Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

3 marca 2021

Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

Ostatni rok, w którym zmagaliśmy się z pandemią Covid-19, najlepiej pokazał jak istotna jest cyfryzacja i dostęp do szybkiego internetu. Dlatego od wielu lat inwestujemy miliardy złotych w rozwój światłowodów. Chodzi nie tylko o czysto komercyjne działania, ale także wsparcie wysiłków administracji w podłączaniu placówek edukacyjnych. Wiem, że powtarzam to jak mantrę i przy różnych okazjach, ale teraz pojawiła się kolejna.

Szybki internet dla szkół

Orange Polska dostarczył szybkie łącza do 3000 szkół w działających w Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, zbudowanych na bazie przetargów rozpisywanych przez NASK, który jest operatorem OSE. Placówki podłączamy w ramach inwestycji własnych i POPC (Program Operacyjny Polska Cyfrowa). W ponad 100 szkołach zainstalowaliśmy też łącza tymczasowe. To miejsca, gdzie inwestycje światłowodowe nie były możliwe w krótkim czasie ze względu na ograniczenia techniczne.

Plany podłączania szkół były i pozostają ambitne. Reforma szkolnictwa, a następnie pandemia sprawiły, że sytuacja z realizacją inwestycji w ramach OSE i POPC nie stała się prostsza. Dlatego cieszymy się z 3000 podłączonych do OSE szkół, ale mamy świadomość, że przed nami jeszcze sporo pracy.

Wsparcie Fundacji Orange

Na koniec nie mogę nie wspomnieć o działaniach Fundacji Orange, która wspiera edukację i uczy bezpiecznie korzystać z nowoczesnych technologii. Zapewnienie dostępu do szybkiego internetu to bowiem tylko jedna strona medalu, drugą jest jego umiejętne wykorzystanie. Fundacja realizuje m.in. program edukacji cyfrowej „Lekcja:Enter” skierowany do nauczycieli i „Maga Misję” uczącą dzieci świadomego korzystania z technologii oraz zasad bezpieczeństwa w sieci.

Udostępnij: Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

Sieć

Popularny jak światłowód Orange

14 grudnia 2020

Popularny jak światłowód Orange

Dawno nie pisałem na blogu o światłowodach. Czas nadrobić zaległości, bo mamy się czym pochwalić. Orange Światłowód dociera do 153 miejscowości w całym kraju. Korzysta z niego już ponad 700 tys. klientów, a w zasięgu mamy 4,9 mln gospodarstw domowych. Gdyby pokusić się o ułożenie wszystkich jeden za drugim, moglibyśmy okrążyć w ten sposób ziemię 3,5 razy. Tzw. długość trasowa naszych światłowodów to ok. 140 tys. km, a obwód Ziemi… tylko 40 tys. km.

Miasta, miasteczka i wsie

Jednym z ciekawych faktów jest rosnąca popularność światłowodów wśród mieszkańców mniejszych miejscowości i wsi. W takich miejscach korzysta z niego blisko co piąte gospodarstwo domowe, znajdujące się w zasięgu. Dla porównania, w połowie tego roku, w całej sieci światłowodowej Orange Polska, wskaźnik nasycenia wyniósł ok.14 proc. W małych miejscowościach prowadzimy inwestycje własne oraz w ramach POPC. Wiele z nich będzie kontynuowana w przyszłych latach.

Na większe zainteresowanie światłowodami niewątpliwie wpływ ma pandemia. Przypomnę, że w sieci stacjonarnej Orange Polska, w pierwszych dniach lockdownu i masowym przejściu na zdalną pracę oraz naukę, ruch w szczytowym momencie zwiększył się o ponad połowę. A jeśli chodzi o sieć mobilną był o jedną czwartą wyższy. Jesienią podczas drugiej fali Covid-19 skok był mniejszy, ale również znaczący. Nic dziwnego, że zainteresowanie światłowodami wzrosło, co cały czas widzimy.

Setki milionów na inwestycje

Na skrzynkę rzecznika i poprzez media społecznościowe dostaję wiele zapytań o dostępność. Nie zawsze mogę pomóc. Bo chociaż inwestujemy w rozbudowę sieci światłowodowej rocznie od 700 do 800 mln zł i chcemy podłączać jak najwięcej klientów, to w oczywisty sposób nie możemy zadowolić wszystkich. Aby całościowo poprawić sytuację potrzeba też strategicznego, systemowego podejścia, łączącego wysiłki rządowe i biznesowe.

