Innowacje

Bezpieczniejszy światłowód? Mamy na to patent!

8 maja 2018

Bezpieczniejszy światłowód? Mamy na to patent!

Może niekoniecznie na światłowód, ale na jeden z wynalazków związanych budową sieci światłowodowej. Europejski Urząd Patentowy przyznał Orange patent dla „Detection of alien signal injection in PON”, który możecie znaleźć pod numerem EP2819323A1. Nazwa mówi sporo, ale nie wszystko. Opatentowane rozwiązanie pozwala na analizę sygnałów, które płyną ze strony abonentów i w razie wykrycia zakłóceń lub „obcego ruchu (przez wirtualny spliter optyczny) odcięcia źródła od sieci. Takie zakłócenia, najczęściej związane z atakami, choćby DDoS mogą uniemożliwić dostęp do usług wszystkim, którzy korzystają z tego splitera. Dzięki temu pozostali użytkownicy sieci mogą korzystać z urządzeń bez żadnych trudności.

Dlaczego to takie ważne? Otóż jak pewnie wiecie – liczba ataków, choćby DDoS rośnie. W wielu z nich biorą udział urządzenia – zombie, choćby kamerki podłączone do internetu czy inne czujniki. Dlatego tak ważne jest by zabezpieczyć pozostałych użytkowników sieci przed utrudnieniami. CERT Orange Polska podaje na swojej stronie, że wychwycił w ciągu miesiąca blisko 6 tys. ataków DDoS, a wolumen pojedynczych ataków sięgał nawet około 140 Gb/s. Nie możemy pozwolić, by niebezpieczny ruch generowany (bardzo często nieświadomie) przez jednego użytkownika blokował innych.

Wiemy już „co?” i „dlaczego?”, teraz w skrócie: „jak?”. Otóż zacznijmy od tego czym jest spliter optyczny. To element pasywny sieci światłowodowej, znajduje się on w mufie lub skrzynce (widzieliście ją w nagraniu, naktórym pokazywaliśmy podłączenie światłowodu), który dzieli moc sygnału ze światłowodu na kilka, kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt równoległych włókien biegnących do klientów. Sygnał za każdym razem jest ten sam, tylko urządzenie klienckie wybiera sobie z niego to co powinno do niego trafić. Stosowane obecnie rozwiązania, to urządzenia pasywne, czyli działające bez zewnętrznego źródła prądu i nie generujące samodzielnie sygnału.

Taki element można jednak wyposażyć w źródło zasilania, dzięki czemu będzie on dzielić sygnał bez utraty mocy. Co więcej – będzie można tam dorzucić kilka przydatnych funkcji. Choćby tą o której piszę. Odpowiadając na potencjalne pytania – w tym momencie nie stosujemy tych rozwiązań w swojej sieci.

Nie wchodząc już w szczegóły, kluczowym problemem, który trzeba było rozwiązać jest sprawdzenie tego, które urządzenie generuje ów „obcy” ruch. By to sprawdzić urządzonko działające zgodnie z patentem odcina po kolei sygnał płynący z sieci do klienta. Oczywiście nie na długo. I obserwuje – czy urządzenie klienckie/abonenckie przestaje nadawać – sprawdzane są w ten sposób kolejne. Jeżeli nadal nadaje – coś zapewne jest nie tak (urządzenie klienckie jest uszkodzone lub jest to celowe działanie złośliwe) i jest odcinane do momentu, gdy nieprawidłowy sygnał zniknie.

Jak widzicie – banalna sprawa, pięciolatek by potrafił 😉 Dobrze żart.

Udostępnij: Bezpieczniejszy światłowód? Mamy na to patent!

Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

15 marca 2018

Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

Pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021 – to założenia programu 5G Orange Polska. Ich prezentacji towarzyszył pokaz przeprowadzony przez Nokię, obrazujący praktyczne wykorzystanie możliwości, jakie niesie ze sobą sieć 5G. Jak podkreślono, kluczowa dla wprowadzenia sieci kolejnej generacji w naszym kraju będzie dostępność odpowiednich zasobów pasma.

