Innowacje

Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość – trendy na 2020

8 maja 2018

Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Konferencja Innovation Gardens Summit już dawno za nami, ale temat nadal jest żywy.

O tym, jak będzie wyglądał nasz świat w 2020 r. według prelegentów IGS mogliście przeczytać tutaj.

Dzisiaj mam dla Was drugą część relacji, a w niej dema i rozwiązania, które pokazali nasi partnerzy. Gdybym miała podsumować trendy w kilku słowach byłoby to: automatyzacja i wirtualna rzeczywistość.

HTC i Nokia postawiły na wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość. Goście mogli sprawdzić działanie technologii walcząc na wirtualnej arenie. Huawei zaprezentowała swoją mobilną wystawę „Roads to a Better Future”, której częścią jest zaawansowany system monitorowania miast z wykorzystaniem czujników AI i przetwarzania danych. Wsparcie dla inteligentnych miast pokazał także startup NaviParking, z którym Orange podjęło współpracę w ramach programu Orange Fab. Z kolei Samsung postawił na inteligentne sprzęty domowe, m.in. lodówkę skomunikowaną z telefonem.

Zobaczcie drugą część materiału z Innovation Gardens Summit 2018.

Nasi partnerzy naprawdę podnoszą poprzeczkę. Jesteście ciekawi, co pojawi się za rok?

Udostępnij: Automatyzacja i wirtualna rzeczywistość –  trendy na 2020

Urządzenia

Outlet w sklepie z telefonami bez umowy

8 maja 2018

Outlet w sklepie z telefonami bez umowy

Mam pewną słabość do outletów. Nie taką by od razu biegać na każdą wyprzedaż, ale od czasu do czasu dają one szansę na znalezienie jakieś „perełki” w niezłej cenie. Oczywiście czasem może ona wyglądać, jakby raz czy dwa była mierzona, lub wyjmowana z opakowania, lecz w przypadku niektórych ubrań czy elektroniki jest to dla mnie w pełni akceptowalne. Po prostu dzięki temu cena jest niższa.

Okazja tym lepsza, że powoli zaczyna się już okres pierwszych komunii i letnich wyjazdów. W obu przypadkach smartfon może być dobrym rozwiązaniem – po pierwsze jako prezent, po drugie, jako metoda kontaktu z dzieckiem. A że telefony za niewielkie pieniądze, a nadal bardzo fajne, można połączyć te kilka faktów.

LG, Samsung, Sony i inne dobre „zabawki”

Jeżeli i Wy nie macie z tak postawioną sprawą większych problemów wpadnijcie na zaczynającą się dzisiaj wyprzedaż w naszym sklepie z telefonami bez umowy. Warto bo znajdziecie tam masę dobrych smartfonów w niezłych cenach. Choćby nowy LG G4C, kupicie u nas w cenie używanego z Allegro. Z pełną gwarancją, fakturą i wszystkimi przyjemnościami. Bo w końcu taki telefon za 249 zł to stanowczo jest wyprzedaż.  LG G4C został bardzo dobrze pokazany tutaj, więc zapraszam do oglądania.

Równie dobrze wygląda oferta na Sony Xperia Z2, czyli flagowiec z sprzed kilku lat, który nadal trzyma wysoki poziom. Nasza oferta na nowe urządzenie jest lepsza niż którakolwiek znaleziona przeze mnie w internecie, łącznie z taką, która została opisana „Gwarancja NAJTANIEJ”. Ceny za Z2 wahają się w okolicach 500-600 zł, a u nas kupicie teraz ten telefon za 399 zł.

Waszą uwagę, zwrócę jeszcze na dwa Smartfony od Samsunga, które choć już troszkę mają, to nadal sprawdzają się bardzo dobrze – Samsung Galaxy J5 (J500F) i Samsung Galaxy Grand Prime G531F za 199 zł każdy. Nie były to nigdy flagowce, ale nadal są to bardzo solidne urządzenia. Więc nic tylko brać.