Szybki, oszczędny i bardziej eko

Na koniec chcę zwrócić Waszą uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt naszych inwestycji – ochrona środowiska. Uśrednione zużycie energii elektrycznej na klienta światłowodu Orange jest od kilku do kilkunastu razy niższe niż w technologii opartej na miedzi. W tej chwili – aby zapewnić szybki internet światłowodowy – potrzebujemy aż czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek. Pisała o tym niedawno na blogu moja koleżanka. Warto przeczytać.

Udostępnij: Popularny jak światłowód Orange

Mediateka

Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej Fiberhost

13 lipca 2020

Inne

Świetna decyzja UKE dla klientów – większa konkurencja i lepsze usługi

23 października 2019

Świetna decyzja UKE dla klientów – większa konkurencja i lepsze usługi

Dzisiaj otrzymaliśmy od UKE decyzję, która zwalnia Orange Polska z regulacji w prawie dwa razy większej liczbie gmin niż dotychczas. Było ich 76, teraz jest 151. Dowiedzieliśmy się, że deregulacja obejmie dostęp do internetu (BSA) we wszystkich tych gminach oraz dodatkowo usługę LLU w 51 z nich.

To mądra decyzja dla rynku i klientów. Cieszymy się, że regulator odważnie odchodzi od archaicznych regulacji na rzecz czystej konkurencji gdzie operatorzy walczą o klientów inwestycjami, jakością usług i ceną. Skąd mój optymizm? Z czystego pragmatyzmu. Od 2014 roku, kiedy regulator dokonał pierwszej, znaczącej deregulacji inwestycje w szybki internet nabrały mega przyśpieszenia, które trwa do teraz. Tylko Orange Polska wydał 2,6 miliarda zł na światłowody, a w ich zasięgu jest już prawie 4 mln mieszkań, domów i firm. Bez deregulacji tak ogromnych inwestycji po prostu by nie było.

Patrząc na pozytywne konsekwencje odchodzenia od regulacji nie sposób nie zauważyć, że są idealnym rynkowym… motywatorem. W zderegulowanych gminach operatorzy oferują lesze usługi i w możliwie konkurencyjnych cenach. Najlepszy przykład to Warszawa i nasza rywalizacja z kablówkami. Promocja goni promocję (49 zł miesięcznie za nasz światłowód 300 Mb/s), klienci są hołubieni, a inwestycje się nie kończą. Po nowej decyzji UKE takich miejsc w Polsce może być zdecydowanie więcej.

Udostępnij: Świetna decyzja UKE dla klientów – większa konkurencja i lepsze usługi

Internet światłowodowy Orange szybszy także dla firm

21 czerwca 2019

Internet światłowodowy Orange szybszy także dla firm

Kilka dni temu Orange Polska zwiększył prędkość światłowodu dla klientów indywidualnych. Teraz zrobił to samo dla biznesu.

Firmy potrzebują niezawodnego i szybkiego dostępu do sieci. Prowadząc biznes trzeba wiedzieć, co dzieje się na rynku i szybko reagować na zmiany. Znaczenie ma przy tym nie tylko szybkość pobierania danych, ale również ich wysyłania.

Dlatego od teraz klienci biznesowi Orange mogą skorzystać z opcji o prędkości pobierania 900 Mb/s i wysyłania 300  Mb/s.

Nowi i przedłużający umowy klienci będą mogli kupić „Światłowód dla Biznesu” w następujących pakietach:

– prędkość 300/50 Mb/s za 109 zł  + VAT (internet + VOIP 1 kanał)

– prędkość 900/100 Mb/s za 119 zł + VAT (internet + VOIP 1 kanał)

– prędkość 900/300 Mb/s za 139 zł + VAT (internet + VOIP 1 kanał)

Ceny uwzględniają 5 zł rabatu za e-fakturę.

Dodatkowo Orange daje możliwość lepszego dostosowania oferty do wielkości biznesu i rozwoju firmy proponując nawet 30 linii telefonicznych VoIP w Biznes Pakiet Fiber z planem nielimitowanym (w opcji z abonencką centralą telefoniczną PABX). W ramach promocji „Światłowód dla biznesu PABX” dostępne są pakiety internetu z odpowiednio dobranymi do liczby numerów planami nielimitowanymi już od 249 zł + VAT.

Więcej o najnowszych promocjach i ofercie Orange Polska dowiesz się na stronie naszego bloga i biura prasowego.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Internet światłowodowy Orange szybszy także dla firm