Mediateka

24 października 2019

Orange Polska – w partnerstwie z Nokią – rozpoczął testy sieci 5G w Lublinie. To kolejny etap największych w Polsce testów najnowszej technologii mobilnej. Dziesięć stacji bazowych działa w dzielnicach Ponikwoda, Tatary, Wieniawa i Śródmieście.

Udostępnij: Testy 5G w Lublinie. Orange Polska i Nokia uruchomiły w mieście sieć 10 stacji bazowych

24 października 2019

Miesiąc temu Orange Polska, rozpoczął testy 5G w Warszawie. Teraz podobne próby rozpoczęły się w Lublinie.

Od ponad roku pracujemy nad budową polskiego 5G, aby wybrać optymalne rozwiązanie dla naszych klientów i rozwoju sieci mobilnej. Testy z różnymi dostawcami dają nam bezcenne doświadczenia. Potwierdzają też, że technologicznie jesteśmy gotowi na uruchomienie tej sieci kolejnej generacji i pokazują, jakie możliwości da w przyszłości Polakom i polskiej gospodarce. Cieszę się, że testy odbywają się w Lublinie, mieście stawiającym na rozwój z wykorzystaniem nowoczesnych technologii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Lublin jest przyjaznym miejscem dla najnowszych technologii. W mieście działa prężny sektor IT skupiony w ramach ekosystemu Lubelskiej Wyżyny IT. Jesteśmy też ważnym ośrodkiem akademickim. Od lat wdrażamy rozwiązania, czyniące z Lublina miasto inteligentne (Smart City), a przez to również bardziej atrakcyjne dla inwestorów. Zależy nam, żeby miasto odpowiadało potrzebom i ambicjom mieszkańców. W ten sposób krok po kroku budujemy nowoczesny Lublin, a testy sieci mobilnej 5G realizowane przez Orange i Nokię potwierdzają pozycję Lublina w zakresie wdrażania idei Smart City – powiedział Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.

W Lublinie partnerzy uruchomili 10 stacji bazowych. Pozwalają osiągnąć prędkość mobilnego transferu danych nawet do 800 Mb/s. Sieć pracuje w oparciu na częstotliwości 3,4-3,6 GHz w paśmie o szerokości 80 MHz, czyli węższym niż optymalne pasmo o szerokości 100 MHz. W czasie testów, podobnie jak w Warszawie, zostaną wykorzystane smartfony Orange Neva Jet, obsługujące 5G, a także Nokia FastMile 5G Geatways – urządzenia służące do zapewnienia internetu mobilnego do użytku domowego.

Przełomowe technologie, takie jak 5G, dają nowe możliwości nie tylko firmom telekomunikacyjnym oraz klientom indywidualnym. To także szansa dla przedsiębiorstw, od produkcyjnych zaczynając na zajmujących się bezpieczeństwem kończąc, a także szerzej, dla całej gospodarki. Polscy inżynierowie pracujący w centrach badawczych Nokii we Wrocławiu, Krakowie i w Bydgoszczy stworzyli liczne innowacje, przyczyniając się do rozwoju sieci 5G. Jako jeden z największych inwestorów w sektorze ICT, z ponad 6000 pracownikami w Polsce, Nokia posiada wszystkie zasoby by wesprzeć Orange w rozwoju 5G, dostarczając sprawdzone, bezpieczne i innowacyjne rozwiązania – powiedział Piotr Kaczmarek, prezes zarządu Nokia w Polsce.

Podobnie jak w Warszawie, lubelska sieć 5G została stworzona w taki sposób, by móc przemieszczać się pomiędzy stacjami bazowymi bez zrywania połączenia. Każda z dziesięciu stacji zapewnia zasięg w promieniu 360 stopni. Wszystkie testowe instalacje zostały podłączone do sieci operatora łączem optycznym o przepustowości 10 Gb/s, czyli dziesięciokrotnie szybszym niż standardowo stosowane w sieci 4G Orange Polska. W Lublinie wsparciem dla rozwoju 5G stała się rozbudowana sieć światłowodowa Orange Polska, która w mieście dociera już do 3/4 wszystkich gospodarstw domowych.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Rozpoczęliśmy testy 5G w Lublinie. Orange Polska i Nokia uruchomiły w mieście sieć 10 stacji bazowych

Urządzenia

Najnowsza Nokia dotarła do Orange

27 czerwca 2018

Najnowsza Nokia dotarła do Orange

Przyznaję, że już od pewnego czasu czekałem na wejście Nokii 8 Sirocco do naszej oferty. Weszła już 3, weszła 5, była 8 dual SIM, więc naturalne było dla mnie to, że i Sirocco się u nas pojawi. I jest, flagowiec wśród nowych smartfonów Nokia, a dokładnie jego krótka seria.

