Sieć

Przybywa światłowodów, znikają „białe plamy”

8 grudnia 2021

Przybywa światłowodów, znikają „białe plamy”

Właśnie przekroczyliśmy 300 tys. gospodarstw domowych i 3 tys. szkół, które znalazły się w zasięgu wybudowanej przez Orange Polska sieci światłowodowej w ramach projektów POPC. To oznacza położenie niemal 20 tys. km linii światłowodowych i wykonanie 75% prac, których się podjęliśmy. Całkowita wartość zrealizowanych już inwestycji wynosi 1,15 mld zł. Z czego wkład własny Orange Polska to 338 mln 754 tys. zł. Reszta stanowi dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej.

Inwestycje w ramach POPC realizujemy na terenach tzw. „białych plam”, czyli obszarach słabo zaludnionych. Dlaczego są tak istotne? Ponieważ dają równe szanse w dostępie do edukacji, wykonywania zdalnej pracy, prowadzenia biznesu czy załatwiania codziennych spraw online mieszkańcom wsi czy małych miasteczek. Brak internetu to jeden z czynników wykluczenia społeczno – cyfrowego. Raport na ten temat znajdziecie tutaj.

Finalnie, dzięki naszym inwestycjom realizowanym z dofinansowanie UE, światłowód dotrze do 4 757 miejscowości w 646 gminach. Cieszy nas, że współpraca z samorządami jest coraz lepsza i postrzegają one światłowody, jako coś niezbędnego w życiu mieszkańców i dającą szansę gospodarczego rozwoju.

– Szybki internet dla mieszkańców naszej gminy, to epokowa inwestycja na miarę niegdysiejszej elektryfikacji wsi. Program POPC stał się ogromną szansą dla mieszkańców gminy na szybki internet, który jest kluczowy dla pracy i edukacji. Światłowód jest podstawowym elementem bezpieczeństwa i oknem na świat – przekonuje Tadeusz Królczyk, wójt gminy Ochotnica Dolna.

– W każdym domu jest komputer, czasami więcej niż jeden. Służy zdalnemu uczeniu się, często pracy. Można bez przesady powiedzieć, że te urządzenia są podstawą egzystencji wielu rodzin. Trudno to sobie jednak wyobrazić bez rozbudowanej sieci światłowodowej – dodaje Roman Krupa, wójt gminy Kościelisko.

Udostępnij: Przybywa światłowodów, znikają „białe plamy”

2 lipca 2021

Światłowód Inwestycje planuje w ciągu pięciu lat, do 2025 r., budowę kolejnych łączy światłowodowych dla ok. 1,7 mln gospodarstw domowych, które do tej pory nie miały dostępu do ultraszybkiego internetu. Łącznie spółka będzie zarządzać hurtowym dostępem do sieci obejmującej blisko 2,4 mln gospodarstw domowych w kraju.

Zgodnie z założeniami Światłowód Inwestycje rozpoczyna działalność operacyjną. Spółka tym samym staje się nowym graczem na rynku, oferującym otwarty dostęp do własnej sieci światłowodowej – mówi Maciej Nowohoński, Członek Zarządu Orange Polska ds. Rynku Hurtowego.

Spółką od 21 czerwca zarządza Magdalena Russyan pełniąca funkcję jej Członka Zarządu ds. Operacyjnych.

Dzięki podpisanej w kwietniu umowie między Orange Polska i holenderskim funduszem APG będziemy w stanie skutecznie i bez udziału środków publicznych finansować dalszą rozbudowę sieci optycznej – mówi Magdalena Russyan.

Wraz z 672 tys. łączy Światłowód Inwestycje otrzymuje hurtowy dostęp do ponad 170 tys. klientów, którzy już dziś korzystają z usług za pomocą tej sieci. Na sieci posiadanej przez Światłowód Inwestycje spółka będzie świadczyć usługi dostępu hurtowego w modelu otwartym. Oznacza to, że dostęp do niej i możliwość dostarczania usług dla użytkowników końcowych będą mieć na równych zasadach wszyscy obecni na rynku polskim operatorzy detaliczni. Nie wpłynie to w żaden sposób na jakość usług świadczonych obecnie abonentom ani nie spowoduje konieczności jakichkolwiek zmian w umowach zawartych przez nich z operatorami.

