Innowacje

Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

15 września 2018

Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

Odkąd pierwszy raz przeczytałam o Magdzie, która stworzyła protezę ręki 3D, wiedziałam, że muszę opowiedzieć Wam tę historię. Sporo słyszy się o możliwościach druku 3D – protezach kończyn, fragmentach kości, samochodach, a nawet domach. Najczęściej jednak są to historie zza oceanu, jak ta o projekcie Enabling The Future, gdzie wolontariusze udoskonalają projekty kończyn dla dzieci.

Takie rzeczy dzieją się także na naszym podwórku! W FabLab powered by Orange powstała proteza ręki… za 200 PLN. Stworzyła ją Magda Zaraś, uczestniczka warsztatów Maker Woman. Jak? Oczywiście z wykorzystaniem drukarki 3D. Co ciekawe, Magda nie miała wcześniej styczności z medycyną, ani inżynierią. Zainspirował ją udział w warsztatach, a drukarki 3D i specjalne oprogramowanie pozwoliło w kilka miesięcy urzeczywistnić jej wizję.

To niejedyna historia niezwykłych wynalazków z FabLab powered by Orange. To miejsce przyciąga niesamowite osoby. O kilku z nich przeczytacie na naszym blogu:

Ania stworzyła oddychacz do radzenia sobie ze stresem

Joanna stworzyła autorską serię zabawek

Karolina stworzyła teatr sterowany aplikacją

Kasia stworzyła modułowy mebel „3w1”

Zobaczcie materiał – przedstawiam tam historię jeszcze jednej Maker Woman, Weroniki, która wykorzystała druk 3D w niespotykany sposób, posługując się odlewem własnego ciała.

Jeśli chcecie nauczyć projektować w 3D i znacznie więcej, wejdźcie na stronę Fab Lab. Pojawiają się tam ogłoszenia o naborze do kolejnych warsztatów, nie tylko dla kobiet.

Udostępnij: Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

Teatr, którym sterujesz aplikacją

31 lipca 2018

Teatr, którym sterujesz aplikacją

Na początku lipca podsumowaliśmy trzy edycje naszego programu dla kobiet wchodzących i powracających na rynek pracy – #MakerWoman. 36 jego bohaterek kolejno: nauczyło się obsługi innowacyjnych urządzeń dostępnych w FabLab powered by Orange (drukarki 3d, ploter laserowy i wiele, wiele innych) i przystąpiło do realizacji własnego prototypów. To idealny moment, abyśmy bliżej poznali najciekawsze z nich.

Karolina to jedna z tych uczestniczek #MakerWoman, której pomysł robi na mnie zdecydowanie największe wrażenie.

Zobacz nasz materiał wideo o Karolinie i jej projekcie:

Jej koncept to mobilna scena teatralna, w której użytkownik może regulować oświetlenie poprzez aplikację. Jak przystało na magistra prawa, Karolina zadbała o wszystkie detale. Całość panela oświetleniowego opiera się na adresowalnych diodach LED. Ich barwę i intensywność można konfigurować indywidualnie, dzięki czemu na scenie tworzy się unikalna, bajkowa atmosfera.

Ruch postaci i scenografii opiera się na parze magnesów neodymowych, z których jeden przymocowany jest do danego elementu na scenie, a drugi umożliwia jego manipulację od dołu konstrukcji. Co fascynujące, dzięki konstrukcji przedniej sceny i zastosowania mlecznej płyty, na scenie można odgrywać teatr cieni.

Zdaniem autorki, mobilna scena może służyć jako pomoc dydaktyczna przy zajęciach teatralnych lub jako zabawka w świetlicach, w szkołach i w domu.

Projekt Karoliny w całości narodził się w FabLabie.

