Innowacje

Pół miliona pudełek, zero folii

31 maja 2022

Pół miliona pudełek, zero folii

Innowacje można wprowadzić wszędzie. Czasem wystarczy mała zmiana, by usprawnić złożony proces. Zazwyczaj poprzedza ją myślenie „out of the box”, czyli wyjście z pudełka, zmiana perspektywy, odrzucenie starych szablonów.

Pudełko i szablon nieprzypadkowo znalazły się w jednym zdaniu. To właśnie te dwa przedmioty zapoczątkowały innowację w przesyłkach kurierskich realizowanych przez Orange.

– W ciągu roku wysyłamy z magazynu centralnego ponad pół miliona paczek ze smartfonami, funboxami, dekoderami, czy innymi urządzeniami ze sklepu Orange. Najczęściej w przesyłce znajduje się także umowa, którą klient podpisuje i oddaje kurierowi – tłumaczy Marek Kamiński, kierownik Wydziału Logistyki Magazynu Centralnego.

Pożegnanie kangurka

To właśnie sposób dołączania umowy był kością, a raczej folią niezgody między formalnymi wymaganiami dostarczania dokumentów a ekologicznymi celami firmy.

– Wcześniej umowę dołączaliśmy do przesyłki w foliowej kieszeni, tzw. kangurku. Chodziło o to, by klient mógł się z nią zapoznać, zanim otworzy przesyłkę z urządzeniami. Zazwyczaj klienci podpisują ją i oddają kurierowi. Jednak w przypadku zastrzeżeń klient ma prawo odmówić przyjęcia przesyłki i odesłać ją do nas – wyjaśnia Marek.

Okazało się, że foliowego kangurka można łatwo wyeliminować zmieniając konstrukcję pudełka.

Drugie dno

– Jest w tym drugie dno – śmieje się Marek. I to dosłownie, bo w nowym pudełku do przesyłek klienckich folię zastąpiła oddzielna komora, w której umieszczona jest umowa. Pudełko jest tak skonstruowane, że można w nim także łatwo odesłać urządzenia, czyli wykorzystać je ponownie. Nie wymaga dodatkowego oklejania, czy zabezpieczania np. taśmą.

Innowacyjne pudełka są dostępne w czterech rozmiarach. Są w całości wykonane z surowców wtórnych, bez folii i tworzyw sztucznych. Wysyłane są w nich mniejsze urządzenia – smartfony, dekodery, funboxy, akcesoria.

– Zmiana folii na tekturę może wydawać się niewielka. Jeśli jednak pomnożymy ją przez pół miliona, to robi różnicę – konkluduje Marek.

Dostaliście już coś w naszym nowym pudełku?

***

To kolejny wpis z cyklu „Innowacje Orange” Poprzednie: Zrób to sam, w rozszerzonej rzeczywistości; Drony, nowe usługi od Orange i Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

Etapy składania pudełka

Udostępnij: Pół miliona pudełek, zero folii

Świętujcie z nami Zielony Tydzień z Orange

27 maja 2022

Świętujcie z nami Zielony Tydzień z Orange

Zbliża się Światowy Dzień Środowiska, który przypomina o kondycji naszej planety i potrzebie dbania o środowisko. Z tej okazji zorganizowaliśmy Zielony Tydzień, w którym szczególnie zachęcamy Was do skorzystania z promocji i atrakcji. Bądźcie z nami od 30 maja do 6 czerwca.

Atrakcyjne nagrody za stare telefony

Kolejny raz przygotowaliśmy dla Was konkurs, dzięki któremu używane telefony dostaną szansę na drugie życie, a Wy nagrody. Czekają: elektryczna hulajnoga, rower turystyczny i smartwatche. Teraz Wasza kolej – przeszukajcie szuflady, wyjmijcie zbędne smartfony i wpadnijcie do jednego z 23 salonów Orange, w których możecie sprzedać urządzenia lub oddać je do recyklingu. Wypełnijcie też kupon z zadaniem konkursowym, w którym opiszecie, jak wspólnie z Orange możecie dbać o planetę.

