Sieć

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

8 lipca 2021

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

W piękny wakacyjny dzień przyszła do nas miła wiadomość. Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikował dziś wyniki ze swojego oficjalnego speedtestu za pierwsze półrocze tego roku. I w tym zestawieniu sieć mobilna Orange wygrywa we wszystkich aspektach. Mamy najszybsze pobieranie i przesyłanie danych oraz najniższy ping.

speedtest wyniki mobilne

Najszybsi jesteśmy również po zmierzeniu wyników tylko z sieci LTE

Co ważne, narzędzie od UKE weryfikuje warunki, w jakich użytkownicy dokonują pomiarów. Uwzględnia niezależne od samej sieci czynniki, które wpływają na wynik pomiaru, jak np. obciążenie procesora, aktywne łącza VPN, czy to z jakiego typu karty sieciowej korzysta dany użytkownik albo ile urządzeń ma podpiętych w jednym czasie do domowej sieci. Otrzymujemy więc dość miarodajny obraz jakości sygnału.

Cieszymy się z tego wyniku, bo to rezultat wielu lat pracy. Tylko w ostatnich 4 latach zainwestowaliśmy w rozwój sieci mobilnej grubo ponad miliard złotych. Sieć LTE Orange jest dostępna dla niemal całej populacji kraju, rozpoczęliśmy też budowę 5G – ostatnio nasze #hello5G zawitało do Lublina. Stale prowadzimy prace związane z poprawianiem jakości naszej sieci, modyfikujemy to jak korzystamy z zasobów częstotliwości aby dać Wam jak najlepszą usługę w komórkach. Dziś blisko 10 tys. stacji z agregacją zapewnia dostęp do jeszcze szybszego internetu w komórkach niemal 86% populacji Polski. Niemal połowa, bo ponad 4,2 tys. obiektów, obsługuje wszystkie 4 częstotliwości LTE.

A przed nami kolejne sieciowe wyzwania – chociażby aukcja 5G i budowa tej sieci w docelowych pasmach. Będzie się działo! 😊

Pełny raport z badania prędkości znajdziecie na stronach UKE.

Udostępnij: Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

Sieć

#hello5G wita w Lublinie

5 lipca 2021

#hello5G wita w Lublinie

Dziś do miast, w których klienci Orange mogą korzystać z #hello5G dołącza Lublin. To kolejna polska aglomeracja po m.in. Trójmieście, w której dzięki technologii DSS można rozpocząć swoją przygodę z 5G. Stacje bazowe są rozlokowane na terenie całego Lublina. Jest ich 33 i umożliwią klientom Orange korzystanie z superszybkiego internetu mobilnego. Miejsca gdzie są stacje bazowe, wyposażone w #hello5G znajdziecie na załączonej mapie.

mapa Lublin

Dla przypomnienia – co to jest ten DSS? To technologia, która umożliwia nam w okresie oczekiwania na aukcję docelowych pasm, udostępnienie 5G na bazie częstotliwości, którymi już dysponujemy. Jak to robimy? W ramach wykorzystywanej obecnie w sieci LTE częstotliwości 2100 MHz wyznaczyliśmy blok o szerokości 15 MHz, który może w zależności od aktualnych potrzeb obsługiwać użytkowników zarówno 4G, jak i 5G. Abyście mogli korzystać z szybszego internetu mobilnego, łączymy możliwości tego pasma (mówiąc technicznie – agregujemy) z innymi działającymi już częstotliwościami LTE. W rezultacie klient otrzymuje połączone możliwości 4G i nowego 5G, osiągając nawet 390 Mb/s na swoim smartfonie.

Zasoby częstotliwości 2100MHz są dynamicznie przydzielane na potrzeby #hello5G na konkretnej stacji bazowej, zgodnie z zachowaniami i potrzebami użytkowników, w czasie rzeczywistym, bo co jedną milisekundę. Tak, abyście z #hello5G mieli zawsze najlepszą jakość korzystania z internetu w komórce.

Więcej o zasadach działania #hello 5G w Orange znajdziecie w tym wpisie.

