Będziemy taniej dzwonić z Polski do krajów Unii Europejskiej

14 maja 2019

Będziemy taniej dzwonić z Polski do krajów Unii Europejskiej

Od 15 maja klienci indywidualni dzwoniący z sieci Orange Polska i nju mobile na numery stacjonarne oraz komórkowe w krajach Unii Europejskiej, a także Europejskiego Obszaru Gospodarczego zapłacą nie więcej niż 1 zł (z VAT) za minutę rozmowy. Dotyczy to zarówno połączeń wykonywanych z telefonów komórkowych (abonamentowych i na kartę) jak i stacjonarnych. SMS do krajów UE i EOG będzie kosztował niemal o połowę taniej niż dotychczas, czyli 0,31 zł (z VAT).

Nowe ceny wynikają ze zmian w prawie europejskim. Wyznaczają one stały limit cen połączeń i SMS-ów międzynarodowych liczonych w euro. Ceny będą co roku przeliczane na złotówki według aktualnego kursu.

Kraje i terytoria zależne należące do Unii Europejskiej oraz kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr (Republika Cypryjska), Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Wyspy Kanaryjskie, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Martynika, Majotta, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Saint Martin, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Będziemy taniej dzwonić z Polski do krajów Unii Europejskiej

Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

18 kwietnia 2019

Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

W Krośnie Odrzańskim, Kościanie i podwarszawskich Ząbkach Orange razem z partnerami wdroży inteligentne rozwiązanie zdalnego odczytu wody. Pozwoli to m.in. na sprawniejsze rozliczenia, zmniejszenie zużycia wody, szybsze wykrycie awarii i ograniczy nadużycia. Dla samorządów to idealne rozwiązanie kiedy szukają oszczędności.

Smart Water to najpopularniejsze rozwiązanie IoT wdrażane przez Orange Polska. W całej Polsce klienci korzystają już z 33 tys. tzw. nakładek, które umożliwiają zdalny odczyt stanu wodomierzy. W Kościanie, Krośnie Odrzańskim i Ząbkach będzie pracować kolejnych 7900 urządzeń. System działa tak, że dane z nakładek są przekazywane w bezpieczny sposób – poprzez sieć Orange Polska – na serwery. Następnie dane są analizowane przez odpowiednie oprogramowanie. Operator zastosował m.in. zaawansowane rozwiązania, które pozwalają na pełną analizę przepływów wody, co jest kluczowe dla rozwoju sieci wodociągowej. Łączna wartość projektów dla trzech miast to 3,3 mln zł.

Kolejne samorządy decydują się na wdrożenie systemów inteligentnego, zdalnego odczytu stanu liczników, rowerów miejskich czy oświetlenia ulicznego. Przekłada się to na lepsze życie mieszkańców i sprawniejsze zarządzanie usługami komunalnymi. Orange Polska z 40-procentowym udziałem w rynku M2M jest liderem wdrażania takich rozwiązań, zapewnia także wsparcie w cyfrowej transformacji samorządów – mówi Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska dowiesz się tutaj.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska przeczytasz w tekście: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Napisz do Nas
Udostępnij: Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

Apple Watch Series 4 z wbudowaną łącznością mobilną dostępny w Orange Polska

12 kwietnia 2019

Apple Watch Series 4 z wbudowaną łącznością mobilną dostępny w Orange Polska

Do oferty Orange Polska wszedł Apple Watch Series 4. Urządzenie zostało przeprojektowane i udoskonalone, by wyglądać jeszcze lepiej, zapewniać przełomowe rozwiązania komunikacji dzięki wbudowanej łączności mobilnej (eSIM), a także radzić sobie z funkcjami fitness. Żeby zachęcić klientów do przetestowania urządzenia, Orange Polska zaproponował specjalny pakiet startowy. Apple Watch Series 4 dostępny jest w salonach i stronie internetowej.

Apple Watch Series 4 ma wyświetlacz większy o ponad 30% ze smuklejszą i mniejszą kopertą oraz nowy interfejs z większą ilością informacji i szczegółów. Niezależnie od tego, czy właściciel biega, pływa czy spędza aktywnie czas w inny sposób urządzenie, dzięki wbudowanej łączności mobilnej umożliwia mu m.in. rozmowy telefoniczne nawet jeżeli jego iPhone nie ma w pobliżu. Najnowszy Apple Watch wraz z watchOS 5 posiadają szereg zaawansowanych rozwiązań związanych z łącznością a także rewolucyjne rozwiązania dla dbających o zdrowie, w tym nowy akcelerometr i żyroskop, które potrafią wykryć upadek użytkownika.

Wraz z polską premierą Apple Watch Series 4, Orange Polska oferuje wsparcie przy pomocy technologii eSIM. Dzięki Apple Watch użytkownicy mogą pozostawać w kontakcie, nawet jeśli nie są  połączeni Bluetoothem z ich iPhone lub nie mają dostępu do Wi-Fi. Apple Watch to atrakcyjna propozycja np. dla osób, które chciałyby uprawiać sport lub jogging jedynie z zegarkiem. Ponadto jeśli użytkownik zapomni zabrać iPhona z domu lub z pracy lub jeśli wyładuje mu się bateria, ma nadal kontakt z rodziną i przyjaciółmi.

Po pierwszej aktywacji, karta „Ekstra karta eSIM” jest bezpłatna przez okres 6 miesięcy w ramach promocji „Mój pierwszy eSIM”, a po tym okresie jej koszt wynosi 9 zł miesięcznie. Aktywacja każdej kolejnej karty „Ekstra karta eSIM” to koszt 5 zł, a opłata miesięczna w wysokości 9 zł obowiązuje od pierwszego miesiąca. Klienci indywidualni z abonamentem komórkowym mogą aktywować kartę „Ekstra karta eSIM” bezpośrednio z aplikacji „Watch” na ich iPhonie.

