Innowacje

Drony, nowe usługi od Orange

11 maja 2022

Drony, nowe usługi od Orange

Jednym z rozwiązań zaprezentowanych podczas Innovation Day były usługi dronowe. Dzięki nim można zbierać dane o stanie zdrowia drzew, azbeście na dachach, a nawet obserwować wykopaliska. Co łączy Orange i drony?

Drony coraz częściej są wykorzystywane w gospodarce. Znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie nie sięga wzrok, a liczy się czas – w firmach ochroniarskich, monitoringu miast i lasów, przy kontroli stanu technicznego ciepłociągów, a nawet na wykopaliskach.  Pandemia tylko przyspieszyła ten trend. Obecnie drony to już nie tylko zabawka, którą uchwycimy piękne kadry z wakacji, ale szybko rozwijający się biznes. Jak podaje Urząd Lotnictwa Cywilnego, w Polsce jest prawie 200 tys. użytkowników dronów, a nasz kraj jest w światowej czołówce pod względem wdrożeń systemów dronowych.

Mały dron, duży dron

Większość z nas kojarzy drony z małymi urządzeniami, wydającymi charakterystyczny, bzyczący dźwięk.

To te najbardziej popularne drony, z napędem elektrycznym. Latają dosyć krótko, bo 30 – 40 minut i po tym czasie wymagają naładowania lub wymiany akumulatora. Mają też niewielki udźwig. Najczęściej są wykorzystywane do nadzoru obszarów przy pomocy kamer wizyjnych, które wykonują zdjęcia i filmy– wyjaśnia Piotr Lubiejewski Senior Solutions Manager w Orange Polska. – Korzystają z nich firmy ochroniarskie, policja czy straż pożarna– dodaje.

W nowo otwartym 5G Labie można zobaczyć duży dron, wykorzystywany w przemyśle, rolnictwie i leśnictwie.

Ma napęd hybrydowy, daje możliwości porównywalne do śmigłowca, przy znacznie mniejszych kosztach. Może pracować do 5 godzin, nie wymaga załogi, wykonuje loty BVLoS (Beyond Visual Line of Sight – poza zasięgiem wzroku), do tego może latać niżej niż śmigłowiec. Dzięki temu obraz jest bardziej dokładny, 1 pixel z drona odpowiada 2 cm, a ze śmigłowca – 20 cm obserwowanej powierzchni. Co istotne, w porównaniu ze śmigłowcem emituje kilkaset razy mniej CO2.

Drzewa, dachy i wykopaliska

Do tej pory Orange zrealizował tak złożone projekty, jak sprawdzenie stanu zdrowia drzew w lasach i parkach miejskich, czy kontrola stanu technicznego ciepłociągu dla przedsiębiorstwa energetyki cieplnej. Najnowsze zastosowanie drona to obserwacja i wykonywanie cyfrowych map wykopalisk prowadzonych przez Uniwersytet Rzeszowski.

– Wszystko jest kwestią doboru odpowiednich czujników i skanerów. Sprawdzając stan ciepłociągu używaliśmy kamery termowizyjnej. Natomiast do weryfikacji stanu roślinności wykorzystuje się analizę hiperspektralną, czyli pomiar odbitego promieniowania elektromagnetycznego w szerokim zakresie widma. W ten sposób można sprawdzić nie tylko, które drzewa są chore, ale także wykrywać konkretne choroby. Ta sama technologia wykorzystywana jest również w obszarze ochrony środowiska. Przykładem jest identyfikacja dachów, które są pokryte materiałami zawierającymi azbest – wyjaśnia Piotr.

Dzięki obrazowi z drona można precyzyjnie ustalić, jaki procent upraw został zniszczony po gradobiciu . To cenna informacja przy ubieganiu się o odszkodowanie. Można go wykorzystać do oszacowania szkód po kataklizmie, w miejscach, gdzie nie mogą dotrzeć odpowiednie służby, do oceny stanu infrastruktury kolejowej, postępów w budowie autostrad, a nawet sprawdzić stan techniczny gazociągów.

