Smart City

Technologie pomagają oszczędzać wodę

24 czerwca 2022

Technologie pomagają oszczędzać wodę

Tylko przez 2 lata, w 20 przedsiębiorstwach wodno-kanalizacyjnych wziętych pod lupę przez Najwyższą Izbę Kontroli, było aż 1,8 tys. awarii sieci wodociągowej. Jedna trzecia wody wyciekła z ich sieci zanim trafiła do kranów mieszkańców. Straty kosztowały 21 mln zł. Łatwo można było im zapobiec, stosując nowoczesne rozwiązania smart city.

Ilość wody pitnej na całym świecie kurczy się w zatrważającym tempie. Problem dotyczy także Polski. Na jednego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1,6 tys. m3 wody pitnej rocznie. Według ONZ, jeśli wody jest mniej niż 1,7 tys. m3 na osobę, wchodzimy w tzw. stres wodny, czyli przekroczenie poziomu bezpieczeństwa wodnego. Wśród państw UE jesteśmy na czwartym miejscu od końca pod względem zasobów wody. Gorzej jest tylko w Czechach, na Cyprze i na Malcie. Globalnie ponad 2 mld ludzi nie ma dostępu do czystej wody pitnej. Ten postępujący kryzys wodny to wynik zmian klimatycznych.

Jak kamień w wodę

Jak to możliwe, że tak dużo wody ucieka z sieci wodociągowej? Głównymi przyczynami są z pewnością przestarzała infrastruktura wodociągowa i brak kontroli przepływów wody. Wiele przedsiębiorstw wodno-kanalizacyjnych nie potrafi nawet zlokalizować awarii. Oznacza to, że woda wtłaczana do rur wycieka nawet całymi latami, ale nie do końca wiadomo, gdzie i jak. O tym, ile jej zniknęło, wiadomo dopiero gdy porówna się ilość wody wtłoczonej do sieci z ilością wody zafakturowanej, według wskazań wodomierzy odbiorców.

Technologie na ratunek

Rozwiązaniem jest tzw. bilansowanie wody i w nim pomaga system Smart Water od Orange. Jak to działa? Na wodomierzach na tzw. przyłączach głównych montujemy specjalne nakładki z wbudowaną kartą SIM, które przekazują dane przez sieć GSM. Raz na godzinę komunikaty o aktualnym stanie wodomierza są pobierane i przesyłane na serwer. Oznacza to, że mamy dostęp do danych o przepływie wody niemal w czasie rzeczywistym.

Wiemy też, ile jej przepływa przez konkretny wodomierz. Jeśli ilości różnią się między kolejnymi urządzeniami pomiarowymi, przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne natychmiast dostaje alarm. Wiadomo, że coś dzieje się między dwoma konkretnymi urządzeniami pomiarowymi. To może być np. pęknięta rura albo zwykła kradzież. W ten sposób można dokładnie identyfikować miejsce awarii i zapobiec nie tylko stratom wody, ale też kosztownym remontom chodników czy dróg.

Smart Water wyłapuje też nieprawidłowości u użytkowników i alarmuje o zbyt dużym poborze wody. Na podstawie danych z systemu, pracownicy potrafią rozróżnić czy np. w danej szkole pękła rura, czy po prostu… zepsuła się spłuczka. Wtedy wystarczy jeden telefon by uchronić szkolny budżet przed wyższą fakturą.

System Smart Water od Orange pomaga oszczędzać wodę już w 35 miejscowościach. Poczytajcie, jak sprawdza się w Krośnie Odrzańskim oraz w Kłecku i Witkowie

Udostępnij: Technologie pomagają oszczędzać wodę

Zapraszamy innowatorów na warsztaty

20 maja 2022

Zapraszamy innowatorów na warsztaty

Z Puławskim Parkiem Naukowo – Technologicznym zapraszamy do „Strefy Pomysłodawcy” na warsztaty dla innowatorów. Pierwszym naszym wzywaniem był problem starych telefonów. Teraz szukamy pomysłów, jak włączyć seniorów do cyfrowego świata. Jeśli lubisz wymyślać nowe rzeczy i zmieniać świat – to spotkanie jest dla Ciebie.