Więcej szczegółów dotyczących cen i usług znajduje się na stronie www.orange.pl/applewatch.

Więcej szczegółów dotyczących iPhone znajdą Państwo na stronie www.apple.com.

Napisz do Nas
Udostępnij: Apple Watch Series 4 z wbudowaną łącznością mobilną dostępny w Orange Polska

Telekomy stały się wiarygodnym dostawcą usług IT

14 lutego 2019

Telekomy stały się wiarygodnym dostawcą usług IT

Już ponad 80% firm dostrzega rolę operatorów telekomunikacyjnych w dostarczaniu usług outsourcingu IT – tak wskazuje badanie Orange Insights. Wśród prezesów i członków zarządów opinię tę podziela 90% ankietowanych. Duże znaczenie ma stabilność operatorów – to czynnik wskazywany jako kluczowy w wyborze partnerów biznesowych przez ponad połowę uczestników badania.

– Świadczenie outsourcingu IT jest ważnym elementem oferty Orange Polska. W naszych usługach dla biznesu nie ograniczamy się jedynie do zapewnienia łączności. Dostarczamy infrastrukturę m.in IT dostępną w chmurze w modelu IaaS, kolokację, czy usługi z zakresu cyberbezpieczeństwa, a nawet wirtualny Helpdesk. Wykorzystujemy zdobywane przez lata wiedzę i doświadczenie,  które teraz pozwalają nam dostarczać klientom innowacyjne, cyfrowe rozwiązania – mówi Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Outsourcing usług IT w telekomach

Pobierz grafikę podsumowującą wynik badania

86% ankietowanych w badaniu firmy jako powód wyboru outsourcingu usług IT wskazało redukcję kosztów. Zwracają także uwagę, na jego rolę w usprawnianiu procesów operacyjnych w firmie (74% ankietowanych) oraz możliwość szybkiego wdrożenia rozwiązań IT (70% ankietowanych). Obok stabilności dostawcy, firmy jako czynnik wyboru dostawcy wskazywały także zaufanie do partnera. Było one istotne dla 37% z pośród największych firm biorących udział w badaniu oraz 36% firm dużych.

Znaczenie miała także funkcjonalność rozwiązań (odpowiednio 38% i 32%) i zrozumienie dla biznesu klienta (35% i 31%) czy kompetencje dostawcy (31% i 39%). Cenę jako czynnik wyboru oferty wskazało 19% największych z firm, które wzięły udział w badaniu Orange Insights oraz 34% firm dużych. Najmniej istotnymi kryteriami, wskazanymi przez  mniej niż 10% ankietowanych jest  specjalizacja oraz polecenie innej osoby.

W 2016 r. z takich usług korzystała niespełna połowa z największych firm ankietowanych w ramach Orange Insights, w 2017 już ponad 2/3, a w 2018 ponad 90%. Wśród firm, które nie korzystały z outsourcingu IT znacznie spadła liczba deklarujących brak zaufania do zewnętrznych dostawców jako główną przyczynę. W 2018 r. został on wskazany w 29% przypadków, podczas gdy w 2017 r. aż w 48%. W przeciągu roku spadł – z 31% do 24% także odsetek respondentów, którzy wskazywali na bezpieczeństwo systemów jako powód, dla którego nie chcą  korzystać z outsourcingu IT. Pokazuje to, że choć wprowadzenie zewnętrznych firm do niedawna było uważane za zbyt niebezpieczne ze względu na ochronę produktów i usług sprzedawanych przez firmę korzystającą z outsourcingu to podejście się zmieniło.

***

9 na 10 z firm biorących udział w badaniu Harvard Business Review przeprowadzonym przez Polska ICAN Institute korzysta z outsourcingu informatycznego. Objęło ono zarówno największe spośród działających w Polsce firm, jak i duże krajowe przedsiębiorstwa. W bieżącej edycji badania Orange Insights, obejmującej duże firmy i korporacje, przeprowadzono łącznie 313 ankiet. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało zrealizowane metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Udostępnij: Telekomy stały się wiarygodnym dostawcą usług IT

Ekipa Orange przejęła nasze kanały

29 stycznia 2019

Ekipa Orange przejęła nasze kanały

Od wczoraj członkowie Ekipy Orange przejęli nasze kanały Social Media. Co to Ekipa Orange? Już wyjaśniam.

Jakiś czas temu pisałam Wam tu, że ogłosiliśmy otwarty nabór. Szukaliśmy energicznych i entuzjastycznych osób, które będą testować najnowsze technologie, produkty i aplikacje dostępne w naszych kanałach, a przede wszystkim staną się częścią Orange. Zostaliśmy zasypani zgłoszeniami. Wybór był niezwykle trudny, ale finalnie wybraliśmy dwie osoby, które zarażają uśmiechem od pierwszego poznania.

Przed Wami Ekipa Orange w składzie: Ulka Woźniakowska i Michał Dudziński.

Ulka jest krakuską mieszkającą w Warszawie, z wykształcenia filmoznawczynią. Ma twórcze ADHD. Projektuje i tworzy ubrania, pisze książki o bollywoodzkim kinie i nigdy nie wie, gdzie jest jej telefon.

Michał jest zawodowym aktorem i założycielem najmniejszego teatru na świecie. Oprócz tego podróżuje, występuje i kocha nowe technologie. W przeciwieństwie do koleżanki, telefon ma zawsze na swoim miejscu.

Czym będzie zajmować się Ekipa Orange? Zobaczycie sami, bo regularnie będziecie spotykać ich na naszych kanałach.

Udostępnij: Ekipa Orange przejęła nasze kanały