Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

19 marca 2020

Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Z końcem marca Jacek Kunicki wejdzie do zespołu zarządzającego Orange Polska jako dyrektor wykonawczy odpowiedzialny za finanse. Maciej Nowohoński, który przez ostatnie sześć lat kierował finansami Orange, będzie w dalszym ciągu jako członek zarządu rozwijał działalność hurtową operatora i nowe możliwości biznesowe na tym rynku, np. projekt infrastrukturalny FibreCo., oraz zarządzał sprzedażą nieruchomości firmy.

Jacek Kunicki jest związany z Orange Polska od 2003 r. W tym czasie odpowiadał m.in. za relacje inwestorskie operatora. Od 2014 roku był szefem kontrolingu finansowego Orange w Polsce, raportując bezpośrednio do członka zarządu ds. finansów. Jacek Kunicki jest członkiem rady nadzorczej Networks! oraz Teltech (część Grupy Orange Polska). Przed dołączeniem do Orange, pracował w zespole finansowym telekomunikacyjnego Energis Polska. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Zarządzania w Warszawie, posiada także dyplom MBA z Oxford Brookes University.

Maciej Nowohoński nadzorował finanse spółki jako członek zarządu od marca 2014. Od 2017 roku zarządza też sprzedażą nieruchomości firmy, a od lutego 2020 r. – działaniami Orange na rynku hurtowym. Wcześniej pełnił różne role o rosnącym zakresie odpowiedzialności w obszarze finansów, w tym w latach 2006-2014 jako kontroler Grupy Orange Polska. W latach 2010-2011 był w zarządzie spółki Emitel, natomiast w latach 2011-2013 z ramienia zarządu kierował finansami w spółce PTK Centertel. Przed dołączeniem do zespołu Orange pracował między innymi w Arthur Andersen i Andersen Business Consulting. Jest absolwentem kierunku Handel Zagraniczny Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu oraz szkoły biznesu Hogeschool van Arnhem en Nijmegen w Holandii.

Decyzje są następstwem dzisiejszego posiedzenia Rady Nadzorczej firmy, które z powodu zagrożenia epidemią COVID-19 odbyło się całkowicie zdalnie. Porządek obrad obejmował głosowanie w sprawie powołania Jacka Kunickiego na członka zarządu, jednak ze względu na brak fizycznej obecności członków Rady, zgodnie z polskim prawem nie mogło się ono odbyć.

Zmiany wejdą w życie z dniem 31 marca 2020 r.

Udostępnij: Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie

31 stycznia 2020

Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie

Jak najlepiej pokazać frajdę z szusowania na nartach? Najlepiej korzystając z Go Pro, zamontowanym na selfiesticku lub kasku. Skąd można wytrzasnąć Go Pro? Najlepiej wygrać w konkursie na Instagramie Orange Polska.

Rozbudowujemy sieć na zimę…

Jak co roku rozbudowujemy naszą sieć mobilną w górach, by była gotowa na przyjęcie większej liczby użytkowników. 157 nowych lub rozbudowanych stacji bazowych pozwala Wam korzystać w większym stopniu z możliwości, jakie niesie sieć 4G LTE. Skąd różnica miedzy tą liczbą, a tę podaną przez Martę kilka tygodni temu. No cóż, zmodernizowaliśmy stację więcej 😉

Zdając sobie sprawę, jakie „oblężenie” przechodzą te stacje zmieniliśmy ich konfigurację, by lepiej radziły sobie z dużą liczbą urządzeń na małym terenie, a także wszystkie górskie stacje objęliśmy specjalnym monitoringiem.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o tym jak wygląda rozbudowa sieci na zimę obejrzyjcie to wideo, które przygotowałem dla Was w ubiegłym roku.

…byśmy mogli wspólnie się bawić

Tradycyjnie także zapraszamy Was do wspólnej górsko-zimowej zabawy. Wystarczy, że wrzucicie na swój profil na Instagramie zdjęcie niezbędnego zestawu, który zabieracie ze sobą w góry i oznaczcie nasz profil. To nie konkurs blogowy, dlatego w sprawie wszystkich związanych z nim pytań i wniosków kontaktujcie się pod adres mailowy podany w regulaminie. Sam regulamin znajdziecie tutaj.

W naszych mediach społecznościowych znajdziecie teraz też nieco więcej zimowych materiałów. Bądźcie czujni!