Warsztaty z cyklu KIS Design Jam oparte są o metody design thinking
i service design. Podczas spotkania będziemy szukać pomysłów na rozwiązania wybranego problemu społecznego.

Nasze wzywanie: W jaki sposób zachęcić osoby starsze do korzystania z internetu i nowych technologii ?

Miejsce spotkania: Miasteczko Orange, Warszawa

Termin: 31 maja 2022, 9.00-17.00

• Dołącz do kreatywnego projektu poszerzającego horyzonty, wiedzę i kompetencje, a także spotkaj się praktykami i ekspertami.
  • Poznaj zasady uniwersalnego projektowania i dowiedz się, jak wdrożyć je w swoim codziennym życiu, pracy, szkole lub firmie.
  • Poczuj się innowatorem – rozpoczynając od postawionego problemu poprzez prace zespołowe opracujesz pomysł na konkretny produkt lub usługę.

Dla najlepszego zespołu nagroda – 5000 zł. Każdy z uczestników otrzyma certyfikat.

Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziecie na stronie www.strefapomyslodawcy.pl. Na zgłoszenia czekamy do 23 maja.  Liczba miejsc ograniczona.

starsza

Udostępnij: Zapraszamy innowatorów na warsztaty

Zrób to sam, w rozszerzonej rzeczywistości

18 maja 2022

Zrób to sam, w rozszerzonej rzeczywistości

Nie czytam instrukcji obsługi. Wciskam guziki, aż zadziała – wielu z nas mogłoby się podpisać po tymi słowami. Żyjemy w pośpiechu, a o naszą uwagę walczą tysiące spraw.  Wnikliwe czytanie instrukcji to luksus, na który rzadko możemy sobie pozwolić. A gdyby tak przełożyć ją na trójwymiarowy obraz i wrzucić do telefonu?

– Rozszerzona rzeczywistość, czyli Augmented Reality (AR) łączy świat rzeczywisty z tym generowanym komputerowo. Postanowiliśmy wykorzystać możliwości tej technologii, żeby ułatwić naszym klientom proces podłączenia FunBoxa i konfigurację internetu, bez konieczności czekania na wizytę technika – tłumaczy Ania Wójcicka, kierownik Wydziału Customer Journey w Orange.

Zasada jest bardzo prosta – wystarczy ściągnąć ze sklepu Orange bezpłatną aplikację mobilną, zainstalować ją, uruchomić i skierować aparat na urządzenie. Aplikacja rozpozna FunBox i krok po kroku przeprowadzi nas przez proces jego uruchamiania.

Aplikacja jest bardzo intuicyjna i przyjazna. Zanim udostępniliśmy ją naszym klientom, poprosiliśmy o opinię grupę testerów. Ponad 90 proc. z powodzeniem podłączyło urządzenie, postępując zgodnie z wytycznymi w aplikacji. 91 proc. oceniło aplikację jako intuicyjną i prostą w nawigacji, a 89 proc. uznało, że jest pomocna dla osób, które mają problemy z podłączeniem urządzenia lub nie wiedzą, jak to zrobić – wyjaśnia Michał Prusak, główny specjalista Customer Journey w Orange.

Zobaczcie, jak działa aplikacja.

Z aplikacji mogli skorzystać klienci, którzy samodzielnie instalowali model FunBox 3.0 przy zakupie nowej usługi dostępu do internetu oraz ofercie Orange Love Mini.

– Aplikacja była oddana do użytku naszych klientów testowo, na parę miesięcy. Obecnie nie jest dostępna. Jednak widzimy jej potencjał i pracujemy nad komercyjnym wdrożeniem – dodaje Ania Wójcicka.