Co łączy Orange i drony

Kilka lat temu, kiedy drony zdobywały popularność, Michał Polewiak, Ekspert ds. Strategii Rozwoju w Orange uznał, że to ciekawa działka dla operatora telekomunikacyjnego. Choć te dwie branże pozornie wydają się odległe, mają wspólny mianownik.

– Kluczowa okazała się łączność, dzięki której drony mogą się przemieszczać i zbierać duże ilości danych oraz rozwój sieci 5G, która znacznie ułatwia poruszanie się w terenie zabudowanym – wyjaśnia Michał.

Dodajmy do tego możliwości chmury obliczeniowej Orange, która przetwarza ogromną liczbę danych oraz odpowiedni dron i otrzymujemy przepis na kompletną usługę dla klientów biznesowych. Orange oferuje usługę typu E2E (End– to– End), czyli dostarcza gotowy raport, zawierający odpowiedź na pytanie, z jakim zgłasza się klient. Wynajęcie odpowiedniego drona i wyposażenie go w czujniki również jest w gestii operatora. Gotowy produkt – raport, analizę, z dokładnymi mapami klient otrzymuje w ciągu 48 godzin.

– Możliwości wykorzystania dronów przez biznes jest mnóstwo. Często nawet nie wiemy, że jeden lot dronem i zebranie danych może rozwiązać złożony problem i dać szybką odpowiedź na nurtujące pytanie. Warto wykorzystać te możliwości – podsumowuje Piotr.

Więcej o usługach dla biznesu w 5G Labie przeczytacie na stronie: Orange 5G Lab

Udostępnij: Drony, nowe usługi od Orange

Innowacje

Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

2 maja 2022

Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

W tym tygodniu obchodziliśmy w Orange święto innowacji. To dobrze wam znany Innovation Day, czyli wydarzenie podczas którego eksperci Orange prezentują innowacyjne rozwiązania, nad którymi pracują.

Okazuje się, że innowacje pączkują w całej firmie i dotyczą tak z pozoru odległych dziedzin, jak opakowania kurierskie, obsługa klienta na infolinii, diagnostyka urządzeń, czy zaawansowane rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencję. Mottem wydarzenia było „Spójrz inaczej” – na dobrze znany problem, na dotychczasowe rozwiązania.

Przepis na innowacje

Podczas debaty prowadzonej przez Macieja Kaweckiego, dziekana Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie i prezesa Instytutu Lema, eksperci Orange opowiedzieli o sztandarowych innowacyjnych projektach, które równolegle są rozwijane w Orange. Są to biometria głosowa, czyli uwierzytelnianie klientów dzwoniących na infolinię za pomocą głosu – więcej przeczytacie tutaj: „Dzień dobry” zamiast pytań weryfikacyjnych. Orange wprowadza biometrię głosową na infolinii, system AI-based Load Balancing wykorzystujący sztuczną inteligencję do monitorowania ruchu telekomunikacyjnego na łączach międzynarodowych i zapobiegania awariom zanim wystąpią, Diag-O, czyli urządzenie, które pozwala na jednoczesną diagnostykę kilku urządzeń, które wracają do nas od klientów i są kierowane do odnowy. Czwartym omawianym projektem była migracja danych z fizycznej hurtowni Orange do chmury, przy zachowaniu ciągłości pracy. To ogromne przedsięwzięcie realizowaliśmy z partnerami – Teradata Vantage oraz Google.

W podsumowaniu dyskusji prowadzący zapytał o to, co zadecydowało o powodzeniu każdego projektu, co było kluczem do sukcesu. Prototypowanie i eksperymentowanie, uruchomienie wyobraźni co do możliwości sztucznej inteligencji, odwaga w realizacji projektu i wyjście z szablonu – tak z grubsza wygląda przepis na innowacje.

