Gigabajty za kibicowanie

30 marca 2022

Gigabajty za kibicowanie

Biało-Czerwoni zdobyli wczoraj dwa gole w meczu ze Szwecją i zapewnili Polsce awans na Mistrzostwa Świata. Brawo panowie! To będzie 9 Mundial z udziałem naszej reprezentacji.

Sukces świętujmy razem i dzisiaj klienci Orange mogą odebrać 9 GB. Aby skorzystać z bonusu, wystarczy wysłać SMS-a o treści KATAR pod numer 233 (opłata za SMS-a zgodna z cennikiem planu taryfowego).

Dodatkowe 9 GB mogą odebrać także użytkownicy Orange Flex. Aby go zgarnąć trzeba wpisać KATAR w aplikacji, w zakładce „Kody promocyjne”.

Na jednym numerze można aktywować tylko jeden dodatkowy pakiet GB za gole. Aktywacji można dokonać dzisiaj. Promocyjne GB ważne są 3 dni od daty aktywacji i obowiązują tylko w kraju.

Udostępnij: Gigabajty za kibicowanie

Gigabajty za gole

25 marca 2022

Gigabajty za gole

W meczu Polska – Szkocja emocje nie ustały do ostatniej minuty! Nasza drużyna w meczu towarzyskim zremisowała 1:1. Z tej okazji Orange rozdaje extra 2 GB. Wystarczy być klientem Orange i wysłać SMS-a o treści KARNY93 pod numer 233 (opłata za SMS-a zgodna z cennikiem planu taryfowego). Użytkownicy Flexa zgarną dodatkowe 2 GB, wpisując KARNY93 w aplikacji, w zakładce „Kody promocyjne”.  Na jednym numerze można aktywować tylko jeden dodatkowy pakiet GB za gole. Aktywacji można dokonać dzisiaj do godziny 22.30. Promocyjne GB ważne są 3 dni od daty aktywacji i obowiązują tylko w kraju.

Udostępnij: Gigabajty za gole

Nowa oferta nju na abonament

25 października 2021

Nowa oferta nju na abonament

Nowa oferta nju mobile wystartuje od 27 października ale zapowiadamy ją już dzisiaj. Zwiększymy w niej pakiet GB dostępny do wykorzystania w ofertach: „bez limitu 19 zł”, „bez limitu 29 zł”, „bez limitu 39 zł” w planie nju podstawowy oraz w planie nju internetowy (29 zł). Nowe pakiety GB będą się łączyć się z usługą „im dłużej, tym lepiej” i co ważne, gigabajtów będzie więcej, w zależności od długości stażu w nju mobile. Szczegóły w poniżej tabelce:

tabela-cennik-nju

Oferta numerów dodatkowych: nju internet dodatkowy, nju dodatkowy 9 zł oraz nju dodatkowy 19 zł nie ulega zmianie.

Dodatkowo, w usłudze „bez limitu 19 zł” zwiększymy limit GB do wykorzystania w roamingu UE z 1 GB do 2,23 GB. W pozostałych ofertach limit GB w UE nie zmieni się. Warto zwrócić też uwagę, że dla obecnych klientów w nowej ofercie będzie się liczył dotychczasowy staż.

Wszystkie zmiany dla nowych klientów nju na abonament wejdą w życie od 27 października, a dla obecnych użytkowników nju na abonament od początku najbliższego okresu rozliczeniowego, rozpoczynającego się po 27 października. Pakiet GB zostanie zwiększony automatycznie.

Udostępnij: Nowa oferta nju na abonament

Zielony Operator

Twoje GB mają moc – posadźmy razem las na zawsze

12 lutego 2021

Twoje GB mają moc – posadźmy razem las na zawsze

Jeśli zostały Ci wolne gigabajty w Orange Flex, warto zamienić je na metry kwadratowe Lasu Na Zawsze! Zasada jest prosta: każde 30 GB to 1 m² lasu. Każdy użytkownik Orange Flex może przekazać tyle gigabajtów, ile chce. Akcja właśnie ruszyła, a celem jest posadzenie 10 000 m2 bioróżnorodnego i zarządzanego przez naturę lasu.

Naturalny las to dużo więcej, niż drzewa

Jak wygląda naturalny las ? Naturalny las to dużo więcej niż drzewa. To taki, w którym jest wiele gatunków drzew, krzewów i działa w nim natura, a nie człowiek. Jest ostoją bioróżnorodności, bo rosną w nim dęby, lipy, graby, topole, wiązy, a także wiele krzewów, stanowiących miejsce legowisk i pożywienia dla zwierząt i ptaków. A także mchy, grzyby, porosty, bakterie i wiele innych współzależnych organizmów. Drzewa są też różnej wielkości i są częścią całego skomplikowanego i bogatego ekosystemu. Taki las jest królestwem zwierząt i domem dla ptaków – od dużych ssaków po mikroorganizmy.

Przeciwieństwem lasów naturalnych są monokulturowe lasy gospodarcze. Prawie wszystkie lasy w Polsce to takie, z których pozyskuje się drewno Tylko 2% lasów stanowią parki narodowe i rezerwaty ścisłe, z czego 21% powierzchni jest objętych ścisłą ochroną, która wyklucza ingerencję człowieka. Cykl życia lasu uprawnego wyznacza i kontroluje człowiek, a drzewa – jednego gatunku i rozmiaru – sadzone są w dużym zagęszczeniu. Las sadzony ręką człowieka może z czasem zdziczeć nosząc wówczas znamiona lasu naturalnego, ale ekosystemem leśnym z całym bogactwem organizmów i procesów staje się dopiero w wieku około 80 lat, a wtedy z reguły jest ścinany na użytek przemysłu drzewnego. Znakomita część CO2 zamkniętego w tkankach drzew wróci do atmosfery  w przeciągu kilku lat w  procesie spalania.

Pochłaniacz emisji CO2

Lasy produkują tlen. Jedna sosna dostarcza tlenu dla 3 osób, ale duży buk zapewni tlen już dla 14 osób. Ale lasy są też mistrzami pochłaniania dwutlenku węgla. To ważne zadanie z walce z globalnym ociepleniem. Rosnący, młody las może w ciągu roku pochłonąć nawet 7 ton CO2. To tyle, ile produkują rocznie 4 samochody osobowe. Za to dorosły 100 letni las może zmagazynować nawet 700 ton CO2,  ale z reguły jest ścinany po osiągnięciu wieku rębności, średnio w wieku 60-80 lat.  Dlatego trzeba chronić stare drzewostany, ale też  sadzić jak najwięcej nowych, które będą miały szansę się zestarzeć. Dzięki lasom oddychamy czystym powietrzem, a te zlokalizowane wokół miast działają jak strefy buforowe i chronią przed hałasem. Lasy zatrzymują też wody deszczowe i utrudniają ich spływanie, chroniąc przed powodziami okoliczne tereny.

Bardzo potrzebujemy lasów – dla nas i klimatu. Mamy dość lasów uprawnych, a brakuje tych naturalnych. Zmienia się klimat, Polska jest krajem obniżających się wód gruntowych – zatem w niektórych rejonach kraju będą występować długie okresy suche i nasilą się ekstremalne zjawiska pogodowe. Lasy, jak i żyjące w nich organizmy będą musiały się dostosować lub częściowo zaniknąć, robiąc miejsce tym lepiej przystosowanym. Lasy naturalne, z nienaruszoną kopułą i mikroklimatem opóźniają  te zmiany.

EKO GB, czyli posadźmy las na zawsze

Wieczyste, bioróżnorodne lasy, które zasadzimy wspólnie z klientami Orange Flex, dzięki  przekazywanym wolnym EKO GB, mają być takimi kompletnymi leśnymi ekosystemami. Las, który chcemy posadzić nigdy nie zostanie ścięty i będzie rósł już zawsze, z myślą o przyszłych pokoleniach i planecie. W akcji wspiera nas partner Fundacja Las na Zawsze, która od kilku lat zajmuje się sadzeniem lasów w zgodzie z naturą, czyli z minimalną ingerencją.

Nasz las powstanie w miejscowości Męcikał na Kaszubach. W miejscu, w którym w 2017 huragan zniszczył okoliczne tereny leśne. Posadzony las będzie oczywiście bioróżnorodny, czyli taki w którym pojawią się gatunki drzew i krzewów liściastych, typowe dla polskich warunków. Taki las ma większe szanse przetrwania podczas huraganów, czy susz. Akcja EKO GB ruszyła 9 lutego i potrwa dopóki nie osiągniemy założonego celu. A pierwsze nasadzenia ruszą wiosną tego roku.

Orange Flex dba o środowisko

Orange Flex dba o to, aby redukować swój wpływ na środowisko.  To, co wyróżnia Orange Flex to brak papierowych umów, nie ma więc dodatkowego zużycia papieru i wydruku, ani emisji CO2 z tym związanych.  W Orange Flex można też obyć się bez fizycznej plastikowej karty SIM, wybierając wirtualną eSIM. Ale jeśli niezbędna jest karta fizyczna, jej opakowanie zostało zaprojektowane z myślą o minimalizacji zużycia materiałów. Papier posiada etykietę FSC Mix, potwierdzającą, że wytworzono go z materiału pochodzącego z odpowiedzialnie zarządzanych lasów, jak i z innych kontrolowanych źródeł np. recyklingu. Blister, w którym jest umieszczona karta SIM został również zmniejszony o połowę, a to oznacza o połowę mniejsze zużycie plastiku.

Więcej szczegółów o akcji EKO GB znajdziecie TU oraz w aplikacji Orange Flex i na stronie: flex.orange.pl/eko

Udostępnij: Twoje GB mają moc – posadźmy razem las na zawsze