoju Przemysłu 4.0, czy handlu Retail 4.0 – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Zarówno szefowie IT, jak też kadra zarządzająca biorąca udział w badaniu Orange Insights zauważają, że poziom zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego w ich firmach rośnie – takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 67% i 74% przedstawicieli tych grup.

Badanie pokazuje również, że wzrost zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego oraz przeciwdziałanie temu zjawisku jest bardzo ważne dla wszystkich ankietowanych firm, niezależnie od branży. Różnice pojawiają się w rozłożeniu akcentów. Przykładowo, dla branży handlowej dużym wyzwaniem jest pozyskanie niezbędnego finansowania na zapewnienie cyberbezpieczeństwa. Taką opinię podzielało 26% respondentów z tej branży, podczas gdy średnia dla wszystkich branż wynosiła 19%. Z kolei wśród firm usługowych większy niż w innych branżach nacisk kładziono na budowanie świadomości dbania o bezpieczeństwo danych wśród pracowników.

Orange Polska jest liderem w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, o które dba specjalistyczna jednostka CERT Orange Polska. Firma oferuje szeroki zakres rozwiązań cyberbezpieczeństwa w modelu abonamentowym, czyli nie wymagających od firm dużych jednorazowych inwestycji.  Przykładowo, niemal 400 przedsiębiorstw korzysta z ochrony przed atakami DDoS, które mogą zablokować funkcjonowanie stron internetowych czy aplikacji firmy i zagrozić ciągłości jej biznesu. By odpowiednio zabezpieczyć dane na firmowych smartfonach Orange oferuje także mobilną Cybertarczę, która pozwala ochronić je m.in. przed próbami phishingu. Jak wynika z najnowszych analiz CERT Orange Polska, próby wyłudzenia danych stanowiły ponad 2/3 zagrożeń (67 proc.) wykrytych w pierwszej połowie 2019 roku w sieci operatora.

Badanie zrealizowane w sierpniu 2019 roku przez ICAN Institute, wydawcę Harward Business Review Polska na próbie 304 respondentów z segmentu firm zatrudniających powyżej 250 pracowników. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Badanie Orange Insights: ochrona firmy przed cyberatakami najważniejsza dla dyrektorów IT, a dla zarządów i właścicieli – zachowanie ciągłości biznesowej.