Udostępnij: Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie

Sieć

Sieć modernizowana po kokardkę – podsumowujemy 2019 rok

28 stycznia 2020

Sieć modernizowana po kokardkę – podsumowujemy 2019 rok

Ponad 200 nowych stacji bazowych i rozbudowa ponad 5000 już istniejących – tak w 2019 roku rozwinęła się sieć, z której korzystają klienci Orange Polska. Dzięki temu, mimo że ilość danych które przesłali i odebrali wzrosła o 34% to uśrednione wyniki prędkości łącza pokazują lekkie wzrosty lub stałą, wysoką prędkość. Przeprowadzaliśmy testy 5G w Zakopanem, Warszawie i Lublinie.

Coraz więcej stacji bazowych z maksymalną konfiguracją

Nasi klienci mieli do dyspozycji na koniec 2019 r. ponad 11 200 stacji bazowych z 4G LTE. Na 22% z nich działała agregacja 4 nośnych 4G LTE, czyli maksymalna dostępna konfiguracja. Pozwala ona tym z Was, którzy posiadają odpowiednie smartfony, na osiąganie prędkości nawet kilkuset Mb/s.Liczba takich stacji wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Co ważne, dają sobie one radę z dużo większą ilością danych.

Wzrosła liczba stacji bazowych obsługujących trzy pasma– przybyło ich w ciągu roku nieco ponad 1300. Powód jest prosty – stacje są modernizowane.

Ponad 5 tys. rozbudowanych stacji, a refarming jeszcze się nie skończył

Głównym motorem rozwoju sieci, z której mogą korzystać nasi klienci jest refarming. To proces, w którym przesuwamy część częstotliwości wykorzystywanych do tej pory przez sieci 2G i 3G do 4G. W efekcie trafia do niej 10 MHz z pasma 2100 MHz zwiększając jej pojemność. W 2019 objęliśmy refarmingiem blisko 4000 stacji bazowych. Pojechaliśmy nawet na jedną by pokazać i opowiedzieć Wam więcej o refarmingu w pięknych okolicznościach tatrzańskiej przyrody.

Łącznie, jak już wspomniałem, na początku 2019 roku rozbudowano ponad 5 tys. stacji bazowych, ponad 40% spośród wszystkich, z których mogą korzystać nasi klienci. Łącznie, dzięki rozbudowie sieci 4G LTE, szacujemy, że jej pojemność wzrosła o 35%. Najwięcej zostało zmodernizowanych na Mazowszu, a znaczące postępy w rozbudowach mamy też w województwach Śląskim, Dolnośląskim i Małopolskim.

Razem z rozbudową sieci postępuje poprawa efektywności zużycia prądu w naszej sieci komórkowej. Ubiegłoroczne wyliczenia pokazują,  że w 2018 r. na każdy GB danych, jakie przesłali nasi klienci przypada 0,2 kWh, podczas gdy jeszcze w 2015 r. było to 1,4 kWh – 7 razy więcej!

Internet to w 90% 4G LTE. Coraz częściej korzystacie z tej sieci do rozmów

W tym roku ponad 90% danych, które wysłali lub odebrali nasi klienci korzystający z internetu mobilnego Orange, przeszło przez 4G LTE. Jeszcze 5 lat wcześniej – w 2014 było to jedynie 8% całego ruchu. Łącznie, w całym 2019 roku przesłaliście blisko 920 PB danych. Z każdym miesiącem transfer rósł – między styczniem, a grudniem różnica wyniosła ponad 30%.

Najwięcej danych, już tradycyjnie przechodziło przez stacje bazowe zlokalizowane na osiedlach domków jednorodzinnych. Ubiegłoroczny zwycięzca – stacja bazowa w wielkopolskim Śremie przegrała tym razem ze stacją, która znajduje się w Starej Miłosnej. Dodam od siebie, że w takich miejscach rozwój sieci jest mocno utrudniony, gdyż mieszkańcy choć chcą mieć zasięg, to nie bardzo mają życzenie oglądania stacji bazowych. Stacje w takich miejscach bywają przeciążone, a gdy z jakiś powodów muszą zostać wyłączone – znika zasięg w całej okolicy.

Czas, jaki spędzacie rozmawiając praktycznie się nie zmienił. To nadal blisko 70 mld minut rocznie. Po raz pierwszy jednak ilość minut przechodzących przez VoLTE była większa niż tych, które szły przez sieć 2G. Nie powinno to dziwić, szczególnie, że w Orange już około 100 modeli urządzeń – smartfonów i smartwachy z eSIM wspiera tę technologię, coraz częściej wykorzystując najnowszy kodek EVS. Działa on już na części najnowszych smartfonów Sony, Samsung, iPhone, a wkrótce dołączą do nich pierwsze urządzenia Huawei.

