Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość – trendy na 2020

8 maja 2018

Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Konferencja Innovation Gardens Summit już dawno za nami, ale temat nadal jest żywy.

O tym, jak będzie wyglądał nasz świat w 2020 r. według prelegentów IGS mogliście przeczytać tutaj.

Dzisiaj mam dla Was drugą część relacji, a w niej dema i rozwiązania, które pokazali nasi partnerzy. Gdybym miała podsumować trendy w kilku słowach byłoby to: automatyzacja i wirtualna rzeczywistość.

HTC i Nokia postawiły na wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość. Goście mogli sprawdzić działanie technologii walcząc na wirtualnej arenie. Huawei zaprezentowała swoją mobilną wystawę „Roads to a Better Future”, której częścią jest zaawansowany system monitorowania miast z wykorzystaniem czujników AI i przetwarzania danych. Wsparcie dla inteligentnych miast pokazał także startup NaviParking, z którym Orange podjęło współpracę w ramach programu Orange Fab. Z kolei Samsung postawił na inteligentne sprzęty domowe, m.in. lodówkę skomunikowaną z telefonem.

Zobaczcie drugą część materiału z Innovation Gardens Summit 2018.

Nasi partnerzy naprawdę podnoszą poprzeczkę. Jesteście ciekawi, co pojawi się za rok?

Udostępnij: Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Innowacje

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

25 kwietnia 2018

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Rok 2020 będzie dla nas ważnym przystankiem w technologicznej podróży. Czy do tego czasu w naszej codzienności zagości sztuczna inteligencja, inteligentne maszyny, wirtualna rzeczywistość? Wiele wskazuje na to, że ten scenariusz jest realny. Różne wizje technologicznej przyszłości mają wspólny mianownik – 5G.

5G jest kluczowe

Kilka tygodni temu pokazaliśmy nasz plan uruchomienia 5G, dlatego właśnie na tym temacie będziemy się koncentrować – zapowiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska otwierając konferencję Innovation Gardens Summit. Wydarzenia odbyło się w dn. 18-20 kwietnia w Miasteczku Orange.

Przypomnijmy, Program 5G Orange Polska zakłada pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021. Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz.  Więcej o naszych planach i kolejnych krokach do 5G przeczytacie w tym wpisie Wojtka.

Najwięksi gracze przewidują dla nas 2020

Innovation Gardens Summit to okazja, aby sprawdzić, nad czym pracują najwięksi dostawcy sprzętu i technologii. Orange, Cisco, Comarch, Ericsson, HTC, Huawei, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE już po raz trzeci spotkały się w warszawskim Miasteczku Orange, aby podyskutować o najnowszych trendach i zaprezentować najnowsze rozwiązania. Tradycyjnie pierwszy dzień był wypełniony wystąpieniami mówców z firm partnerskich. Jesteście ciekawi, jak widzą najbliższą przyszłość? Zobaczcie naszą relację.

Innovation Gardens Summit

W tym roku rozszerzyliśmy formułę konferencji: trwała aż trzy dni, a partnerami zostało 10 największych graczy na rynku nowych technologii: Cisco, Comarch, Ericsson, Huawei, HTC, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE. Podczas Innovation Gardens Summit nie mogło zabraknąć wystawy dem. Relacja z tego wydarzenia już wkrótce na blogu orange.

Pamiętacie ubiegłoroczne edycje Innovation Gardens Summit?  Po obejrzeniu relacji z 2017 i 2016 roku stwierdziłam, że z każdym rokiem futurystyczne wizje nabierają coraz bardziej relanych kształtów. A jakie jest wasze zdanie?

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit 2017

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit 2017

Mała Barcelona w Warszawie, czyli po co komu 5G?

Udostępnij: Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit – cz. 2

10 kwietnia 2017

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit – cz. 2

Marta Cieślak-Krajewska

W piątek pokazaliśmy Wam pierwszą część relacji z Innovation Gardens Summit  Prelegenci opowiedzieli o tym, co czeka nas w perspektywie wdrożenia 5G.

