Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

22 marca 2019

Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Eksperci wróżą, że za kilka lat do sieci będą podpięte dziesiątki miliardów urządzeń na całym świecie. To niedaleka przyszłość, ale już teraz Internet Rzeczy (IoT) rozwija się błyskawicznie. W Polsce ok. 40% wszystkich kart SIM M2M – ponad 1,4 mln sztuk – dostarczył Orange. Urządzeń, które z nich korzystają jest więcej, bo jedna karta może obsługiwać kilka liczników czy mierników. Na blogu przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych danych, które pokażą Wam jak i gdzie powstaje polski Internet Rzeczy. Wiele ciekawych danych znajdziecie na mapach poniżej.

Zaczniemy w Ostrołęce, gdzie na początku kwietnia mieszkańcy otrzymają 35 nowych rowerów, wyposażonych w komputer pokładowy, zdalną blokadę koła oraz czujnik ruchu. Wewnątrz każdego z nich znajdzie się karta SIM. Pozwoli to na przesyłanie danych przez sieć mobilną Orange do serwerów zarządzających całym systemem. Będą one wykorzystywane do naliczania opłat oraz analizowanie gdzie, kto i jak długo korzysta z rowerów. Pozwoli to lepiej zarządzać systemem, choćby ustawiając jednoślady tam, gdzie są najbardziej potrzebne. Dostarczamy także stojaki i stacje dokujące. Właśnie to, co dzieje się z danymi to kluczowa różnica między M2M, polegającymi wyłącznie na zapewnieniu łączności, a znacznie bardziej rozbudowanymi rozwiązaniami, które charakteryzują IoT. Internet Rzeczy nazwałbym naturalnym rozwojem obecnego M2M oferującym dla klientów rozwiązania „szyte na miarę” i dające możliwość zbierania, analizowania i obrazowania danych.

Takich miejsc jak Ostrołęka będzie znacznie więcej, a podobne systemy rowerowe zobaczymy też w innych miastach. Samorządy inwestują w takie systemy nie tylko z myślą o mieszkańcach, ale także turystów. To ciekawostka, wyróżnik, a często znaczące odciążenie komunikacji miejskiej.

Dla Orange Polska system Smart Bike to błyskawiczne rozwijające się rozwiązanie IoT. Jednak nie jedyny. W sumie realizujemy kilkadziesiąt projektów, w większości wspierających usługi komunalne lub przedsiębiorstwa.

Rowery, woda, energia, a nawet ławeczki – wszystkie mogą być smart

Ciekawe, kompleksowe projekty są związane ze Smart Water, w których wykorzystujemy ponad 22 tys. kart SIM. Każda z nich może obsługiwać więcej liczników, dzięki tzw. „koncentratorom”. To urządzenia, które pozwalają żeby dane z kilku liczników zbierała jedna karta SIM, a następnie przesyłała dalej, gdzie zostaną przetworzone i zdalnie przeanalizowane.

Co interesujące, w przypadku wielu usług Internetu Rzeczy, związanych chociażby z licznikami, nie zawsze wewnątrz urządzenia jest karta SIM. Łączność można zapewnić także po łączu stacjonarnym. To oczywiste, że jeśli w budynku jest światłowód, można podłączyć do niego koncentrator i przesyłać przy jego pomocy dane do serwerów.

Właśnie w przetwarzaniu danych tkwi metoda. Dzięki wykorzystaniu narzędzi, które pozwalają automatycznie zbierać, obrabiać i prezentować dane zbierane z wodomierzy można m.in. szybko wykryć awarii czy wyciek wody. Takie rozwiązania wdrożyliśmy np. w Józefowie. W zależności od konfiguracji możliwe jest także bezpośrednie wysyłanie SMS do ekip technicznych z informacją o miejscu awarii.

Więcej o wykorzystywaniu danych w tekście: M2M a IoT – nieważne co prześlesz, ważne czego się dowiesz z… raportu.

Kiedy spojrzycie na mapę znajdziecie w całej Polsce inteligentne ławki np. takie jak pokazaliśmy w nagraniu „Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi?”. Znajdziecie tam także systemy inteligentnego oświetlenia ulicznego oraz inne rozwiązania oferowane przez Orange. Duże znaczenie mają również projekty Smart Energy, realizowane wspólnie ze startupem Teraz Energia, z którym podjęliśmy współpracę dzięki programowi Orange FAB.

