Dzień bez drukowania – c.d.

9 października 2012

Dzień bez drukowania – c.d.

Jak przeżyliśmy No Printing Day, o którym pisał Wam Wojtek? W piątek część naszych drukarek była odcięta (zostawiliśmy te, które były konieczne np. z punktu widzenia obsługi klientów – w salonach, itp.).  Jak obliczyliśmy zaoszczędziliśmy 112 844  kartek papieru, co daje nam 37 ocalonych drzew. To dużo i mało – zależy jak na to spojrzeć.

Tak naprawdę moim zdaniem tego typu akcje to tylko pierwszy krok – pokazanie, że może nie warto drukować pewnych dokumentów, zmienić nasze stare nawyki, inaczej zaplanować prace i skorzystać z elektronicznych narzędzi. Dlatego warto widzieć je w pewnym kontekście. Dla jednych to czysta ekonomia – oszczędność papieru, dla innych ekologia – ilość ocalonych drzew, kolejne osoby – zobaczą w tej akcji możliwości promowania nowoczesnych narzędzi komunikacji i zarządzania. Każdy znajdzie coś dla siebie – sytuacja win-win.

W akcjach takich jak Dzień Ziemi, No Printing Day czy Dzień bez samochodu – najważniejsze jest uświadomienie nam, że można coś zrobić inaczej, a przy okazji zyska na tym także ktoś inny czy środowisko. Jednak najważniejsze, aby takie zachowanie było nie tylko od święta, 1 dzień w roku, ale każdego dnia. Ja już zaczęłam ;).

1811dfb1b58a6cfb926072de246d2fc2325

Udostępnij: Dzień bez drukowania – c.d.

Dzień bez drukowania

5 października 2012

Dzień bez drukowania

W Orange Polska wyłączyliśmy na jeden dzień wszystkie drukarki, przyłączając się do akcji NoPrintingDay zorganizowanej przez firmę doradczą KPMG w Polsce. Muszę przyznać, że nie cierpię szczególnie z tego powodu. Większość spraw od dawna załatwiam przez e-mail, a drukuję tylko kiedy to absolutna konieczność. Od dawna korzystam z e-faktur i poleceń zapłaty. Jak obserwuję, coraz więcej osób i firm tak robi. Ekologia się kłania, oszczędzamy drzewa, cenimy wygodę, ale nie ma co ukrywać, że to także dobre z biznesowego punktu widzenia. Ostatni przykład – nasze Smart plany, które są tańsze o 3 zł jeśli wybierzemy eko-fakturę. Jak wynika z raportu KPMG polskie firmy zużywają miesięcznie ponad 5,5 mld kartek! Ile z tego jest marnowanych? Aż 8,2 proc., czyli ok. 50 kartek na pracownika. Jest o co powalczyć. Więcej o akcji na www.noprintingday.pl.

1811dfb1b58a6cfb926072de246d2fc2325

Udostępnij: Dzień bez drukowania