Sieć

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

13 października 2021

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

Ponad rok trwał refarming sieci mobilnej, w którym chodziło o wyłączenie UMTS 2100 MHz i przejście na docelową częstotliwość LTE 2100 MHz o szerokości 15 MHz. Właśnie zakończyliśmy prace a ostatnim, zrobionym obszarem był Górnośląski Okręg Przemysłowy. Łącznie proces dotyczył 9 tys. stacji bazowych, z których mogą korzystać klienci Orange Polska.

Dzięki refarmingowi znacznie poprawiliśmy jakość mobilnego internetu LTE. Dla przykładu Warszawa. W godzinach szczytu w paśmie LTE 2100 MHz mobilny internet jest teraz szybszy o 5 Mb/s. Zwiększyła się też przepływność w godzinach szczytu – lepiej o 9 Mb/s. Pobieranie danych przyśpieszyło o 14 proc. Podobne wyniki były w całym kraju.

Projekt dał nam wzrost pojemności sieci LTE o ok. 13%, dzięki dodatkowym 5 MHz w LTE 2100 MHz. Teraz łącznie dysponujemy pasmem LTE o szerokości 50 MHz na wszystkich częstotliwościach, aby lepiej odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie na internet. Zrefarmingowane pasmo „przenosi” teraz więcej danych i umożliwia odciążenie pozostałych częstotliwości LTE, dostępnych na poszczególnych stacjach. W efekcie klient ma szybszy i płynniejszy transfer danych.

Na koniec ciekawostka sieciowa. Na 475 stacjach nadal pozostawiliśmy częstotliwość UMTS 2100 MHz z uwagi na warunki lokalizacji. Mam na myśli m.in.: instalacje wewnętrzne u klientów biznesowych, tereny przygraniczne, miejsca bez UMTS 900, czy specyficzne obszary turystyczne (Morskie Oko, Jezioro Białe itp.).

Udostępnij: Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

3 GB za wygraną polskich piłkarzy z Albanią

13 października 2021

3 GB za wygraną polskich piłkarzy z Albanią

Wczorajszy mecz był trudny i pełen emocji, ale mamy to. Wygrywamy mecz z Albanią 0:1 i zdobywamy kolejne 3 punkty w eliminacjach na Mundial. Brawo biało – czerwoni! Z tej okazji do odbioru czeka na Was 3 GB internetu! Wystarczy wysłać SMS o treści FAIRPLAY pod numer 233 (opłata za SMS zgodna z cennikiem planu taryfowego, maksymalnie 0,25 zł). Jeśli jesteś użytkownikiem Orange Flex, zgarnij dodatkowe GB, wpisując FAIRPLAY w apce, w zakładce „Kody promocyjne”. Na jednym numerze można aktywować tylko jeden dodatkowy pakiet GB za gole. Aktywacji można dokonać w ciągu 24 godzin od publikacji posta na profilu Orange na Facebooku. Promocyjne GB ważne 3 dni od daty aktywacji, obowiązują tylko w kraju.

Regulamin promocji jest dostępny tutaj.

Udostępnij: 3 GB za wygraną polskich piłkarzy z Albanią

Gaming

Jaki wybrać internet do streamingu gier?

20 września 2021

Jaki wybrać internet do streamingu gier?

Badania fiirmy The Harris Poll, wykonane dla LEGO przedstawiają jasno informację, że młodzież widzi swoją przyszłość w internecie. Chłopcy i dziewczynki marzą głównie o pracy vloggera ( 30% ankietowanych ). Granie w gry może stać się Twoim sposobem na życie. Aby rozpocząć przygodę z zawodem “influancera” warto rozpatrzyć naukę streamingu na takich platformach jak Twitch czy Youtube. Pierwszym krokiem do realizacji swoich marzeń jest wybranie odpowiedniego połączenia internetowego.

Jaka prędkość internetu jest potrzebna do streamowania gier?

Przy wyborze internetu zwróć uwagę na prędkość Uploadu. To od niej zależy to w jakiej jakości Twój widz będzie mógł oglądać tworzone przez Ciebie transmisje. Każda z platform ma odmienne względem konkurencji wymagania minimalne.