Aplikacja jest efektem współpracy Orange Polska i firmy Augmented Vision w ramach programu Orange Fab.

***

To kolejny wpis zainspirowany Innovation Day, którego podsumowanie przeczytacie tutaj: Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

Przeczytajcie także o usługach dronowych od Orange: Drony, nowe usługi od Orange

Udostępnij: Zrób to sam, w rozszerzonej rzeczywistości

Drony, nowe usługi od Orange

11 maja 2022

Drony, nowe usługi od Orange

Jednym z rozwiązań zaprezentowanych podczas Innovation Day były usługi dronowe. Dzięki nim można zbierać dane o stanie zdrowia drzew, azbeście na dachach, a nawet obserwować wykopaliska. Co łączy Orange i drony?

Drony coraz częściej są wykorzystywane w gospodarce. Znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie nie sięga wzrok, a liczy się czas – w firmach ochroniarskich, monitoringu miast i lasów, przy kontroli stanu technicznego ciepłociągów, a nawet na wykopaliskach.  Pandemia tylko przyspieszyła ten trend. Obecnie drony to już nie tylko zabawka, którą uchwycimy piękne kadry z wakacji, ale szybko rozwijający się biznes. Jak podaje Urząd Lotnictwa Cywilnego, w Polsce jest prawie 200 tys. użytkowników dronów, a nasz kraj jest w światowej czołówce pod względem wdrożeń systemów dronowych.

Mały dron, duży dron

Większość z nas kojarzy drony z małymi urządzeniami, wydającymi charakterystyczny, bzyczący dźwięk.

To te najbardziej popularne drony, z napędem elektrycznym. Latają dosyć krótko, bo 30 – 40 minut i po tym czasie wymagają naładowania lub wymiany akumulatora. Mają też niewielki udźwig. Najczęściej są wykorzystywane do nadzoru obszarów przy pomocy kamer wizyjnych, które wykonują zdjęcia i filmy– wyjaśnia Piotr Lubiejewski Senior Solutions Manager w Orange Polska. – Korzystają z nich firmy ochroniarskie, policja czy straż pożarna– dodaje.

W nowo otwartym 5G Labie można zobaczyć duży dron, wykorzystywany w przemyśle, rolnictwie i leśnictwie.

Ma napęd hybrydowy, daje możliwości porównywalne do śmigłowca, przy znacznie mniejszych kosztach. Może pracować do 5 godzin, nie wymaga załogi, wykonuje loty BVLoS (Beyond Visual Line of Sight – poza zasięgiem wzroku), do tego może latać niżej niż śmigłowiec. Dzięki temu obraz jest bardziej dokładny, 1 pixel z drona odpowiada 2 cm, a ze śmigłowca – 20 cm obserwowanej powierzchni. Co istotne, w porównaniu ze śmigłowcem emituje kilkaset razy mniej CO2.

Drzewa, dachy i wykopaliska

Do tej pory Orange zrealizował tak złożone projekty, jak sprawdzenie stanu zdrowia drzew w lasach i parkach miejskich, czy kontrola stanu technicznego ciepłociągu dla przedsiębiorstwa energetyki cieplnej. Najnowsze zastosowanie drona to obserwacja i wykonywanie cyfrowych map wykopalisk prowadzonych przez Uniwersytet Rzeszowski.

– Wszystko jest kwestią doboru odpowiednich czujników i skanerów. Sprawdzając stan ciepłociągu używaliśmy kamery termowizyjnej. Natomiast do weryfikacji stanu roślinności wykorzystuje się analizę hiperspektralną, czyli pomiar odbitego promieniowania elektromagnetycznego w szerokim zakresie widma. W ten sposób można sprawdzić nie tylko, które drzewa są chore, ale także wykrywać konkretne choroby. Ta sama technologia wykorzystywana jest również w obszarze ochrony środowiska. Przykładem jest identyfikacja dachów, które są pokryte materiałami zawierającymi azbest – wyjaśnia Piotr.