Ładna ta flagowa Nokia

Ma delikatnie zagięty ekran, 5,5 cala i lekko zaokrąglona, lecz nadal bardzo wyrazista obudowa ze stali nierdzewnej. Osobiście taki wygląd smartfona dużo bardziej mi się podoba, niż różnego rodzaju udziwnienia. Trzeba zwrócić jednak uwagę, że choć ramki ekranu są bardzo wąskie, to jest to nadal wyświetlacz w proporcjach 16:9. Swoja drogą, telefon nieco przypomina mi swoim układem moją ostatnią Nokię. No dobrze, jestem niepoprawnym fanem marki 😉

Na metalowych plecach Nokia 8 Sirocco znajdziecie czytnik linii papilarnych, a powyżej niego dwuobiektywowy aparat – jeden z nich szerokokątny, z matrycą  12 MP, drugi – teleobiektyw 13 MP.

Ile koni pod maską?

Nokia 8 Sirocco to jednak chyba przede wszystkim dobre parametry techniczne. Telefon nie ma nakładek producenta, a telefon wyposażony jest w 6 GB RAM i ośmiordzeniowy procesor Qualcomm® Snapdragon™ 835. Do tego dołóżcie 128 GB pamięci wewnętrznej, baterię o pojemności 3260 mAh. Uwagę trzeba zwrócić także na standard łączności LTE CAT 12, która wraz z coraz większą częścią pasma radiowego idącą na 4G LTE nabiera na znaczeniu.

Flagowa Nokia w Orange

Nokia trafiła do Orange w bardzo dobrej cenie. Flagowe 8 Sirocco możecie kupić z ceną rozłożoną na 24 miesiące, lub 36 w przypadku Orange Love. Przy Planie Podstawowym płacicie wszystko od razu. Tradycyjnie także, przedłużający umowę nie płacą (poza wcześniej wspomnianym Podstawowym) nic na start. Ciekawie prezentuje się wtedy Plan Optymalny – za telefon zapłacie 130 zł. Podobnie w wersji dla decydujących się na nową umowę. Plan Optymalny to tylko 399 na start i 114 zł co miesiące. Jedynie o 499 zł na start więcej zapłacicie w planie Standardowym, a 100 zł różnicy „zrekompensują” Wam niższe opłaty za abonament. To coś, dla wszystkich, którzy nie potrzebują dużo internetu.  Jest także Orange Love! A w Orange Love zapłacicie za ten telefon 87 zł miesięcznie przez 36 miesięcy i 0 zł na start. Zarówno dla tych którzy decydują się na nową umowę jak i dla przedłużających.

Udostępnij: Najnowsza Nokia dotarła do Orange

Innowacje

Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość – trendy na 2020

8 maja 2018

Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Konferencja Innovation Gardens Summit już dawno za nami, ale temat nadal jest żywy.

O tym, jak będzie wyglądał nasz świat w 2020 r. według prelegentów IGS mogliście przeczytać tutaj.

Dzisiaj mam dla Was drugą część relacji, a w niej dema i rozwiązania, które pokazali nasi partnerzy. Gdybym miała podsumować trendy w kilku słowach byłoby to: automatyzacja i wirtualna rzeczywistość.

HTC i Nokia postawiły na wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość. Goście mogli sprawdzić działanie technologii walcząc na wirtualnej arenie. Huawei zaprezentowała swoją mobilną wystawę „Roads to a Better Future”, której częścią jest zaawansowany system monitorowania miast z wykorzystaniem czujników AI i przetwarzania danych. Wsparcie dla inteligentnych miast pokazał także startup NaviParking, z którym Orange podjęło współpracę w ramach programu Orange Fab. Z kolei Samsung postawił na inteligentne sprzęty domowe, m.in. lodówkę skomunikowaną z telefonem.