Twitch

• 720p w 30 klatkach na sekundę – 3,0 Mb/s
  • 720p w 60 klatkach na sekundę – 4,5 Mb/s
  • 1080p w 30 klatkach na sekundę – 4,5 Mb/s
  • 1080p w 60 klatkach na sekundę – 6,0 Mb/s

Facebook Gaming

• 720p w 30 klatkach na sekundę – 4,0 Mb/s

YouTube Gaming

• 720p w 30 klatkach na sekundę – 4,0 Mb/s
  • 720p w 60 klatkach na sekundę – 6,0 Mb/s
  • 1080p w 30 klatkach na sekundę – 6,0 Mb/s
  • 1080p w 60 klatkach na sekundę – 9,0 Mb/s
  • 1440p w 30 klatkach na sekundę – 3 Mb/s
  • 1440pw 60 klatkach na sekundę: 18 Mb/s
  • 2160p w30 klatkach na sekundę: 34 Mb/s
  • 2160pw 60 klatkach na sekundę: 51 Mb/s

Im większa prędkość internetu tym większe możliwości  streamingu. Przy transmisji gier multiplayer weź pod uwagę obciążenie sieci przez serwery gry. Warto zachować w zapasie przynajmniej 2Mb/s dla płynnej rozgrywki.

Jaki internet wybrać do streamowania gier?

Odpowiedni internet jest ważnym elementem streamowania materiałów do sieci. Najbardziej cenione jest stabilne połączenie np: światłowodowe. Wybierz Orange Światłowód z prędkością pobierania do 300 Mb/s i wysyłania do 50Mb/s. Z takimi parametrami możesz transmitować swoje rozgrywki nawet w jakości 4K, bez obaw o lagi w grach multiplayer. Pamiętaj, że największą stabilność sieci zapewnia podłączenie urządzenia z którego transmitujesz rozgrywkę, kablem sieciowym bezpośrednio do routera. Na każdym połączeniu bezprzewodowym mogą pojawić się zakłócenia. Jeżeli wolisz jednak korzystać z Wi-Fi, najlepiej ustaw router jak najbliżej urządzenia z którego transmitujesz rozgrywkę, tak by żaden inny sprzęt nie stał na drodze pomiędzy routerem, a komputerem.

Czy można transmitować grę z internetu mobilnego?

Jak najbardziej jest to możliwe. Jeżeli znajdujesz się w zasięgu LTE, powinieneś móc bezproblemowo streamować gry. Weź jednak pod uwagę fakt, że transmisja na żywo potrafi zużywać nawet 10GB transferu  na godzinę. Warto skorzystać z internetu z wysokim limitem np: Internet Domowy Orange do 250GB z darmowym transferem danych w godzinach od 0.00 do 8.00.

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy znajdujesz się w zasięgu 5G/LTE, skorzystaj z naszej mapy.

Jak ustawić jakość transmisji w OBS?

Do transmisji rozgrywek w sieci polecam darmowe oprogramowanie Open Broadcaster(w skrócie OBS). Zapewnia nam wszystkie najważniejsze funkcje, czyli ustawienie wielu scen/źródeł dźwięku i obrazu, kadrowanie czy nawet nagrywanie pulpitu. Oprócz tego możemy również dostosować jakość transmitowanego obrazu, tak by nie obciążyć za mocno komputera jak i sieci. Na które ustawienia warto zwrócić uwagę?

1. Klucz transmisji. W zakładce Stream wybierz jedną z dostępnych platform. Wpisz klucz transmisji, aby połączyć się z Twoim kontem na podanej stronie.

streaming gier

2. W zakładce “Obraz” wybierz rozdzielczość wynikową, czyli taką w jakiej widz będzie oglądał Twoją transmisję.

streaming gier

3. W zakładce “Wyjście” wpisz bitrate (prędkość przesyłu obrazu) dopasowany do Twojego uploadu. Bitrate “5000” odpowiada jakości HD 1024 x 720p.

streaming gier

Udostępnij: Jaki wybrać internet do streamingu gier?