Szczegółowe informacje o tym, jak korzystać z sieci #hello5G oraz aktualną ofertę urządzeń dostępnych w sprzedaży, które ją obsługują, można znaleźć na stronie poświęconej 5G w Orange.

Udostępnij: #hello5G wita w Lublinie

Nowe plany z #hello 5G i HBO w supercenie oraz wiele więcej

24 maja 2021

Nowe plany z #hello 5G i HBO w supercenie oraz wiele więcej

Sezon letni w Orange rozpoczyna się już teraz i to gorącymi promocjami. Klienci indywidualni oraz biznesowi mają szansę skorzystać z wielu okazyjnych ofert. Szykują się zmiany, nowości, niespodzianki i więcej taryf z 5G. Wszystko startuje 24 maja.

Nowa oferta dla klientów indywidualnych: więcej planów z 5G, HBO GO i dodatkowymi GB

Taryfy – funkcjonujące jako Plany Mobilne, czyli pakiety z rozmowami, smsami i internetem – zmienią nazwę na Abonament komórkowy. Nadal dostępne będą w 4 planach, jednak bardziej rozbudowanych, z większą ilością internetu i dodatkowymi benefitami – za 40, 50, 60, 80 złotych (pakiety i ceny w Orange Love nie zmienią się). Będą one umożliwiały korzystanie z #hello5G i wypróbowanie rozrywki w nowej jakości. A sprzęty, obsługujące tę sieć, będzie można kupić w specjalnych cenach w promocji Ale okazja!.

Nowe plany to:

• #hello5G dostępne już od 60zł miesięcznie i więcej gb w każdym planie
  • superdodatek w planach w #hello5G HBO GO już od 5 zł miesięcznie,
  • dodatkowy comiesięczny pakiet GB do włączenia w Mój Orange,
  • e-bonus za zakupy online – 1 miesiąc abonamentu za 0 zł.

#hello5G – Orange stawia na rozwój technologii i chce sprostać wymaganiom klientów, którzy potrzebują szybszej i jeszcze bardziej stabilnej sieci, więc i odpowiednich usług czy sprzętów. Nowe plany są właśnie odpowiedzią na to. Możliwość korzystania z 5G nie tylko usprawni pracę zdalną czy naukę, ale przyda się przy codziennym funkcjonowaniu (wysoka jakość działania sieci w godzinach szczytu, sprawniejsze wideorozmowy, szybkie przesyłanie plików oraz bezproblemowe granie i oglądanie treści w Full HD na smartfonie, a 4K na telewizorze).

Superdodatek – klienci, chcąc sprawdzić nowy wymiar rozrywki, mogą dokupić do planów z #hello5G HBO GO – dopłata do planu już od 5 zł miesięcznie – na bardzo wygodnych warunkach. Nie ma umowy lojalnościowej, a pakiet filmowy w trakcie trwania umowy można wyłączać i aktywować dowolną ilość razy (jego okazyjna cena nie zmieni się przez 24 miesiące – okres trwania umowy), np. zrezygnować z niego gdy nie ma się czasu oglądać, by ponownie uruchomić wraz z premierą ulubionego serialu.

Dodatkowe gigabajty – na start nowych planów użytkownicy aplikacji Mój Orange mogą skorzystać z prezentu w postaci dodatkowych gigabajtów, a nawet mogą zyskać ich dwa razy więcej. Będąc nowym klientem Orange lub przedłużając obecną umowę, warto zalogować się do aplikacji mobilnej Mój Orange lub zrobić to przez stronę internetową, by odebrać te duże paczki internetu. Są one do aktywowania jednorazowo i do wykorzystania przez 24 miesiące. Oprócz tego w Mój Orange jest wgląd do rachunków (i opcja ich opłacenia), możliwość sprawdzenia swojej taryfy, środków, prostszy kontakt z obsługą czy dostęp do sklepu internetowego. Wszystko w zasięgu kilku kliknięć. A raz na tydzień pojawiają się też promocje (gratisowe usługi, bonusy itp.), dostępne w ramach akcji Środy z Mój Orange.

E-bonus – nagroda za zakup online – decydując się na zakup Planów przez sklep internetowy (lub przez stronę internetową – zamawiając rozmowę z konsultantem) albo w aplikacji Mój Orange  – użytkownik zyskuje 1 miesiąc abonamentu za 0 złotych.

