Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

23 lipca 2018

Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

Trwają wakacje, wyjeżdżacie za granicę i … pytacie o roaming. Żeby Wam pomóc poprosiłem konsultantów, którzy na co dzień się z Wami kontaktują o 5 pytań, które najczęściej im zadajecie. Zmierzyłem się z nimi i taki jest filmowy efekt.

Nagranie ma swoje prawa i nie można przynudzać, dlatego dodatkowo dla zainteresowanych odpowiedzi bardziej szczegółowe.

1. Czym się różni rozmowa międzynarodowa od roamingu?

Pytanie zasadne – w roamingu za usługi płacicie w ramach swojego abonamentu, a w przypadku oferty na kartę – z małymi dopłatami. W rozmowach międzynarodowych stawki są inne. Na pewno – gdy dzwonicie na numer zagraniczny będąc w Polsce sieci jest to rozmowa międzynarodowa. Inaczej mówiąc – połączenia międzynarodowe to połączenia z Polski na numer z innym prefiksem niż +48. Jeżeli jesteśmy zarejestrowani w sieci zagranicznej, w ramach roamingu i dzwonimy w ramach tego samego kraju lub poza niego, to jest to roaming. W tym linku znajdziecie garść cennych pomocnych informacji.

2. Ile zapłacę za roaming?

Jeżeli korzystacie z abonamentu w Orange to w Unii Europejskiej – do momentu, gdy korzystacie z niego w ramach FUP, czyli friendly use policy nie zapłacicie nic ponad Wasz własny miesięczny rachunek. Z internetu możecie korzystać bez opłat w ramach limitu GB w UE, podany jest on przy każdym planie mobilnym. W prepaid – wprowadziliśmy niewielkie opłaty, na tyle niskie, że zarówno dziennikarze z telepolis jak i  tabletowo wskazują je jako jedne z najbardziej korzystnych na rynku.

Poza Unią Europejska stawki są wyższe, jednak ostatnio wprowadziliśmy dwa bardzo dobre pakiety:

• Pakiet GO 150 za 50 zł ważny 10 dni, w ramach którego otrzymujecie 150 MB pakietu danych, a koszt połączeń obniżony jest do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS;
  • Pakiet GO 500 za 150 zł ważny 30 dni, w ramach którego otrzymujecie 500 MB pakietu danych wraz z obniżeniem kosztów połączeń do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS.

By koszty korzystania z roamingu w Orange (szczególnie internetu) poza Unią Was nie zaskoczyły, po wykorzystaniu MB dostępnych w ramach pakietów GO internet w telefonie zostanie zablokowany. Możecie go później odblokować bezpłatnie, lub po prostu dokupić kolejny pakiet.

3. Dlaczego mój telefon próbuje przesyłać małe paczki danych, pomimo tego, że wyłączyłem transfer danych?

Przy próbach połączenia się z siecią 4G LTE telefon zawsze przesyła niewielkie paczki danych. Tak samo w Polsce, jak i w USA – to efekt konfiguracji samego smartfona. Chodzi o 50 kB, których w kraju nie zauważymy, w Europie także, ale po drugiej stronie globu może mieć znaczenie. Są one bowiem zliczane w ramach opłat za roaming. Dlatego, jeżeli jedziemy poza Unię Europejską, warto wykupić małą paczkę MB w roamingu, lub też wyłączyć możliwość łączenia się naszego telefonu z siecią 4G.

Poradnik planowania podróży z Orange , który możesz wydrukować i zabrać ze sobą. Jeżeli chcecie korzystać z roamingu w Orange przeczytajcie proszę tekst: „O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie za granicę? – roaming w Orange„.

4. Byłem w Europie, dlaczego zapłaciłem tak dużo?

Zasada Roam Like at Home działa na terenie Unii Europejskiej, a nie na terenie geograficznej Europy. Nie skorzystamy z niej choćby w Szwajcarii, Monaco czy też coraz popularniejszej na wakacjach Czarnogóry oraz Albanii. Podobnie na Ukrainie. Często, nawet będąc na terenie Europy (czy nawet Polski) możemy złapać sieć tych krajów. Zdarza się to szczególnie w regionach górskich – najczęściej przy granicy Polsko-Ukraińskiej i w Alpach, wzdłuż granicy ze Szwajcarią.

