FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

1 lipca 2019

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

W Gdańsku pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab Gdańsk powered by Orange. To nowoczesna pracownia udostępniona przez miasto, w której dzięki wsparciu trenerów i zaawansowanym maszynom można stworzyć dosłownie wszystko. Za inicjatywę odpowiadają Fundacja Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk.

FabLab Gdańsk powered by Orange znajduje się przy ulicy Dolna Brama 8. Składa się z czterech pracowni: prototypowni, pracowni elektroniki i druku 3d, pracowni cyfrowej obróbki drewna, sali czystej pracy (openspace’u). Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Kolejnym już działaniem potwierdzamy, że Dolna Brama 8 to najlepszy adres w Gdańsku. To właśnie stąd będziemy inspirować wszystkich w mieście. Mamy tu dobrą współpracę samorządu, organizacji pozarządowych i biznesu. „Morze kreatywności” to najlepsze hasło, które będzie towarzyszyło tym, którzy skorzystają z warsztatów w FabLabie. Połączenie tradycyjnych narzędzi i nowych technologii to fantastyczne rozwiązanie. Cieszę się, że wybraliście Gdańsk!  – powiedział w czasie otwarcia Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Gdańska ds. edukacji i usług społecznych.

– FabLab to miejsce, w którym można się zanurzyć w technologii – mamy tu morze kreatywności i możliwości. Już na etapie przygotowania pracowni młodzi ludzie stworzyli łaziki marsjańskie czy poduszkowiec. To wszystko dzięki instruktorom, którzy pokazują jak połączyć tradycyjne techniki z elektroniką czy drukiem 3d. Każdy może w prosty sposób stworzyć swój wymarzony przedmiot. Zapraszamy wszystkich chętnych, by spróbowali w czasie otwartych warsztatów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W gdańskim FabLabie można wziąć udział w projektach, które rozwijają kreatywność i uczą mądrego wykorzystania technologii.

– Zachęcamy do udziału w projekcie Młodzi Technicy, w ramach którego 12 osób w wieku 12-17 lat skorzysta z ponad 60 godzin warsztatów. Nauczymy ich programowania blokowego, druku 3d, wykorzystania plotera laserowego, modelowania 3d czy podstaw stolarki – mówi Cyryl Sochacki, członek zarządu Stowarzyszenia FabLab Gdańsk. –W pierwszej edycji projektu powstał m.in. poduszkowiec, proteza ręki wydrukowania w 3d, zdalnie sterowana łódka czy budki dla ptaków dodaje.

Nowa pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników. Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie. Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

Natomiast pierwszy FabLab powered by Orange powstał w Warszawie w 2017 roku. Od tego czasu 48 kobiet przygotowało prototypy swoich urządzeń w ramach projektu Maker Woman, zaś młodzież opuszczająca domy dziecka skorzystała z 243 godzin warsztatów przygotowujących do pracy zawodowej. 1568 mieszkańców Warszawy skorzystało z 577 godzin bezpłatnych zajęć, a w ramach projektu Startup Jump prowadzonego wspólnie z Miastem Stołecznym Warszawą FabLab odwiedziły 24 szkoły.

Informacje o kolejnych projektach i warsztatach prowadzonych w FabLab Gdańsk powered by Orange będą pojawiać się na stronie www.FabLab.Gdansk.pl. Zachęcamy do udziału.

Stowarzyszenie FabLab Gdańsk tworzą ludzie z różnych branż, których łączy wspólna wizja i plany na wspieranie i rozwijanie kompetencji cyfrowych i nauka nowych technologii u dzieci, młodzieży oraz dorosłych poprzez edukację nieformalną.

Fundacja Orange uczy, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowych technologii. Wspiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania: prowadzi autorskie projekty edukacyjne i włącza się w badania. W 100 małych miejscowościach otworzyła multimedialne Pracownie Orange wyposażone w darmowy internet i sprzęt. Współprowadzi warszawski i gdański FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

24 kwietnia 2019

W FabLabie przy Twardej w Warszawie powstają naprawdę niezwykłe rzeczy.

Czytaliście wcześniej o meblu Kasi Dychy, oddychaczu Ani Wójcik, multimedialnym teatrze Karoliny czy startupie Asi, a nawet aplikacji do recyclingu. Za nami już 4 edycje projektu Maker Woman,  który zgromadził prawdziwie kreatywne kobiety z nowatorskimi pomysłami. Zaawansowane szkolenia i dostęp do parku technologicznego naszej pracowni pozwolił im przygotować innowacyjne prototypy. Poznajcie niektóre z nich:

Kafelki do łazienki ze skórek pomarańczy?

Dlaczego nie! Weronika Banaś stworzyła serię przedmiotów wykonanych z alternatywnych materiałów ekologicznych. Weronika tworzy własne, biodegradowalne materiały, z których można wykonać np. zegar czy ramę lustra.