Architektura sieci radiowej i szkieletowej, bezpieczeństwo sieci, praca przy standardzie 5G, testy, współpraca międzyoperatorska, współdziałanie w ramach Grupy Orange oraz dialog z regulatorami rynku – to kluczowe obszary prac nad 5G przedstawione przez Orange Polska. Planowane działania w pierwszej kolejności obejmą budowę ekosystemu biznesowego, który pozwoli wdrażać 5G i pierwsze rozwiązania. Testy, które na początku obejmą odizolowane od siebie obszary, a później, wraz z postępami prac, rozwiązania obejmujące wszystkie elementy sieci, planowane są na 2019 rok.

– Uruchomienie sieci nowej generacji 5G będzie miało ogromne znaczenie nie tylko dla funkcjonowania rynku telekomunikacyjnego, ale dla całej polskiej gospodarki. 5G to szybsza sieć mobilna, minimalne opóźnienia, możliwość wydzielenia warstw sieci na konkretne potrzeby klientów biznesowych. Dlatego już teraz przygotowujemy się do wdrożenia tej technologii. Intensywnie rozbudowujemy sieć światłowodową, która będzie zapleczem niezbędnym dla dobrego funkcjonowania sieci mobilnej nowej generacji i internetu rzeczy. Współpracujemy też z dostawcami sprzętu i technologii, by w 2020-2021 roku móc zaoferować polskim klientom usługi oparte na sieci 5G – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz – jedynych, które w krótkim czasie mogą być przeznaczone do budowy sieci nowej generacji.

Przygotowane przez Nokia demo, które zostało zaprezentowane w siedzibie Orange Polska pokazuje, jak ważne są odpowiednie zasoby pasma, bez których wdrożenie sieci 5G będzie niemożliwe. Zakładało ono transfer danych z prędkością 6,2 Gb/s, z wykorzystaniem stworzonego specjalnie na potrzeby pokazu bloku pasma o szerokości 400 MHz oraz techniki 8×8 MIMO (8 anten nadawczych i anten odbiorczych w urządzeniu). Pozwoliło to na przesłanie produkowanego na żywo obrazu i dźwięku w rozszerzonej rzeczywistości do urządzeń końcowych. Obecnie takie warunki można w Polsce stworzyć wyłącznie w laboratorium i na krótkich odcinkach, gdyż najszerszym pasmem dostępnym dziś dla operatorów w częstotliwości 3,5 i 3,7 GHz jest 28 MHz. Stworzone wspólnie z MIMESYS rozwiązania przedstawione w czasie pokazu, zaprezentowane po raz pierwszy właśnie podczas konferencji, mogą być stosowane w czasie szkoleń i telekonferencji prowadzonych przez sieć mobilną. W przyszłości mogą także pozwolić na tworzenie lżejszych i łatwiejszych w obsłudze urządzeń wykorzystujących wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość.

Od dłuższego czasu współpracujemy z Orange Polska na rzecz innowacji w usługach stacjonarnych i komórkowych oraz infrastrukturze. Nokia z przyjemnością prezentuje dziś przykłady praktycznego zastosowania nowych usług i możliwości dla klienta, jakie technologia 5G zapewni polskim konsumentom i firmom – powiedział Thierry Balouka, Wiceprezes Nokii ds. Grupy Orange. – Nokia zatrudnia w Polsce ponad 5800 pracowników, w tym 4500 w segmencie badań i rozwoju, dzięki czemu w dużym stopniu, we współpracy z Orange i innymi partnerami, przyczyniamy się do budowy ekosystemu 5G w Polsce. Wierzymy, że jest to kluczowy czynnik dla rozwoju konkurencyjności gospodarczej Polski.

Program 5G zaprezentowany przez Orange Polska pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 80 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Także prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci Internetu Rzeczy (IoT) technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej 5 generacji.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

Krok po kroczku… idzie 5G

2 stycznia 2018

Krok po kroczku… idzie  5G

Kolejna przeszkoda na drodze do 5G pokonana. Wiemy już jak będzie wyglądała radiowa sieć dostępowa (czyli RAN), w wersji „niesamodzielnej” czyli Non-standalone. Jak pewnie pamiętacie ze wcześniejszych tekstów 5G na początku nie będzie działać jako samodzielna sieć, lecz jako „dodatek” (choć to nie najlepsze słowo) do sieci 4G.