5. Dlaczego nie mogę złapać sieci ?

O najczęstszym z powodów mówię w filmie – ustawionym „na sztywno” 2G lub 3G, w miejscu gdzie taka sieć nie działa. Często jednak są inne, trudniejsze do wychwycenia. Na przykład to, że zamiast dzwonić na numer polski dzwonimy na numer kraju, w którym jesteśmy. Najczęściej to efekt tego, że numeru nie poprzedziliśmy polskim prefixem +48. Bywają także sytuacje, w których pomimo, że wszystko powinno działać nie funkcjonuje transfer danych – wtedy warto przestawić w ustawieniach telefonu protokół internetowy z ipv6 na ipv4. Na Androidzie możliwość tę znajdziecie w Ustawieniach, w grupie Sieć komórkowa, a następnie „Punkty dostępowe”. A może po prostu wyłączyliście transmisję danych w roamingu?

Udostępnij: Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

Bonus za rejestrację prepaid już z nami zostanie

1 marca 2017

Bonus za rejestrację prepaid już z nami zostanie

Termin na rejestrację aktywnych kart prepaid minął, niezarejestrowane zostały wyłączone. Temat w mediach przycichł. Ale przecież rejestracja nowokupionych kart prepaid nadal jest obowiązkowa. Jednak w dalszym ciągu możecie skorzystać na rejestracji, choć bonus o którym pisze wymaga od Was ciut więcej.

Każdy kto zarejestruje numer prepaid w Orange na kartę i w nju a jednocześnie poda swój adres zamieszkania i wyrazi zgodę na kontakt telefoniczny otrzyma 100 GB transferu ważne przez 30 dni. Dotyczy to jednak wyłącznie osób, które adres podają po raz pierwszy. Bo przecież mogliście podać dane, na przykład kupując u nas abonament.Po rejestracji otrzymujecie SMS z informacją, że można odebrać bonus, a także jak to zrobić. Podpowiem – wysyłając bezpłatny SMS o treści START pod 80590. Na odebranie bonusu macie 30 dni od momentu rejestracji numeru. Podobny bonus już funkcjonował, jednak ten, jak wspomniałem, zostaje z nami na stałe.
Wszystkie informacje o bonusie w Orange znajdziecie na stronie www.zarejestrujnumer.pl.

A jeżeli jesteście klientami nju mobile przygotowaliśmy dla Was specjalnie stronę www.rejestracjanju.pl

Pamiętajcie jednak, że podanie danych adresowych nie jest konieczne by zarejestrować numer – wystarczy do tego wyłącznie numer telefonu i Wasz numer PESEL. Dodam też, że podanie danych osobowych i wyrażenie zgody marketingowej jest możliwe wyłącznie w naszych salonach.
Zapraszamy – listę znajdziecie na stronie Orange.pl. Oczywiście możecie tam także zarejestrować numery nju.

Moim zdaniem takie podejście jest uczciwe. Zbieramy dane, prosimy o zgodę na kontakt, ale w zamian przez miesiąc możecie korzystać z internetu praktycznie za darmo. Pamiętajcie także, że dane te dają nam wiedzę gdzie inwestować. To dla nas ważna informacja, bo wiemy gdzie dostawić nowe maszty, a gdzie parafrazując pewną piosenkę teraz jest ściernisko, ale San Francisco raczej tam nigdy nie będzie.