Pamiętajcie, nie warto trzymać w szufladzie sprawnych telefonów, bo tracą na wartości, a zepsute tym bardziej powinny trafić do utylizacji. Zróbcie mały gest dla planety! Im dłuższe życie smartfonów, tym mniejsze zużycie zasobów naszej planety i emisje gazów cieplarnianych z produkcji nowych. Szczegóły konkursu pojawią się wkrótce na stronie razemdlaplanety.pl

Tańsze, odnowione smartfony

Z okazji Zielonego Tygodnia przygotowaliśmy także rabat na wybrane modele odnowionych telefonów, które są tańsze nawet do 20 %. O tym, dlaczego warto je wybierać pisałam TU, a Michał Rosiak przyjrzał się wybranemu modelowi bliżej. Ofertę odnowionych telefonów znajdziecie na naszej stronie, w salonach Orange, a także w aplikacji Orange Flex.

Jeśli jestem już przy Orange Flex, to w ramach akcji #ReOkazjaMiesiąca w Sklepie Flex w każdym miesiącu prezentujemy odnowione urządzenie w obniżonej cenie. Wystarczy pobrać kod rabatowy z Klubu Flex i dodać go w koszyku w aplikacji w momencie zakupu.

Większość odnowionych telefonów oferowanych przez Orange, podobnie jak nowe modele, są przygotowane na wyłączenie 3G i wspierają VoLTE.

Darmowy Paczkomat InPost

Kupując nowy telefon warto wybrać opcję dostawy do Paczkomatu InPost. Z okazji Zielonego Tygodnia jest darmowa, jeśli zawrzemy e-umowę i skorzystamy z e-płatności. Promocja dotyczy wszystkich kanałów sprzedaży, w których dostępny jest Paczkomat InPost. Taka dostawa ma o 75% mniejszy ślad węglowy niż pod drzwi domu. Warto zrobić kolejny, mały gest dla planety.

Zielony Tydzień w Nasz Orange

Zapraszamy na spotkanie z naszymi ekspertami na Forum Nasz Orange, które zaplanowaliśmy na 31 maja, godz. 14:00-17:00. Odpowiemy na Wasze pytania dotyczące odnawianych urządzeń, naszej strategii klimatycznej i programu Re.

Użytkownicy forum będą mogli wziąć udział w konkursie. Do wygrania jest słodki prezent z naszej pasieki! Szczegóły znajdziecie na forum: https://nasz.orange.pl/

Udostępnij: Świętujcie z nami Zielony Tydzień z Orange

Kingsajz dla każdego, czyli nowe życie smartfona

20 maja 2022

Kingsajz dla każdego, czyli nowe życie smartfona

– Kingsajz dla każdego!
– Dla każdego nie wystarczy, może dla nas trzech…
– Metafora! Idea!

Pamiętacie ten cytat z genialnego „Kingsajzu” Juliusza Machulskiego? Jeszcze kilka lat temu metaforą i ideą zaledwie wydawała mi się sprzedaż odnawianych telefonów. Po co to komu? Sprzęty mają swój cykl życia, poza tym przecież każdemu marzy się raz na jakiś czas nowy telefon! Cóż – mnie może tak, ale ja nie jestem „każdemu”…

Niepozorne szare pudełko

Pomysł porzucenia błyszczących, wielkich pudeł z lakierowanego kartonu, pełnych nikomu niepotrzebnych papierów. Zmianę zaczęliśmy, o ile dobrze pamiętam, od Funboxa 6. Karton z recyclingu, kilka niezbędnych kartek i sprzęt – notabene też z recyclingowego plastiku. Rewelka, tym bardziej, że te kilka lat, o których wspominałem na wstępie, mocno zmieniło też moje podejście do Ziemi i tego, co jej robimy. Jeśli nie musimy śmiecić – po prostu nie śmiećmy. I – jak się okazuje – jeśli nie musimy tworzyć nowego elektrośmiecia in spe, wykorzystajmy sta… No nie, nie stary. Wciąż dobry.

Tak wygląda nowe życie smartfona. Nikt patrząc na to opakowanie nie powiedziałby, że w środku jest telefon. I to nie byle jaki! Jasne, iPhone XR, bo to on jest jednym z oferowanych przez nas w ramach Programu Re odnowionych urządzeń, nie jest sprzętem pierwszej młodości. I stawiam, że dlatego jest to urządzenie firmy Apple, bowiem sprzęty z nadgryzionym jabłkiem cechuje wieloletnia wytrzymałość materiału i stabilność systemu operacyjnego.

