Mediateka

Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska

8 września 2020

Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska

Julien Ducarroz jest od 1 września 2020 roku Prezesem Zarządu Orange Polska S.A.  Przez ostatnie 4 lata kierował Orange Moldova, największym operatorem konwergentnym na tamtejszym rynku, zapewniającego usługi dla ponad 2,6 mln użytkowników. Wcześniej, od 2007 roku, Julien Ducarroz był związany z Orange Romania. Dołączył do firmy jako dyrektor strategii, a od maja 2009 do maja 2016 roku kierował sprzedażą, marketingiem oraz komunikacją marketingową jako Chief Commercial Officer. W toku trwającej 18 lat kariery w Grupie Orange, Julien Ducarroz zdobył różnorodne doświadczenie na europejskich rynkach: był szefem marketingu strategicznego, a następnie szefem marketingu mobilnego w Orange Nederland, odpowiadał za wdrażanie zarządzania wydajnością w 6 krajach grupy, kierował też Business Intelligence, odpowiadając za analizy biznesowe i poszukiwanie nowych możliwości rozwoju.

Udostępnij: Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska

Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

11 sierpnia 2020

Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

Rzadko piszę na blogu o rankingach, ale czasami warto to zrobić, żeby pokazać jak sprawdza się nasza strategia i kiedy mamy się czym pochwalić. Właśnie pojawił się raport Best100 z rankingiem spółek IT opublikowany przez magazyn ITWIZ. To drugi po Computerworld najważniejszy raport o stanie polskiego rynku IT.

„To był dla nas bardzo dobry rok, także pod względem szybkiego rozwoju. W dwa lata podwoiliśmy nasze przychody z usług ICT, których wartość w 2019 roku przekroczyła 700 mln zł. Dzięki kupieniu spółki BlueSoft oferujemy dziś kompletny zakres rozwiązań dla sektora dużych przedsiębiorstw. Zrealizowaliśmy także pierwsze wspólne projekty. Warto też dodać, że Integrated Solutions umocnił się na trzeciej pozycji wśród integratorów w Polsce – mówi Bertrand Grèzes-Besset, dyrektor rozwiązań ICT w Orange Polska.

Teraz kilka raportowych konkretów. Jeśli chodzi o Orange Polska to znaleźliśmy się na 5. pozycji wśród firm z największym zyskiem netto. Zajmujemy także 4. miejsce wśród największych dostawców rozwiązań IT dla sektora informatycznego. Integrated Solutions ponownie znalazł się na 3. pozycji na rynku integratorskim i jest również 3. największą firmą z polskim kapitałem sprzedającą własne produkty i usługi. Spółka zajęła także 3. miejsce w sprzedaży dla sektora publicznego, edukacji i R&D. IS świetnie sobie radzi w sprzedaży do innych branż:  bankowości, handlu i mediów, IT, energetyka i ochrony zdrowia. Świetnie radzi sobie najmłodszy w grupie BlueSoft. Spółka, która od ponad roku jest częścią grupy Orange Polska, zajęła 2. miejsce w kategorii firm o największych przychodach ze sprzedaży usług wdrożenia aplikacji. Zajmuje także wysoką  6. pozycję wśród największych dostawców usług cloud w podziale na SAAS/PAAS/IAAS.

Ps. Niestety nie mogę dać linku do raportu, ponieważ nie został udostępniony w sieci. Na razie można go dostać w wersji płatnej.

Udostępnij: Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

30 czerwca 2020

W najnowszym rankingu firm TOP 200 magazynu Computerworld Orange Polska już po raz trzeci z rzędu został sklasyfikowany jako największy dostawca usług telekomunikacyjnych na polskim rynku. Operator zajmuje także trzecie miejsce w sprzedaży rozwiązań IT dla sektora informatycznego i jest w czołówce firm przeznaczających największe nakłady na badania i rozwój.

Najnowsza edycja Raportu Computerworld, podsumowująca rok 2019, daje nam wiele powodów do satysfakcji. Raport stanowi ważny punkt odniesienia dla całego rynku ICT w Polsce i jest jednym z najbardziej prestiżowych wydawnictw pokazujących potencjał spółek telekomunikacyjnych i informatycznych oraz kierunki rozwoju polskiego rynku IT – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu Orange Polska ds. Rynku Biznesowego – Cieszą nas także wysokie pozycje spółek z grupy Orange – Integrated Solutions i BlueSoft. Taki wynik potwierdza słuszność naszej strategii rozwoju usług ICT. Zakładaliśmy podwojenie naszych przychodów w tym segmencie do roku 2020 i dzięki efektowi skali i synergii w grupie Orange udało nam się osiągnąć ten cel z rocznym wyprzedzeniem. W roku 2019 roczne przychody grupy wzrosły po raz pierwszy od 13 lat i były wyższe  o blisko 3% niż w roku poprzednim.

Integrated Solutions ponownie znalazł się wśród liderów na rynku integratorskim zajmując w rankingu trzecie miejsce, a w sprzedaży produktów i rozwiązań IT dla branży transportowej i logistycznej w Polsce  okazał się bezapelacyjnym zwycięzcą.

Spółka ma także znaczący udział w dostarczaniu rozwiązań dla instytucji publicznych (trzecie miejsce), branży edukacyjnej (czwarte miejsce), bankowej, mediowej i wielu innych. Zajmuje też szóste miejsce w rankingu sprzedaży usług IT dla dużych firm i korporacji.

