4 kwietnia 2011

Gala Wolontariatu

Przyjechali z całej Polski, odświętnie ubrani, przejęci uroczystością chwili i dostojnością miejsca. Rok temu gościli w Belwederze, teraz przyjęto ich w Pałacu Prezydenckim, a powitał ich Prezydent Bronisław Komorowski wraz z małżonką.  Ludzie w różnym wieku, różnych zawodów, różnych pasji, połączeni wspólną ideą. Wolontariusze.

Podczas tegorocznej, 10. już Gali Wolontariatu poznaliśmy zwycięzców konkursu „Barwy wolontariatu”. I znów wybór spośród ponad 500 zgłoszeń – tych 10 najlepszych okazał się bardzo trudny. Mnie ucieszyło to, że wśród tegorocznych laureatów znalazło się tak wiele starszych osób, które po zakończeniu pracy zawodowej, mimo licznych już ograniczeń związanych z wiekiem czy chorobą, są aktywne i pomagają innym – bardziej potrzebującym.

Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z tej uroczystości. I zwróćcie uwagę na słowa p. Teresy Jarasz – Wolontariusza Roku. Zamiast narzekać i mówić, że się nie da, warto zastanowić się, jak to zmienić. Jeśli starsza i niewidoma osoba może tak wiele dobrego robić wokół siebie, my też możemy.

Udostępnij: Gala Wolontariatu

4 czerwca 2010

Gala Wolontariatu

Są wydarzenia, na które czekam cały rok, które dodają mi energii, sprawiają, że zyskuję dystans do spraw mniej ważnych. Jednym z takich wydarzeń jest coroczna Gala Wolontariatu- uroczystość pełna wzruszeń i dobrych emocji. Tak było i w tym roku w Belwederze. Już po raz 9. poznaliśmy podczas Gali laureatów konkursu „Barwy wolontariatu” – niezwykłych ludzi, którzy bezinteresownie poświęcają swój czas dla innych. Spośród ponad 450 zgłoszeń Kapituła Konkursu wybrała 10 finalistów.

W tym roku nagrodę dla najlepszego wolontariusza zdobyła Małgosia Jabłońska wolontariuszka Integrującego Stowarzyszenia Jeden Świat im. prof. Zbigniewa Religi z Białegostoku. Małgosia mimo własnej niepełnosprawności zawsze pomaga innym, mniej sprawnym dzieciom. Możecie już ją znać – z „Krótkiego filmu o Małgosi” umieszczonego na YouTube’ie, który nakręciły jej siostry Zosia i Agnieszka Tucholskie, a który zdobył nagrodę w konkursie Filmoteki szkolnej.

Nagroda za drugie miejsce trafiła do Danuty Lech, założycielki Dąbrowskiego Stowarzyszenia Rodzin w Kryzysie, która jest wolontariuszką już 37 lat. A trzecie miejsce zajęli Emilia i Grzegorz Ziółkowscy twórcy Stowarzyszenia Opiekunów Osób Niepełnosprawnych – cafe mama klub w Różanie.

Jak widać wolontariat może mieć różne barwne oblicza.

Udostępnij: Gala Wolontariatu

Grupa TP wyróżniona za wspieranie wolontariatu

11 lutego 2009

Grupa TP wyróżniona za wspieranie wolontariatu

Podczas Gali Wolontariatu, 9 lutego, Grupa TP została nagrodzona za szczególne wspieranie wolontariatu. Indywidualne nagrody otrzymało też dwóch pracowników Telekomunikacji Polskiej.

– Kryzys ekonomiczny nie zwalnia nas z odpowiedzialności społecznej, a nawet więcej – zobowiązuje nas do jeszcze większych wysiłków i pracy. Dla mnie wolontariat pracowniczy nie jest kosztem, ale przede wszystkim zyskiem – dla firmy, jej pracowników, dla społeczności – podkreśla Maciej Witucki, Prezes Zarządu TP.

– To wielka radość, że wśród nas – ludzi biznesu – jest tak wielu wolontariuszy, którzy dzielą się swoją wiedzą, czasem i serecem z  innymi – powiedziała Jadwiga Czartoryska, Prezes Fundacji Grupy TP, gratulując podczas Gali wszystkim nagrodzonym.

Jak co roku, podczas Gali wolontariatu wyróżniono również najaktywniejszych „wolontariuszy biznesu”, którzy otrzymali tytuł „wolontariusza miesiąca” – wśród nich Joannę Bruździak i Ewę Florko – Kołecką z TP.

Wolontariat pracowniczy rozwija się w TP od 2003 roku. Obecnie prowadzi go Fundacja Grupy TP pod hasłem  „W trosce o innych”. Wolontariusze wspierają swoją pracą przede wszystkim programy społeczne i edukacyjne realizowane przez Fundację, takie jak „Telefon do Mamy” czy „Edukacja z internetem TP” a także dzięki grantom od Fundacji mogą realizować własne projekty. Tylko w ubiegłym roku w  TP i Orange działało 1000 wolontariuszy, którzy m.in. prowadzili lekcje na temat bezpieczeństwa dzieci w internecie, organizowali czas wolny dzieciom w szpitalach albo realizowali lokane projekty według własnego pomysłu.

TP jako jedna z pierwszych firm została „Partnerem Centrum Wolontariatu”, pomagając w tworzeniu i realizowaniu programu „Wolontariat Biznesu”. Firma udostępnia też bezpłatnie infolinię oraz wspiera budowę portalu internetowego dla wolontariatu.

* * * *

Organizatorem Gali Wolontariatu jest Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu. Gala jest ukoronowaniem konkursu „Barwy wolontariatu”, którego celem jest promowanie idei wolontariatu i nagradzanie najbardziej aktywnych wolontariuszy.  Honorowy Patronat nad Galą Wolontariatu od roku 2007 obejmuje Prezydent RP Lech Kaczyński.

Udostępnij: Grupa TP wyróżniona za wspieranie wolontariatu