Dzięki obrazowi z drona można precyzyjnie ustalić, jaki procent upraw został zniszczony po gradobiciu . To cenna informacja przy ubieganiu się o odszkodowanie. Można go wykorzystać do oszacowania szkód po kataklizmie, w miejscach, gdzie nie mogą dotrzeć odpowiednie służby, do oceny stanu infrastruktury kolejowej, postępów w budowie autostrad, a nawet sprawdzić stan techniczny gazociągów.

Co łączy Orange i drony

Kilka lat temu, kiedy drony zdobywały popularność, Michał Polewiak, Ekspert ds. Strategii Rozwoju w Orange uznał, że to ciekawa działka dla operatora telekomunikacyjnego. Choć te dwie branże pozornie wydają się odległe, mają wspólny mianownik.

– Kluczowa okazała się łączność, dzięki której drony mogą się przemieszczać i zbierać duże ilości danych oraz rozwój sieci 5G, która znacznie ułatwia poruszanie się w terenie zabudowanym – wyjaśnia Michał.

Dodajmy do tego możliwości chmury obliczeniowej Orange, która przetwarza ogromną liczbę danych oraz odpowiedni dron i otrzymujemy przepis na kompletną usługę dla klientów biznesowych. Orange oferuje usługę typu E2E (End– to– End), czyli dostarcza gotowy raport, zawierający odpowiedź na pytanie, z jakim zgłasza się klient. Wynajęcie odpowiedniego drona i wyposażenie go w czujniki również jest w gestii operatora. Gotowy produkt – raport, analizę, z dokładnymi mapami klient otrzymuje w ciągu 48 godzin.

– Możliwości wykorzystania dronów przez biznes jest mnóstwo. Często nawet nie wiemy, że jeden lot dronem i zebranie danych może rozwiązać złożony problem i dać szybką odpowiedź na nurtujące pytanie. Warto wykorzystać te możliwości – podsumowuje Piotr.

Więcej o usługach dla biznesu w 5G Labie przeczytacie na stronie: Orange 5G Lab

Udostępnij: Drony, nowe usługi od Orange

Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

2 maja 2022

Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej

W tym tygodniu obchodziliśmy w Orange święto innowacji. To dobrze wam znany Innovation Day, czyli wydarzenie podczas którego eksperci Orange prezentują innowacyjne rozwiązania, nad którymi pracują.

Okazuje się, że innowacje pączkują w całej firmie i dotyczą tak z pozoru odległych dziedzin, jak opakowania kurierskie, obsługa klienta na infolinii, diagnostyka urządzeń, czy zaawansowane rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencję. Mottem wydarzenia było „Spójrz inaczej” – na dobrze znany problem, na dotychczasowe rozwiązania.

Przepis na innowacje

Podczas debaty prowadzonej przez Macieja Kaweckiego, dziekana Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie i prezesa Instytutu Lema, eksperci Orange opowiedzieli o sztandarowych innowacyjnych projektach, które równolegle są rozwijane w Orange. Są to biometria głosowa, czyli uwierzytelnianie klientów dzwoniących na infolinię za pomocą głosu – więcej przeczytacie tutaj: „Dzień dobry” zamiast pytań weryfikacyjnych. Orange wprowadza biometrię głosową na infolinii, system AI-based Load Balancing wykorzystujący sztuczną inteligencję do monitorowania ruchu telekomunikacyjnego na łączach międzynarodowych i zapobiegania awariom zanim wystąpią, Diag-O, czyli urządzenie, które pozwala na jednoczesną diagnostykę kilku urządzeń, które wracają do nas od klientów i są kierowane do odnowy. Czwartym omawianym projektem była migracja danych z fizycznej hurtowni Orange do chmury, przy zachowaniu ciągłości pracy. To ogromne przedsięwzięcie realizowaliśmy z partnerami – Teradata Vantage oraz Google.

