8 czerwca 2021

Fotowoltaika od Orange Energia

Ruszył pierwszy etap sprzedaży instalacji fotowoltaicznych od Orange Energia. Do końca czerwca Orange Energia oferuje gwarantowany rabat do 5000 zł na instalację. Korzystanie z rozwiązania od Orange to 100% energii wyprodukowanej z własnej instalacji do użytku w gospodarstwie domowym.
To czysta energia ze słońca, która znacząco obniża ślad węglowy generowany przez gospodarstwo domowe.

Oferta Fotowoltaiki od Orange Energia jest adresowana do każdego, bez względu na to od jakiego sprzedawcy kupuje dziś energię. Klienci, którzy podpiszą umowy do 21 czerwca mogą liczyć na zwrot od Orange do 5000 zł. Klient otrzymuje gwarancję wypłacenia kwoty rabatu, jeśli nie otrzyma dofinansowania z programu Mój Prąd lub otrzyma je w kwocie niższej niż 5000 zł – wówczas Orange Energia wypłaci różnicę.

Finansowanie zestawów jest możliwe do 100% wartości inwestycji przy pomocy kredytu bankowego. Nie jest wymagany jakikolwiek wkład własny klienta. Proces kredytowania jest uproszczony i całkowicie cyfrowy. Dzięki temu złożenie wniosku, decyzja kredytowa i zawarcie umowy z bankiem trwają zazwyczaj kilka minut.

Fotowoltaika od Orange Energia jest dostępna w wybranych salonach Orange.
W każdej chwili można również uzupełnić formularz kontaktowy. Doradca Orange Energia skontaktuje się w celu umówienia terminu spotkania, podczas którego zostanie przygotowana indywidualna wycena instalacji fotowoltaicznej, uwzględniająca wymagania klienta i możliwości techniczne.

W niedalekiej przyszłości klienci będą mieli możliwość monitorowania pracy swojej instalacji fotowoltaicznej za pomocą dedykowanej aplikacji mobilnej.

100% energii w rozliczeniu

Klientom oferujemy możliwość zawarcia z Orange Energia umowy dla mikrowytwórców, w której  gwarantujemy, że cała wyprodukowana przez ich instalacje energia, trafi do nich z powrotem. Tym samym, korzystając z oferty od Orange Energia, klient odzyska 100% nadwyżki energii (a nie 80%, jak u innych dostawców) wyprodukowanej przez swoją instalację. Energia wyprodukowana w dni słoneczne, dzięki wirtualnemu magazynowi energii, może zostać wykorzystana np. w dni pochmurne, nocą oraz w okresie zimowym. Rozliczanie w modelu 1:1 możliwe jest w każdej grupie taryfowej dostępnej dla klientów indywidualnych (G11, G12, G12w). Oznacza to, że Klienci nie muszą zmieniać najpopularniejszej – jednostrefowej taryfy G11, na taryfę weekendową G12w. Orange Energia dysponuje taką ofertą jako jedyny podmiot na rynku.

Wcześniej podpisana umowa daje możliwość uniknięcia kolejki w okresie największego obciążenia ekip instalacyjnych w sezonie letnim. Wcześniej zamontowana instalacja to z kolei szybkie uruchomienie produkcji własnego, „czystego” prądu i większy „magazyn prądu” na okres zimowy, kiedy zapotrzebowanie energii przewyższa jej produkcję.

Orange Energia oferuje zestawy fotowoltaiczne zawierające najwyższej jakości komponenty uznanych, światowych producentów m.in. Sharp, Bluesun, Longi, Huawei, SolarEdge. Falowniki typu on-grid akceptowane są przez wszystkich krajowych operatorów systemów dystrybucyjnych.

Montaż instalacji fotowoltaicznej jest wykonywany przez wyspecjalizowane ekipy Orange. Klient nie ponosi dodatkowych kosztów dostawy i montażu oraz profesjonalnego projektu technicznego. Orange Energia zapewnia także przygotowanie  wszystkich formalności niezbędnych do zgłoszenia instalacji do Operatora Systemu Dystrybucyjnego w celu wymiany obecnego licznika energii elektrycznej na licznik dwukierunkowy.

Orange Energia to największy niezależny sprzedawca energii elektrycznej w Polsce – przez ponad 6 lat  działalności na rynku sprzedaży energii spółka pozyskała ponad 120 tys. klientów indywidualnych i biznesowych. W zasięgu oferty Orange Energia jest dzisiaj ponad 97% gospodarstw domowych w Polsce.