Opracowała autorską procedurę ekologicznego materiału, wykorzystując węglan wapnia, drewniany pył z frezarki CNC, biopolimery, klej rybi, sok z buraka. Wykonała też bioplastik, w którym skorzystała z odpadów poprodukcyjnych z pomarańczy i jabłek i fluorescencyjnych barwników spożywczych.

–  Projektowanie jest dla mnie procesem, w którym liczy się każdy detal. Staram się tworzyć rzeczy świadomie, z myślą o formie, produkcji i potrzebach użytkownika – mówi Weronika.

Weronika Banaś, „I am not forever”

Ogród do nowoczesnego biura

Sylwia stworzyła miniaturowy ogródek z elektronicznym czujnikiem wilgotności gleby. Mieści się on w niewielkiej drewnianej donicy o minimalistycznym, eleganckim wyglądzie. Przedmiot jest inspirowany japońską sztuką saikei oraz ogrodami w butelce. Powstał z myślą o osobach przemęczonych, zapracowanych, pracujących długo przy komputerze. Do stworzenia ogrodu Sylwia wykorzystała frezarkę CNC, elektronikę z diodami LED sygnalizującymi konieczność podlania. Sylwia wkomponowała w ogród także naturalną skałę, styrodur oraz elementy z żywicy epoksydowej. Widoczne rośliny to mchy, sukulenty i takie, które nie wymagają intensywnej pielęgnacji.

Sylwia skończyła ogrodnictwo na SGGW w Warszawie. Po zakończeniu projektu planuje kontynuować ideę mini landscape, by stworzyć elegancki, prestiżowy produkt przeznaczony na sprzedaż.

Sylwia Panter, Mini landscape

Kompostowanie w… kuchni

Celem Dominiki była popularyzacja kompostowania miejskiego, a nawet domowego. Wbrew obiegowej opinii, dobrze prowadzony kompost nie ma nieprzyjemnego zapachu. Opracowała prototyp domowego kompostownika, który pełni jednocześnie funkcję estetycznego mebla. Ma niewielkie rozmiary i przypomina komodę, może być wykorzystany nawet w niewielkich kuchniach.

Dominika z wykształcenia jest plastyczką i edukatorką, od dłuższego czasu uczy kompostowania.

Dominika Dzieniszewska, Wermikompostownik

Maker Woman to projekt Stowarzyszenia Robisz.to prowadzony we współpracy z Fundacją Orange. Opisy innych projektów i dodatkowe informacje znajdziecie na stronie www.fablabtwarda.pl/makerwoman.

Zdjęcia: Alicja Szulc

Udostępnij: Biurowe ogrody, domowy kompostownik i bioplastiki – poznaj nowe pomysły z Maker Woman

Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

28 stycznia 2019

Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

Mam dla Was gorące wieści prosto z Paryża. Nasza zaprzyjaźniona ekipa z warszawskiego fablabu odebrała nagrodę w konkursie #IMake4MyCity. Młodzi twórcy przeznaczą 10 000 € otrzymane od francuskiej Fundacji Orange na rozwój swojego projektu.

No dobrze, ale co to za idea?

To innowacyjna aplikacja, która pomoże w przetwarzaniu odpadów. Nazywa się ReCycle! i działa następująco:

1. Skanujesz kod kreskowy produktu;
  2. Dostajesz informację, z czego składa się jego opakowanie i jak można je przetworzyć/ ponownie wykorzystać;
  3. Możesz dodawać kolejne produkty i wraz ze społecznością ReCycle! tworzyć bazę wiedzy.

Pomysł jest genialny w swojej prostocie. Baza wiedzy będzie zawierać np. kreatywne pomysły upcyclingowe. Ze zwykłych butelek można zrobić wszystko, zobaczcie np. łódkę, karmnik czy mozaikę. Aplikacja pomoże Wam też znaleźć miejsca, które przyjmą niepotrzebne opakowania czy surowce. Wszystko to wydarzy się dzięki społeczności. Oznacza to, że każdy będzie mógł dodać do zasobów aplikacji swój nawet najbardziej szalony pomysł. Oczywiście pod warunkiem, że przyczynia się on do ponownego wykorzystania opakowań w duchu zero waste. Może już teraz coś przychodzi Wam do głowy?

Kto za tym stoi?

Autorzy aplikacji to ekipa, która spotkała się w FabLab powered by Orange przy Twardej w Warszawie. Są tam Maker Women oraz uczniowie szkół średnich, których połączył projekt Startup Jump. Karolina Guzek, Maciek Naskręt, Nadia Dobrowolska-Muszyńska, Piotrek Adamczyk, Adrian Szewczak, Marcel Kamiński, Mirella Murawska, Bruno Podsiadło, Konrad Wieczorek – to lista naszych zdolnych przyjaciół.

