Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

12 października 2018

Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

Jeśli jesteście zafascynowani nowymi technologiami i macie pomysł, co dobrego można dzięki nim zdziałać na rzecz społeczności, społeczeństwa czy środowiska – zapraszamy Was do Funduszu Sektora 3.0

Kogo szukamy?

Szukamy organizacji i firm, które mają pomysł na nowe narzędzia – aplikację, serwis, platformę online- rozwiązujące konkretny problem społeczny lub odpowiadające na potrzebę organizacji społecznej i jej odbiorców.

Co oferujemy?

Po pierwsze – dajemy wiedzę i umiejętności w postaci profesjonalnego doradztwa, mentoringu i szkoleń ułatwiających dopracowanie pomysłu i stworzenie jego spójnej koncepcji. Po drugie – na kolejnym etapie wybrane projekty mogą pozyskać fundusze na realizację – granty do 50 tys. zł.

Co nowego ?

Do tej pory odbyło się 5 edycji Funduszu. Wcześniej poszukiwaliśmy narzędzia dla organizacji społecznych. Wśród laureatów są min.

• Pandalajka – portal wspierający zarządzanie mediami społecznościowymi;
  • Fundujesz.pl -platforma crowdfundingowa dedykowana inicjatywom społecznym;
  • TUDU.org.pl – platforma wspierająca wolontariat online;
  • Mambogram.pl – platforma online ułatwiająca wdrażanie grywalizacji;
  • portal Engo+– ułatwiający firmom angażowanie się w działania non –profit;
  • Platforma Atuty, której celem jest wymiana wiedzy, umiejętności, materiałów, np. gotowych scenariuszy projektów;
  • Aplikacja 2do2 – czyli system do rozliczania i budżetowania projektów w organizacjach pozarządowych.

W tegorocznej edycji rozszerzamy zakres – szukamy po prostu projektów na rzecz dobra społecznego – Tech for Good. A więc do dzieła!

Więcej o idei Funduszu Sektora 3.0 i zasadach konkursu znajdziecie na stronie www.sektor3-0.pl

Zapraszamy!

etapy funduszu 3.0- zgłość pomysł, dopracuj projekt, przekonaj nas, pozyskaj finansowanie, zrealizuj projekt

Udostępnij: Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

Raport zintegrowany Orange Polska 2016

23 sierpnia 2017

Raport zintegrowany Orange Polska 2016

Wierzymy w liczby. Jesteśmy w przekonani, że najlepiej powiedzą nam o biznesie – dlatego co roku w firmach przygotowujemy sprawozdania finansowe, w których dominują skomplikowanych tabelki z liczbami. Wydaje się jednoznaczne, że skoro w 2015 było 9 a w 2016 roku 12 to coś tam wzrosło, a jeśli 8 – to spadło. Ale co zdążyło się w ciągu roku „pomiędzy” tymi liczbami i jak to się ma do prognozy na przyszłość – tego nie wyczytamy z tabeli. Dla dobrej interpretacji i prognoz potrzebny jest nam szerszy kontekst ekonomiczny i społeczny.

Dlatego coraz większy nacisk kładziemy na ujawnianie przez firmy danych niefinansowym, mówiących o społecznych, ekologicznych czy etycznych aspektach funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku. Ostatni kryzys ekonomiczny pokazał, jak ważne są takie kwestie, jak etyka, compliance i ład korporacyjny. Katastrofy ekologiczne zaś ujawniają, jak ważne są sprawy ochrony środowiska, także u naszych firm partnerskich i dostawców.

Raportowanie niefinansowe

W 2014 roku Unia Europejska rozszerzyła sprawozdawczość firm o obowiązek ujawnienia danych niefinansowych. Zgodnie z nową dyrektywą 2014/95/UE część firm musi informować w ramach sprawozdania z działalności o swojej polityce w zakresie środowiska, spraw społecznych, pracowniczych, poszanowania praw człowieka, przeciwdziałania korupcji i łapownictwu oraz przedstawić politykę w zakresie różnorodności.

W Polsce grupa firm, które są objęte dyrektywą stanowi, według danych Ministerstwa Finansów, prawie 300 podmiotów. Nowy obowiązek informacyjny dotyczy dużych jednostek zainteresowania publicznego zatrudniających powyżej 500 osób ( różnorodność od 250 osób), których sumy bilansowe przekraczają 85 mln złotych, albo których przychody netto ze sprzedaży towarów i produktów przekraczają 170 mln złotych.

Firma ma do wyboru formę raportowania – może  to być oświadczenie na temat informacji niefinansowych w sprawozdaniu z działalności lub oddzielny raport np. raport społecznej odpowiedzialności. My, podobnie jak kilkadziesiąt firm w Polsce, przygotowujemy takie raporty już od ponad 10 lat, ale wiele firm przygotuje taki raport w przyszłym roku po raz pierwszy.

Raportowanie zintegrowane

Raportowanie zintegrowane to kolejny krok.  Jakościowe, a nie tylko formalne połączenie danych niefinansowych i finansowych w jeden komplementarny dokument.

W tym roku opracowaliśmy nasz pierwszy Raport zintegrowany, który wskaźniki finansowe i dane niefinansowe łączy w jedną spójna opowieść o firmie, jej roli biznesowej i społecznej.  Było to dla nas duże wzywanie i wymagało wyjścia poza dotychczas stosowane schematy, przygotowanie nowej opowieści o firmie – pełniejszej, z szerszym kontekstem rynkowym i społecznym. W raporcie pokazaliśmy nasz model biznesowy, z jakich zasobów społecznych, ekonomicznych i naturalnych korzystamy, jakie są efekty i rezultaty naszych działań a także nasz wpływ na otoczenie.