Więcej informacji o fotowoltaice.

Mediateka

Udostępnij: Fotowoltaika od Orange Energia

Mediateka

8 czerwca 2021

Zielony Operator

Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

9 kwietnia 2021

Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

Odpady z tworzyw sztucznych są ogromnym wyzwaniem na całym świecie. Jak ograniczyć ich ilość lub po prostu się pozbyć? Rozwiązaniem może być ich recykling, dzięki czemu powstaną nowe produkty lub biodegradowalne biotworzywa. Właśnie takich produktów warto szukać, jeśli chcemy ulżyć naszej planecie.

Biodegradowalne akcesoria w Orange

Jednym ze sposobów na zapewnienie dłuższego życia telefonów jest dbałość o urządzenie i zapewnienie mu właściwej ochrony. Dlatego w ofercie Orange znajdziecie spory wybór różnorodnych etui, z których część wyprodukowano z myślą o środowisku. I tak samo dobrze zabezpieczą smartfona przed zniszczeniem.

Etui Just Green są wykonane z nieszkodliwych dla środowiska substancji organicznych pochodzenia roślinnego: ryżu, marchewki, soi i pszenicy. W pełni biodegradowalne i kompostowalne. To oznacza, że takie etui całkowicie rozłoży się na dwutlenek węgla i wodę, nie pozostawiając toksycznych pozostałości w przyrodzie. Również jego opakowanie jest zaprojektowane tak, aby zmniejszyć wpływ na środowisko. Ma optymalne wymiary, jest z kartonu z odpowiedzialnego źródła i nie zawiera żadnych plastikowych elementów. Do nadruków i klejenia użyto farb i kleju pochodzenia roślinnego.

W naszej ofercie dostępne są również etui ECO – wykonane z biotworzywa PBAT, czyli nie pochodzącego z surowców odnawialnych, ale także biodegradowalnego.

Patrz, gdzie wrzucasz

Warto pamiętać, że zużytego etui nie należy wyrzucać do tworzyw sztucznych. Dlaczego? Bo choć wyglądają podobnie, jak zwykły plastik to odpady tworzyw biodegradowalnych powinny być kompostowane, gdyż zmieszane z innymi tworzywami praktycznie uniemożliwiają proces ich recyklingu. Różnią się od nich gęstością, temperaturą przetwarzania i innymi właściwościami. Tekturowe opakowania oczywiście powinny trafić do kosza na papier.

Wkrótce wszystkie produkty z serii Just Green będą posiadać widoczną na opakowaniu skalę oceny ekologicznej. Jest ona określona przez ponad 70 kryteriów oceniających wpływ akcesoriów na środowisko, społeczeństwo oraz etykę. TU możecie dowiedzieć się więcej.

Kończąc temat etui dodam, że w ofercie Orange znajdziecie również wersje z plastiku w 100% z recyklingu, które nadają się do dalszego przetworzenia.

Ładowarka oszczędzająca energię

Czy wiecie, że jeśli zostawiając w gniazdku ładowarkę, nawet gdy nie jest podłączona do urządzenia, to nadal zużywa energię elektryczną? Dlatego, aby oszczędzić trzeba pamiętać o odłączeniu telefonu po całkowitym naładowaniu lub zaopatrzenie się w taką, która sama się wyłączy.

Automatycznie odetnie prąd, aby ograniczyć nadmierne zużycie energii. To z kolei ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Ładowarka zbudowana jest z plastiku z recyklingu, tak samo jak i kable USB do telefonu z serii Just Green.

Kiedy Wasza ładowarka lub kabel jednak zakończą swój żywot zostawcie je w pojemniku na zużyty sprzęt, dostępnym w każdym salonie Orange. Tak jak i stary, niepotrzebny już telefon. A my już zadbamy o ich profesjonalny recykling.

bio ładowarka

Udostępnij: Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

Zielony Operator

Energia ze słońca i wiatru

19 lutego 2021

Energia ze słońca i wiatru

Nasi koledzy z Orange Francja właśnie połączyli swoje siły z wiodącym producentem energii, w szczególności zaś słonecznej i wiatrowej, we Francji, firmą ENGIE. Dzięki temu powstaną dwie nowe farmy solarne o łącznej mocy 51 MW w regionie Hautes-Alpes, które zaczną działać najpóźniej 1 stycznia 2023.