A inne projekty?

Warto powiedzieć też o innych nagrodzonych. Internautów zachwycił pomysł z Tunezji: Blockly farm, czyli cyfrowo sterowana uprawa warzyw i owoców, zaś nagrodę jury otrzymał projekt inteligentnego zlewu, który powstał w Demokratycznej Republice Konga. Dzięki zastosowaniu fotokomórek pomoże w zatrzymaniu chorób, które mogą rozprzestrzeniać się nawet przez dystrybutor do mydła czy kran.

W konkursie wzięło udział 16 ekip z 8 krajów: Demokratycznej Republiki Konga, Egiptu, Francji, Hiszpanii, Kamerunu, Madagaskaru, Polski, Tunezji.

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i pękamy z dumy!

Udostępnij: Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

Teatr, którym sterujesz aplikacją

31 lipca 2018

Teatr, którym sterujesz aplikacją

Na początku lipca podsumowaliśmy trzy edycje naszego programu dla kobiet wchodzących i powracających na rynek pracy – #MakerWoman. 36 jego bohaterek kolejno: nauczyło się obsługi innowacyjnych urządzeń dostępnych w FabLab powered by Orange (drukarki 3d, ploter laserowy i wiele, wiele innych) i przystąpiło do realizacji własnego prototypów. To idealny moment, abyśmy bliżej poznali najciekawsze z nich.

Karolina to jedna z tych uczestniczek #MakerWoman, której pomysł robi na mnie zdecydowanie największe wrażenie.

Zobacz nasz materiał wideo o Karolinie i jej projekcie:

Jej koncept to mobilna scena teatralna, w której użytkownik może regulować oświetlenie poprzez aplikację. Jak przystało na magistra prawa, Karolina zadbała o wszystkie detale. Całość panela oświetleniowego opiera się na adresowalnych diodach LED. Ich barwę i intensywność można konfigurować indywidualnie, dzięki czemu na scenie tworzy się unikalna, bajkowa atmosfera.

Ruch postaci i scenografii opiera się na parze magnesów neodymowych, z których jeden przymocowany jest do danego elementu na scenie, a drugi umożliwia jego manipulację od dołu konstrukcji. Co fascynujące, dzięki konstrukcji przedniej sceny i zastosowania mlecznej płyty, na scenie można odgrywać teatr cieni.

Zdaniem autorki, mobilna scena może służyć jako pomoc dydaktyczna przy zajęciach teatralnych lub jako zabawka w świetlicach, w szkołach i w domu.

Projekt Karoliny w całości narodził się w FabLabie.

Poznaj inne prototypy #MakerWoman, które przedstawiłem wcześniej na łamach bloga:

Udostępnij: Teatr, którym sterujesz aplikacją

Kasia to #MakerWoman

25 lipca 2018

Kasia to #MakerWoman

W ramach Maker Women – programu Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to najpierw przeszkoliliśmy 36 uczestniczek z obsługi najnowszych urządzeń (m.in. plotera laserowego, drukarki 3D), a następnie – pomogliśmy w zrealizowaniu własnego prototypu.

Za każdym z 36 projektów kryje się 36 unikalnych historii osób, które dzięki udziałowi w #MakerWoman zmieniły swoje życie. Z całą pewnością jedną z nich jest Katarzyna Dycha.

Zobacz nasz materiał wideo o Kasi:

Jej historia jest z gatunku takich, o których myślisz: „nadaje się na wstęp do motywacyjnego wystąpienia na TEDx”. Kilka lat temu skończyła etnologię, w Łodzi. Zawodowo związała się z gastronomią. Tak mijało jej życie, aż kilka miesięcy temu natrafiła na ogłoszenie o naborze do #MakerWoman. Zaaplikowała. Z ciekawości.  Udało się. Jak przyznaje – na początku nie umiała nic. Już w ciągu kilku miesięcy sprawnie nauczyła się obsługiwać dostępne w FabLab powered by Orange urządzenia i wpadła na pomysł, jaki prototyp stworzyć.

W ramach projektu Marker Women, wykonała mebel modułowy, który łączy ze sobą funkcje krzesła, szezlongu oraz półki. Dzięki łatwemu systemowi łączenia, modyfikacje modułów nie stanowią trudności dla użytkownika. Mebel wykonany jest ze sklejki, a zestaw uzupełnia komfortowy, składany materac. Co kluczowe, jej projekt wychodzi naprzeciw zapotrzebowaniu osób, które nie mają do dyspozycji dużych powierzchni w mieszkaniu, a zarazem cenią sobie funkcjonalność i wysmakowany design.

Robi wrażenie, prawda?

Wszystkie 36 projektów zobaczycie na stronie: www.FabLabTwarda.pl/MakerWoman