Przyszłość IoT dzięki LTE-M

Najnowocześniejsza technologia transmisji danych w IoT to obecnie LTE-M. W Orange działa na 150 stacjach bazowych w 26 miastach, a ich liczba rośnie. W Orange Labs razem z partnerami sprawdzamy działanie prototypowych rozwiązań. Takich firm było blisko 40, w większości przypadków wcześniej zajmujących się M2M. Z 15 partnerami m.in. Innogy Stoen Operator i miastem Mysłowice prowadzimy bardziej zaawansowane projekty. Skupiamy się na poszukiwaniu zastosowań biznesowych oraz „oswajaniu się” z technologią, która daje zupełnie nowe możliwości niż wykorzystywane powszechnie w sieci 2G.

O LTE-M opowiadaliśmy w tym wideo:

Gdzie są karty M2M w Polsce?

Poza rozwiązaniami end-to-end Orange Polska oferuje karty SIM M2M na potrzeby innych dostawców. Część z nich działa w samochodach, pozwalając na monitoring czy zdalne wezwanie pomocy w razie wypadku. Kolejne służą do zdalnego odczytywania liczników, czujników itp. W takich przypadkach nie oferujemy kompleksowego rozwiązania, a jedynie łączność.

Karty SIM wykorzystywane do komunikacji M2M nie są równomiernie rozłożone w skali kraju. Najwięcej jest w województwie mazowieckim – 16,21%, śląskim – 15,22% i wielkopolskim – 10,12%. Najmniejszy odsetek – nieco ponad 2% na Podlasiu, w województwie świętokrzyskim, a niewiele więcej na Śląsku Opolskim oraz Warmii i Mazurach.

Bardziej jednostronna jest statystyka firm, które karty wykorzystują. Ponad 44% zostało kupionych przez biznes z Mazowsza. To tutaj swoje centrale ma większość naszych klientów M2M. Kolejne regiony na liście to: Wielkopolska, Śląsk i Małopolska.

Internet Rzeczy i jego budowa w Polsce dopiero się rozpoczyna. Obecne rozwiązania znajdują zastosowanie głównie w usługach komunalnych i biznesie, na co wpływ może mieć ich cena. Z drugiej strony – najczęściej w oparciu o domową sieć WiFi – są łączone urządzenia Smart Home. Sieci LTE-M, obecnie testowane przez Orange będą mogły w przyszłości obsłużyć nawet do miliona urządzeń na kilometr kwadratowy. To pozwoli na integrację dwóch światów – domowego i „przemysłowego”, przekładając się na rozwój Internetu Rzeczy. To z kolei pozwoli uczynić życie każdego z nas dużo wygodniejszym.

Tekst powstał dzięki informacjom od naszych kolegów zajmujących się IoT oraz pracy Łukasza, Mariusza i Ryszarda z naszego biura prasowego.

Udostępnij: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Smart Energy od Orange pomaga oszczędzać prąd w klubach sieci fitness CityFit

27 lutego 2019

Smart Energy od Orange pomaga oszczędzać prąd w klubach sieci fitness CityFit

Rozwiązanie Smart Energy od Orange CityFit wprowadził pod koniec ubiegłego roku. Obecnie system monitoruje, analizuje i zarządza zużyciem energii elektrycznej w 12 z 21 klubów sieci. Rozwiązanie z zakresu tzw. Internetu Rzeczy powstało we współpracy z firmą Teraz Energia i działa w sieci mobilnej Orange.

Pierwsze kluby sportowe CityFit zostały wyposażone w dodatkowe liczniki, tzw. analizatory sieci elektroenergetycznej, które na bieżąco monitorują zużycie energii m.in. na potrzeby klimatyzacji i oświetlenia. Informacje o napięciu, mocy i częstotliwości poboru są przesyłane co minutę. Potem system je analizuje i rekomenduje optymalne rozwiązanie.

Zastosowanie Smart Energy skłoniło kluby CityFit m.in. do wprowadzenia zmian w konfiguracji klimatyzacji, a także w poziomach zamawianej mocy.

– W CityFit stale poszukujemy nowych i innowacyjnych rozwiązań, które zwiększają komfort treningu w naszych klubach, ale również optymalizują nasz biznes. Wiele z nich wprowadzamy jako pierwsi, nadając kierunek branży. Jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej współpracy z Orange i Teraz Energia. Jeżeli efekty działania systemu przyniosą spodziewane efekty, z pewnością rozważymy rozszerzenie współpracy na kolejne lokalizacje. – mówi Łukasz Gądek, COO sieci CityFit.