W lipcu zaprosiliśmy Was do testowania strony internetowej z naszym Raportem zintegrowanym. Dziękujemy za Wasze zaangażowanie i cenne uwagi.

Konkurs

Zapraszamy was do czytania Raportu. A jeśli podoba Wam się ta forma przekazu – zagłosujcie na nas w Konkursie Raporty Społeczne.

Na stronie konkursu znajdziecie kilkadziesiąt raportów społecznych i a także kilka zintegrowanych. Sprawdźcie, jak do odpowiedzialności społecznej podchodzi Wasz bank, dostawca energii czy firma, z której produktów korzystacie na co dzień. Może wtedy spojrzycie na nią trochę inaczej?

Udostępnij: Raport zintegrowany Orange Polska 2016

Orange Polska nie pobiera opłat za połączenia z Włochami i za usługi w roamingu

25 sierpnia 2016

Orange Polska nie pobiera opłat za połączenia z Włochami i za usługi w roamingu

Kogo szukamy?

Co oferujemy?

Co nowego ?

• Pandalajka – portal wspierający zarządzanie mediami społecznościowymi;
  • Fundujesz.pl -platforma crowdfundingowa dedykowana inicjatywom społecznym;
  • TUDU.org.pl – platforma wspierająca wolontariat online;
  • Mambogram.pl – platforma online ułatwiająca wdrażanie grywalizacji;
  • portal Engo+– ułatwiający firmom angażowanie się w działania non –profit;

Zapraszamy!

Udostępnij: Orange Polska nie pobiera opłat za połączenia z Włochami i za usługi w roamingu

Ranking Odpowiedzialnych

22 kwietnia 2015

Ranking Odpowiedzialnych

Ranking Odpowiedzialnych Firm odbył się już po raz 9. Cieszy fakt, że jest nas coraz więcej, smuci, że ciągle tak mało. A mówimy o liderach społecznej odpowiedzialności.

Myślę, że każda firma, która zgłasza się do tego Rankingu jest wyjątkowa.  I nie chodzi tu o odwagę porównywania się z innymi ani gotowość do sprawdzenia wiarygodności przekazanych informacji  przez zewnętrznego audytora, ale raczej o ciągłe podnoszenie sobie poprzeczki. Każdego roku ankieta  konkursu jest inna, wymagania wyższe, zgodne z trendami z Polski i ze świata. Każda firma oceniana jest po kątem odpowiedzialnego przywództwa, społecznego zaangażowania, komunikacji z interesariuszami, innowacyjności społecznej oraz odpowiedzialnego  zarządzania.

W tym roku wyjątkowe było miejsce – wręczenie nagród odbyło się podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. To dla mnie znak, że o CSR powoli przestajemy mówić w zamkniętym gronie specjalistów, a podczas rozmów o gospodarce jest również miejsce na dyskuję o odpowiedzialnym i zrównoważonym rozwoju biznesu.

Jesteśmy dumni, że znaleźliśmy się w gronie liderów społecznej odpowiedzialności. W zestawieniu ogólnym Rankingu zajęliśmy drugie miejsce, a w kategorii branżowej – telekomunikacja, technologia, media i rozrywka jesteśmy najlepsi.
c45cfbf66062aeca29d19ef700fc7592c89

Udostępnij: Ranking Odpowiedzialnych

Orange Polska po raz ósmy w giełdowym indeksie spółek odpowiedzialnych

19 grudnia 2014

Orange Polska po raz ósmy w giełdowym indeksie spółek odpowiedzialnych

Orange Polska ponownie znalazła się w prestiżowym gronie giełdowych spółek odpowiedzialnych społecznie. W ogłoszonym przez Giełdę Papierów Wartościowych nowym składzie RESPECT Index znalazły się 24 spółki. OPL jest obecna w tym zestawieniu od pierwszej edycji.

Giełdowy indeks RESPECT istnieje od 2009 roku i jest pierwszym w Europie Środkowej i Wschodniej zestawieniem tego typu. Celem indeksu jest propagowanie strategicznego myślenia o społecznej odpowiedzialności biznesu.

W skład indeksu wchodzą spółki wyróżniające się kompleksowym podejściem do zarządzania CSR, w sposób wiarygodny odpowiadające na potrzeby i oczekiwania interesariuszy. Wdrażające zasad CSR zarówno na poziomie tworzenia i realizacji długoterminowych celów biznesowych, jak również codziennej działalności operacyjnej.

Orange Polska od lat kompleksowo zarządza obszarem i projektami CSR. Bierze pod uwagę oczekiwania otoczenia w oparciu o dialog z interesariuszami, takimi jak: klienci, pracownicy, regulator, organizacje pozarządowe. Takie podejście pozwala na bieżąco aktualizować wiedzę na temat zmian i oczekiwań społecznych oraz brać je pod uwagę w ramach projektów biznesowych.

RESPECT Index cieszy się coraz większym zainteresowaniem przedsiębiorców i inwestorów, dostrzegających zależność między uwzględnianiem aspektów społecznych i środowiskowych, a wynikami  finansowymi przedsiębiorstwa.

Więcej informacji na temat RESPECT Index można znaleźć na stronie www.odpowiedzialni.gpw.pl

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
email: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska po raz ósmy w giełdowym indeksie spółek odpowiedzialnych