Ranking potwierdza także wysoką pozycję firmy BlueSoft, która dokładnie rok temu dołączyła do grupy Orange i zajmuje obecnie dziesiąte miejsce wśród dostawców usług integracyjnych w Polsce. Spółka ta wykazuje także imponującą dynamikę wzrostu w poszczególnych sektorach rynku.

Połączenie kompetencji Orange, Integrated Solutions i BlueSoft pozwala nam dziś dostarczać klientom w pełni kompleksowe rozwiązania – od szybkich łączy zaczynając, na dedykowanych rozwiązaniach chmurowych i software’owych kończąc. Dzięki temu idealnie trafiamy z  ofertą w czasy pracy zdalnej, digitalizacji biznesu i Przemysłu 4.0 – podkreśla Bożena Leśniewska.

Mediateka

Udostępnij: Wysokie pozycje Orange Polska, Integrated Solutions i BlueSoft w rankingu Computerworld

Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

19 marca 2020

Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Z końcem marca Jacek Kunicki wejdzie do zespołu zarządzającego Orange Polska jako dyrektor wykonawczy odpowiedzialny za finanse. Maciej Nowohoński, który przez ostatnie sześć lat kierował finansami Orange, będzie w dalszym ciągu jako członek zarządu rozwijał działalność hurtową operatora i nowe możliwości biznesowe na tym rynku, np. projekt infrastrukturalny FibreCo., oraz zarządzał sprzedażą nieruchomości firmy.

Jacek Kunicki jest związany z Orange Polska od 2003 r. W tym czasie odpowiadał m.in. za relacje inwestorskie operatora. Od 2014 roku był szefem kontrolingu finansowego Orange w Polsce, raportując bezpośrednio do członka zarządu ds. finansów. Jacek Kunicki jest członkiem rady nadzorczej Networks! oraz Teltech (część Grupy Orange Polska). Przed dołączeniem do Orange, pracował w zespole finansowym telekomunikacyjnego Energis Polska. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Zarządzania w Warszawie, posiada także dyplom MBA z Oxford Brookes University.

Maciej Nowohoński nadzorował finanse spółki jako członek zarządu od marca 2014. Od 2017 roku zarządza też sprzedażą nieruchomości firmy, a od lutego 2020 r. – działaniami Orange na rynku hurtowym. Wcześniej pełnił różne role o rosnącym zakresie odpowiedzialności w obszarze finansów, w tym w latach 2006-2014 jako kontroler Grupy Orange Polska. W latach 2010-2011 był w zarządzie spółki Emitel, natomiast w latach 2011-2013 z ramienia zarządu kierował finansami w spółce PTK Centertel. Przed dołączeniem do zespołu Orange pracował między innymi w Arthur Andersen i Andersen Business Consulting. Jest absolwentem kierunku Handel Zagraniczny Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu oraz szkoły biznesu Hogeschool van Arnhem en Nijmegen w Holandii.

Decyzje są następstwem dzisiejszego posiedzenia Rady Nadzorczej firmy, które z powodu zagrożenia epidemią COVID-19 odbyło się całkowicie zdalnie. Porządek obrad obejmował głosowanie w sprawie powołania Jacka Kunickiego na członka zarządu, jednak ze względu na brak fizycznej obecności członków Rady, zgodnie z polskim prawem nie mogło się ono odbyć.

Zmiany wejdą w życie z dniem 31 marca 2020 r.

Udostępnij: Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie

31 stycznia 2020

Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie

Jak najlepiej pokazać frajdę z szusowania na nartach? Najlepiej korzystając z Go Pro, zamontowanym na selfiesticku lub kasku. Skąd można wytrzasnąć Go Pro? Najlepiej wygrać w konkursie na Instagramie Orange Polska.

Rozbudowujemy sieć na zimę…

Jak co roku rozbudowujemy naszą sieć mobilną w górach, by była gotowa na przyjęcie większej liczby użytkowników. 157 nowych lub rozbudowanych stacji bazowych pozwala Wam korzystać w większym stopniu z możliwości, jakie niesie sieć 4G LTE. Skąd różnica miedzy tą liczbą, a tę podaną przez Martę kilka tygodni temu. No cóż, zmodernizowaliśmy stację więcej 😉

Zdając sobie sprawę, jakie „oblężenie” przechodzą te stacje zmieniliśmy ich konfigurację, by lepiej radziły sobie z dużą liczbą urządzeń na małym terenie, a także wszystkie górskie stacje objęliśmy specjalnym monitoringiem.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o tym jak wygląda rozbudowa sieci na zimę obejrzyjcie to wideo, które przygotowałem dla Was w ubiegłym roku.

…byśmy mogli wspólnie się bawić

Tradycyjnie także zapraszamy Was do wspólnej górsko-zimowej zabawy. Wystarczy, że wrzucicie na swój profil na Instagramie zdjęcie niezbędnego zestawu, który zabieracie ze sobą w góry i oznaczcie nasz profil. To nie konkurs blogowy, dlatego w sprawie wszystkich związanych z nim pytań i wniosków kontaktujcie się pod adres mailowy podany w regulaminie. Sam regulamin znajdziecie tutaj.

W naszych mediach społecznościowych znajdziecie teraz też nieco więcej zimowych materiałów. Bądźcie czujni!

Udostępnij: Kamery GoPro do wygrania w zimowym konkursie