P.S. Jeszcze doprecyzuję: bonus o którym piszę (związany z podaniem danych adresowych i zgodą marketingową), to obecnie jedyny bonus powiązany za rejestracją. Nie ma już bonusu za samą rejestrację prepaid. Bo wiem, że pojawiają się już różne interpretacje 😉

Udostępnij: Bonus za rejestrację prepaid już z nami zostanie

Urodzinowe prezenty od Orange dla „karciarzy”

11 października 2016

Urodzinowe prezenty od Orange dla „karciarzy”

1. Czym się różni rozmowa międzynarodowa od roamingu?

2. Ile zapłacę za roaming?

4. Byłem w Europie, dlaczego zapłaciłem tak dużo?

5. Dlaczego nie mogę złapać sieci ?

Udostępnij: Urodzinowe prezenty od Orange dla „karciarzy”

Dwa nowe Minipakiety w ofercie na kartę

12 lipca 2016

Dwa nowe Minipakiety w ofercie na kartę

Cały czas staramy się rozwijać naszą ofertę na kartę nie tylko o duże pakiety no-limit, lecz także o nieco tańsze rozwiązania przeznaczone, dla tych, którzy z telefonów nie korzystają zbyt często. Wiemy od Was, że i takie są potrzebne – nie każdy przecież potrzebuje nielimitowanych rozmów i olbrzymiego pakietu danych. Czasem wystarczy po prostu mały pakiet darmowych minut. Dzisiaj do oferty wprowadzamy właśnie takie dwa „pakiecki”, a właściwie Minipakiety. Pierwszy to 100 minut do wszystkich sieci komórkowych, ważny przez 7 dni. Zapłacicie za niego 3 złote. Tę samą kwotę zapłacicie za drugi z naszych zestawów, czyli 100 SMS-ów, również ważne 7 dni.

Pakiety można aktywować na trzy sposoby – SMS-em, kodem lub po zalogowaniu do Mój Orange. Ostatnie dwie możliwości są darmowe, za SMS płacicie zgodnie z taryfą. By aktywować Minpakiet 100 minut należy wysłać SMS o treści START pod numer 332, wpisać kod *110*85# i potwierdzić przyciskiem połączenia. W przypadku Minipakietu 100 SMS-ów do wszystkich sieci SMS o treści START należy wysłać pod numer 331, a kod aktywacyjny to *110*91#. Wszystko co powinniście wiedzieć o Minipakietach znajdziecie na naszej stronie internetowej.

Swoją drogą, jeżeli jesteśmy już przy tego typu rozwiązaniach, przypomnę tylko o ofercie elastycznych pakietów, którą wprowadziliśmy jakiś czas temu. Oraz o tym, że jeżeli zarejestrujecie teraz swój numer na kartę w Orange otrzymacie 1000 minut oraz 10 GB internetu. Warto!

Udostępnij: Dwa nowe Minipakiety w ofercie na kartę

Nowe „Multipakiety” w ofertach na kartę

2 marca 2016

Nowe „Multipakiety” w ofertach na kartę

Ostatnio pojawia się coraz więcej ciekawych i nieco tańszych pakietów w ofertach na kartę. Kilka dni temu pisałem o jednym z nich – niewielkim, dającym 60 minut na numery stacjonarne za 3 złote. Teraz kilka słów o dwóch pakietach minut, SMS-ów i transferu danych. Pierwszy Multipakiet 100 kosztuje 6 złotych, jest aktywny 7 dni i daje 100 minut i 100 SMS-ów do wszystkich sieci oraz 200 MB transferu. Drugi – Multipakiet 200 kosztuje 16 złotych, jest ważny 31 dni i daje 200 minut, 200 SMS-ówi i 200 MB transferu danych. Sądzę, że możliwość ta spodoba się wszystkim korzystającym z telefonu od czasu do czasu.

Aktywacja następuje SMS-em, poprzez kod lub po zalogowaniu na konto Mój Orange. Warto pamiętać, że zużycie chociażby puli minut nie powoduje, że pozostałe elementy pakietu przestają być ważne. A jeżeli przekroczycie pakiet transferu danych założymy Wam lejek. Minuty można wykorzystać także na numery stacjonarne.

Wszystkie informacje o pakiecie tradycyjnie już znajdziecie na naszej stronie internetowej.

Udostępnij: Nowe „Multipakiety” w ofertach na kartę