Słyszałem też porównanie do agregacji w 4G, choć ono także nie jest do końca trafione. Takie podejście pozwoli na większą elastyczność przy budowaniu sieci 5G, a także przyśpieszy cały proces. Oczywiście to rozwiązanie przejściowe, jednak mocno wspierane przez pracujących w ramach 3GPP nad standardem.

W czerwcu 2018 ma zostać wydany Release 15, zawierający pierwszą „fazę” standardu wraz z trybem Standalone, czyli samodzielnym systemem 5G NR.

Dla fanów nowych technologii są schematy działania 😉

Udostępnij: Krok po kroczku… idzie  5G

Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

8 grudnia 2017

Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

Miasteczka Myśli na stałe weszły już do naszego kalendarza. Konferencje, z których przygotowujemy Wam na blogu reportaże są okazją do dyskusji na tematy, które nas – ludzi początku XXI wieku powinny szczególnie interesować. Mówiliśmy już o edukacji, etyce (gdy pytaliśmy o „Wszystkie twarze dobra”), czy choćby podróżach. Tym razem „na warsztat” wzięliśmy coś, co dla Was – czytelników naszego bloga jest oczywiste – fakt, że technologia wpływa na nasze życie.

Całość konferencji została podzielona na kilka części. W każdej pokazywano przełomowe pomysły, a w drugiej dyskutowano nad ich rolą w budowie świata za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Nie obeszło się bez rozszerzonej rzeczywistości, która jak się wydaje będzie dużo bardziej przydatna niż rzeczywistość wirtualna. Innym ciekawym projektem był „mobilny wieżowiec”, czyli niezwykły projekt, pokazujący w jaki sposób architektura może oddziaływać na naszą rzeczywistość. Co ważne nie piszę tu o nowym projekcie urbanistycznym w centrum wielkiego europejskiego czy azjatyckiego miasta, lecz o konstrukcji, która ma powstać, a następnie podróżować po Afryce. W jakim celu – zapytacie. Na to pytanie i zapewne kilka innych odpowiedź znajdziecie w poniższym wideo.

Celowo nie pokazaliśmy w wideo drugiej części konferencji – dyskusji nad rozwiązaniami, które mają potencjał by zmienić świat. Uznaliśmy,  że rozmowy w komentarzach i bez tego mogą być równie gorące i żywiołowa. Szczególnie, że bardzo często poruszacie zbliżone tematy przy zupełnie innych okazjach – gdy mowa o prywatności, zasadności pewnych zmian, rozwoju Internetu czy wreszcie przyszłości telekomunikacji.

Dlatego zapraszam do rozmowy. Zacznę od pierwszego pytania: czy chcielibyście, by nasz świat zmieniał się, czy też uważacie podobnie jak Chińczycy, dla których „obyś żył w ciekawych czasach” to niemal przekleństwo?

Udostępnij: Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

Innowacje

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

5 października 2017

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

Dobrze znacie nasz program Orange Fab. Służy on współpracy ze startupami, które mają gotowy produkt i chciałyby wyjść z nim na rynek, do dużej bazy klientów. Przez 4 lata funkcjonowania Orange Fab, każdej jesieni ogłaszaliśmy nabór, a po trzech miesiącach spotykaliśmy się ze startupami, które zakwalifikowaliśmy do półfinałów. Teraz to się zmieni.

Jesteście ciekawi, jak będzie wyglądała współpraca z przedsiębiorcami? Zobaczcie, jak na te zmiany zareagowali finaliści poprzednich edycji.

Orange Fab, czyli duży dla małych

Idea Orange Fab od początku była jasna: szukaliśmy innowacyjnych, młodych przedsiębiorców, z którymi wspólnie rozwiniemy biznes. Oni potrzebowali konkretnej wiedzy biznesowej, sposobów dotarcia do klientów ze swoim produktem. My potrzebowaliśmy zastrzyku innowacji, który pobudzi krążenie w organizmie wielkiego operatora.

