FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

1 lipca 2019

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

W Gdańsku pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab Gdańsk powered by Orange. To nowoczesna pracownia udostępniona przez miasto, w której dzięki wsparciu trenerów i zaawansowanym maszynom można stworzyć dosłownie wszystko. Za inicjatywę odpowiadają Fundacja Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk.

FabLab Gdańsk powered by Orange znajduje się przy ulicy Dolna Brama 8. Składa się z czterech pracowni: prototypowni, pracowni elektroniki i druku 3d, pracowni cyfrowej obróbki drewna, sali czystej pracy (openspace’u). Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Kolejnym już działaniem potwierdzamy, że Dolna Brama 8 to najlepszy adres w Gdańsku. To właśnie stąd będziemy inspirować wszystkich w mieście. Mamy tu dobrą współpracę samorządu, organizacji pozarządowych i biznesu. „Morze kreatywności” to najlepsze hasło, które będzie towarzyszyło tym, którzy skorzystają z warsztatów w FabLabie. Połączenie tradycyjnych narzędzi i nowych technologii to fantastyczne rozwiązanie. Cieszę się, że wybraliście Gdańsk!  – powiedział w czasie otwarcia Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Gdańska ds. edukacji i usług społecznych.

– FabLab to miejsce, w którym można się zanurzyć w technologii – mamy tu morze kreatywności i możliwości. Już na etapie przygotowania pracowni młodzi ludzie stworzyli łaziki marsjańskie czy poduszkowiec. To wszystko dzięki instruktorom, którzy pokazują jak połączyć tradycyjne techniki z elektroniką czy drukiem 3d. Każdy może w prosty sposób stworzyć swój wymarzony przedmiot. Zapraszamy wszystkich chętnych, by spróbowali w czasie otwartych warsztatów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W gdańskim FabLabie można wziąć udział w projektach, które rozwijają kreatywność i uczą mądrego wykorzystania technologii.

– Zachęcamy do udziału w projekcie Młodzi Technicy, w ramach którego 12 osób w wieku 12-17 lat skorzysta z ponad 60 godzin warsztatów. Nauczymy ich programowania blokowego, druku 3d, wykorzystania plotera laserowego, modelowania 3d czy podstaw stolarki – mówi Cyryl Sochacki, członek zarządu Stowarzyszenia FabLab Gdańsk. –W pierwszej edycji projektu powstał m.in. poduszkowiec, proteza ręki wydrukowania w 3d, zdalnie sterowana łódka czy budki dla ptaków dodaje.

Nowa pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników. Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie. Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

Natomiast pierwszy FabLab powered by Orange powstał w Warszawie w 2017 roku. Od tego czasu 48 kobiet przygotowało prototypy swoich urządzeń w ramach projektu Maker Woman, zaś młodzież opuszczająca domy dziecka skorzystała z 243 godzin warsztatów przygotowujących do pracy zawodowej. 1568 mieszkańców Warszawy skorzystało z 577 godzin bezpłatnych zajęć, a w ramach projektu Startup Jump prowadzonego wspólnie z Miastem Stołecznym Warszawą FabLab odwiedziły 24 szkoły.

Informacje o kolejnych projektach i warsztatach prowadzonych w FabLab Gdańsk powered by Orange będą pojawiać się na stronie www.FabLab.Gdansk.pl. Zachęcamy do udziału.

Stowarzyszenie FabLab Gdańsk tworzą ludzie z różnych branż, których łączy wspólna wizja i plany na wspieranie i rozwijanie kompetencji cyfrowych i nauka nowych technologii u dzieci, młodzieży oraz dorosłych poprzez edukację nieformalną.

Fundacja Orange uczy, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowych technologii. Wspiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania: prowadzi autorskie projekty edukacyjne i włącza się w badania. W 100 małych miejscowościach otworzyła multimedialne Pracownie Orange wyposażone w darmowy internet i sprzęt. Współprowadzi warszawski i gdański FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

28 stycznia 2019

Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

Mam dla Was gorące wieści prosto z Paryża. Nasza zaprzyjaźniona ekipa z warszawskiego fablabu odebrała nagrodę w konkursie #IMake4MyCity. Młodzi twórcy przeznaczą 10 000 € otrzymane od francuskiej Fundacji Orange na rozwój swojego projektu.

No dobrze, ale co to za idea?

To innowacyjna aplikacja, która pomoże w przetwarzaniu odpadów. Nazywa się ReCycle! i działa następująco:

1. Skanujesz kod kreskowy produktu;
  2. Dostajesz informację, z czego składa się jego opakowanie i jak można je przetworzyć/ ponownie wykorzystać;
  3. Możesz dodawać kolejne produkty i wraz ze społecznością ReCycle! tworzyć bazę wiedzy.