Poznaj inne prototypy #MakerWoman, które przedstawiłem wcześniej na łamach bloga:

Udostępnij: Teatr, którym sterujesz aplikacją

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

27 lipca 2018

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

Program #MakerWoman, czyli wspólne przedsięwzięcie Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to miał na celu udzielenie wsparcia 36 kobietom wchodzącym lub powracającym na rynek pracy. Każda z uczestniczek w ciągu kilku miesięcy odbyła kurs programowania, drukowania w 3D, obsługi plotera laserowego, a następnie – przystąpiła do realizacji obmyślonego przez siebie prototypu.

Mottem jakie nam przyświecało podczas uruchamiania programu było zaszczepienie w każdej z 36 ambitnych dziewczyn bakcyla wynalazcy. Efekt? Przyćmił nasze najśmielsze oczekiwania.

Anna Wójcik to kolejna z 36 #MakerWoman, której historia dowodzi, że dzięki odpowiedniemu wsparciu, każdy jest w stanie rozwinąć swój – nierzadko ukryty – potencjał.

Zobacz nasz materiał wideo o Ani:

Jej wynalazek może odmienić życie wielu ludzi cierpiących na bezsenność , choroby serca i narażonych na stres. Oddychacz, bo taką nazwę mu nadała, pomaga regulować oddech w trudnych sytuacjach. Jak działa? Po wybraniu wybranej przez użytkownika opcji, ścianki obiektu zaczynają się delikatnie rozchylać (oddychać), a przez kontakt cielesny człowiek zaczyna oddychać w tym samym rytmie co oddychacz, niwelując jednocześnie np. stres, bez potrzeby kontrolowania długości wdechu i wydechu.

Ania jest na co dzień wykładowcą na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, dlatego duży nacisk położyła nie tylko na funkcjonalność ale i design „oddychacza”, który także przykuwa uwagę.

Trzymam za nią kciuki i wierzę, że to początek o wiele większego konceptu.

Wkrótce zaprezentuję kolejny projekt powstały dzięki #MakerWoman. Wszystkie 36 prototypów możesz poznać już dzisiaj na: FabLabTwarda.pl/MakerWoman

Udostępnij: Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

Kasia to #MakerWoman

25 lipca 2018

Kasia to #MakerWoman

W ramach Maker Women – programu Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to najpierw przeszkoliliśmy 36 uczestniczek z obsługi najnowszych urządzeń (m.in. plotera laserowego, drukarki 3D), a następnie – pomogliśmy w zrealizowaniu własnego prototypu.

Za każdym z 36 projektów kryje się 36 unikalnych historii osób, które dzięki udziałowi w #MakerWoman zmieniły swoje życie. Z całą pewnością jedną z nich jest Katarzyna Dycha.

Zobacz nasz materiał wideo o Kasi:

Jej historia jest z gatunku takich, o których myślisz: „nadaje się na wstęp do motywacyjnego wystąpienia na TEDx”. Kilka lat temu skończyła etnologię, w Łodzi. Zawodowo związała się z gastronomią. Tak mijało jej życie, aż kilka miesięcy temu natrafiła na ogłoszenie o naborze do #MakerWoman. Zaaplikowała. Z ciekawości.  Udało się. Jak przyznaje – na początku nie umiała nic. Już w ciągu kilku miesięcy sprawnie nauczyła się obsługiwać dostępne w FabLab powered by Orange urządzenia i wpadła na pomysł, jaki prototyp stworzyć.

W ramach projektu Marker Women, wykonała mebel modułowy, który łączy ze sobą funkcje krzesła, szezlongu oraz półki. Dzięki łatwemu systemowi łączenia, modyfikacje modułów nie stanowią trudności dla użytkownika. Mebel wykonany jest ze sklejki, a zestaw uzupełnia komfortowy, składany materac. Co kluczowe, jej projekt wychodzi naprzeciw zapotrzebowaniu osób, które nie mają do dyspozycji dużych powierzchni w mieszkaniu, a zarazem cenią sobie funkcjonalność i wysmakowany design.

Robi wrażenie, prawda?

Wszystkie 36 projektów zobaczycie na stronie: www.FabLabTwarda.pl/MakerWoman