W ciągu czterech lat funkcjonowania do programu zgłosiło się ponad 580 startupów, które wspólnie z Orange chciały rozwijać i sprzedawać swój produkt. W każdej edycji, dla wybranych przedsiębiorców mieliśmy dofinansowanie, potężną dawkę wiedzy serwowaną podczas warsztatów z ekspertami, dostęp do infrastruktury Orange, bezpłatny wstęp na wydarzenia branżowe (m.in. Wolves Summit, czy Viva Technology w Paryżu), kontakt z inwestorami i mentorami z branży.  Z tego wsparcia, merytorycznego i finansowego skorzystały do tej pory 23 polskie startupy.

Niektóre z nich poznaliście w ramach vloga „Generacja Startup”, m.in. Wandlee, Take Task, Tutlo, czy Applica. Przedsiębiorcy doceniali możliwości, jakie dawał im program, a współpraca z Orange, firmą o międzynarodowym zasięgu była dla nich wartościową rekomendacją przy nawiązywaniu kolejnych relacji biznesowych. Jednak realia rynku szybko się zmieniają, zwłaszcza w świecie startupów.

Startup spotka się z biznesem

Co roku jesienią uruchamiamy nową edycję Orange Fab. W tym roku również wystartowaliśmy, ale zamiast trzech miesięcy na rekrutację postawiliśmy na nabór ciągły. Co to oznacza? Do programu można dołączyć w dowolnej chwili, wystarczy wejść na stronę i wypełnić FORMULARZ. Nasi eksperci przyjrzą się rozwiązaniu pod kątem potencjalnej współpracy i jeśli uznają, że jest nam razem po drodze, zaprosimy startup na spotkanie z przedstawicielami biznesu Orange, połączone z pitch session. Spotkania będą odbywały się co 2 miesiące. Jeśli podczas takiego spotkania przedsiębiorca i manager Orange znajdą wspólny kierunek rozwoju, przystąpimy do współpracy. Oznacza to, że nie trzeba pilnować terminu zgłoszeń, przesłuchań itd. Rozszerza się także oferta – startupy zyskają dostęp do kreatywnej przestrzeni FabLab zlokalizowanej w centrum Warszawy, gdzie skorzystają z infrastruktury światłowodowej i radiowej.

Najpierw stawiamy na Internet Rzeczy

Pierwsze spotkanie startupy – biznes zaplanowane jest na 27 października br., więc zostało niewiele czasu. W pierwszej kolejności skupiamy się na rozwiązaniach z zakresu Internetu Rzeczy: Smart City (m.in inteligentne oświetlenie, transport, zarzadzanie ruchem), Smart Home/Connected Home (m.in. bezpieczeństwo, smart energy), Smart Car. Ale jesteśmy otwarci także na inne obszary. Kogo szukamy?

• Customer Experience – rozwiązania mające pozytywny wpływ na zadowolenie klientów (B2C, B2B) z usług świadczonych przez Orange, również w zakresie wsparcia z korzystania z rozwiązań oraz usług cyfrowych Orange
  • Artifical inteligence – rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencje (m.in. systemy wsparcia sprzedaży)
  • Big data – zbieranie i analiza danych, rozwiązania prowadzące do optymalizacji zarządzania danymi oraz docelowo wzrost sprzedaży
  • E-commerce – rozwiązania zwiększające sprzedaż I konwersje z kanałów online
  • AR, VR – rozwiązania z obszaru AR, VR w celu wsparcia obsługi klientów, ich edukacji oraz automatyzacji procesów wewnętrznych
  • Cyber security – oprogramowanie z zakresu – e-bezpieczeństwa (B2B, B2C)
  • Automatyzacja procesów – poprawa efektywności procesów w zakresie zarządzania relacjami z klientami, automatyzacją sprzedaży oraz innych
    wewnętrznych procesów
  • Fintech – rozwiązania zgodne z dyrektywą PSD2 oraz wykorzystujące AIP banków
  • Blockchain – rozwiązania wykorzystujące technologie blockchain m.in. w obszarze bezpieczeństwa, programów lojalnościowych, płatności.

Znasz kogoś, kto ma startup? Podziel się tą informacją. Masz startup? Wypełnij formularz, przyjdź na spotkanie i sprawdź, jak działamy. Informacje o aktualnych spotkaniach znajdziesz na stronie: Orange Fab.

Udostępnij: W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.