Rozbudowa sieci światłowodowej i dotarcie z nią do klientów na terenie całego kraju to sprawa niezwykle istotna dla rozwoju gospodarki i społeczeństwa cyfrowego. Przedsięwzięcie to pozwoli dotrzeć z nowoczesnymi usługami cyfrowymi do tych Polaków, dla których do tej pory były one niedostępne. Model finansowy, w jakim funkcjonuje Światłowód Inwestycje, daje możliwość, by takie działania skutecznie realizować – dodaje Magdalena Russyan.

Źródłem finansowania inwestycji spółki będzie głównie kredyt bankowy w kwocie ponad trzech miliardów złotych.

Na zlecenie Światłowód Inwestycje zarządzaniem budową i utrzymaniem sieci oraz dzierżawą elementów sieciowych, a także innymi usługami wsparcia zajmą się wyspecjalizowane w tej dziedzinie jednostki operacyjne Orange Polska.

Pierwsze zlecenia na budowę łączy przekazaliśmy już do firm wykonawczych. W kolejnych miesiącach planujemy sukcesywnie zwiększać ich liczbę, tak żeby na jesieni osiągnąć już pełną dynamikę działania – mówi Magdalena Russyan.

Orange w ostatnich latach intensywnie inwestował w rozwój swojej sieci światłowodowej, obejmując zasięgiem ponad 5 mln gospodarstw domowych w całym kraju. W kolejnych latach chcemy dalej docierać do kolejnych klientów, częściej niż dotychczas korzystając z umów z infrastrukturalnymi partnerami, takimi jak właśnie Światłowód Inwestycje – dodaje Maciej Nowohoński.

Zgodnie z podpisaną w kwietniu umową, za 50% udziałów w spółce joint venture Światłowód Inwestycje fundusz APG ma  zapłacić 1 374 mln zł. Pierwsza transza w wysokości 887 mln ma wpłynąć na konta Orange Polska jeszcze w trzecim kwartale tego roku, a pozostałe 487 mln zł zostanie rozliczone w latach 2022-2026 adekwatnie do harmonogramu realizowanych inwestycji. APG i Orange Polska będą współkontrolować spółkę posiadając po 50% udziałów po finalizacji transakcji.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska przekazał do spółki Światłowód Inwestycje łącza światłowodowe obejmujące swoim zasięgiem ok. 672 tysiące gospodarstw domowych

Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

3 marca 2021

Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

Ostatni rok, w którym zmagaliśmy się z pandemią Covid-19, najlepiej pokazał jak istotna jest cyfryzacja i dostęp do szybkiego internetu. Dlatego od wielu lat inwestujemy miliardy złotych w rozwój światłowodów. Chodzi nie tylko o czysto komercyjne działania, ale także wsparcie wysiłków administracji w podłączaniu placówek edukacyjnych. Wiem, że powtarzam to jak mantrę i przy różnych okazjach, ale teraz pojawiła się kolejna.

Szybki internet dla szkół

Orange Polska dostarczył szybkie łącza do 3000 szkół w działających w Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, zbudowanych na bazie przetargów rozpisywanych przez NASK, który jest operatorem OSE. Placówki podłączamy w ramach inwestycji własnych i POPC (Program Operacyjny Polska Cyfrowa). W ponad 100 szkołach zainstalowaliśmy też łącza tymczasowe. To miejsca, gdzie inwestycje światłowodowe nie były możliwe w krótkim czasie ze względu na ograniczenia techniczne.

