20 września 2019

Jak pomóc osobom z niepełnosprawnościami w znalezieniu zatrudnienia? Jak zachęcić pracodawców do współpracy i kreowania przyjaznego miejsca pracy dla różnorodnych zespołów? Na te pytania będą odpowiadać uczestnicy 2-dniowej sesji warsztatowej #Ideathon organizowanej przez 9 firm zrzeszonych w inicjatywie Human Explorers. #Ideathon odbędzie się na rzecz Fundacji Integracja, która od 25 lat pomaga osobom z niepełnosprawnościami m.in. odnaleźć się na rynku pracy.

Jak wynika z badań, w Polsce jest 2,3 mln osób z niepełnosprawnością w wieku produkcyjnym, a tylko co trzecia-czwarta z nich ma pracę. Rozwiązania wypracowane podczas #Ideathonu, który odbędzie się w dniach 20-21 września w Warszawie, mają pomóc wszystkim pracodawcom w Polsce zmienić tę sytuację.

#Ideathon to pierwszy tego rodzaju projekt społeczny w Polsce i innowacyjny przykład wolontariatu kompetencji. Uczestnicy #Ideathonu na co dzień pracują w jednej z 9 firm: DHL Parcel Polska, Dentsu Aegis Network Polska, Orange Polska, Alior, Grupa Żywiec, PwC, Budimex, Leroy Merlin, Polpharma. To w sumie 100 osób wybranych spośród ich pracowników wyróżniających się kreatywnością, talentem i zaangażowaniem. Wraz z ekspertami z Integracji, która od 25 lat działa na rzecz osób z niepełnosprawnościami, podczas intensywnych warsztatów i z wykorzystaniem innowacyjnych metod takich jak Ideathon i design thinking, będą wypracowywać konkretne rozwiązania, które mogą zmienić sytuację osób z niepełnosprawnością na rynku pracy w Polsce. Wydarzenie poprowadzi m.in. Paulina Malinowska-Kowalczyk, rzeczniczka prasowa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, pierwsza w historii Doradczyni Prezydenta RP ds. niepełnosprawności.

Jak wynika z ostatniego spisu powszechnego, w Polsce jest około 5 milionów osób z niepełnosprawnościami. 2,3 mln jest w wieku produkcyjnym, ale coroczne badania GUS BAEL wskazują, że zaledwie co trzecia-czwarta osoba z niepełnosprawnością pracuje. Od lat odsetek ten w zasadzie się nie zmienia. Dla porównania, według Eurostatu ogółem w państwach Unii Europejskiej zatrudnienie znajduje prawie połowa – czyli niemal dwa razy więcej niż w naszym kraju.

W Polsce problemem są m.in. obawy i brak świadomości wśród pracodawców oraz pracowników. Mam nadzieję, że dzięki zaangażowaniu 9 renomowanych pracodawców i wypracowaniu przez ich pracowników rozwiązań, będziemy mogli jeszcze lepiej wspierać osoby z niepełnosprawnościami. Cieszymy się, że pracodawcy chcą zmienić tę sytuację i wypracować zestaw rozwiązań dla Fundacji Integracja, które zachęcą pracodawców do zatrudniania osób z niepełnosprawnością – mówi Ewa Pawłowska, prezes Fundacji Integracja.

Inspiracją dla #Ideathonu były tzw. hackathony, znane w środowisku IT, czyli intensywne i kreatywne sesje robocze, podczas których wypracowywane są nieszablonowe rozwiązania problemów oraz usprawnienia, na które często trudno znaleźć czas podczas regularnego rytmu pracy.

Wydarzenie jest możliwe dzięki partnerom strategicznym takim jak: DTMakers, Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę”, Fundacja Atelier, Taka Banda Studio.