Dzisiaj mamy dla Was z Piotrkiem drugą część relacji z IGS – tym razem w praktycznym ujęciu. Częścią IGS była wystawa rozwiązań, które przyjechały z Mobile World Congress oraz zupełnie nowych, wcześniej nieprezentowanych, jak nowy flagowiec S8 – było ich  sumie 30. Przygotowaliśmy dla Was przegląd najciekawszych rozwiązań – według nas.
Wypróbowaliśmy okulary Virtual Reality w kilku wariantach (sprawdźcie w relacji, co zobaczył w nich Piotrek:-)), przepłynęliśmy się kajakiem, sprawdziliśmy, jak działa sztuczna inteligencja obsługująca klienta, zajrzeliśmy do wnętrza nowoczesnego miasta, przetestowaliśmy breloczki – trackery i zmierzyliśmy się z robotem Eugeniuszem, który chciał za nas zrobić relację na blog 🙂

Zobaczcie, jak wygląda druga odsłona IGS. Oczywiście, czekamy na Wasze komentarze na blogu 🙂

Udostępnij: Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit – cz. 2

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

7 kwietnia 2017

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

Dzisiaj mamy dla Was z Piotrkiem świeżą relację z Innovation Gardens Summit, wydarzenia, które zapowiadałam na blogu w zeszłym tygodniu.  Tematem przewodnim IGS było 5G i innowacje. Podczas sześciu prelekcji, wygłoszonych przez sześciu keynoterów przewijał się ten sam wniosek – era 5G na pewno nastąpi i warto przygotować się na zmiany, które przyniesie.

5G w Polsce na początku kolejnego dziesięciolecia

Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska wskazał datę uruchomienia sieci 5G w Polsce – nastąpi to po 2020 roku . O tym, jak będzie wyglądało funkcjonowanie nowej sieci i czym jest „network slicing” dowiecie się z relacji. Ruth Guerra, dyrektor rozwoju strategii, Ericsson i Paul Michael Scanlan, dyrektor ds. technologii z Huawei wskazywali na praktyczne aspekty wdrożenia 5G. jakie będą pierwsze zauważalne dla nas, klientów, oznaki wejścia 5G? Co zmieni się w obszarze video? Tego też dowiecie się z naszej relacji.

Sztuczna inteligencja i globalny system nerwowy

Podczas IGS prelekcje wygłosili także przedstawiciele pozostałych partnerów : Nokii, Samsunga i Oracle. Federico Guillén, prezes sieci stacjonarnej w Nokia opowiadał, jak będzie wyglądała budowa globalnego „systemu nerwowego” dla sieci 5G. Dan Bantukul, dyrektor ds. technologii, Oracle mówił, jakie nowe funkcje przejmie „hybrydowa’ chmura w erze 5G . Natomiast przedstawiciel Samsunga, wskazywał na istotne aspekty naszego życia zawodowego, które zrewolucjonizuje nadejście 5G.

Do 2020 r. sztuczna inteligencja i technologia uczenia maszynowego staną się nieodłącznym elementem naszej pracy, 40 proc. pracowników będzie samozatrudnionych, a ich wartość wyniesie 10 mld $. Tylko 14 proc. wybierze ośmiogodzinną pracę etatową, 60 proc. zdecyduje się na nielimitowany czas pracy – takie wnioski płynęły z wystąpienia Maxime Guirauton, dyrektora marketingu B2B w Europie, Samsung.

Niestety, w tym materiale nie wystarczyło nam czasu na zamieszczenie wszystkich wypowiedzi, ale na pewno do nich wrócimy w kolejnych odcinkach 5Gotowi. Zostańcie z nami na blogu.

