Pomorska Unia Światłowodowa – szybki internet dla pomorskich gmin

15 grudnia 2017

Pomorska Unia Światłowodowa – szybki internet dla pomorskich gmin

Orange Polska, Województwo Pomorskie oraz Związek Gmin Pomorskich powołali dziś w Gdańsku Pomorską Unię Światłowodową. Pierwszego dnia przystąpiły do niej 43 gminy z regionu. Celem Unii Światłowodowej jest zapewnienie szerokopasmowego internetu i likwidacja „białych plam” w województwie pomorskim oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego.

W 109 pomorskich gminach Orange Polska przygotowuje się do realizacji inwestycji związanych z szerokopasmowym internetem współfinansowanych ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu światłowód dotrze do ponad 49 tys. gospodarstw domowych i 711 placówek oświatowych.

Gminy, które przystąpią do Pomorskiej Unii Światłowodowej, będą uczestniczyć w uzgadnianiu założeń projektu inwestycyjnego. Pozwoli to wybudować sieć internetu, która najlepiej zaspokoi potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych. Przystąpienie do Unii daje gminom możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom, a zrealizowana inwestycja umożliwi wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

Deklaracje o przystąpieniu podpisały dziś m.in. gminy: Cedry Wielkie, Trąbki Wielkie, Nowa Karczma, Główczyce, Kolbudy, Pruszcz Gdański, Przywidz, Słupsk I Wejherowo.

******

W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC, Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy środki własne oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator podłączy do sieci także 3,7 tys. działających na tych obszarach szkół.

Ponadto, Orange Polska realizuje inwestycje światłowodowe z własnych środków – to  najbardziej ambitny program inwestycyjny w historii firmy. Obecnie sieć światłowodowa operatora jest dostępna dla ponad 2,3 milionów gospodarstw domowych w 62 miastach kraju. Na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć ok. 4,2 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Udostępnij: Pomorska Unia Światłowodowa – szybki internet dla pomorskich gmin

MamPrawoDo – wszystko o prawach osób z niepełnosprawnościami, w jednym miejscu

14 grudnia 2017

MamPrawoDo – wszystko o prawach osób z niepełnosprawnościami, w jednym miejscu

MamPrawoDo to platforma internetowa, na której osoby z niepełnosprawnościami znajdą kompleksowe informacje na temat przysługujących im praw i udogodnień. Jako pierwsze zostały tu opublikowane informacje dotyczące dostępu do usług telekomunikacyjnych. Platforma powstała dzięki współpracy Fundacji Widzialni i Orange Polska.

MamPrawoDo ma pomóc osobom z niepełnosprawnościami lub narażonym na wykluczenie cyfrowe i społeczne z innych względów, uzyskać kompleksowe i przystępne w formie informacje na temat przysługujących im praw. Ponadto, celem projektu jest motywowanie przedsiębiorców do otwarcia się na osoby z niepełnosprawnościami i uwzględnienie ich potrzeb, a także promowanie dobrych praktyk w zakresie dostępności. Inicjatywa została objęta honorowym patronatem Ministerstwa Cyfryzacji i Pełnomocnika Rządu do Spraw Równego Traktowania.

– W codziennej pracy bardzo często otrzymujemy sygnały bezpośrednio od użytkowników internetu, którzy napotykają na trudności w dostępie do różnego rodzaju usług. Nie tylko e-administracji ale również usług biznesowych – mówi Artur Marcinkowski, Przewodniczący Rady Fundacji Widzialni.

MamPrawoDo wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Jako pierwsze na stronie internetowej mamprawodo.pl zostały umieszczone prawa dotyczące dostępu do usług telekomunikacyjnych, jakie przysługują użytkownikom z niepełnosprawnościami.1

– Z Fundacją Widzialni współpracujemy od kilku lat, starając się, aby nasza strona internetowa i nasze usługi były coraz bardziej przyjazne dla klientów z niepełnosprawnościami – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor Komunikacji Korporacyjnej i CSR w Orange Polska. – Widzimy też, jak wiele mamy do zrobienia – nie tylko jeśli chodzi o wdrażanie udogodnień, ale też w kwestii dotarcia z informacjami o nich do osób, którym mogą być one potrzebne. Mamy nadzieję, że platforma MaPrawoDo pomoże wszystkim, którzy takich informacji poszukują – dodaje.