Dzięki rozwiązaniom takim jak Smart Energy możemy wspierać naszych klientów w cyfrowej transformacji ich biznesu. Zdalne zbieranie danych o zużyciu prądu, ich przetwarzanie i analiza może dać im zupełnie nowe dane o ich biznesie i przełożyć się na oszczędności. – mówi Sebastian Grabowski, Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Obniżenie zużycia energii możliwe jest dzięki precyzyjnej analizie zużycia prądu pod kątem tzw. kontraktowania, poboru i nadużyć. Klient może udostępnić szczegółowe dane swojemu dostawcy energii. Umożliwia to precyzyjne kontraktowanie ilości energii kupowanej na rynku hurtowym i otrzymanie niższych cen.

Zbieranie danych pomiarowych odbywa się z wykorzystaniem sieci mobilnej Orange. Każdy analizator ma wbudowaną kartę SIM, której koszt zawarty jest w abonamencie usługi. W rozwiązaniu wykorzystywana jest technologia transmisji o niskim poborze mocy.

Partnerem Orange jest startup Teraz Energia, który zajmuje się analizą danych pomiarowych. Korzysta przy tym z autorskich, zaawansowanych systemów analitycznych oraz Machine Learning. Umożliwia to automatyczne wykrywanie i bezzwłoczne powiadamianie użytkownika (telefon, SMS, email) o gwałtownych wzrostach zużycia, zagrożeniach pożarowych czy przeciążeniowych.

To przykład kolejnego wdrożenia systemu Smart Energy. W 2018 r. Orange Polska dostarczył je do ekologicznego domu Solace, stworzonego przez startup Solace House.

Orange Polska realizuje w całej Polsce kilkadziesiąt pilotaży i wdrożeń rozwiązań opartych na Internecie Rzeczy. Najważniejsze z nich to służą do zarządzania systemem wywozu odpadów komunalnych w Mysłowicach oraz przekazującego w czasie rzeczywistym lokalizację autobusów miejskich we Wrocławiu. Operator obsługuje także system inteligentnych liczników wody w kilkunastu miastach Polski, m.in. w Józefowie.

***

Smart Energy to także kolejny przykład współpracy Orange ze startupem wyłonionym w programie Orange Fab. W ramach programu operator nawiązuje współpracę ze startupami z Polski w kolejnych rundach akceleracyjnych. Orange Fab analizuje rocznie projekty blisko 250 start-upów. Od początku programu 31 projektów przeszło już lub jest w fazie testów, część z nich została wdrożona komercyjnie.

Orange Polska jest największym operatorem telekomunikacyjnym w Polsce i jedynym oferującym w pełni konwergentny pakiet usług. Bazując na zaawansowanej sieci mobilnej (4G LTE) i stacjonarnej (największa sieć światłowodowa do 1Gb/s) oferuje pakiet Orange Love, z którego korzysta już blisko milion klientów. Dostarcza także zaawansowane rozwiązania ICT, technologii chmurowej, internetu rzeczy i cyberbezpieczeństwa. Klientom biznesowym oferuje też rozwiązania pozwalające na cyfrową transformację biznesu, m.in. smart buildings i smart cities.

CityFit to polska sieć innowacyjnych klubów fitness, czynnych 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Jej misją jest oferowanie klubowiczom pełnego komfortu ćwiczeń w atrakcyjnej cenie i bez konieczności podpisywania długoterminowych umów. Więcej informacji na stronie www.cityfit.pl.

Udostępnij: Smart Energy od Orange pomaga oszczędzać prąd w klubach sieci fitness CityFit

Bezpieczeństwo

Internet Rzeczy – wraca (nie)Bezpieczna Sieć!

21 lutego 2019

Internet Rzeczy – wraca (nie)Bezpieczna Sieć!

Stęskniliście się trochę za filmowym cyklem bezpieczniackim nieregularników? Właśnie zdałem sobie sprawę, że od ostatniego minął prawie rok, więc chyba tym razem z tą nieregularnością trochę przesadziłem. Inna sprawa, że długo zastanawiałem się nad tematem, aż w końcu jakoś tak… sam mi wpadł.

(nie)Bezpieczny Internet Rzeczy?