Więcej informacji na temat #Ideathonu udzielą:
tomasz.przybyszewski@integracja.org oraz monika.okrasa@integracja.org z Fundacji Integracja

*****

Integracja od 25 lat działa na rzecz wyrównywania społecznych szans osób z niepełnosprawnościami, kształtowania świadomości obywatelskiej oraz integracji społecznej. Od 1994 r. wydaje magazyn „Integracja”, od 2003 r. prowadzi portal Niepelnosprawni.pl i od sześciu lat Sprawniwpracy.com. Stworzyła Centra Integracja z doświadczonym zespołem doradców zawodowych i socjalnych. Jest organizatorem wielu kampanii społecznych, m.in. „Nie chcę być strażakiem”, „Płytka wyobraźnia to kalectwo”, „Czy naprawdę chciałbyś być na naszym miejscu?”, „Dlaczego traktujesz nas inaczej?”.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: #Ideathon, aby pomóc osobom z niepełnosprawnościami na rynku pracy. #chciectomoc

10 września 2019

To pierwsze tak duże testy 5G w Polsce, sprawdzające najnowszą technologię w warunkach miejskich. Orange i Ericsson uruchomili 9 stacji bazowych na warszawskiej Ochocie i Powiślu. Do udziału w testach zostaną zaproszeni klienci, którzy będą mogli sprawdzić smartfony Orange Neva Jet obsługujące sieć 5G.

Dostęp do szybkiej sieci jest dziś tym samym, czym kiedyś był dostęp do dróg i elektryczności – powiedział Marek Zagórski, minister cyfryzacji. – Dla Polski sieć piątej generacji to szansa na skokowy rozwój gospodarki. Chcemy zrobić wszystko, by zyskały na tym polskie firmy – dodał.

Dzisiaj jesteśmy o krok bliżej do uruchomienia polskiej sieci mobilnej piątej generacji. Technologicznie jesteśmy na to wyzwanie gotowi. Po przeszło dwóch latach testów w laboratoriach i terenie, uruchomiliśmy sieć działającą w stolicy. Do jej testowania zaprosimy naszych klientów, którym udostępnimy smartfony 5G, produkowane specjalnie dla Orange – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Ericsson jest pionierem wprowadzenia technologii 5G na całym świecie. Teraz to nowoczesne rozwiązanie wdrożymy w samym sercu Warszawy. Współpraca z Orange Polska oraz nasze ciągłe inwestycje w Polsce przyczyniają się do wzrostu innowacji 5G, czyniąc Polskę jednym z wiodących krajów 5G w Europie. – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce

Orange Polska i Ericsson wspólnie prowadzą testy, by znaleźć rozwiązania optymalne z punktu widzenia zarządzania siecią oraz odpowiadające na potrzeby klientów. Urządzenia tworzące testową sieć działają w oparciu o kanał 80 MHz w paśmie 3,4 – 3,6 GHz, udostępniony przez Urząd Komunikacji Elektronicznej. To pasmo jest docelowo planowane do uruchomienia sieci 5G w Polsce. W testach będą wykorzystywane dostępnie obecnie urządzenia obsługujące sieć 5G – smartfony i routery.

Stacje bazowe zostały rozmieszczone w taki sposób, aby tworzyły spójny zasięg i umożliwiały poruszanie się między nimi bez zrywania połączenia z 5G. Zastosowane rozwiązania pozwalają na przesyłanie danych przez technologię 5G zintegrowaną ze światłowodową siecią szkieletową Orange. Wszystkie testowane stacje bazowe są do niej podłączone łączem optycznym o przepustowości 10 Gb/s, czyli dziesięciokrotnie szybszym niż standardowo stosowane w sieci 4G Orange Polska. Umożliwia to pobieranie danych z prędkością nawet 1 Gb/s.

***

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie. Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie.

Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Orange jako pierwszy operator w Polsce przeprowadził testy 5G poza laboratorium. Jako jedyny wykorzystał w tym celu zarówno pasmo 3,4 – 3,8 GHz, jak i 26 – 28 GHz. Testy prowadzone ze wszystkimi czołowymi dostawcami pozwoliły zdobyć doświadczenie potrzebne przy wdrażaniu sieci 5G. Były realizowane w ramach ogłoszonej wiosną 2018 roku Strategii 5G Orange Polska. Zakłada ona, że pierwsze komercyjne wdrożenia odbędą się w latach 2020 – 2021, po pozyskaniu przez operatora niezbędnych do budowy sieci 5G częstotliwości.

Mediateka

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska i Ericsson uruchomili w Warszawie testową sieć 5G. Pozwala ściągać dane z szybkością blisko 900 Mb/s

Orange Polska przedłuża najem Miasteczka Orange

5 września 2019

Orange Polska przedłuża najem Miasteczka Orange

Miasteczko Orange w Warszawie pozostanie główną siedzibą Orange Polska przez kolejne 14 lat. Operator podpisał z właścicielem budynku umowę o przedłużeniu najmu.

Miasteczko od 6 lat jest wizytówką Orange, miejscem pracy najważniejszych struktur – to serce naszej firmy. Stworzyliśmy w nim przyjazne środowisko pracy dla ponad 3,7 tys. osób. Zamierzamy je nadal rozwijać i unowocześniać. Wkrótce trafią tu  pracownicy z innych lokalizacji na terenie Warszawy – powiedział Jacek Kowalski, członek zarządu Orange Polska ds. zasobów ludzkich.

W procesie renegocjacji Orange Polska reprezentowała firma CBRE oraz  Andrzej Szmigiel z kancelarii prawnej CEE Attorneys. – Przedłużenie najmu poprzedziły szczegółowe analizy dostępności powierzchni i potrzeb najemcy. W przypadku Orange znaczenie ma także to, że siedziba jest już częścią DNA marki, wpisała się w jej komunikację i wizerunek. Jesteśmy pewni, że to najlepszy wybór – mówi Rafał Wdowczyk, Business Development Director z firmy CBRE.

Oddane do użytku w 2013 r. Miasteczko jest biurowcem klasy A+, zaprojektowanym przez Stanisława Fiszera. Uwzględnia wymogi oszczędności energii, oświetlenia, wody i zagospodarowania terenów zielonych. Kompleks składa się z pięciu sześciokondygnacyjnych budynków, które łącznie mają 44 800 tys. m2 powierzchni użytkowej. Podziemny parking mieści 1050 samochodów i 120 rowerów. Pracownicy mają do dyspozycji kantynę, sklep spożywczy, kiosk, kawiarnię, myjnię samochodową oraz zadrzewiony ogród.

Miasteczko otrzymało certyfikat BREEAM z oceną „Excellence”, który potwierdził spełnienie restrykcyjnych norm ekologicznych i najwyższe europejskie standardy w budownictwie.

Udostępnij: Orange Polska przedłuża najem Miasteczka Orange

Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

29 sierpnia 2019

Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

Orange Polska podpisał umowę sprzedaży kompleksu nieruchomości przy ulicach Nowogrodzkiej i św. Barbary w Warszawie za kwotę 81 mln euro (równowartość ok. 350 mln zł).

Zgodnie z naszą strategią optymalizujemy wykorzystanie majątku i sprzedajemy nieruchomości, które nie są już niezbędne do prowadzenia podstawowej działalności biznesowej. Pozyskane dzięki temu środki przeznaczamy na inwestycje. Rocznie inwestujemy w rozwój usług i infrastruktury, w tym światłowodów, ok. 2 mld zł – powiedział, członek zarządu Orange Polska ds. finansów Maciej Nowohoński.

Dla zapewnienia odpowiedniego czasu na przeniesienie infrastruktury telekomunikacyjnej znajdującej się w kompleksie, Orange będzie wynajmował jego część w ramach najmu zwrotnego do 2026 r.