Na liście znalazły się także Nokia Asha 503 za 79 zł, Orange Rise 31 za 59 zł i Opaska Mykronoz Zefit za 29 zł.

Wyprzedaż to wyprzedaż

Tak jak dość jasno zaznaczyłem na początku – to wyprzedaż. Te urządzenia są nowe, ale niektóre mogłyby być prezentowane klientom w salonie, więc mogą być bez folii, z naruszonym pudełkiem, czy wymagać przywrócenia do ustawień fabrycznych. Niektóre mogą mieć jeszcze SIMlocka. Jednak od razu zapewniam – to raczej jednostkowe przypadki niż reguła, ale wolę jasno postawić sprawę. Nie były to jednak w żadnym wypadku urządzenia z demo czy ekspozycji. Ograniczona jest także liczba egzemplarzy.

Wiecie już jak wygląda sytuacja. Jeżeli chcecie zakupić fajne telefony w bardzo niskiej cenie – zapraszamy! Warto tam zaglądać jednak nie tylko w czasie wyprzedaży. Trafiają się tam bowiem dość często dobre urządzenia w atrakcyjnych cenach. Nie zawsze będziemy o tym pisać bo nie wyrobilibyśmy sobie z innymi tematami.

Udostępnij: Outlet w sklepie z telefonami bez umowy

Innowacje

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

25 kwietnia 2018

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Rok 2020 będzie dla nas ważnym przystankiem w technologicznej podróży. Czy do tego czasu w naszej codzienności zagości sztuczna inteligencja, inteligentne maszyny, wirtualna rzeczywistość? Wiele wskazuje na to, że ten scenariusz jest realny. Różne wizje technologicznej przyszłości mają wspólny mianownik – 5G.

5G jest kluczowe

Kilka tygodni temu pokazaliśmy nasz plan uruchomienia 5G, dlatego właśnie na tym temacie będziemy się koncentrować – zapowiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska otwierając konferencję Innovation Gardens Summit. Wydarzenia odbyło się w dn. 18-20 kwietnia w Miasteczku Orange.

Przypomnijmy, Program 5G Orange Polska zakłada pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021. Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz.  Więcej o naszych planach i kolejnych krokach do 5G przeczytacie w tym wpisie Wojtka.

Najwięksi gracze przewidują dla nas 2020

Innovation Gardens Summit to okazja, aby sprawdzić, nad czym pracują najwięksi dostawcy sprzętu i technologii. Orange, Cisco, Comarch, Ericsson, HTC, Huawei, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE już po raz trzeci spotkały się w warszawskim Miasteczku Orange, aby podyskutować o najnowszych trendach i zaprezentować najnowsze rozwiązania. Tradycyjnie pierwszy dzień był wypełniony wystąpieniami mówców z firm partnerskich. Jesteście ciekawi, jak widzą najbliższą przyszłość? Zobaczcie naszą relację.

Innovation Gardens Summit

W tym roku rozszerzyliśmy formułę konferencji: trwała aż trzy dni, a partnerami zostało 10 największych graczy na rynku nowych technologii: Cisco, Comarch, Ericsson, Huawei, HTC, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE. Podczas Innovation Gardens Summit nie mogło zabraknąć wystawy dem. Relacja z tego wydarzenia już wkrótce na blogu orange.

Pamiętacie ubiegłoroczne edycje Innovation Gardens Summit?  Po obejrzeniu relacji z 2017 i 2016 roku stwierdziłam, że z każdym rokiem futurystyczne wizje nabierają coraz bardziej relanych kształtów. A jakie jest wasze zdanie?

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit 2017

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit 2017

Mała Barcelona w Warszawie, czyli po co komu 5G?

Udostępnij: Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

15 marca 2018

Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

Pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021 – to założenia programu 5G Orange Polska. Ich prezentacji towarzyszył pokaz przeprowadzony przez Nokię, obrazujący praktyczne wykorzystanie możliwości, jakie niesie ze sobą sieć 5G. Jak podkreślono, kluczowa dla wprowadzenia sieci kolejnej generacji w naszym kraju będzie dostępność odpowiednich zasobów pasma.

