Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G

21 sierpnia 2020

Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj zaczęliśmy regularną sprzedaż Samsungów Galaxy Note 20 5G i Galaxy Note 20 Ultra 5G. Urządzenia, które zamówiliście w przedsprzedaży powinny już do Was dotrzeć. To 13 i 14 model smartfona, na którym możecie korzystać z #hello5G. Dostępny na nim jest również eSIM, który szczególnie polecam z ofertą Orange Flex. Jak z wakacji wróci nasz blogowy tester Michał Rosiak weźmie na warsztat Note 20 i przygotuje wideo test.

Seria Galaxy Note zawsze kojarzyła mi się bardziej z telefonem biznesowym niż dla klientów indywidualnych. Kiedy rozmawiałem z rzecznikiem Samsunga Olafem Krynickim, przekonywał mnie, że tak już nie jest. Może ulegam złudzeniu, że jak smartfon jest duży, drogi i ma rysik to musi być dla biznesmena. Na pewno będą z niego zadowoleni wszyscy, którzy cenią sobie wysoką jakość zdjęć i robienia filmów. W aparatach ciężko znaleźć słaby punkt. Tak samo głośniki, ekran i bateria – bez zarzutu. Wreszcie rysik S Pen, którym chwilę się pobawiłem i naprawdę został dopracowany. Pisanie na ekranie sprawia przyjemność, a zamiana odręcznego pisma na drukowane nie sprawia kłopotów. Do tego sprawna obsługa różnych formatów dokumentów.

Ofertę przygotowaliśmy dla klientów biznesowych i indywidualnych. Możecie wybrać plan taryfowy lub kupić tylko telefon. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G

Sieć

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

19 sierpnia 2020

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

Od ponad półtora miesiąca możecie korzystać z #hello5G. Zgodnie z obietnicą sukcesywnie wprowadzamy do oferty kolejne smartfony współpracujące z technologią 5G. Obecnie jest ich 14. Wszystkie muszą posiadać specjalne, dodatkowe oprogramowanie umożliwiającego korzystanie z Dynamic Spectrum Sharing (DSS) w Orange. Dlaczego? Jak to działa? Nie wystarczy mieć tylko telefon z 5G? Właśnie o to najczęściej pytaliście mnie na blogu i Twitterze w kontekście DSS. Warto się z tym zmierzyć.

Co to jest DSS?

Mówiąc „po naszemu” to oprogramowanie dla stacji bazowych, które pozwala na dynamiczne współdzielenie pasma przez dwie technologie radiowe, przy założeniu posiadania już na tych stacjach odpowiednich urządzeń (hardware). Dzięki temu na tej samej częstotliwości można obsługiwać zarówno technologię 4G, jak i 5G. Zasoby w wybranej częstotliwości są dynamicznie przydzielane na danej stacji bazowej w czasie, co 1ms i adekwatnie do zapotrzebowania ze strony użytkowników z niej korzystających. Zastosowanie tej technologii „wymusza”, żeby smartfony się z nią „widziały i czytały”. Stąd potrzeba dodatkowego oprogramowania właściwego dla danego operatora. Dlatego np. chwilę dłużej musieliśmy poczekać z uruchomieniem dla Was #hello5G na Samsungach Galaxy S20, chociaż teoretycznie telefon był gotowy na 5G.

Różne technologie dzielenia pasma

Przypomnę, że na DSS zdecydowaliśmy się w wyniku odwołania przez UKE aukcji na docelowe częstotliwości dla 5G. Według ostatnich zapowiedzi, ich rozdysponowanie powinno nastąpić w pierwszym kwartale 2021 roku. Dlatego DSS był jedyną technologiczną możliwością aby uruchomić już teraz nowy standard telefonii 5G, w ramach posiadanych zasobów częstotliwości. W Orange oferujemy #hello5G na częstotliwości 2100 MHz, wykorzystywanej dla LTE. Tak samo 5G działa w Play i T-Mobile. Plus wykorzystuje częstotliwość 2600 MHz, ale w technologii Time Division Duplex (TDD). W tym przypadku wykorzystywane są wydzielone kwadry czasowe na tej samej częstotliwości. Istotnym ograniczeniem tego modelu są funkcjonalności telefonu i oprogramowanie. Póki co jest tylko kilka modeli telefonów daje możliwość skorzystania z TDD.

Największa sieć 5G w Polsce

Sieć OPL została dobrze przygotowana do wdrożenia DSS. Wcześniej przeprowadziliśmy m.in. projekt MIMO 4×4 dla częstotliwości LTE 1800 i 2100. To pozwoliło na zwiększenie pojemności sieci, poprzez zastosowanie w komunikacji radiowej anten w systemie 4×4. Ponadto uruchomienie 5G było możliwe niemal od razu na aż 1600 stacji. To zagwarantowało większy zasięg niż w Play i Plus i taki sam jak T-Mobile, z którym współdzielimy sieć w ramach NetWorks!.