Nowe życie smartfona w kartoniku

Co więcej, z telefonem nie dostajemy niczego zbędnego. Ładowarka, kabel, dokumentacja, klucz do wyjmowania tacki na karty SIM. Przyznaję się, że telefonu nie testowałem, włączyłem jedynie do zdjęcia, ale skoro działa, to niczego więcej nie potrzeba. W ramach programu Re nasz partner, firma Renewd, zapewnia:

• Drobiazgowe testy urządzenia
    • telefon po wyczyszczeniu pamięci przechodzi szczegółową analizę przeszło 80 punktów, przy jakichkolwiek problemach/brakach części są wymieniane
  • 100% oryginalnych części
  • Gwarancję
    • sprzęty objęte są dwuletnią gwarancją
  • Kompletne wyposażenie
    • o tym pisałem wyżej
  • No i – last, but not least – atrakcyjną cenę
    • odnowione telefony kupicie w niższej cenie, niż nowy sprzęt

No i nowe życie smartfona! Który zamiast ze smutkiem lądować w śmietniku, trafi radośnie na kolejne lata do nowej pani lub pana 🙂

Udostępnij: Kingsajz dla każdego, czyli nowe życie smartfona

Mamy drugą pasiekę!

13 maja 2022

Mamy drugą pasiekę!

Rok temu w warszawskim Miasteczku Orange pojawiła się posieka z 5 ulami. W tym tygodniu założyliśmy drugą w Radomiu. Pszczoły zamieszkają w trzech kolorowych ulach, które zaprojektowały i namalowały przedszkolaki.

Pasieka w Radomiu powstała z inicjatywy naszych pracowników. Jej opiekunem jest Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Radomskiej.

Edukacja i zabawa

Do każdego z trzech uli zawita rodzina pszczela. Szacujemy, że każda będzie liczyła ok. 50-80 tys. owadów. Wokół uli jest mnóstwo zielonych terenów, a my dosiejemy łąkę kwietną, dzięki czemu nie zabraknie im ani wody, ani pożywienia.

W otwarciu pasieki wzięło udział czterdzieścioro małych artystów z przedszkola nr 24 w Radomiu, którzy w ramach konkursu zaprojektowały i pomalowały ule. Dzieci miały okazję dowiedzieć się kilku ciekawostek o pracy zapylaczy, a także zwiedziły naszą siedzibę poszukując puzzli z wizerunkiem pszczół, ukrytych w biurach. Dla małych detektywów czekały nagrody, oczywiście z wizerunkiem tych pożytecznych owadów.

przedszkolaki

Włączamy się w lokalne sprawy

Pasieka w Radomiu to nie jedyny przykład lokalnego zaangażowania naszych pracowników w ochronę środowiska. Niedawno we współpracy z lokalnymi samorządami i organizacjami sprzątaliśmy Lasek Kawęczyński w Warszawie, a także las nad Zalewem Zemborzyckim w Lublinie.

Takie akcje to świetna okazja do obcowania z naturą i jednocześnie zrobienia dla niej coś dobrego. W Łodzi wspólnie z miastem przyczyniliśmy się do odbetonowania przestrzeni miejskiej, na której powstała Zielona Wyspa pełna drzew, krzewów i kwiatów.

Udostępnij: Mamy drugą pasiekę!

Dzień Długu Ekologicznego coraz wcześniej

6 sierpnia 2021

Dzień Długu Ekologicznego coraz wcześniej

Dzień Długu Ekologicznego, w którym zużyliśmy pulę zasobów, jakie Ziemia może w ciągu całego roku odnowić, w 2021 roku wypadł 29 lipca. Ten dzień oznacza, że jako globalna populacja wykorzystaliśmy roczny budżet zasobów naszej planety i od tego momentu korzystamy z jej rezerw.