Architektura sieci radiowej i szkieletowej, bezpieczeństwo sieci, praca przy standardzie 5G, testy, współpraca międzyoperatorska, współdziałanie w ramach Grupy Orange oraz dialog z regulatorami rynku – to kluczowe obszary prac nad 5G przedstawione przez Orange Polska. Planowane działania w pierwszej kolejności obejmą budowę ekosystemu biznesowego, który pozwoli wdrażać 5G i pierwsze rozwiązania. Testy, które na początku obejmą odizolowane od siebie obszary, a później, wraz z postępami prac, rozwiązania obejmujące wszystkie elementy sieci, planowane są na 2019 rok.

– Uruchomienie sieci nowej generacji 5G będzie miało ogromne znaczenie nie tylko dla funkcjonowania rynku telekomunikacyjnego, ale dla całej polskiej gospodarki. 5G to szybsza sieć mobilna, minimalne opóźnienia, możliwość wydzielenia warstw sieci na konkretne potrzeby klientów biznesowych. Dlatego już teraz przygotowujemy się do wdrożenia tej technologii. Intensywnie rozbudowujemy sieć światłowodową, która będzie zapleczem niezbędnym dla dobrego funkcjonowania sieci mobilnej nowej generacji i internetu rzeczy. Współpracujemy też z dostawcami sprzętu i technologii, by w 2020-2021 roku móc zaoferować polskim klientom usługi oparte na sieci 5G – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz – jedynych, które w krótkim czasie mogą być przeznaczone do budowy sieci nowej generacji.

Przygotowane przez Nokia demo, które zostało zaprezentowane w siedzibie Orange Polska pokazuje, jak ważne są odpowiednie zasoby pasma, bez których wdrożenie sieci 5G będzie niemożliwe. Zakładało ono transfer danych z prędkością 6,2 Gb/s, z wykorzystaniem stworzonego specjalnie na potrzeby pokazu bloku pasma o szerokości 400 MHz oraz techniki 8×8 MIMO (8 anten nadawczych i anten odbiorczych w urządzeniu). Pozwoliło to na przesłanie produkowanego na żywo obrazu i dźwięku w rozszerzonej rzeczywistości do urządzeń końcowych. Obecnie takie warunki można w Polsce stworzyć wyłącznie w laboratorium i na krótkich odcinkach, gdyż najszerszym pasmem dostępnym dziś dla operatorów w częstotliwości 3,5 i 3,7 GHz jest 28 MHz. Stworzone wspólnie z MIMESYS rozwiązania przedstawione w czasie pokazu, zaprezentowane po raz pierwszy właśnie podczas konferencji, mogą być stosowane w czasie szkoleń i telekonferencji prowadzonych przez sieć mobilną. W przyszłości mogą także pozwolić na tworzenie lżejszych i łatwiejszych w obsłudze urządzeń wykorzystujących wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość.

Od dłuższego czasu współpracujemy z Orange Polska na rzecz innowacji w usługach stacjonarnych i komórkowych oraz infrastrukturze. Nokia z przyjemnością prezentuje dziś przykłady praktycznego zastosowania nowych usług i możliwości dla klienta, jakie technologia 5G zapewni polskim konsumentom i firmom – powiedział Thierry Balouka, Wiceprezes Nokii ds. Grupy Orange. – Nokia zatrudnia w Polsce ponad 5800 pracowników, w tym 4500 w segmencie badań i rozwoju, dzięki czemu w dużym stopniu, we współpracy z Orange i innymi partnerami, przyczyniamy się do budowy ekosystemu 5G w Polsce. Wierzymy, że jest to kluczowy czynnik dla rozwoju konkurencyjności gospodarczej Polski.

Program 5G zaprezentowany przez Orange Polska pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 80 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Także prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci Internetu Rzeczy (IoT) technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej 5 generacji.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska przedstawił plan dojścia do 5G

Urządzenia

Pierwszy flagowiec nowej Nokii

13 listopada 2017

Pierwszy flagowiec nowej Nokii

Po bazującej na sentymencie i prostocie konstrukcji Nokii 3310, „budżetowej” choć bardzo estetycznie wykonanej Noki 3 oraz solidnym smartfonie ze średniej półki – Nokii 5 przyszedł czas na flagowca. Nokia 8, która właśnie weszła do oferty Orange w pełni zasługuje na to miano.

Funkcjonalność w ładnym opakowaniu

Wygląd – nie oszukujmy się, ma on olbrzymie znacznie przy do wyborze telefonu. Wiedzą o tym projektanci z HMD Global –  Nokia 8 ze swoimi eleganckimi aluminiowymi pleckami oraz czarnym frontem z ekranem 5,3 cala prezentuje się bardzo dobrze. Może nieco konserwatywnie i bez fajerwerków, lecz dla wielu brak ramek jest obecnie zaletą, a nie wadą. Podobnie jak fizyczny przycisk pełniący także rolę czytnika linii papilarnych. Boczne ramki są cienkie, a ekran zwraca uwagę bardzo wysoką rozdzielczością – 2560×1440 oraz świetnym odwzorowaniem kolorów. Całość prezentuje się bardzo dobrze.

Telefon działa dzięki ośmiordzeniowemu procesorowi Snapdragon 835 oraz 4 GB RAM. Pamięć o pojemności 64 GB, z której dla użytkownika dostępne jest prawie 50 GB można rozszerzyć kartą microSD. Bateria, napędzająca telefon ma pojemność 3090 mAh. Potrafi ona utrzymać urządzenie na chodzie przez ponad 10 godzin ciągłego używania. Zapewne spore zasługi ma tutaj niemodyfikowany w żaden sposób Android.

Nokia 8 dual SIM w ofercie Orange Polska - front i plecki

4K w dwie strony i to jeszcze na żywo, czyli #Bothie

Każdy z tegorocznych flagowców czymś się wyróżnia. Nie inaczej jest tym razem – Nokia 8 to pierwszy telefon, posiadający aparat 4K zarówno z tyłu jak i z przodu obudowy. Co więcej daje sobie radę z nagrywaniem z obu jednocześnie, a nawet (przy odpowiednio szybkim łączu) przesyłaniu takiego zestawu do sieci w czasie rzeczywistym. Producent nazwał tą funkcję #Bothie. Sądzę, że można w ten sposób tworzyć bardzo fajne filmy, a ludzie którzy korzystają chociażby z Instagrama do streamowania swoich codziennych czynności mogą być zachwyceni.

Aparat główny posiada dwa obiektywy, które powoli we flagowcach stają się standardem. Tylni posiada jeden obiektyw, lecz  matryca 13 MPx  to bardzo fajna sprawa. Pamiętajcie jednak,  że za możliwości aparatu w dużym stopniu odpowiada nie matryca lecz procesor i oprogramowanie. Te ostatnie to dzieło niemieckiej firmy Zeiss.

Flagowiec Nokii teraz także w Orange

Nokia 8 dostępna jest w Orange w kolorze stalowym, wyłącznie poprzez stronę www. Moim zdaniem, jeżeli macie chrapkę na ten telefon powinniście się przyjrzeć ofercie przede wszystkim jego cenie w Orange Love – na start płacicie tutaj 0 zł, a później 96 zł miesięcznie, plus oczywiście koszt abonamentu.  Dla osób, które chciałyby zaopatrzyć się wyłącznie w nasz abonament komórkowy mam sugestię – wybierzcie  Plan Wzbogacony. Za telefon zapłacicie w nim na start 199 zł, a później 80 zł miesięcznej opłaty za telefon. Jeżeli zależy Wam na mniejszym pakiecie danych i jesteście w stanie wyłożyć nieco większą kwotę za telefon, rozwiązaniem może być także Plan Optymalny.

Zainteresowani? Wejdźcie na orange.pl

Udostępnij: Pierwszy flagowiec nowej Nokii