Sieć

Sieciowe podsumowanie wakacji

8 września 2021

Sieciowe podsumowanie wakacji

Wróciliśmy z wakacji, zatem czas na krótkie podsumowanie jak klienci Orange korzystali w miejscowościach turystycznych z naszej sieci mobilnej. Przypomnę, że w letnich miesiącach mieliśmy akcję, w której zwiększyliśmy pojemność sieci i postawiliśmy dodatkowe, mobilne stacje bazowe aby ułatwić Wam korzystanie z usług. Mimo to, w niektórych miejscach obciążenie ruchem było ekstremalnie duże. Fizyki nie oszukamy. Tysiące ludzi na plaży, czy w górach to zawsze wyzwanie.

Miłość do Zakopanego

Nie ma żadnego zaskoczenia – kolejny rok z rzędu wzrosło korzystanie z internetu i dłużej rozmawialiśmy w miejscowościach turystycznych. Najlepiej to widać, porównując trzy ostatnie lata, nawet mając w pamięci efekt pandemii:

Transmisja danych (dane w GB)

• 2019 – 14 209 957,43
  • 2020 – 21 033 399,55
  • 2021 – 22 739 925,44

Rozmowy (dane w erlangach)

• 2019 – 2 595 850,25
  • 2020 – 4 355 807,47
  • 2021 – 5 187 218,34

Jeśli chodzi o turystyczną miejscowość numer pod względem ilości zużytych GB i rozmów było nim Zakopane. Internet – 711 467 GB (2020 – 575 667 GB, 2019 – 446 209 GB); rozmowy – 221 185,1 erlangów (2020 – 173 220,02; 2019 – 112 859,56).  Widać miłość Polaków do Zakopanego i … komórek.

TOP 15 miejscowości turystycznych

Transmisja danych (dane w GB)

1. Zakopane – 711 467,2
  2. Kołobrzeg – 558 810,9
  3. Świnoujście – 547 475,4
  4. Ostróda – 395 120,3
  5. Władysławowo – 337 972,8
  6. Augustów – 308 822,2
  7. Nowy Targ – 297 963,9
  8. Giżycko – 288 358,5
  9. Łeba – 253 297,6
  10. Mielno – 252 935,4
  11. Międzyzdroje – 231 653,1
  12. Ustka – 225 726,3
  13. Jastarnia – 223 048,4
  14. Kościerzyna – 221 012,5
  15. Mrągowo – 219 968

Rozmowy (dane w erlangach)

1. Zakopane – 221 185,1
  2. Kołobrzeg – 218 330,4
  3. Świnoujście – 178 158,4
  4. Nowy Targ – 129 912,5
  5. Ostróda – 120 087,9
  6. Władysławowo – 99 314,9
  7. Augustów – 85 207,2
  8. Giżycko – 79 736,8
  9. Łeba – 75 609,4
  10. Ustka – 73 286,7
  11. Ustroń – 72 583,8
  12. Mielno – 65 898,5
  13. Międzyzdroje – 63 367,4
  14. Jastarnia – 55 026,1
  15. Mrągowo – 54 466,1

Udostępnij: Sieciowe podsumowanie wakacji

Radio internetowe Technaxx TX-153 – test

28 lipca 2021

Radio internetowe Technaxx TX-153 – test

Mimo postępu technologii i ewolucji rynku medialnego radio nie umarło – wręcz przeciwnie, wciąż ma się dobrze, o czym świadczą świetnie wyniki słuchalności wiodących stacji i coraz większa popularność audycji na żądanie, czyli podcastów. Coraz częściej jednak słuchamy radia nie poprzez fale FM, lecz przez internet. Ułatwiają to urządzenia takie, jak radio internetowe Technaxx TX-153, które zamiast tradycyjnej anteny ma moduł Wi-Fi i oferuje nieograniczony dostęp do stacji radiowych z całego świata.

Radio na co dzień

Gdy słuchamy muzyki w ciągu dnia, podczas pracy czy domowych obowiązków, nie potrzebujemy zwykle jakości Hi-Fi i skomplikowanych ustawień audio. Wystarczy, że coś przygrywa w tle lub słychać wyraźnie rozmówców w audycjach publicystycznych. Radio internetowe Technaxx TX-153 właśnie w takich sytuacjach sprawdzi się znakomicie. Zajmuje niewiele miejsca, jest niedrogie, ma czytelny ekran 2,4” TFT, daje szybki dostęp do setek stacji radiowych i oferuje kilka dodatkowych funkcji, takich jak budzik czy automatyczne wyłączanie po określonej liczbie minut.