Ale okazja! Smartfony z 5G, z 3 pierwszymi ratami za 0 złotych

Ale okazja! to oferta na smartfony, w tym też te obsługujące sieć #hello5G. Wybrane sprzęty  można teraz kupić nie tylko w korzystnych cenach, ale i z promocją 3 raty za 0 złotych (pierwsze płatności, zamiast użytkownika, ureguluje Orange). Akcja obejmuje m.in. modele:

• Samsung Galaxy A32 5G – rata 36 zł w Planie 80 i Orange Love Extra (24 mies.),
  • Xiaomi Redmi Note 10 5G – rata 38 zł w Planie 60 i Orange Love Standard (24 mies.),
  • Samsung Galaxy S21 5G 128 GB – rata 152 zł przy zakupie Planu 80 i Orange Love Extra (24 mies.)

Ponadto, mając wybrane plany można dokupić do nich kolejne – z myślą o bliskich. Każdy następny numer otrzyma w ten sposób co miesięczną zniżkę, przez cały czas trwania umowy, a także gigabajty do współdzielenia.

Ale Okazja! i ale oszczędność w Orange Love – w Orange Love, łącząc pojedyncze usługi: internet, telefon, telewizję w jeden pakiet i wspólny rachunek, klienci mogą oszczędzić aż 720 zł. Użytkownicy pakietów z telewizją – zarówno nowi, jak i przedłużający umowy na 24 miesiące, otrzymają także bonus – 20 GB miesięcznie, po zalogowaniu się do aplikacji Mój Orange (lub na orange.pl). Dodatkowo, przy zakupie Orange Love Standard, w promocji Ale Okazja! jest smartfon Xiaomi Redmi Note 10 5G w ratach po 38 złotych przez 24 miesiące.

Orange w biznesie – Smartfonowy szok cenowy – 5G dla firm i nowsze usługi

Wiosną przedsiębiorcy chętnie korzystali z nowej, cyklicznej akcji – Smartfonowy szok cenowy z wybranymi telefonami w najniższych cenach. Dlatego latem rusza kolejna odsłona. Klienci biznesowi znów mogą liczyć na modele w najlepszej obecnie cenie na rynku. W edycji trwającej do 16 czerwca, hitem będą:

• Xiaomi Redmi Note 9T 5G z 0 zł na start za 28 zł + VAT mies. w Planie Firmowym S,
  • Samsung Galaxy A52 z 0 zł na start za 39 zł + VAT mies. w Planie Firmowym M,
  • Xiaomi Mi 10T 5G z 0 zł na start za 45 zł + VAT mies. w Planie Firmowym M,
  • Samsung Galaxy S20FE 5G z 0 zł na start, za 74 zł +VAT mies. w Planie Firmowym L.

W ramach całego letniego sezonu promocyjnego, dostępne w okazyjnej cenie są również np.:

• Xiaomi Redmi Note 10 5G za 0 zł na start za 32 zł + VAT mies. w Planie Firmowym S,
  • Samsung Galaxy A32 5G za 0 zł na start za 33 zł + VAT mies. w Planie Firmowym M,
  • Samsung Galaxy S21 5G 128 GB za 0 zł na start za 106 zł + VAT mies. w Planie Firmowym XL.

Udostępniona też została usługa Internetu Premium dla małych i średnich firm. Zapewnia ona kompleksowe rozwiązania dostępu do internetu (w tym światłowodowego) i profesjonalne usługi IT. Daje możliwość korzystania ze stałych adresów IP (cztero- lub ośmioadresowa podsieć) i przypisania ich do poszczególnych firmowych urządzeń. W ramach oferty dostępne jest również Orange Office – wirtualne biuro z narzędziami wspierającymi pracę zdalną i biznes online oraz 8h SLA, tzn. gwarancja naprawy łącza internetowego w ciągu 8 godzin od zgłoszenia.

Szczegóły każdej z wymienionych promocji znajdują się na stronie orange.pl. Informacji udzielą również konsultanci na infolinii oraz w salonach. Niebawem mogą pojawić się też następne letnie promocje, na które warto polować.