Plany podłączania szkół były i pozostają ambitne. Reforma szkolnictwa, a następnie pandemia sprawiły, że sytuacja z realizacją inwestycji w ramach OSE i POPC nie stała się prostsza. Dlatego cieszymy się z 3000 podłączonych do OSE szkół, ale mamy świadomość, że przed nami jeszcze sporo pracy.

Wsparcie Fundacji Orange

Na koniec nie mogę nie wspomnieć o działaniach Fundacji Orange, która wspiera edukację i uczy bezpiecznie korzystać z nowoczesnych technologii. Zapewnienie dostępu do szybkiego internetu to bowiem tylko jedna strona medalu, drugą jest jego umiejętne wykorzystanie. Fundacja realizuje m.in. program edukacji cyfrowej „Lekcja:Enter” skierowany do nauczycieli i „Maga Misję” uczącą dzieci świadomego korzystania z technologii oraz zasad bezpieczeństwa w sieci.

Udostępnij: Podłączyliśmy 3000 szkół do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej

Sieć

Popularny jak światłowód Orange

14 grudnia 2020

Popularny jak światłowód Orange

Dawno nie pisałem na blogu o światłowodach. Czas nadrobić zaległości, bo mamy się czym pochwalić. Orange Światłowód dociera do 153 miejscowości w całym kraju. Korzysta z niego już ponad 700 tys. klientów, a w zasięgu mamy 4,9 mln gospodarstw domowych. Gdyby pokusić się o ułożenie wszystkich jeden za drugim, moglibyśmy okrążyć w ten sposób ziemię 3,5 razy. Tzw. długość trasowa naszych światłowodów to ok. 140 tys. km, a obwód Ziemi… tylko 40 tys. km.

Miasta, miasteczka i wsie

Jednym z ciekawych faktów jest rosnąca popularność światłowodów wśród mieszkańców mniejszych miejscowości i wsi. W takich miejscach korzysta z niego blisko co piąte gospodarstwo domowe, znajdujące się w zasięgu. Dla porównania, w połowie tego roku, w całej sieci światłowodowej Orange Polska, wskaźnik nasycenia wyniósł ok.14 proc. W małych miejscowościach prowadzimy inwestycje własne oraz w ramach POPC. Wiele z nich będzie kontynuowana w przyszłych latach.

Na większe zainteresowanie światłowodami niewątpliwie wpływ ma pandemia. Przypomnę, że w sieci stacjonarnej Orange Polska, w pierwszych dniach lockdownu i masowym przejściu na zdalną pracę oraz naukę, ruch w szczytowym momencie zwiększył się o ponad połowę. A jeśli chodzi o sieć mobilną był o jedną czwartą wyższy. Jesienią podczas drugiej fali Covid-19 skok był mniejszy, ale również znaczący. Nic dziwnego, że zainteresowanie światłowodami wzrosło, co cały czas widzimy.

Setki milionów na inwestycje

Na skrzynkę rzecznika i poprzez media społecznościowe dostaję wiele zapytań o dostępność. Nie zawsze mogę pomóc. Bo chociaż inwestujemy w rozbudowę sieci światłowodowej rocznie od 700 do 800 mln zł i chcemy podłączać jak najwięcej klientów, to w oczywisty sposób nie możemy zadowolić wszystkich. Aby całościowo poprawić sytuację potrzeba też strategicznego, systemowego podejścia, łączącego wysiłki rządowe i biznesowe.

Szybki, oszczędny i bardziej eko

Na koniec chcę zwrócić Waszą uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt naszych inwestycji – ochrona środowiska. Uśrednione zużycie energii elektrycznej na klienta światłowodu Orange jest od kilku do kilkunastu razy niższe niż w technologii opartej na miedzi. W tej chwili – aby zapewnić szybki internet światłowodowy – potrzebujemy aż czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek. Pisała o tym niedawno na blogu moja koleżanka. Warto przeczytać.

Udostępnij: Popularny jak światłowód Orange

Mediateka

Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej Fiberhost

13 lipca 2020