Ostatni spis powszechny pokazał, że w Polsce żyje około 4,7 mln osób z niepełnosprawnościami. Fundacja Widzialni w partnerstwie z Orange Polska zainicjowała projekt platformy „MamPrawoDo”, przygotowując pierwszy moduł dotyczący praw osób z niepełnosprawnościami na rynku telekomunikacyjnym. Zachęcamy do włączenia się w projekt i rozszerzania go o kolejne informacje dotyczące innych dziedzin życia, obszarów społecznych i gospodarczych.

1(zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Cyfryzacji z dnia 26 marca 2014 roku w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących świadczenia udogodnień dla osób niepełnosprawnych przez dostawców publicznie dostępnych usług telefonicznych).

Udostępnij: MamPrawoDo – wszystko o prawach osób z niepełnosprawnościami, w jednym miejscu

Miasteczko Orange „Warszawską Inwestycją bez barier”

20 listopada 2017

Miasteczko Orange „Warszawską Inwestycją bez barier”

Miasteczko Orange, siedziba Orange Polska, zostało nagrodzone przez Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji w konkursie „Warszawska Inwestycja bez barier”, promującym najlepsze rozwiązania architektoniczno-urbanistyczne dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

– Projektując Miasteczko Orange od początku myśleliśmy o tym, aby budynek był przyjazny dla ludzi i dla środowiska. Ta nagroda to dla nas potwierdzenie, że zrobiliśmy to dobrze. Tymi samymi wartościami kierujemy się także w naszej działalności biznesowej i społecznej. 3 lata temu Orange Polska otrzymał „Medal przyjaciela Integracji”. Nadal jesteśmy dobrymi przyjaciółmi i staramy się wcielać w życie ideę integracji – powiedział Jacek Kowalski, członek zarządu Orange Polska ds. zasobów ludzkich.

– Dzięki projektowi „Warszawa Bez Barier” możemy wskazać osobom z niepełnosprawnościami te przestrzenie, które są dla nich przyjazne i umożliwiają im normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Nagrody w poszczególnych konkursach są dedykowane podmiotom, które o dostępności myślą w sposób odpowiedzialny i kompleksowy – wyjaśnia Piotr Pawłowski, prezes Fundacji Integracja i Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji.

Miasteczko Orange to nowoczesna i przyjazna dla wszystkich przestrzeń do pracy. To pięć budynków, które łącznie mają ponad 40 tysięcy m2 powierzchni użytkowej i cała  ta przestrzeń jest dostępna dla każdego – co potwierdza certyfikat „Obiekt bez barier”. Na co dzień pracuje tu ponad 3400 osób, wśród nich także osoby z niepełnosprawnościami.

Obiekt jest biurowcem klasy A+, zaprojektowanym przez znanego architekta, Stanisława Fiszera. Zbudowała go firma Bouygues Immobilier Polska. Spełnia restrykcyjne wymagania środowiskowe oraz kładzie nacisk na dobre samopoczucie pracujących tam osób. Miasteczko Orange zużywa około 30% mniej energii w porównaniu z innymi biurowcami.

Firma zdecydowała, że sprzęt rehabilitacyjny, który otrzymała wraz z nagrodą, zostanie przeznaczony dla jednej z rodzin, którą opiekuje się „Fundacja Dorastaj z Nami”. Fundacja ta pomaga dzieciom bohaterów poległych lub poszkodowanych na służbie – żołnierzy, policjantów, ratowników górskich czy strażaków. Orange Polska jest współzałożycielem tej Fundacji i wspiera jej programy.