Udostępnij: Nowe plany z #hello 5G i HBO w supercenie oraz wiele więcej

4 marca 2021

Sieć Orange w 2020 roku: rekordowe transfery, inwestycje i 5G

O połowę więcej niż przed rokiem, bo ponad 5 mld gigabajtów przesłali w 2020 roku użytkownicy sieci Orange Polska.

Ubiegły rok minął pod znakiem ogromnego zapotrzebowania na usługi telekomunikacyjne, spowodowanego pandemią i wynikającymi z niej zmianami m.in. upowszechnieniem się zdalnej nauki i pracy. Przesył danych w sieci Orange Polska zwiększył się rok do roku aż o połowę, dochodząc w 2020 r. do 5 mld gigabajtów. Nigdy wcześniej nie mieliśmy takiego ruchu. Dzięki inwestycjom, pracy inżynierów i ekip technicznych, nasza sieć poradziła sobie z tym wyzwaniem – mówi Piotr Jaworski, członek zarządu Orange Polska odpowiedzialny za sieć i technologie.

Lockdown, zdalna praca i nauka przyczyniły się do znaczącego wzrostu ruchu w sieci stacjonarnej. Skokowy wzrost nastąpił w marcu, wraz z początkiem obostrzeń, następnie ruch ustabilizował się na nowym, wyższym poziomie. W miesiącach wakacyjnych statystyki te nieco się obniżyły, co jest naturalnym zjawiskiem sezonowym, obserwowanym co roku. Natomiast kolejny wzrost był widoczny począwszy od września, ze skokiem po ogłoszeniu zdalnej edukacji. Łącznie, klienci przesłali w 2020 r. o połowę więcej, a użytkownicy światłowodu dwukrotnie więcej danych niż w 2019 r.

Jeśli chodzi o przesył danych w sieci mobilnej, po skoku w marcu ruch ustabilizował się na poziomie ok. 15% wyższym, niż przed pandemią. Następnie, podobnie jak w przypadku sieci stacjonarnej, obserwowalny był kolejny wzrost począwszy od rozpoczęcia roku szkolnego aż do końca roku kalendarzowego. Jeśli chodzi o generacje mobilnego internetu, widać dominacje LTE – za jej pomocą przesłano ponad 94% wszystkich danych, jakie przepłynęły przez sieć mobilną Orange.

Zarówno w przypadku sieci mobilnej, jak i stacjonarnej, „najgorętszym” miesiącem był grudzień. Okres okołoświąteczny to tradycyjnie czas zwiększonego ruchu w sieci telekomunikacyjnej, warto więc zestawić dane rok do roku: w porównaniu z grudniem 2019 roku, w grudniu 2020 użytkownik internetu światłowodowego przesłał średnio aż o 52% więcej danych, a użytkownik korzystający z LTE aż o 60% więcej. Rok do roku ruch w sieci mobilnej w całym 2020 był większy o ok. 46% niż w całym 2019.

Z kolei ruch głosowy w sieci mobilnej był w 2020 r. wyższy o ponad 14% niż w poprzednim roku. Zwiększyło się też wykorzystanie sieci LTE do rozmów – niemal co trzecia minuta rozmów była realizowana za pomocą VoLTE.

Jak na dłoni widać też, że pandemia zmieniła to, jak i kiedy korzystamy z internetu. W ubiegłym roku powstał nowy wzorzec ruchu w sieciach, zorientowany bardziej na korzystanie z sieci w godzinach roboczych – podczas zdalnej pracy i lekcji online. Pracując i ucząc się w domu wysyłamy więcej, na znaczeniu nabrała więc prędkość wysyłania danych do sieci. Tu doskonale sprawdza się światłowód, w którym oferujemy klientom nawet do 300 Mb/s prędkości wysyłania danych. Cieszy nas także, że jakość sieci mobilnej Orange potwierdzają pomiary samych użytkowników. Według RFBenchmark, czyli rankingu opartego na setkach tysięcy pomiarów użytkowników komórek, sieć Orange była najszybsza w 2020 roku zarówno jeśli chodzi o prędkość pobierania, jak i przesyłania danych – dodaje Piotr Jaworski.

