Przewodnik po Kaszubach

19 listopada 2010

Przewodnik po Kaszubach

Jeśli będziecie wybierać się na Kaszuby, możecie skorzystać z przewodnika „Kaszuby widziane oczami młodych”. Ten przewodnik został stworzony przez uczniów szkół średnich z 6 powiatów Ziemi Kaszubskiej, którzy pod okiem specjalistów z Kaszubskiego Uniwersytetu Ludowego opracowywali materiały na temat swoich okolic.

A wszystko zaczęło się od pewnej studentki – Malwiny Kreft, która trafiła do gdańskiego oddziału naszej firmy w ramach praktyk studenckich „Grasz o staż”. Malwina pomagała między innymi przy organizacji akcji społecznych i wolontariackich z Fundacją Orange. Zachęcona tego typu działaniami postanowiła wraz z kolegami z Klubu Studenckiego „Pomorania” napisać projekt edukacyjny dla młodzieży i starać się o grant od naszej Fundacji. Tak powstał projekt „Ambasador Regionu”, który oprócz studentów zdecydowało się poprowadzić Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.

Młodzi ludzie mieli okazję poznać bliżej swój region, jego historię i  tradycję, nauczyć się redagowania tekstów i obróbki fotograficznej, a także miło i twórczo spędzić czas. A my – mamy przewodnik, który na razie można znaleźć stronie www.kaszubi.pl, a nie długo znajdzie się też na stronach wszystkich powiatów na Kaszubach.

Udostępnij: Przewodnik po Kaszubach

Perspektywiczny pilot

28 maja 2010

Perspektywiczny pilot

Miesiąc temu zachęcałem Was do wzięcia udziału w konkursie Grasz o staż. Wczoraj natomiast wyłoniono zwycięzców w autorskim konkursie Grupy TP dla studentów – Twoja Perspektywa. To program dla studentów i absolwentów kierunków technicznych i ekonomicznych, którzy są zainteresowani pracą w branży telekomunikacyjnej. Finaliści otrzymują nagrody pieniężne i płatne praktyki w GTP (a w perspektywie pracę). Jest więc o co walczyć. Konkurs jest wieloetapowy i rozgrywany trzech dziedzinach: telekomunikacja, informatyka oraz marketing i zarządzanie.

W tym roku do konkursu przystąpiło 1300 studentów ze 160 uczelni (dla porównania w ub. roku – 638 uczestników z 60 uczelni). Do finału dotarło 9 osób. Laureatem został Michał Andrzejewski, student II roku Politechniki Warszawskiej na wydziale elektroniki i technik informacyjnych. – Zadania testowe dotyczyły programowania, sieci czy rozwoju aplikacji. W półfinale wymagano szybkiej implementacji przedstawionego programu, trzeba było zapoznać się z dużą ilością dokumentacji i sprawnie poradzić sobie z zakodowaniem programu. Podczas finału prezentowaliśmy przed komisją nasze rozwiązania – opowiada Michał.

Michał otrzymał również 10 tys. zł! Na co je przeznaczy? – Jestem pilotem szybowców i biorę udział w zawodach. Niestety to sport, który wymaga dużych nakładów finansowych. Dzięki tej nagrodzie będę mógł trenować i latać podczas wakacji. Mam też nadzieję, że Grupa TP podejdzie elastycznie i praktyki nie będę musiał odbywać w wakacje ; )

Udostępnij: Perspektywiczny pilot

Przyszli menedżerowie

9 kwietnia 2010

Przyszli menedżerowie

Kilka dni temu zachęcałem studentów, żeby wzięli udział w konkursie „Grasz o staż”, żeby w wakacje zobaczyli jak wygląda praca w naszej firmie. Teraz kolejny dowód, że warto u nas pracować. Grupa TP to atrakcyjne miejsce pracy, nie bez powodu niedawno zostaliśmy Liderem Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Firma zapewnia pracownikom rozwój. Co roku wybierane są osoby, które mają potencjał menedżerski. Zaliczane są do grona tzw. Talentów. Konkurencja w tym roku była duża – zwycięzcy zostali wybrani spośród ponad 1200 pracowników zgłoszonych do programu. Dzisiaj do ich grona dołączyło kolejne 59 osób, obecnie ich grupa liczy ich już 300. Przez 4 lata trwania programu awansowały już 62 osoby, a 16 uczestniczyło w międzynarodowych programach rozwojowych Orange Talents Programmes.

Magda Wawryniuk, tegoroczna laureatka mówi: „Najtrudniejszym etapem selekcji był dla mnie etap pierwszy, kiedy trzeba było wykazać się szybkością podejmowania decyzji podczas testu weryfikującego logiczne-analityczne myślenie kandydatów. Drugi etap to komisja kwalifikacyjna. Trzeci etap to assesment center, gdzie przez cały dzień pracowaliśmy w mniejszych i większych grupach oraz pracując indywidualnie. Ten etap był swoistą sieczką – zadanie za zadaniem, każde inne, praktycznie bez przerw. Co ważne, każdy z etapów nie sprawdzał specyficznej wiedzy kandydatów, ale ich umiejętności myślenia nieszablonowego i odważnego działania. Wydaje mi się, że decydujące o zakwalifikowaniu się do programu są właśnie te dwie cechy oraz podejmowanie szybkich, odważnych decyzji. Generalnie mam wrażenie, że talenty to osoby, które działają zgodnie z mottem „Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi” 🙂

Udostępnij: Przyszli menedżerowie

Wygraj staż. Masz jeszcze tylko 1 dzień

6 kwietnia 2010

Wygraj staż. Masz jeszcze tylko 1 dzień

Jesteś studentem (III-V rok) lub absolwentem (i nie ukończyłeś 30 roku życia)? Chcesz odbyć ciekawą praktykę, a później nawet zdobyć pracę? Śpiesz się. Jeszcze tylko do jutra do północy możesz zgłosić swoją aplikację w konkursie „Grasz o staż”. Organizatorami konkursu od początku jego istnienia są: PricewaterhouseCoopers i Agora – wydawca Gazety Wyborczej. Jest to drugie obok autorskiego konkursu Twoja Perspektywa działanie, w które angażuje się Grupa TP. Grasz o staż  wspieramy po raz siódmy. Przez te kilka edycji ufundowaliśmy ponad sto praktyk. Najlepsi studenci zostali z nami na stałe.

W tym roku zaoferowaliśmy Wam praktyki w Orange Labs, Pionie Prawnym, Pionie Sieci i Platform Usługowych, w Orange i Marketplanet. Tutaj lista wszystkich tegorocznych praktyk – jest z czego wybierać.

Udostępnij: Wygraj staż. Masz jeszcze tylko 1 dzień