Rozbudowę sieci widać w wynikach testów prędkości

Choć widzimy wzrost ruchu w sieci mobilnej, to średnie prędkości speedtestów są stałe lub nawet stopniowo rosną.  Dane jednego z wiodących serwisów pokazują wzrost średnich prędkości pobierania danych w internecie mobilnym od 16 Mb/s pod koniec 2017 roku do ponad 23 Mb/s pod koniec 2019 roku.

To oczywiście nie tylko zasługa rozwoju naszej sieci, lecz także wyboru przez Was coraz lepszych smarfonów, które coraz częściej korzystają z sieci 4G LTE. Dzięki temu sieć mobilna cały czas może spełniać Wasze oczekiwania.  Gdy spojrzymy na ranking LTE przygotowany z przez inny serwis można zobaczyć stały poziom prędkości, które osiągają nasi klienci. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że to dane uśrednione i sytuacja nie wszędzie wygląda tak samo.

Testy 5G i pierwsze komercyjne LTE-M

Od początku bardzo konsekwentnie realizujemy plany, które ogłosiliśmy na początku 2018 roku.

W 2019 roku prowadziliśmy najszersze w kraju testy 5G w paśmie 3,4-3,8 GHz, docelowym dla tej technologii w Polsce. Zaczęliśmy je w Warszawie we wrześniu, a druga część naszych testów 5G rozpoczęła się w Lublinie w październiku. Mogli w nich brać udział dziennikarze, pracownicy oraz klienci Orange Polska. Prędkości maksymalne uzyskane w trakcie testów w tym paśmie przekroczyły 1,1 Gb/s, a średnie sięgały okolic 300 Mb/s. Cały czas urządzenia wykorzystywane w testach są konfigurowane i sprawdzane, by sieć komercyjna była możliwie dobrze przygotowana dla klientów. Chodzi często o małe szczegóły – częstotliwość, z jaką telefon odpytuje sieć o możliwość połączenia z 5G, czy ocena zasięgu i parametrów sieci w gęstej zabudowie.

Cały czas, jako jedyni w Polsce, testujemy możliwości pasma 26 GHz w Zakopanem. Widzimy tam olbrzymi postęp – Wojtek osiągnął tam pod koniec 2019 roku ponad 1,5 Gb/s na testowym urządzeniu.

Jednocześnie rozwijamy technologię i usługi LTE-M. Pozwala ona osiągnąć możliwości zbliżone do tych, które w zakresie części funkcji związanych z IoT, ma dać 5G. W 2019 roku zaowocowała pierwszym komercyjnym wdrożeniem, a liczba stacji bazowych, które ją wspierają podskoczyła w ciągu roku z okolic 150 do 666 na koniec 2019 roku i 667 obecnie. Przy rozwijaniu technologii pracujemy już z kilkudziesięcioma partnerami. Co ciekawe, w przyszłości LTE-M ma stać się częścią 5G.

Jak to możliwe? Już wyjaśniam.

Gdy za kilka lat sieć 5G osiągnie pełnię swoich możliwości, będzie mogła oferować dwa typy łączności dla IoT. Pierwszy to łączność dla masy niedużych, wymagających niewielkiego zużycia prądu urządzeń, takich jak czujniki, liczniki, mierniki.  Druga  – łączność dla urządzeń, które wymagają niezawodnego i błyskawicznego transferu – chociażby zdalnie sterowanych lub autonomicznych pojazdów.  LTE-M to technologia, która pozwala właśnie na obsługę wielkiej liczby urządzeń – tutaj pada ów magiczny „1 mln na km2”. 3GPP, organizacja, która pracuje nad standardem 5G uznała, że skoro istnieje gotowe rozwiązanie zbudowane dla sieci 4G, to można je przełożyć do technologii 5G.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o pracach nad 5G zajrzyjcie do wywiadu: Wywiad – co jest nam potrzebne do 5G… tego prawdziwego.

Co nas czeka w 2020 roku?