Pierwszy krok do superszybkiego, mobilnego internetu

Technologia DSS ma swoje ograniczenia wynikające przede wszystkim z ilości dostępnego dla nas pasma 2100 MHz. Pod potrzeby #hello5G wygospodarowaliśmy blok 10 MHz, co porównując do docelowych 80 MHz w paśmie 3400 – 3800 MHz nie prezentuje się imponująco i nie pozwala na osiąganie zawrotnych prędkości, zarezerwowanych dla docelowego 5G. Jednak mimo ograniczeń szerokości pasma do 10MHz już teraz, dzięki zastosowaniu agregacji pasma 5G z 4G realne prędkości #hello5G mogą dochodzić maksymalnie do 390 Mb/s.

Udostępnij: Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

Od dziś #hello5G dla użytkowników Orange Flex #chceszmasz

18 sierpnia 2020

Od dziś #hello5G dla użytkowników Orange Flex #chceszmasz

Od dziś klienci Orange Flex mogą rozpocząć przygodę z 5G.  Na powitanie #hello5G Orange przygotował specjalną odsłonę akcji Flex Nocą, a w niej – smartfon Xiaomi Mi 10 Lite 5G w promocyjnej cenie.

#hello5G jest automatycznie dostępne dla użytkowników Planu za 80zł w Orange Flex. Aby skorzystać, trzeba być w zasięgu tej technologii, posiadać telefon współdziałający z nią wraz z aktualnym oprogramowaniem oraz odpowiednią kartę SIM (4G LTE – USIM lub eSIM).

Uruchomieniu #hello5G towarzyszy specjalna edycja akcji Flex Nocą, dzięki której łatwiej wejść do świata 5G. Klubowicze Orange Flex mogą od godz. 18.00 we wtorek, 18 sierpnia do godz. 6.00 rano w środę, 19 sierpnia wygenerować w swojej aplikacji kod rabatowy, który pozwoli kupić smartfon Xiaomi Mi 10 Lite 5G polecany do  #hello5G z superzniżką. Kupony będą dostępne w zakładce Klub Flex. Można je zrealizować w sklepie z urządzeniami Orange Polska do końca dnia w środę, 19 sierpnia.

W ofercie Orange można znaleźć czternaście modeli smartfonów wiodących producentów, które wspierają #hello5G. Są to:

• smartfony z rodziny Xiaomi: Mi 10 5G, Mi 10 Lite 5G oraz Mi 10 Pro 5G,
  • smartfony Samsung z serii S20: S20+ 5G oraz S20 Ultra 5G,
  • Samsung Note 20 5G i Note 20 Ultra 5G (obecnie w przedsprzedaży),
  • Motorola Edge 5G,
  • LG Velvet 5G,
  • Sony Xperia 1 II 5G,
  • Huawei P40 5G, Huawei P40 Lite 5G, Huawei P40 Pro 5G oraz Huawei P40 Pro+ 5G.

Oferta urządzeń obsługujących #hello5G będzie systematycznie poszerzana. Aby współpracować z #hello5G, smartfon powinien być zaktualizowany do najnowszej wersji oprogramowania.

#hello5G dostępne jest m.in. w Warszawie, Łodzi, Krakowie, miastach Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, Wrocławiu, Poznaniu, Rzeszowie i Kielcach. Dokładny zasięg sieci można sprawdzić za pomocą mapy zasięgu.

Pasmo 2100 MHz, wykorzystane teraz do uruchomienia sieci #hello5G, w przyszłości posłuży przy budowaniu kompleksowej sieci 5G, pomagając m.in. poprawić jej zasięg wewnątrz budynków.

Jednocześnie, Orange Polska intensywnie przygotowuje się do uruchomienia sieci 5G w pasmach wskazanych do tego na poziomie Unii Europejskiej, testując dostępne na rynku rozwiązania. Od jesieni 2019 r. trwają próby terenowe w paśmie 3,5 GHz, a od roku – w paśmie 26 GHz.

Mediateka

Udostępnij: Od dziś #hello5G dla użytkowników Orange Flex #chceszmasz

11 sierpnia 2020

Orange Flex przygotował dla swoich klientów kolejną edycję Flex Nocą z atrakcyjnymi ofertami na topowe urządzenia. A to nie koniec niespodzianek dla flexowiczów – już za tydzień będą oni mogli rozpocząć przygodę z 5G. Na powitanie #hello5G Orange przygotuje specjalną odsłonę akcji Flex Nocą.