Pomysł jest genialny w swojej prostocie. Baza wiedzy będzie zawierać np. kreatywne pomysły upcyclingowe. Ze zwykłych butelek można zrobić wszystko, zobaczcie np. łódkę, karmnik czy mozaikę. Aplikacja pomoże Wam też znaleźć miejsca, które przyjmą niepotrzebne opakowania czy surowce. Wszystko to wydarzy się dzięki społeczności. Oznacza to, że każdy będzie mógł dodać do zasobów aplikacji swój nawet najbardziej szalony pomysł. Oczywiście pod warunkiem, że przyczynia się on do ponownego wykorzystania opakowań w duchu zero waste. Może już teraz coś przychodzi Wam do głowy?

Kto za tym stoi?

Autorzy aplikacji to ekipa, która spotkała się w FabLab powered by Orange przy Twardej w Warszawie. Są tam Maker Women oraz uczniowie szkół średnich, których połączył projekt Startup Jump. Karolina Guzek, Maciek Naskręt, Nadia Dobrowolska-Muszyńska, Piotrek Adamczyk, Adrian Szewczak, Marcel Kamiński, Mirella Murawska, Bruno Podsiadło, Konrad Wieczorek – to lista naszych zdolnych przyjaciół.

A inne projekty?

Warto powiedzieć też o innych nagrodzonych. Internautów zachwycił pomysł z Tunezji: Blockly farm, czyli cyfrowo sterowana uprawa warzyw i owoców, zaś nagrodę jury otrzymał projekt inteligentnego zlewu, który powstał w Demokratycznej Republice Konga. Dzięki zastosowaniu fotokomórek pomoże w zatrzymaniu chorób, które mogą rozprzestrzeniać się nawet przez dystrybutor do mydła czy kran.

W konkursie wzięło udział 16 ekip z 8 krajów: Demokratycznej Republiki Konga, Egiptu, Francji, Hiszpanii, Kamerunu, Madagaskaru, Polski, Tunezji.

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i pękamy z dumy!

Udostępnij: Ekipa z warszawskiego fablabu nagrodzona w Paryżu!

Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

15 września 2017

Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

Wczoraj uroczyście otworzyliśmy nowe miejsce w Warszawie – FabLab powered by Orange. To miejsce, w którym dzięki technologii i odpowiednim narzędziom można stworzyć wszystko: drona, protezę, R2D2 czy multimedialne hula hop. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, bo cała reszta potrzebna do kreatywnego tworzenia jest na miejscu: na Twardej 14/16.

FabLab – stolica kreatywności

Przestrzeń składa się z kilku pracowni: makerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. W laboratoriach można skorzystać z takich urządzeń jak drukarki 3D, plotery laserowe czy cyfrowe frezarki.

Zobaczcie materiał z wczorajszego otwarcia.

Bezpłatne zajęcia dla każdego

W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange a warsztaty można łatwo zarezerwować przez internet. FabLab powered by Orange jest ważnym miejsce dlatego, że poszerza edukację cyfrową dzieci oraz  przeciwdziała wykluczeniu cyfrowemu np. osób starszych. To kolejny dowód na to, że Orange mocno angażuje się w działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na światłowodzie wyrównując szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla starszych i młodszych. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Adam Słodowy się chowa

Kiedyś majsterkowaliśmy z Adamem Słodowy. Teraz złapałby się za głowę widząc, że najnowsze technologie są na wyciagnięcie ręki. Przykładowo w Strefie Elektroniki można zaprojektować układ lektroniczny. Stanowiska wyposażone są w stacje lutownicze, zasilacze laboratoryjne, części elektroniczne, itp. Na wyposażeniu znajdują się również mikrokontrolery Arduino, Raspberry Pi, drukarka 3D, mała frezarka do frezowania układów oraz stanowisko do wytrawiania płytek PCB. To miejsce wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad tysiąc takich miejsc. A ty? Lubisz majsterkować, masz ciekawe pomysły, ale brakuje Ci narzędzi i wsparcia instruktora? Napisz, co byś stworzył/ ła w FabLabie. Drona, deskorolkę a może biżuterię? Najbardziej kreatywne trzy odpowiedzi nagrodzę gadżetami FabLab m.in. powerbankiem.

Więcej przeczytacie w komunikacie prasowym: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji
Obejrzyjcie kulisy powstania FabLab powered by Orange

Mediateka