Technaxx

Wbudowane dwa głośniki o mocy 2W przy niskim i średnim poziomie głośności grają czysto i przyjemnie. Brakuje nieco basu, co jednak jest zaletą w przypadku audycji „mówionych”. Dźwięk jest zdecydowanie lepszy niż gdy słuchamy radia z głośników smartfona czy przeciętnego laptopa. Warto zaznaczyć, że Technaxx TX-153 nie ma akumulatora, więc działa tylko, gdy jest podpięty do sieci. Na szczęście po odłączeniu od prądu nie są usuwane żadne ustawienia.

Przeczytaj też: Akcesoria, o których powinien pamiętać każdy gracz

Plastikowa, minimalistyczna obudowa wygląda przyzwoicie. Jeśli chodzi o złącza, mamy do dyspozycji tylko wyjście liniowe do podłączenia zewnętrznych głośników czy słuchawek, a także USB, które pozwala na słuchanie plików MP3 z zewnętrznego nośnika. Łączność Wi-Fi działa bezproblemowo, właściwie nie zdarza się, by któraś stacja buforowała się w trakcie słuchania.

Jaka to melodia

Podczas pierwszego włączenia urządzenia przyda się pewna doza cierpliwości, gdyż musimy znaleźć swoją sieć Wi-Fi i wpisać hasło, a wszystko to odbywa się za pomocą pokrętła i dwóch przycisków. Zanim odszukamy odpowiednią literę, znak czy cyfrę, trzeba trochę pokręcić. Ustawiamy też język (jest dostępny polski) i swoją lokalizację, dzięki czemu radio w trybie czuwania pokazuje nie tylko aktualną godzinę, lecz także pogodę.

Technaxx

Kolejnym wyzwaniem jest odnalezienie konkretnej stacji. W menu zabrakło wyszukiwarki, możemy korzystać jedynie z kategorii, takich jak Globalne TOP20 czy Wyróżnione, a także z podziału na gatunki i kraje. Mamy też dostęp historii odtwarzania i do tzw. Radia do snu, czyli dźwięków przyrody, kołysanki, czy białego szumu. Możemy też ustawić szybkie uruchamianie ulubionych stacji z pomocą przycisku FAV.

Przeczytaj też: Głośniki Bluetooth – słuchaj muzyki, gdzie tylko chcesz

Wsparcie aplikacji

Dużym ułatwieniem jest darmowa aplikacja AirMusic, dostępna na urządzenia mobilne z systemami Android i iOS. Wystarczy zeskanować aparatem smartfona lub tableta kod QR z ekranu radia, a następnie pobrać apkę. Parowanie przebiega automatycznie i błyskawicznie – od tego momentu możemy łatwo wyszukiwać stacje, poruszać się po menu urządzenia, a także regulować głośność czy zatrzymywać odtwarzanie. AirMusic przydaje się zwłaszcza na początku, gdy będziemy dodawać ulubione stacje do pamięci. Poźniej już w zupełności wystarczy panel sterowania radia.

Przeczytaj też test mikrofonu Karaoke Technaxx MusicMan Elegance BT-X45>>

Czy warto kupić radio internetowe Technaxx TX-153?

Radio internetowe Technaxx TX-153 to dobre rozwiązanie, jeśli szukamy prostego odbiornika do domu, biura, warsztatu, czy ogrodu. Wystarczy zasięg sieci Wi-Fi i gniazdko elektryczne. Dotąd słuchałem całymi dniami radia ze smartfona podłączonego do głośnika bezprzewodowego, co przyczyniało się do znacznie częstszego ładowania obu urządzeń. Technaxx TX-153 rozwiązał ten problem i wyręczył dotychczasowy zestaw.

Sprawdź radio internetowe Technaxx TX-153 w sklepie Orange >>

Udostępnij: Radio internetowe Technaxx TX-153 – test