Co nowego z urządzeniach

Konferencji towarzyszyła także wystawa rozwiązań, które przyjechały z MWC. Podczas IGS mieliśmy także polską premierę Galaxy S8 i akcesorium Dex. Jesteście ciekawi, co zaproponował Samsung? Szczegółową relację będziemy mieć dla Was w poniedziałek – koniecznie zajrzyjcie na blog. W sumie podczas IGS można było zobaczyć 30 nowych rozwiązań, wykorzystujących 5G.

To już druga konferencja z cyklu Innovation Gardens Summit, zainspirowana Mobile World Congress w Barcelonie. Tym razem znowu możemy mówić o sukcesie, który jest zasługą współpracy sześciu silnych marek: Orange Polska, Ericssona, Huawei, Nokii, Oracle i Samsunga.  Może za rok nie będziemy już „małą Barceloną”, tylko po prostu – warszawskim Innovation Gardens Summit?

Jesteśmy ciekawi Waszych wrażeń po obejrzeniu materiału – czy nadejście ery 5G cieszy Was, czy raczej martwi, , a może, jak ja, już nie możecie się doczekać? Piszcie w komentarzach na blogu.

A jeżeli chcecie obejrzeć inne nasze materiały o 5G…

Udostępnij: Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

Mamy dla Was wejściówki na Innovation Gardens Summit 2017

30 marca 2017

Mamy dla Was wejściówki na Innovation Gardens Summit 2017

Już za 6 dni rozpocznie się najciekawsze technologiczne wydarzenie tej wiosny, Innovation Gardens Summit 2017, czyli kolejna odsłona konferencji poświęconej najnowszym trendom w dziedzinie telekomunikacji i nowych technologii, którą organizujemy z naszymi partnerami: Ericssonem, Huawei, Nokią, Oracle i Samsungiem.

Zobacz, jak wyglądała zeszłoroczna konferencja Innovation Gardens Summit 2016.

Tematem przewodnim tegorocznego IGS będzie sieć 5G. O ewolucji sieci i przygotowaniach do wdrożenia jej nowego standardu mówić będzie m. in. Jean-François Fallacher, Prezes Orange Polska, Ruth Guerra, Director of Strategy Development at Ericsson oraz Federico Guillén, Prezes Fixed Networks Business Group, Nokia.

O różnych aspektach rozwoju sieci i ich nowych możliwości jakie przyniesie standard 5G mówić będą także Paul Michael Scanlan, CTO Carrier Network Business Unit Huawei, Dan Bantukul, CTO OFFICE Director of Vertical Strategy Oracle oraz Maxime Guirauton, Dyrektor Marketingu B2B Samsung w Europie, który przedstawi koncepcję „Open Economy” oraz globalny raport dotyczący zachowań użytkowników służbowych urządzeń mobilnych w ujęciu społecznym, ekonomicznym i kulturowym, z wyróżnieniem rynku polskiego.

Szczegóły: Agenda IGS 2017

Podczas konferencji na gości czeka wystawa rozwiązań partnerów, które przyjechały do Miasteczka Orange z Mobile World Congress 2017 w Barcelonie. Samsung zaprezentuje swój najnowszy flagowiec Galaxy S8, Nokia – kamerę Ozo z okularami Virtual Reality, Ericsson przedstawi najnowsze wydanie raportu „10 Hot Consumer Trends”, a Orange Polska zaprezentuje trackery do geolokalizacji wykorzystujące sieć LoRa. To tylko kilka przykładów spośród atrakcji przygotowanych dla uczestników konferencji.

IGS odbędzie się w 5 kwietnia, w środę, Miasteczku Orange, przy Al. Jerozolimskich 160. Start o godz. 10:00.

Dla czytelników bloga mam 2 wejściówki na to wydarzenie. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jak 5G wpłynie na polepszenie życia każdego klienta, kto bardziej skorzysta zwykły użytkownik czy biznes?

Na odpowiedzi czekam do końca dnia w piątek. Wygrywa najbardziej kreatywna odpowiedź. W poniedziałek napiszę na blogu, kto dostanie zaproszenie na IGS 2017.

Udostępnij: Mamy dla Was wejściówki na Innovation Gardens Summit 2017