Tydzień Kodowania 2016!

19 października 2016

Tydzień Kodowania 2016!

Trwa właśnie Europejski Tydzień Kodowania – inicjatywa zapoczątkowana w 2013 r. przez młodych doradców ds. agendy cyfrowej współpracujących z Komisją Europejską. Akcja realizowana jest przez wolontariuszy w całej Europie i ma na celu szeroko rozumianą promocję programowania.

My również przyłączyliśmy się do tej inicjatywy. Uczestniczy w niej 35 szkół, w których realizujemy program #SuperKoderzy, dzieciaki z Pracowni Orange, które poznały już zasady Kodowania na szkoleniach organizowanych przez Fundację Orange i Akademię Młodego Hakera. Do nauki programowania zaprosiliśmy też dzieci naszych pracowników, dla których w minioną sobotę zorganizowaliśmy w Miasteczku Orange warsztaty z programowania w języku Scratch.
Podobne akcje dla #SuperKoderów odbyły się też w innych krajach, w których działa Orange.

Każdy, zarówno firma, jak i organizacja, szkoła, przedszkole, biblioteka czy osoba prywatna może zgłosić swoją inicjatywę w ramach CodeWeek. Wystarczy zorganizować wydarzenie powiązane tematycznie z nowymi technologiami czy nauką programowania i wpisać je na stronie www.events.codeweek.eu. Możecie też wziąć udział w wydarzeniach, które organizuje ktoś inny – zapraszam na stronę www.codeweek.org.pl, gdzie znajdziecie pełną informację o wszystkich projektach.

Dla wszystkich, którzy chcą się przyłączyć- mamy dodatkową zachętę, konkurs fotograficzny przygotowany przez Fundacje Orange wspólnie z Samsungiem i Mistrzami Kodowania oraz Microsoft Polska. Do wygrania 3 Lofi Roboty w wersji Edubox oraz inne nagrody. Szczegóły znajdziecie na stronie i FB Fundacji.

Dołącz już dziś do społeczności Europejskiego Tygodnia Kodowania!

6d2cf7b33c9c07d41f0e73f67a06603c7a5
fot. kolektyw fantasmatic.pl

Udostępnij: Tydzień Kodowania 2016!

##Superkoderzy w Miasteczku Orange

16 października 2014

##Superkoderzy w Miasteczku Orange

Czy można uczyć się programowania i świetnie się bawić?  Projekt #SuperKoderzy, który realizuje Orange pokazuje, że tak.
Aby zachęcić młodych ludzi do zapoznania się z podstawami kodowania oraz rozwijania kreatywności i umiejętności logicznego myślenia, zaprosiliśmy dzieci w wieku 11-13 lat, aby wspólnie z  rówieśnikami z Francji, Rumunii, Hiszpanii stworzyli animowane aplikacje przy pomocy narzędzia Scratch. Po zajęciach praktycznych, podczas videokonferencji z przedstawicielami z innych krajów, prezentowali efekty swojej pracy i podzielili się wrażeniami z pierwszych kroków w świcie programowania.

Naszymi „superkoderami” były dzieci z najaktywniejszych cyfrowo Pracowni Orange: z Czarnego, Firleja, Niedrzwicy Dużej, Czerniejowa i Tarnowskiej Woli. Zajęcia poprowadzili trenerzy z Fundacji CoderDojo. W kolejnym etapie projektu trenerzy odwiedzą dzieci w Pracowniach, aby wspierać je w dalszym pogłębianiu umiejętności kodowania.

Akcja #SuperKoderzy wpisuje się w Europejski Tydzień Kodowania (11-17 października), podczas którego miliony Europejczyków w ramach oddolnych inicjatyw poznają podstawy programowania. Autorem pomysłu na skalę światową jest grupa młodych doradców ds. agendy cyfrowej przy Komisarz Neelie Kroes.

A jak było – zobaczcie sami:

Udostępnij: ##Superkoderzy w Miasteczku Orange