Orange Polska (wcześniej jako Telekomunikacja Polska) od 2001 r. prowadzi program sprzedaży nieruchomości. W ofercie są budynki mieszczące niegdyś centrale telefoniczne, biurowce i ośrodki wypoczynkowo-konferencyjne. W 2018 r. i dotychczas w 2019 r. Orange Polska sprzedał nieruchomości za łączną kwotę ponad 650 mln zł. Szacowana wartość rynkowa nieruchomości przeznaczonych do sprzedaży w przyszłości przekracza 1 mld zł.

Udostępnij: Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

Dzięki bankowości internetowej można podpisać zdalnie umowę z Orange

8 sierpnia 2019

Dzięki bankowości internetowej można podpisać zdalnie umowę z Orange

Klienci Orange Polska korzystający z bankowości internetowej ING Banku Śląskiego, mogą zdalnie zawrzeć umowę z operatorem. Dzięki usłudze elektronicznej identyfikacji eID nie będzie już konieczności wizyty w salonie lub podpisywania dokumentu w obecności kuriera. W ten sposób można podpisać nową umowę abonamentową, bez kupowania smartfona czy innego sprzętu.

Proces weryfikacji tożsamości  zajmuje maksymalnie do kilkudziesięciu sekund i jest całkowicie bezpieczny. Poprzez wniosek w systemie bankowości internetowej Moje ING  przekazywane są jedynie te dane, które są niezbędne do zawarcia umowy w Orange Polska. Cały proces składa się z trzech kroków:

• Na stronie www.orange.pl lub Infolinii Orange Polska wybieramy Abonament komórkowy > Chcę nowy numer > bez sprzętu.
  • Po przejściu formularza zamówienia i podaniu danych zamawiającego, zostajemy przekierowani bezpośrednio do systemu bankowości internetowej Moje ING, w celu wysłania wniosku o przekazanie danych.
  • Po zalogowaniu się do bankowości internetowej, jesteśmy poproszeni przez bank o wyrażenie zgody na przekazanie danych osobowych Orange. Po wymaganej autoryzacji zostaniemy automatycznie przeniesieni do stron Orange Polska, by sfinalizować i zawrzeć e-umowę.

– Coraz więcej spraw chcemy załatwiać zdalnie i od ręki. Dlatego w Orange Polska tworzymy usługi, które są dostępne w dowolnym momencie – online lub przez aplikację. Tak działa np. Orange Flex. Współpraca z ING otworzyła przed nami kolejne możliwości. Planujemy też współpracę z innymi bankami – mówi Adam Skręt, dyrektor Digital i Performance Marketing w Orange Polska.

Usługa zdalnego potwierdzania tożsamości (eID), wdrożona w Orange Polska przy współpracy z Blue Media i ING Bankiem Śląskim, zastępuje obowiązek fizycznego potwierdzania tożsamości lub przesyłania skanów dowodów osobistych. Dzięki bankowości internetowej, klient zyskuje wygodniejszy dostęp do usług online. Dostawcą rozwiązanie eiD jest Blue Media.

Od grudnia 2018 roku z analogicznej funkcji mogą korzystać obecni klienci Orange Polska żeby przedłużyć umowę, a od lipca 2019 r także dokupić nowe usługi. Poprzez stronę orange.pl możliwy jest także zakup urządzeń – smartfonów, tabletów, rowerów elektryczne czy hulajnogi w wygodnych ratach 0%. Podobne rozwiązania są także dostępne dla klientów biznesowych.

Zdalne potwierdzanie tożsamości (eID) pozwala także zarejestrować kartę SIM o ofertach prepaid. Proces zajmuje kilkadziesiąt sekund i zaczyna się od wypełnienia formularza na stronie https://zarejestrujnumer.blue.pl/orange. Klienci zostaną następnie przekierowani do systemu bankowości internetowej Moje ING, na której będą mieli możliwość złożenia Wniosku o przekazanie danych do Orange. Po potwierdzeniu operacji klient zostanie wylogowany i wróci na stronę operatora. Więcej o tym procesie można przeczytać na blogu operatora.

Udostępnij: Dzięki bankowości internetowej można podpisać zdalnie umowę z Orange