Już dziś, 11 sierpnia od godz. 18.00 do godz. 6.00 rano 12 sierpnia klienci Orange Flex, którzy przystąpią do Klubu Flex mogą aktywować bezpośrednio w aplikacji kupony uprawniające do zniżek przy zakupie popularnych urządzeń. W tym tygodniu będą to:

• smartfon Samsung Galaxy A20e,
  • soundbar JBL Bar 2.0 ,
  • smartfon Oppo A31.

Na promocyjne zakupy będą mieli całą środę – kupony będą ważne do północy 12 sierpnia.

#hello5G wkrótce w Orange Flex

Flex to propozycja dla tych, którzy lubią i cenią innowacje, ciekawi są cyfrowego świata i dobrze się w nim czują. To również elastyczny model usługi, w którym na bieżąco odpowiadamy na potrzeby naszych klientów. A te są jasne: chcą oni pozostawać w kontakcie, tam, gdzie tego chcą, kiedy chcą. Pandemia koronawirusa pokazała to wyraźnie. Teraz, dzięki #hello5G, będziemy mogli wspólnie stawiać pierwsze kroki w świecie najnowszej generacji sieci mobilnej. To początek tej drogi i cieszę się, że będziemy razem z użytkownikami Orange Flex odkrywać kolejne możliwości 5G  – mówi Artur Stankiewicz, dyrektor marketingu rynku konsumenckiego w Orange Polska.

#hello5G będzie automatycznie dostępne dla użytkowników Planu za 80zł w Orange Flex. Aby z niej korzystać, trzeba być w zasięgu tej technologii, posiadać telefon współdziałający z nią wraz z aktualnym oprogramowaniem oraz odpowiednią kartę SIM (4G LTE – USIM lub eSIM).

Uruchomieniu #hello5G będzie towarzyszyć specjalna edycja akcji Flex Nocą, dzięki której łatwiej wejść do świata 5G. Klubowicze Orange Flex będą mogli od godz. 18.00 we wtorek, 18 sierpnia do godz. 6.00 rano w środę, 19 sierpnia wygenerować w swojej aplikacji kod rabatowy, który pozwoli kupić smartfon współpracujący z #hello5G z superzniżką. Kupony będą dostępne w zakładce Klub Flex. Można je zrealizować w sklepie z urządzeniami na stronie Orange Polska do końca dnia w środę, 19 sierpnia.

• smartfony z rodziny Xiaomi: Mi 10 5G, Mi 10 Lite 5G oraz Mi 10 Pro 5G,
  • smartfony Samsung z serii S20: S20+ 5G oraz S20 Ultra 5G,
  • Samsung Note 20 5G i Note 20 Ultra 5G (obecnie w przedsprzedaży),
  • Motorola Edge 5G,
  • LG Velvet 5G,
  • Sony Xperia 1 II 5G,
  • Huawei P40 5G, Huawei P40 Lite 5G, Huawei P40 Pro 5G oraz Huawei P40 Pro+ 5G.

Mediateka

Udostępnij: Już dziś kolejny Flex Nocą, a od 18 sierpnia #hello5G dla użytkowników Orange Flex #chceszmasz

Ruszyliśmy z przedsprzedażą Samsunga Galaxy Note 20

7 sierpnia 2020

Ruszyliśmy z przedsprzedażą Samsunga Galaxy Note 20

Koreański koncern pokazał nowe smartfony: Galaxy Note 20 5G i Galaxy Note 20 Ultra 5G. To kolejne dwa modele telefonów, na których będziecie mogli korzystać z oferty #hello5G. Łącznie będzie ich już 14. Dla przypomnienia są to: Huawei P40, Huawei P40 Pro; Huawei P40 Pro+, Huawei P40 Lite 5G, Motorola Edge, Xiaomi Mi 10, Xiaomi Mi 10 Pro, Xiaomi Mi 10 Lite 5G, LG Velvet, Sony Xperia 1 II, Samsung S20+ 5G, Samsung S20 Ultra, Samsung Note 20 5G i Samsung Note 20 Ultra 5G.

Wracając do Galaxy Note 20 5G i Galaxy Note 20 Ultra 5G to właśnie ruszyliśmy z przedsprzedażą. Dla tych z Was, którzy teraz zdecydują się je kupić czekają prezenty. Macie dwie opcje do wyboru. Pierwsza to: 3-miesięczna subskrypcja Xbox Game Pass Ultimate, kontroler MOGA XP5-X+ i bezprzewodowa ładowarka. Druga – bezprzewodowe słuchawki Galaxy Buds+. Szczegóły dotyczące oferty znajdziecie tutaj.

W regularnej ofercie Orange Polska smartfony będą dostępne od 21 sierpnia. Wtedy zaczniemy także wysyłkę tych, zamówionych w przedsprzedaży.

Udostępnij: Ruszyliśmy z przedsprzedażą Samsunga Galaxy Note 20