5G Lab, czy laboratorium przyszłości

Agendę Innovation Day wypełniły nie tylko debaty. Równolegle trwały warsztaty i prezentacje. Skorzystałam z okazji, żeby odwiedzić otwarty niedawno w Miasteczku Orange 5G Lab. W jednym miejscu zobaczyliśmy najnowocześniejsze rozwiązania dla biznesu: rozwiązania i usługi z zakresu wirtualnej (VR) i rozszerzonej rzeczywistości (AR), analitykę wideo opartą na sztucznej inteligencji (AI), monitoring zasobów w czasie rzeczywistym, autonomiczne roboty mobilne, czy drony przemysłowe. W 5G Labie można przetestować np. usługę symulacji VR korzystając z gogli VR. Tego typu rozwiązania sprawdzą się np. w szkoleniach pracowników, które zamiast przy prawdziwych stanowiskach pracy w halach produkcyjnych mogą odbywać się w rzeczywistości wirtualnej. Wszystkie rozwiązania wykorzystują sieć 5G na częstotliwości 3,6 GHz udostępnioną testowo za zgodą UKE. Transmisja danych w sieci przebiega z prędkością 850 Mb/s. Więcej o 5G Labie przeczytacie tutaj: Warszawski Orange 5G Lab zaprasza.

Innowacyjny jak… pudełko

Jedną z ciekawszych, a zarazem bardzo prostych innowacji prezentowanych podczas Innovation Day było opakowanie do przesyłek kurierskich. Czy kawałek kartonu może być innowacyjny?- zapytacie. Okazuje się, że tak. Może mieć także drugie dno. Pudełko używane do wysyłki zamówień do naszych klientów zostało tak zaprojektowane, by można było użyć go ponownie. Nie wymaga dodatkowego oklejania, czy zabezpieczania np. taśmą. Jest stworzone z materiałów z recyclingu, bez folii i tworzyw sztucznych. To ważne, bo co roku do klientów trafia pół miliona paczek z naszego Magazynu Centralnego. To dobry przykład, że innowacja nie zawsze wymaga zaawansowanych technologii. Czasami wystarczy spojrzeć inaczej na dobrze znany problem. Włączyć myślenie „out of the box”, wyjść z pudełka, a w tym przypadku – wymyśleć pudełko na nowo 🙂

Metaverse, czyli pieśń nie tak odległej przyszłości

Innovation Day był wydarzeniem online (to również znak czasów), a część warsztatów i webinarów odbywała się równocześnie. Nie dało się uczestniczyć we wszystkich (niestety), więc trzeba było dokonywać trudnych wyborów. Zaciekawiło mnie spotkanie poświęcone Metaverse i okazało się strzałem w dziesiątkę. Andrzej Horoch, który zawodowo wprowadza innowacje w dużych firmach opowiedział o możliwościach, jakie daje Metaverse, ale także rozjaśnił kwestie związanie z blockchainem, kryptowalutą i NFT. To, co dla mojego pokolenia brzmi ciągle tajemniczo, dla nastolatków jest codziennością – warto było się co nieco o tym  dowiedzieć. Jeśli będzie mieli kiedyś okazję posłuchać Andrzeja Horocha, polecam.

Każdy z tych projektów zasługuje na dłuższe omówienie. Jeśli jesteście ciekawi, zaglądajcie na nasz blog – od przyszłego tygodnia będę się im przyglądać z bliska.

Udostępnij: Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

Podejmij wyzwanie i zostań innowatorem

22 marca 2022

Podejmij wyzwanie i zostań innowatorem

Jeśli lubisz wymyślać nowe pomysły i zmieniać świat – weź udział w naszym wzywaniu kreatywnym. poszukaj z nami rozwiązania problemu społecznego czy ekologicznego. Wraz z Puławskim Parkiem Naukowo-Technologicznym zapraszamy do „Strefy Pomysłodawcy” na warsztaty dla innowatorów. Pierwszym naszym wzywaniem jest ekologia i problem starych telefonów.

Zaprojektuj rozwiązanie

Zapraszamy na warsztaty w formie KIS Design Jam, które będą oparte o metody design thinking i service design. Liczymy na to, że w czasie sesji kreatywnej wygenerowane zostaną rozwiązania dotyczące omawianego problemu. Warsztaty prowadzone będą przez trenerów design thinking i service design, którzy na co dzień projektują w tych metodach różne innowacyjne rozwiązania. Wspierać ich będą eksperci z Orange, którzy pomogą odpowiedzieć na szczegółowe pytania dotyczące wyzwania postawionego przez firmę. Ich zadaniem będzie wspieranie zespołów, aby rozwiązania były nie tylko innowacyjne, ale tez konkretne i wymierne.

