Mobilny internet z szybkością ponad 1 Gb/s w Orange

7 kwietnia 2016

Mobilny internet z szybkością ponad 1 Gb/s w Orange

Właśnie dostałem informację, którą koniecznie muszę się z Wami podzielić. W Orange Labs nasi inżynierowie, we współpracy z firmą Huawei, uruchomili testową stację bazową LTE, która agreguje 4 nośne 4G LTE na częstotliwościach, które posiadamy. Dodatkowo wykorzystaliśmy technologię transmisji wieloantenowej MIMO 4×4 oraz modulację wysokiego rzędu 256 QAM. Efekt rewelacyjny: prędkość transmisji danych ze stacji bazowej LTE do terminala użytkownika wyniosła ponad 1 Gb/s. Nie przypominam sobie, aby udało się to komuś wcześniej zrobić w Polsce agregując w ten sposób pasma. Dzięki temu zrobiliśmy spory krok w kierunku LTE Advanced Pro.

Agregacja 4 pasm nośnych 4G LTE w czasie testów, które pozowoliły osiągnąć prędkośc 1 Gb/s w laboratoriach Orange Polska

Przypomnę, że w Orange konsekwentnie udoskonalamy naszą sieć, abyście mieli jak największy komfort korzystania z netu. Pisałem o tym niedawno tutaj. Już dziś możliwe jest osiągnięcie prędkości do 300 Mb/s. Oczywiście na razie tylko na niewielkim obszarze, ale będziemy go zwiększali. Korzystanie w przyszłości z prędkości rzędu 1 Gb/s będzie możliwe w momencie dostępności odpowiednich terminali.

Wykres pokazujący transfer danych wczasie testów 1,1 Gb/s

Udostępnij: Mobilny internet z szybkością ponad 1 Gb/s w Orange

Przyspieszamy LTE w Orange do ponad setki!

17 sierpnia 2015

Przyspieszamy LTE w Orange do ponad setki!

Znaleźliśmy sposób by zwiększyć Wam prędkość mobilnego internetu LTE. Do tej pory mogliście mieć maksymalnie 75 Mb/s, teraz przyśpieszamy do 112 Mb/s. To różnica, którą z pewnością pozytywnie odczujecie na swoich smartfonach i laptopach. Nic nie musicie robić po prostu będzie szybciej. Takie możliwości dało nam efektywniejsze wykorzystanie zasobów w paśmie 1800 MHz. Zwiększyliśmy szerokość pasma wykorzystywanego razem z T-Mobile na potrzeby LTE z 10 MHz do 15 MHz. Od razu zaznaczę, że stan posiadania częstotliwości obydwu operatorów w żaden sposób nie zmienił się. Nie wchodząc w szczegóły, zmiana ma czysto technologiczny charakter, wszystko przetestowaliśmy i działa aż miło. W zasięgu LTE od Orange mieszka 79 proc. Polaków. Obecnie szybsze LTE do 112 Mb/s dostępne jest na terenie całej Polski prócz Warszawy i Śląska. W tych dwóch aglomeracjach ruszymy w najbliższych dniach.
910bd7adf5746421ab53a3a27d7569ce871

Udostępnij: Przyspieszamy LTE w Orange do ponad setki!

Smartfonowy test internetu

7 lutego 2014

Smartfonowy test internetu

Pewnie wielu z Was zastanawia się z jakich usług może korzystać w miejscu, w którym akurat się znajduje. Chodzi przede wszystkim o dostęp do mobilnego internetu. Dlatego posiadaczom smartfonów z Androidem na pokładzie polecam prostą aplikację „Test internetu”. Dzięki niej sprawdzicie jakość połączenia Orange, a patrząc na wynik od razu będziecie wiedzieć, z czego możecie bez problemów korzystać. Aplikacja nie jest klasycznym testem prędkości. Przekłada język technologii na przekaz zrozumiały dla laika. I myślę, że o to zwykłemu użytkownikowi najczęściej chodzi. Jeśli polubicie aplikację i uznacie ją za pomocną, to stworzymy ją również na inne systemy operacyjne.

1ca71737ef1fa182fd5c86d6b008284113a

5553fc7a5c381e37b1936abe1bb0f264bcb

Udostępnij: Smartfonowy test internetu

Więcej szybkiego Internetu od Orange

14 sierpnia 2013

Więcej szybkiego Internetu od Orange

Podczas mojego urlopu koledzy poinformowali, że uruchomiliśmy dostęp do mobilnego Internetu w technologii HSPA+ o prędkości do 21 Mb/s w standardzie UMTS900. To ważne i korzystne dla klientów, ponieważ uzupełnia zasięg HSPA+ DC o prędkości do 42 Mb/s, który działa w standardzie UMTS2100. Dla laika , trochę to zawiłe, ale efekt jest taki, że na większym terenie możecie swobodniej korzystać z netu w komórce, tablecie, czy laptopie. Na początek ruszyliśmy w okolicach Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry. Notabene byłem w ostatni weekend w okolicach rodzinnej Zielonej Góry i pozytywnej różnicy trudno nie zauważyć. W tym tygodniu uruchomiliśmy UMTS900 w kolejnych miejscach i dobrą wiadomość mam dla tych z Was, co mieszkają w okolicach: Wałbrzycha, Legnicy, Jeleniej Góry, Leszna oraz Radomia. Zasięg sieci 3G wzrósł o 43 punkty procentowe. To naprawdę sporo. Przypomnę, że dzięki modernizacji naszej sieci i wykorzystaniu obu pasm UMTS w zasięgu szybkiego Internetu znajdzie się w 2014 roku aż 98,9 proc. mieszkańców Polski. Więcej informacji o modernizacji sieci Orange znajdziecie tutaj.
ce94b568dc986659c32edf9422b8b1f0896

Udostępnij: Więcej szybkiego Internetu od Orange

Wystartowaliśmy z UMTS900

5 sierpnia 2013

Wystartowaliśmy z UMTS900

Jak wiecie intensywnie modernizujemy i rozbudowujemy naszą sieć. Wielu z Was już zauważyło pozytywne efekty, choćby w postaci zwiększenia się zasięgu mobilnego internetu. Mamy więc nadzieję, że ucieszy Was informacja o tym, że zrobiliśmy kolejny krok abyście mogli swobodnie korzystać z internetu o jeszcze większym zasięgu. Na wybranych obszarach, uruchomiliśmy właśnie dostęp w technologii HSPA+ (do 21 Mb/s) na UMTS900. To istotne uzupełnienie zasięgu HSPA+ DC (do 42 Mb/s), który działa na UMTS2100. Na początek objęliśmy UMTS900 okolice Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry. Nasze plany są jednak znacznie ambitniejsze. Dzięki rozbudowie sieci i wykorzystaniu obu pasm UMTS, już za rok w zasięgu naszego szybkiego internetu znajdzie się aż 98,9% mieszkańców Polski.

O tym jakie znaczenie dla dostępności internetu ma uzupełnienie zasięgu UMTS2100 przez UMTS900 najłatwiej przekonać się porównując przykład okolic Tarnobrzega.

fbdfd1838c7688422a72698a7f4ada4f1d0

Udostępnij: Wystartowaliśmy z UMTS900