Zobaczcie drugą część materiału z Innovation Gardens Summit 2018.

Nasi partnerzy naprawdę podnoszą poprzeczkę. Jesteście ciekawi, co pojawi się za rok?

Udostępnij: Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Urządzenia

Outlet w sklepie z telefonami bez umowy

8 maja 2018

Outlet w sklepie z telefonami bez umowy

Mam pewną słabość do outletów. Nie taką by od razu biegać na każdą wyprzedaż, ale od czasu do czasu dają one szansę na znalezienie jakieś „perełki” w niezłej cenie. Oczywiście czasem może ona wyglądać, jakby raz czy dwa była mierzona, lub wyjmowana z opakowania, lecz w przypadku niektórych ubrań czy elektroniki jest to dla mnie w pełni akceptowalne. Po prostu dzięki temu cena jest niższa.

Okazja tym lepsza, że powoli zaczyna się już okres pierwszych komunii i letnich wyjazdów. W obu przypadkach smartfon może być dobrym rozwiązaniem – po pierwsze jako prezent, po drugie, jako metoda kontaktu z dzieckiem. A że telefony za niewielkie pieniądze, a nadal bardzo fajne, można połączyć te kilka faktów.

LG, Samsung, Sony i inne dobre „zabawki”

Jeżeli i Wy nie macie z tak postawioną sprawą większych problemów wpadnijcie na zaczynającą się dzisiaj wyprzedaż w naszym sklepie z telefonami bez umowy. Warto bo znajdziecie tam masę dobrych smartfonów w niezłych cenach. Choćby nowy LG G4C, kupicie u nas w cenie używanego z Allegro. Z pełną gwarancją, fakturą i wszystkimi przyjemnościami. Bo w końcu taki telefon za 249 zł to stanowczo jest wyprzedaż.  LG G4C został bardzo dobrze pokazany tutaj, więc zapraszam do oglądania.

Równie dobrze wygląda oferta na Sony Xperia Z2, czyli flagowiec z sprzed kilku lat, który nadal trzyma wysoki poziom. Nasza oferta na nowe urządzenie jest lepsza niż którakolwiek znaleziona przeze mnie w internecie, łącznie z taką, która została opisana „Gwarancja NAJTANIEJ”. Ceny za Z2 wahają się w okolicach 500-600 zł, a u nas kupicie teraz ten telefon za 399 zł.

Waszą uwagę, zwrócę jeszcze na dwa Smartfony od Samsunga, które choć już troszkę mają, to nadal sprawdzają się bardzo dobrze – Samsung Galaxy J5 (J500F) i Samsung Galaxy Grand Prime G531F za 199 zł każdy. Nie były to nigdy flagowce, ale nadal są to bardzo solidne urządzenia. Więc nic tylko brać.

Na liście znalazły się także Nokia Asha 503 za 79 zł, Orange Rise 31 za 59 zł i Opaska Mykronoz Zefit za 29 zł.

Wyprzedaż to wyprzedaż

Tak jak dość jasno zaznaczyłem na początku – to wyprzedaż. Te urządzenia są nowe, ale niektóre mogłyby być prezentowane klientom w salonie, więc mogą być bez folii, z naruszonym pudełkiem, czy wymagać przywrócenia do ustawień fabrycznych. Niektóre mogą mieć jeszcze SIMlocka. Jednak od razu zapewniam – to raczej jednostkowe przypadki niż reguła, ale wolę jasno postawić sprawę. Nie były to jednak w żadnym wypadku urządzenia z demo czy ekspozycji. Ograniczona jest także liczba egzemplarzy.

Wiecie już jak wygląda sytuacja. Jeżeli chcecie zakupić fajne telefony w bardzo niskiej cenie – zapraszamy! Warto tam zaglądać jednak nie tylko w czasie wyprzedaży. Trafiają się tam bowiem dość często dobre urządzenia w atrakcyjnych cenach. Nie zawsze będziemy o tym pisać bo nie wyrobilibyśmy sobie z innymi tematami.

Udostępnij: Outlet w sklepie z telefonami bez umowy