Od połowy marca 2020 r., w robocze dni tygodnia ruch w sieci Orange przypomina typowy, weekendowy model sprzed pandemii: znacznie rośnie już od rana, w ciągu dnia utrzymuje się na stałym poziomie, a wieczorem notuje kolejny, mniejszy już wzrost. W godzinach „roboczych”, czyli w czasie zdalnych lekcji i pracy na odległość, ruch „do sieci”  przekraczał download. W pozostałych godzinach oba kierunki ruchu miały zbliżony profil.

Cztery lata sieci ze strategią Orange.One

W zasięgu LTE od Orange Polska jest dziś 99,88% ludności kraju. Aby polepszać pojemność sieci, i przez to doświadczenie użytkowników, standardem stała się agregacja pasma. Dziś blisko 10 tys. stacji z agregacją zapewnia dostęp do jeszcze szybszego internetu w komórkach 85% populacji Polski. Niemal połowa, bo ponad 4 tys. obiektów, obsługuje wszystkie 4 częstotliwości LTE, dając największe możliwości.

W czerwcu 2020 operator zakończył po trzech latach projekt refarmingu w pasmach 2100 oraz 1800 MHz. W ramach tego przedsięwzięcia modernizowane zostały wybrane stacje, dzięki czemu możemy więcej miejsca przeznaczyć na ruch w technologii LTE. W rezultacie LTE w paśmie 2100 MHz zostało uruchomione na 9 256 stacjach, a pojemność tej sieci wzrosła nawet o 50%.

Inwestycje umożliwiły uruchomienie w połowie ubiegłego roku #hello5G, czyli 5G w paśmie 2100MHz, dynamicznie współdzielonym pomiędzy 4G i 5G. Dziś ponad 1600 stacji zapewnia klientom Orange dostęp do #hello5G, obejmując zasięgiem przeszło 6 mln Polaków. Jednocześnie, operator kontynuował próby techniczne korzystając z zasobów docelowych pasm przewidzianych dla 5G w Europie, czyli 3,6 GHz oraz 26 GHz, udostępnionych do celów testowych przez UKE. W trakcie trwających od jesieni 2019 roku testów w pasmie 3,6 GHz, do których zaproszeni zostali m.in. mieszkańcy Warszawy i Lublina, przesłano ponad 22 TB danych i osiągnięto transfer przekraczający 1 Gb/s. Z kolei próby w paśmie milimetrowym, 26 GHz, realizowane w Zakopanem, zaowocowały przekroczeniem 3 Gb/s.

Ostatnie lata w sieci stacjonarnej upłynęły pod znakiem światłowodu. Orange systematycznie poszerzał zasięg swoich usług superszybkiego internetu, obejmując nim ok. 800 tys. nowych gospodarstw domowych rocznie. Orange buduje własne łącza, a tam, gdzie jest to uzasadnione biznesowo, współpracuje z innymi operatorami, dzierżawiąc od nich łącza oraz ograniczając dublowanie infrastruktury. Dzięki takiej współpracy ze światłowodowego internetu od Orange może korzystać już milion gospodarstw domowych. Łącznie, dostęp do Orange Światłowodu ma ponad 5 mln domów, mieszkań i biur, w 154 miastach. To oznacza, że w zasięgu tej usługi jest już 35% wszystkich polskich gospodarstw domowych.

Światłowody to nie tylko przyłącza prowadzone bezpośrednio do domów klientów, ale też telekomunikacyjne „zaplecze”. Dzisiaj ponad 225 tys. km światłowodów zapewnia klientom Orange pewny dostęp do ich usług. Długość łącz pracujących dla klientów Orange Światłowodu od 2017 roku wzrosła ponad trzykrotnie. Światłowody wspierają również sieć mobilną. Obecnie blisko 60% stacji bazowych Orange korzysta z łącza światłowodowego.

W latach 2017-2020 Orange Polska zainwestował w sieć mobilną ponad 1,1 mld zł. Na rozbudowę sieci światłowodowej firma przeznaczyła w tym czasie niemal 2,8 mld zł.

Udostępnij: Sieć Orange w 2020 roku: rekordowe transfery, inwestycje i 5G

4 marca 2021