W warsztatach może wziąć udział każdy! Bez względu na doświadczenie, wykonywany zawód, wykształcenie, profesję. Ideą jest zebranie w jednym miejscu różnorodnego grona osób. Zapraszamy zarówno specjalistów, którzy zasilą zespoły kreatywne niezbędną wiedzą, jak i ludzi niezwiązanych z tematem, ale o otwartych głowach. W trakcie spotkania chcemy wyjść z utartych, konwencjonalnych ścieżek i puścić wodze fantazji podczas pracy kreatywnej.

Warsztaty odbędą się 6 kwietnia 2022 roku w Warszawie i potrwają cały dzień (9.00-17.00).

Każdy z uczestników otrzyma certyfikat udziału w warsztatach, a dla najlepszego zespołu przewidziana jest nagroda pieniężna.

Jak będziemy pracować

Zakładamy, że w warsztatach weźmie udział około 30 osób, wybranych na postawie zgłoszeń. Osoby te zostaną podzielone na 5 zespołów. Przy wsparciu mentorek i mentorów przejdziemy krok po kroku – od diagnozy problemu, do stworzenia prototypowych rozwiązań. Wszyscy uczestnicy będą pracować w metodach service design i design thinking, których podstawy poznają podczas spotkania. Poza aspektem edukacyjnym i środowiskowym Orange Polska i PPNT sp. z o.o. gwarantują dużo dobrej zabawy i kreatywnej energii.

Regulamin projektu oraz formularz zgłoszeniowy znajdziecie na stronie www.strefapomyslodawcy.pl. Na zgłoszenia czekamy do 31 marca 2022 roku.

Nasze wyzwanie

Temat pierwszych warsztatów – to sposoby na to, aby stare nieużywane telefony zniknęły z szuflad i np. dostały drugie życie.

Coraz więcej myślimy o środowisku naturalnym, deklarujemy, że chcemy żyć zgodnie z zasadami ekologii, a jednocześnie trudno nam podjąć konkretne działania proekologiczne. Dobrym przykładem jest to, w jaki sposób obchodzimy się z elektrośmieciami, w tym…. używanymi  smartfonami.

Jednym z aspektów wpływu cyfrowych technologii na środowisko jest cykl życia urządzeń elektronicznych, w tym smartfonów. Starsze, sprawne modele telefonów, które odkładamy do szuflady na „wieczne nieużywanie” często mogą jeszcze długo pełnić swoją funkcję. Dlatego powinny dostać szansę na drugie życie. Natomiast zużyte, niedziałające urządzenia są źródłem cennych i rzadkich minerałów, które można odzyskać i ponownie wprowadzić do obiegu.

Każdy z etapów wiąże się z pewnymi wyzwaniami społecznymi i ekologicznymi. Faza produkcji ma największy wpływ na środowisko: 75% wpływu powstaje na tym etapie, a pozostałe 25 % jest związane z codziennym użytkowaniem smartfona np. ładowaniem telefonu. Także elektroodpady stają się coraz większym wyzwaniem – globalnie produkujemy ich ok 50 milionów ton rocznie.

Jak zatem zachęcać konsumentów do świadomego pozbywania się niepotrzebnych już im telefonów komórkowych? Z tym zadaniem zmierzą się uczestnicy warsztatów

Strefa pomysłodawcy

Warsztaty są częścią szerszego projektu – „Strefa Pomysłodawcy”. To ogólnopolski pilotażowy program Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii, wspierający innowacyjność w Polsce, realizowany przy współpracy Partnerów: Lidera – Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Krakowskiego Centrum Innowacyjnych Technologii INNOAGH Sp. z o.o.

Aktualnie prowadzony jest III już nabór wniosków projektowych. W poprzednich dwóch naborach aplikowało już blisko 100 innowatorów, z czego 25 rozpoczęło już inkubację. Projekt współfinansowany przez EU w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 Poddziałania 2.4.1 Centrum analiz i pilotaży nowych instrumentów inno_LAB, Pilotaż Programu „Strefa Pomysłodawcy.

Udostępnij: Podejmij wyzwanie i zostań innowatorem

17 marca 2022

Nowe, jeszcze lepsze Plany komórkowe z #hello5G w Orange Flex

Od dziś oferta Planów komórkowych w Orange Flex ulega odświeżeniu. Użytkownicy będą mogli wybierać spośród pięciu planów, w tym aż trzech z dostępem do technologii #hello5G.