Wspólne cele mają sens, gdy do ich realizacji wszyscy jednakowo dążą. Tak też jest w przypadku Grupy Orange i planu osiągniecia neutralności klimatycznej netto do 2040 roku. Kluczowym elementem planu Orange jest maksymalizacja udziału energii odnawialnej w miksie energetycznym spółek Orange.

Zawarta 15-letnia umowa PPA (Power Purchase Agreement, czyli długoterminowy kontrakt zakupu energii bezpośrednio u jej producenta) zakłada powstanie dwóch farm słonecznych, jednej w L’Epine, a drugiej w Ribeyret. Obiekty będą generować odpowiednio 38 MW i 13 MW energii, którą zakupi na własne potrzeby Orange Francja. ENGIE będzie również agregować produkcję energii ze źródeł odnawialnych zakontraktowanych przez Orange France z innymi producentami, ściśle monitorując zużycie energii przez operatora, w celu zaspokojenia jego rzeczywistego poziomu.

Takie działanie przyczynia się do zwiększenia udziału odnawialnych źródeł energii we Francji, a tym samym do transformacji energetycznej tego kraju. Region, w którym powstaną nowe farmy skorzystają na tej inwestycji: obiekty zostaną zbudowane, obsługiwane i utrzymywane przez lokalne firmy, a opłaty i dochody podatkowe generowane przez obiekty przyczynią się do rozwoju regionu. To jedno z kluczowych założeń długoterminowego kontraktowania energii odnawialnej u producentów – dzięki takiemu powstają nowe zielone moce.

To już kolejna tego typu umowa naszego francuskiego odpowiednika. W lipcu 2020 roku Orange Francja podpisał umowę z firmą Boralex – pionierem w dziedzinie energii odnawialnej i wiodącym niezależnym producentem lądowej energii wiatrowej we Francji. Zgodnie z kontraktem Boralex ma dostarczyć 67 GWh energii odnawialnej rocznie, produkowanej na potrzeby Orange przez 26 turbin (o łącznej mocy 39 MW) na farmie wiatrowej Ally-Mercoeur w regionie Auvergne Rhône-Alpes. 5-letnia umowa właśnie weszła w życie od tego roku.

Obie umowy potwierdzają ambicje Grupy Orange w zakresie redukowania wpływu swoich sieci na energię i środowisko, pomimo rosnącej ilości danych przesyłanych przez sieci. Podobne działania Orange podejmuje we wszystkich regionach swojej działalności. Pisałam już tutaj o farmach słonecznych w Hiszpanii i Jordanii, czy też stacjach bazowych sieci komórkowej zasilanych fotowoltaiką w Afryce.

W Orange Polska podzielamy te ambicje i cele, dlatego jeszcze w tym roku ruszą zbudowane na nasze potrzeby w Wielkopolsce – w Jarocinie i Krotoszynie – turbiny wiatrowe o łącznej mocy 15 MW. Zaspakajać będą ok. 9% całego zużycia energii Orange Polska. To pierwszy projekt tego typu – planujemy kolejne.

Udostępnij: Energia ze słońca i wiatru

3 lata Orange Energia

14 lutego 2018

3 lata Orange Energia

Dokładnie w Walentynki, 14 lutego 2015 roku rozpoczęliśmy sprzedaż energii elektrycznej uruchamiając usługę Orange Energia. W ciągu 3 lat staliśmy się jednym z największych alternatywnych sprzedawców prądu i dzisiaj obsługujemy już 107 tys. klientów prywatnych i firm.

Stawiamy na prostotę. By maksymalnie ułatwić zmianę sprzedawcy, jako pierwsi stworzyliśmy możliwość załatwienia formalności online, robicie to u siebie w domu, przez stronę pradnaklik.pl. Po zawarciu umowy załatwiamy też za Was wszystkie formalności ze starym sprzedawcą. Wszystko w trzech prostych krokach.

Sami rozumiecie – 3 lata i 3 kroki by zostać klientem Orange Energia (jak ja ;-)). Temat w sam raz na infografikę!

Orange Energia 3 lata i 3 kroki by zacząć kupować prąd od Orange Energii

Nasi klienci co miesiąc otrzymują SMS z informacją ile wynosi ich aktualna faktura, mogą też samodzielnie poinformować nas o miesięcznym zużyciu prądu. W tym celu wypełniają prosty formularz dostępny na portalu orange.pl, a zajmuje im to minutę.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o Orange Energia wejdźcie na wpis, w którym pojawiła się bardzo sensowna infografika.

Udostępnij: 3 lata Orange Energia