5 miliardów w 2014 roku, 20 miliardów prognozowanych na 2020 – tyle urządzeń Internetu Rzeczy (Internet of Things, IoT) można (będzie) znaleźć w sieci. Zastanówmy się, czy każde z nich będzie odpowiednio zabezpieczone…

Oczywiście, że nie! Myślenie w ten sposób zakrawałoby na naiwność. Konieczność dbanie o bezpieczeństwo niesienie za sobą konieczność zainwestowania pieniędzy i – w zasadzie nie wiadomo, co ważniejsze/trudniejsze do osiągnięcia – czasu. Nie każdemu się to najzwyczajniej w świecie opłaca.

Pytanie, czy w takim razie warto korzystać z urządzeń IoT… cóż, jest retoryczne. Oczywiście, że tak, nie ma wątpliwości, że zdobycze technologii pomagają nam w życie i dobrowolna rezygnacja z nich to zagranie na poziomie powrotu do wozów zaprzężonych w konie. Co jednak zrobić, by uniknąć ryzyka związanego z bezpieczeństwem? Na co uważać? Tego dowiecie się w filmie.

Udostępnij: Internet Rzeczy – wraca (nie)Bezpieczna Sieć!

Mediateka

Orange FAB i IoT – ogłoszenie finalistów programu

16 października 2018

Orange FAB i IoT – ogłoszenie finalistów programu

Zapraszamy do pobrania wysokiej jakości zdjęć z ogłoszenia zwycięzców kolejnej edycji Orange, która tym razem dotyczyła Internetu Rzeczy (IoT).

Orange Polska jest liderem we wdrażaniu rozwiązań opartych na internecie Rzeczy (IoT). Oferuje szeroki zakres usług – od zdalnego odczytu liczników wody po bike sharing. Przekłada się to na 40-procentowy udział w rynku IoT w naszym kraju. Ważnym elementem rozwoju naszej oferty jest współpraca ze start-upami proponującymi niekonwencjonalne rozwiązania. W ramach programu Orange Fab start-upy zyskują wsparcie ekspertów, dostęp do systemów, technologii i laboratoriów Orange umożliwiający dopracowanie nowych rozwiązań i dostosowanie ich do wymogów rynku – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. rynku biznesowego w trakcie wydarzenia.

Więcej na temat Orange FAB dowiecie się z komunikatu prasowego Orange z partnerami tworzy ekosystem IoT w Polsce

Udostępnij: Orange FAB i IoT – ogłoszenie finalistów programu

25 września 2018

Dzięki możliwości sprawdzenia czasu zapełniania pojemników poprawi się funkcjonowanie systemu odbioru i przetwarzania odpadów w mieście. To pierwsze wykorzystanie technologii CAT-M1 na potrzeby budowy Internetu Rzeczy w usługach komunalnych w Polsce. Porozumienie w tej sprawie właśnie podpisały Urząd Miasta Mysłowice i Orange Polska.

Gospodarka odpadami komunalnymi to dla wielu gmin duży problem, w szczególności z uwagi na konieczność dostosowania się do wskaźników obowiązujących w Unii Europejskiej. Podpisane porozumienie pozwoli na ocenę czasu zapełnienia się pojemników na odpady usytuowanych w różnych lokalizacjach. Dzięki dokładnej analizie umożliwi też zoptymalizowane harmonogramu odbioru odpadów komunalnych z poszczególnych obszarów miasta. Poprawi to funkcjonowanie całego systemu i zwiększy jego wydajność. Znajdzie to przełożenie na utrzymanie czystości w mieście, poprawiając komfort życia jego mieszkańców.

Mysłowice są otwarte na nowoczesne rozwiązania technologiczne. Jestem świadomy, w jakim kierunku rozwija się rynek usług i jak będzie on wpływać na potrzeby mieszkańców. A naszym zadaniem jako samorządu jest je zaspokajać, stąd stawianie na ideę Smart City. – powiedział prezydent miasta Mysłowice Edward Lasok. – To kolejny obszar, w którym wykorzystywać będziemy potencjał nowoczesnych rozwiązań. Po wprowadzeniu inteligentnego monitoringu miejskiego oraz systemu zarządzania oświetleniem, otwieramy się na kolejne możliwości. Specyfika układu urbanistycznego miasta rodzi różne potrzeby mieszkańców, uzależnione od tego, który obszar miasta zamieszkują. Inne są w dzielnicach głównie północnych, w których dominuje zabudowa wielorodzinna, a inne w dzielnicach charakteryzujących się zabudową jednorodzinną. Zastosowane rozwiązanie pozwoli na usprawnienie gospodarki odpadami z uwzględnieniem rzeczywistych potrzeb mieszkańców.