Do tej pory korzystanie z #hello5G było możliwe dla posiadaczy najwyższego planu komórkowego. Rozszerzając ofertę o nowe Plany, Orange Flex odpowiada na potrzeby użytkowników, którzy czekali na udostępnienie technologii 5G również w innych taryfach. Od teraz, użytkownicy będą mogli korzystać z 5G już od 35 zł / miesięcznie.

Ale to nie wszystko. W ostatnich dwóch latach stały dostęp do szybkiego i stabilnego internetu okazał się wyjątkowo ważny. Dlatego, Orange Flex zdecydował się dodatkowo powiększyć pakiet danych dostępny w ramach wybranych Planów komórkowych.

Z oferty mogą skorzystać zarówno nowi jak i obecni użytkownicy Flexa. Obecni klienci Orange Flex mogą zmienić swój dotychczasowy Plan na nowy jednym kliknięciem w aplikacji.

Od 17 marca Orange Flex umożliwia użytkownikom wybór spośród pięć Planów komórkowych:

• 15 GB za 25 zł/mies. (bez zmian)
  • 30 GB za 30 zł/mies. (bez zmian)
  • 45 GB za 35 zł/mies. + #hello5G   (nowość)
  • 80 GB za 50 zł/mies. + #hello5G   (odświeżony)
  • 150 GB za 80zł/mies. + #hello5G  (odświeżony)

Wszystkie Plany niezmiennie zawierają nielimitowane rozmowy, SMS-y i MMS-y w Polsce i w roamingu w UE. Dodatkowo, w każdy Plan wbudowany jest Social Pass, dzięki któremu korzystanie z popularnych mediów społecznościowych i komunikatorów nie pomniejsza pakietu GB. Social Pass obejmuje m.in.: Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, Messenger, WhatsApp, Telegram, Viber. Do poprawnego działania aplikacji, potrzebna jest jej aktualizacja  do najnowszej wersji.

Stawiamy na innowacje, mówimy #hello5G

Dostęp do sieci 5G to gwarancja znacznie szybszych i stabilniejszych połączeń bez opóźnień. W niedalekiej przyszłości, technologia ta umożliwi prędkość pobierania nawet do 20 Gb/s z opóźnieniami na poziomie jedynie 1-3 ms.

Aby móc korzystać z benefitów jakie daje 5G potrzebny jest odpowiedni smartfon, który obsługuje tę technologię. W Sklepie Flex w aplikacji Orange Flex użytkownicy mogą znaleźć interesujące propozycje m.in.: iPhone 13 i 13 Pro, vivo V21 5G, Xiaomi Mi11 Lite NE 5G 8/128GB

Lista urządzeń, które obsługują 5G stale się zmienia, gdyż coraz więcej producentów ulepsza swoje rozwiązania i dostosowuje się do obecnych czasów.

Dowiedź się więcej dlaczego dostęp do sieci 5G to przyszłość Internetu >>>https://flex.orange.pl/blog/post/Dlaczego-siec-5G-to-przyszlosc-internetu

Zasięg #hello5G w Orange Flex

Użytkownicy posiadający odpowiedni Plan komórkowy oraz telefon obsługujący 5G, aby korzystać z tej technologii muszą tylko być w jej zasięgu. Sygnał Orange w ramach #hello5G dociera już do ponad 6 milionów osób w wybranych lokalizacjach w wielu miastach. Są to między innymi Warszawa, Wrocław, Łódź, Poznań, Górnośląski Okręg Przemysłowy, Kraków, Płock, Kielce, Opole, Częstochowa, Rzeszów czy Bielsko-Biała. A jeśli chcesz sprawdzić czy znajdujesz się w zasięgu, skorzystaj z mapy zasięgu 5G Orange.

Więcej szczegółów można znaleźć w aplikacji Orange Flex oraz na stronie https://flex.orange.pl/oferta/oferta-dla-ciebie

Mediateka

Udostępnij: Nowe, jeszcze lepsze Plany komórkowe z #hello5G w Orange Flex