W podsumowaniu dyskusji prowadzący zapytał o to, co zadecydowało o powodzeniu każdego projektu, co było kluczem do sukcesu. Prototypowanie i eksperymentowanie, uruchomienie wyobraźni co do możliwości sztucznej inteligencji, odwaga w realizacji projektu i wyjście z szablonu – tak z grubsza wygląda przepis na innowacje.

5G Lab, czy laboratorium przyszłości

Agendę Innovation Day wypełniły nie tylko debaty. Równolegle trwały warsztaty i prezentacje. Skorzystałam z okazji, żeby odwiedzić otwarty niedawno w Miasteczku Orange 5G Lab. W jednym miejscu zobaczyliśmy najnowocześniejsze rozwiązania dla biznesu: rozwiązania i usługi z zakresu wirtualnej (VR) i rozszerzonej rzeczywistości (AR), analitykę wideo opartą na sztucznej inteligencji (AI), monitoring zasobów w czasie rzeczywistym, autonomiczne roboty mobilne, czy drony przemysłowe. W 5G Labie można przetestować np. usługę symulacji VR korzystając z gogli VR. Tego typu rozwiązania sprawdzą się np. w szkoleniach pracowników, które zamiast przy prawdziwych stanowiskach pracy w halach produkcyjnych mogą odbywać się w rzeczywistości wirtualnej. Wszystkie rozwiązania wykorzystują sieć 5G na częstotliwości 3,6 GHz udostępnioną testowo za zgodą UKE. Transmisja danych w sieci przebiega z prędkością 850 Mb/s. Więcej o 5G Labie przeczytacie tutaj: Warszawski Orange 5G Lab zaprasza.

Innowacyjny jak… pudełko

Jedną z ciekawszych, a zarazem bardzo prostych innowacji prezentowanych podczas Innovation Day było opakowanie do przesyłek kurierskich. Czy kawałek kartonu może być innowacyjny?- zapytacie. Okazuje się, że tak. Może mieć także drugie dno. Pudełko używane do wysyłki zamówień do naszych klientów zostało tak zaprojektowane, by można było użyć go ponownie. Nie wymaga dodatkowego oklejania, czy zabezpieczania np. taśmą. Jest stworzone z materiałów z recyclingu, bez folii i tworzyw sztucznych. To ważne, bo co roku do klientów trafia pół miliona paczek z naszego Magazynu Centralnego. To dobry przykład, że innowacja nie zawsze wymaga zaawansowanych technologii. Czasami wystarczy spojrzeć inaczej na dobrze znany problem. Włączyć myślenie „out of the box”, wyjść z pudełka, a w tym przypadku – wymyśleć pudełko na nowo 🙂

Metaverse, czyli pieśń nie tak odległej przyszłości

Innovation Day był wydarzeniem online (to również znak czasów), a część warsztatów i webinarów odbywała się równocześnie. Nie dało się uczestniczyć we wszystkich (niestety), więc trzeba było dokonywać trudnych wyborów. Zaciekawiło mnie spotkanie poświęcone Metaverse i okazało się strzałem w dziesiątkę. Andrzej Horoch, który zawodowo wprowadza innowacje w dużych firmach opowiedział o możliwościach, jakie daje Metaverse, ale także rozjaśnił kwestie związanie z blockchainem, kryptowalutą i NFT. To, co dla mojego pokolenia brzmi ciągle tajemniczo, dla nastolatków jest codziennością – warto było się co nieco o tym  dowiedzieć. Jeśli będzie mieli kiedyś okazję posłuchać Andrzeja Horocha, polecam.

Każdy z tych projektów zasługuje na dłuższe omówienie. Jeśli jesteście ciekawi, zaglądajcie na nasz blog – od przyszłego tygodnia będę się im przyglądać z bliska.

Udostępnij: Wyjdź z pudełka, spójrz inaczej