Ślad ekologiczny ludzkości

O jakich zasobach mowa? Gleba, lasy, woda, paliwa kopalne, czyli wszystkie te, z których korzystamy bez ograniczeń cały rok do produkcji dóbr i usług, przekraczając jednocześnie zdolność Ziemi do ich  odtworzenia.  Wzrost liczby samochodów, nadmierne korzystanie z energii, wody, produkcja odpadów czy konsumpcja mięsa, którego produkcja wiąże się ze wzmożoną emisją CO2 i obciążeniem dla środowiska – wszystko to wpływa na naturalne dobra. Do obliczenia tej daty wykorzystywane są raporty ONZ zawierające kompleksowe dane na temat stanu środowiska naturalnego. Brane są pod uwagę takie czynniki jak np. zmiany emisji dwutlenku węgla, zdolności biologicznej lasów czy odradzania się populacji ryb w łowiskach.

Dług ekologiczny oznacza, że nadmiernie eksploatujemy Ziemię, pozbawiając przyszłe pokolenia jej zasobów. Dziś, aby zaspokoić potrzeby wszystkich ludzi, potrzebujemy aż 1,75 planety!

Pierwszy raz światowa konsumpcja przekroczyła dostępne zasoby w 1986 r, przedtem korzystaliśmy z naszej planety, tylko tyle ile była nam w stanie dać. Od tego czasu, każdego roku, sytuacja wygląda coraz gorzej i dzień ten przypada coraz wcześniej. W ubiegłym roku, kiedy transport oraz gospodarki na świecie stanęły z powodu pandemii przesunął się o blisko miesiąc do tyłu i wypadł 22 sierpnia – niestety w tym roku wróciliśmy do stanu sprzed  lockdownu.

Dla Polski Dzień Długu Ekologicznego przypadł w tym roku już 4 maja. Wcześniejsza data wynika głównie z uzależnienia od paliw kopalnych – ponad 70% polskiej energii nadal pochodzi z węgla!

Zmień nawyki dla planety

Coraz więcej osób jest świadomych pogarszającego się stanu środowiska i deklaruje chęć podjęcia działań. Co możesz zrobić ? Po pierwsze  bądź świadomym swojego śladu węglowego i największych źródeł jego emisji. Czy wiesz skąd pochodzi Twój ślad węglowy? Pozostawiasz go, wykonując praktycznie wszystkie codzienne czynności: używając prądu, ciepłej wody, korzystając ze środków transportu, czy też produktów, w tym żywności i usług. Ale są sposoby, dzięki którym możesz go zmniejszyć i ograniczyć wpływ na ocieplanie klimatu.

Po drugie możesz zacząć zmieniać swoje codzienne nawyki – przeczytaj TU. Zwracaj też uwagę w debacie publicznej na ważne dla środowiska sprawy, wspieraj organizacje pozarządowe zajmujące się ochroną klimatu organizujące petycje dotyczące kwestii środowiskowych, zwłaszcza tych lokalnych, w Twoim najbliższym otoczeniu. Jeśli masz czas i chęci przyłącz się do działań w ramach wolontariatu i angażuj w budżety partycypacyjne. No i warto rozmawiać o zmianie klimatu i jego ochronie.

Neutralność klimatyczna remedium

Do 2050 roku pomiędzy 70 a 80% ludzi będzie mieszkać w miastach, wg Global Footprint Network, organizacji wyliczającej dług ekologiczny. Dlatego trzeba miasta tak zorganizować, aby zużywać mniej energii na transport, ogrzanie lub chłodzenie domów, przejść na energię odnawialną zamiast zużywać paliwa kopalne i nie marnować żywności.

Dług ekologiczny można zmniejszyć poprzez zalesianie, zarybianie, recykling,  ale przede wszystkim redukując globalne emisje gazów cieplarnianych i osiągając neutralność klimatyczną. Dla przypomnienia: nadrzędnym celem Orange jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2040 roku – czyli dekadę wcześniej, niż planuje Unia Europejska. Do 2025 roku zrealizujemy kilka celów pośrednich tj. w zakresie redukcji emisji CO2 oraz korzystania z odnawialnych źródeł energii przybliżających nas do neutralności. Orange włącza także zasady gospodarki o obiegu zamkniętym zakładające zmianę wzorców produkcji i konsumpcji oraz odpowiedzialne generowanie odpadów.

Udostępnij: Dzień Długu Ekologicznego coraz wcześniej