Internet Rzeczy to jeden z warunków budowy prawdziwie inteligentnych miast. Orange Polska nie ogranicza się do świadczenia usług telekomunikacyjnych, ale wspiera miasta w cyfrowej transformacji – powiedział Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska. – Inteligentne zarządzanie odpadami nie powinno się ograniczać jedynie do przekazywania przez kosz informacji – poprzez sieć mobilną – że jest zapełniony. Równie ważne jest, by system zarządzający całym procesem komunikował się z pojazdami zbierającymi odpady i zmieniał ich trasę, by taki kosz opróżnić. Dzięki integracji z nawigacją, powinien dobrać optymalną trasę przejazdu. A zebrane dane powinny wskazywać np. gdzie pojemników powinno być więcej, w jakich terminach powinny być opróżniane, czy prognozować potrzeby miasta na przyszłość – wyjaśnia.

Technologia CAT-M1 działa w oparciu o sieć mobilną 4G Orange Polska. Pozwala ona na przesyłanie danych między urządzeniami – czujnikami, serwerami, systemami i może obsłużyć ich nawet milion na kilometr kwadratowy. Zapewnia także znikome zużycie energii, co jest szczególnie ważne, gdy urządzenia działają na baterie. Pozwala także dotrzeć z zasięgiem do miejsc takich jak piwnice czy garaże podziemne. Orange Polska oferuje jednak nie tylko łączność, lecz szerszy zakres usług, obejmujący przede wszystkim zbieranie, agregację i prezentowanie danych spływających z urządzeń Internetu Rzeczy. W przyszłości, poza tworzeniem inteligentnych miast, Internet Rzeczy może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, logistyce, przemyśle ciężkim i wielu innych branżach gospodarki. W pilotażu bierze także udział EDZ, firma z Mysłowic, która posiada niezbędną technologię do monitorowania procesu zarządzania odpadami.

Pilotaż prowadzony w Mysłowicach to kolejny efekt umowy z Górnośląsko-Zagłębiowską Metropolią podpisanej przez Orange Polska w czerwcu. Zakłada ona współpracę przy tworzeniu rekomendacji oraz wdrażaniu rozwiązań wspierających budowę Inteligentnego Miasta (Smart City). W jej ramach, w Gliwicach odbyły się m.in. pierwsze w Polsce testy technologii 5G poza laboratorium. Podobny pilotaż jest już obecnie prowadzony przez Orange wspólnie z innogy Stoen Operator i dostawcami technologii – PySENSE i Telit.

***

Internet Rzeczy jest wskazywany w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, jako jeden z motorów budowy gospodarki opartej o wiedzę i dane. Orange Polska testuje obecnie kilkadziesiąt stacji bazowych obsługujących technologie wspierające rozwiązania IoT. Kluczowa z nich – CAT-M1 może jednak działać na przeważającej większości spośród ponad 10 500 stacji bazowych, dzięki którym zasięg sieci 4G Orange Polska obejmuje ponad 99% Polaków. Pozwoli to w przyszłości łatwiej dotrzeć z usługami IoT do klientów i zaoferować im nowe rozwiązania. Obecnie operator rozpoczyna współpracę z wybranymi start-upami w tworzeniu wspólnych rozwiązań IoT w ramach programu Orange FAB.

Inteligentny monitoring miejski ruszył w Mysłowicach w czerwcu 2018 r. T drugie miasto w kraju, w którym zastosowano takie rozwiązanie. Inteligentny monitoring to nie tylko rejestracja wideo określonych obszarów, ale także reakcja systemu na poszczególne zjawiska. Wykrywając nieprawidłowości system informuje obsługujących, dzięki czemu inicjowana jest natychmiastowa reakcja. System zgodnie z założeniami ma być rokrocznie rozbudowywany.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Joanna Frysztacka

Rzecznik Prasowy,

Kancelaria Prezydenta Miasta Urząd Miasta Mysłowice

Tel.: (32) 3171178

Tel.: +48 533735347

Udostępnij: W Mysłowicach pojemniki na śmieci będą podpięte do internetu i dadzą znać kiedy się zapełnią