Jeden skrót, dwa znaki – 5G. Czeka nas aukcja i pierwsze wdrożenia komercyjne na docelowych częstotliwościach. To właśnie duże bloki częstotliwości, które zostaną rozdysponowane w aukcji przełożą się na szybszy internet mobilny. Dojdą do tego coraz lepsze urządzenia – zarówno te na stacjach bazowych, jak i w Waszych kieszeniach. Oczywiście sieć 5G nie powstanie z dnia na dzień. Początkowo nie będzie też wielu urządzeń, z których będziemy mogli korzystać. Bez wątpienia z dnia na dzień nie pojawią się też latające dookoła nas samochody i ludzie w goglach do VR. Mimo to, warto się tej kolejnej zmianie technologicznej przyglądać i z niej korzystać, gdy już będzie taka możliwość.

Będzie więc ciekawie. Bądźcie czujni, czytajcie bloga 😉

Udostępnij: Sieć modernizowana po kokardkę – podsumowujemy 2019 rok

Inne

Zaczynamy Nowy 2020 Rok!

31 grudnia 2019

Zaczynamy Nowy 2020 Rok!

Przed nami Nowy 2020 Rok, wypełniony wiadomościami ze świata telekomunikacji, testami sprzętu, innowacjami, muzyką, filmami, technologią, rozwijającą się siecią, dbaniem o bezpieczeństwo, zrównoważonym rozwojem, projektami fundacyjnymi i kampaniami reklamowymi.

Bądźcie z nami w 2020!

Udostępnij: Zaczynamy Nowy 2020 Rok!

Przed świętami pomagajmy gigabajtami

26 listopada 2019

Przed świętami pomagajmy gigabajtami

Najbardziej cenna jest ta pomoc, która odpowiada na konkretne potrzeby. Dlatego Orange, we współpracy z Fundacją Dorastaj z Nami, zaprasza swoich klientów do udziału w akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami”. Od dziś mogą oni przekazywać do wspólnej puli część swoich pakietów danych, których w danym miesiącu nie zdołali wykorzystać. Uzbierane w ten sposób GB  zostaną zamienione na darmowy internet dla podopiecznych fundacji.

Za każde zebrane 2000 GB Orange udostępni darmowy internet na 24 miesiące jednej potrzebującej rodzinie. Rodzaj dostępu do internetu: mobilny, stacjonarny, czy Orange Światłowód będzie zależał od indywidualnej sytuacji rodziny, czy uwarunkowań technicznych miejsca zamieszkania. W ten sposób podopieczni Fundacji Dorastaj z Nami zyskają możliwość korzystania z sieci, potrzebną w edukacji, rozwoju zainteresowań czy kontaktu z rówieśnikami. Z kolei Fundacja Orange przeprowadzi dla dzieci z obdarowanych rodzin webinarium, na którym pokaże, jak korzystać z internetu bezpiecznie i odpowiedzialnie.

Niewykorzystane w danym okresie rozliczeniowym GB danych mogą dobrowolnie przekazywać klienci Orange, którzy korzystają z następujących ofert mobilnych: Smart Plan LTE, Smart Plan LTE Główny, Plan Komórkowy, Plan Mobilny, Orange Love oferta głosowa, Internet Mobilny.

Do akcji przystąpić można na dwa sposoby: wysyłając darmowy SMS o treści „ODDAJEGB” pod numer 80820 lub aktywując akcję „Pomagajmy Gigabajtami” po zalogowaniu się do indywidualnego konta Mój Orange. SMS można wysłać w dowolnym momencie. Na koniec okresu rozliczeniowego operator zsumuje niewykorzystane i przekazane przez klientów GB i przeliczy je na usługi dla potrzebujących rodzin.

Akcja jest organizowana wspólnie przez Orange Polska oraz Fundację Dorastaj z Nami.

*********

Fundacja Dorastaj z Nami to jedyna organizacja pozarządowa w Polsce, która od blisko 10 lat inspiruje różne grupy społeczne i biznesowe, aby działały razem na rzecz pomocy dzieciom żołnierzy, strażaków, policjantów czy ratowników górskich, którzy zginęli lub zostali ciężko ranni podczas pełnienia służby publicznej. Celem działania Fundacji jest długotrwałe wspieranie dzieci w okresie edukacji od ich najmłodszych lat (od chwili przyjęcia do Fundacji), aż do zakończenia przez nie nauki (do 25. roku życia). Dzięki działalności Fundacji, dzieci otrzymują regularną, szeroko rozumianą pomoc edukacyjną, psychologiczną, wsparcie finansowe oraz przygotowanie do wejścia na rynek pracy. Od chwili powołania, Fundacja Dorastaj z Nami objęła opieką 224 dzieci. Orange Polska był jednym z fundatorów fundacji. Więcej o Fundacji Dorastaj z Nami https://dorastajznami.org/

Zainteresował Cię wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas