ZIELONA Grupa TP

19 marca 2010

ZIELONA Grupa TP

Odpowiedzialność za środowisko naturalne rozpoczyna się tak naprawdę od tego, co każdy z nas robi na co dzień… Jeśli ta prawda będzie w praktyce stosowana przez społeczności lokalne czy firmy, to uda się nam rzeczywiście wpłynąć na poprawę kondycji środowiska. Odpowiedzialność firm za kreowanie nawyków proekologicznych wśród swoich pracowników była ostatnio tematem prac jednej z grup roboczych Forum Odpowiedzialnego Biznesu, w których jako TP braliśmy udział. Z wymiany doświadczeń powstał ciekawy poradnik.

W GTP ten temat traktujemy bardzo poważnie. W 2009 roku wprowadziliśmy nową Politykę Ochrony Środowiska. Wdrażamy rozmaite projekty, m.in. segregację papieru, zbiórkę zużytych baterii, propagowanie oszczędnego wydruku czy ograniczanie zużywania wody i energii. Myślimy też o klientach GTP. Oferujemy e-fakturę a w naszych salonach można zostawić niepotrzebne i nieużywane telefony komórkowe – dbamy by szczególnie ich baterie i elektroniczne części nie zanieczyściły środowiska i oddajemy je do utylizacji. Włączamy się też w ogólnoświatowe akcje takie jak „Godzina dla Ziemi” czy  „Europejski dzień bez samochodu”.

Firma=Środowisko

Gorąco zapraszam do lektury broszury Firma = środowisko. Dowiecie się tam, czy Wasze codzienne nawyki są zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i jak ewentualnie można je zmienić.  Starajmy się nie nadużywać tego, co należy do przyszłych pokoleń. To nie jest banał, ale nasza wspólna odpowiedzialność!

Udostępnij: ZIELONA Grupa TP

Nie wyrzucaj starego telefonu – razem chrońmy środowisko

11 marca 2009

Nie wyrzucaj starego telefonu – razem chrońmy środowisko

Czterech największych operatorów telefonii komórkowej – Era, Orange, Play, Plus – rozpoczyna ogólnopolską kampanię społeczną, której celem jest zwiększenie świadomości w zakresie odpowiedzialnego pozbywania się zużytych aparatów, baterii i akcesoriów komórkowych oraz znaczenia ich utylizacji dla środowiska naturalnego.

Plus, Play, Orange, Era chcą zachęcić klientów do proekologicznego stylu życia, którego elementem jest między innymi utylizacja zużytego sprzętu komórkowego. W ramach kampanii, w wyznaczonych punktach sprzedaży możliwe będzie nieodpłatne oddawanie do utylizacji niepotrzebnych telefonów komórkowych oraz ich akcesoriów. Zebrany sprzęt będzie gromadzony w specjalnych pojemnikach, a następnie regularnie przekazywany firmie, która zajmuje się jego profesjonalnym recyklingiem i utylizacją. Operatorzy będą promować swoja inicjatywę poprzez ogólnopolską kampanię informacyjną wykorzystującą prasę, billboardy, radio i internet.

Dla wzmocnienia edukacji ekologicznej klientów organizatorzy przygotowali również stronę internetową www.oddajtelefon.pl, na której można znaleźć dodatkowe informacje o kampanii a przede wszystkim adresy wszystkich punktów, w których można pozbyć się zużytych telefonów i akcesoriów. Na stronie znajdą się również informacje wyjaśniające wagę problemu utylizacji i jej znaczenie dla środowiska.

Kampania „Oddaj telefon” jest własną inicjatywą Era, Orange, Play i Plus, która wykracza poza zobowiązania wynikające z Ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (z dnia 21 października 2005 r.). Ma służyć zwiększeniu świadomości ekologicznej i zebraniu jak największej ilości zużytego sprzętu komórkowego, bez limitów przewidzianych w Ustawie (możliwość oddania jednego zużytego aparatu za jeden kupiony aparat).

Akcja może być dla innych branż przykładem możliwości zaangażowania się w problematykę ochrony środowiska nawet pomiędzy konkurującymi ze sobą przedsiębiorstwami.

Udostępnij: Nie wyrzucaj starego telefonu – razem chrońmy środowisko