Mediateka

Udostępnij: Miasteczko Orange „Warszawską Inwestycją bez barier”

Sieć

Nowa odsłona strony Sieć #1 na orange.pl

3 listopada 2017

Nowa odsłona strony Sieć #1 na orange.pl

Jak wiecie już ponad rok temu zaczęliśmy o sobie mówić jako o Sieci #1. Nie było to stwierdzenie bez pokrycia. Za „Siecią #1” stoi liczba klientów, szybkość sieci mobilnej, światłowód, bezpieczeństwo które zapewnia nasz CERT, a także szereg innych argumentów. Wszystkie je zebraliśmy na stronie https://www.orange.pl/siecnr1.

Teraz przyszedł czas na jej aktualizacje – w końcu w ciągu półrocza sporo się zmieniło. Nawet więcej niż sporo. Sięgnęliśmy do „skarbnicy wiedzy” o sieci, którą Wy już znacie, czyli materiałów z bloga. Oczywiście to nie wszystko – znajdziecie tam sporo informacji na temat naszych działań, a także specjalnie przygotowaną podstronę o 5G. Staramy się na niej odkłamać kilka mitów, podać kilka faktów i sprawić, by wiedza o 5G była Wam bliższa.

Sieć #1 to także wyzwanie dla nas. Mówiąc wprost – zdajemy sobie sprawę, że musimy pracować, pracować i jeszcze raz pracować, by zasłużyć na to miano. Zresztą Wy – czytelnicy naszego bloga, którzy zawsze byliście recenzentami naszych działań wiecie o tym najlepiej. Jednak to praca warta zachodu.

Miłej lektury i dajcie nam znać co sądzicie o stronie!

Udostępnij: Nowa odsłona strony Sieć #1 na orange.pl

Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie

14 września 2017

Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie

Grupa Orange i Netflix odnowiły podpisaną w 2014 roku umowę, dotyczącą dystrybucji serwisu Netflix dla klientów Orange TV we Francji. Jednocześnie rozszerzyli partnerstwo na wszystkie państwa, w których obecna jest Grupa Orange. W ciągu kilku miesięcy także klienci Orange w Polsce będą mogli skorzystać z oferty Netflix w Orange TV.

Strategiczne partnerstwo pozwoli klientom Orange w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie na korzystanie z serwisu Netflix dystrybuowanego przez Orange TV. Dzięki temu klienci Orange uzyskają dostęp do bogatej i ekskluzywnej oferty oryginalnych seriali, filmów, komediowych stand-upów, dokumentów oraz programów dla dzieci, którą będą mogli oglądać na telewizorze, telefonie czy komputerze. Na serwisie Netflix dostępne są popularne i nagradzane seriale własnej produkcji „Stranger Things”, „Orange is the New Black”, „House of Cards” i „The Crown” a także światowe hity 13 Powodów” oraz Narcos”.

Od 2014 roku Orange jest dystrybutorem serwisu Netflix we Francji, a od kilku miesięcy również w Hiszpanii. W nadchodzących miesiącach dostęp do serwisu Netflix, jako część oferty telewizyjnej, zyskają także klienci Orange Polska. W kolejnych krajach serwis będzie dostępny w 2018 roku.

Chcemy zaoferować naszym klientom najlepsze treści, mówi Stéphane Richard, prezes i CEO Orange, dlatego począwszy od października 2014 r. byliśmy pierwszym dystrybutorem serwisu Netflix we Francji, a zawarcie nowej umowy wzmocni naszą pozycję na międzynarodowym poziomie”.

Reed Hastings, prezes Netflix, powiedział: “To partnerstwo buduje naszą silną relację z Orange we Francji, a w przyszłości umożliwi również milionom naszych klientów w wielu krajach prosty i wygodny dostęp do wiodącego na świecie serwisu internetowego oferującego rozrywkę w jednym miejscu.”

Informacje na temat Netflix

Posiadając ponad 100 mln użytkowników w ponad 190 państwach oraz oferując 125 mln godzin programów każdego dnia, w tym seriali, filmów dokumentalnych oraz produkcje oryginalne, Netflix jest światowym liderem w streamingu video. Dzięki umowie bez zobowiązania, abonenci serwisu Netflix mają nieograniczony dostęp do programów na różnych ekranach w dowolnym miejscu i czasie. Użytkownik może oglądać, przerywać i wznawiać programy w dowolnym momencie, bez przerw na reklamy.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie