Podłączyliśmy 200 tys. klienta Orange Światłowód. Zobaczcie, jak to wyglądało.

6 grudnia 2017

Podłączyliśmy 200 tys. klienta Orange Światłowód. Zobaczcie, jak to wyglądało.

Jeśli śledzicie na Twitterze prezesa Orange Polska już wiecie, że podłączyliśmy 200 tys. klienta Orange Światłowód.

To klient z Grodziska Mazowieckiego, który zdecydował się na opcję 300 Mb/s z Orange TV, Netflix i Multiroom. Przypomnę, że nasz światłowód dostępny jest dla ponad 2,3 mln gospodarstw domowych w kilkudziesięciu miastach Polski.  Pierwszych 100 tys. klientów pozyskaliśmy w 25 miesięcy, a na kolejną setkę potrzebowaliśmy 10 miesięcy. Mocno przyśpieszyliśmy i dziękujemy za to, że nas wybieracie.

Wielu z Was pewnie zastanawia się jak wygląda proces montażu światłowodu. Już pokazujemy. Do klienta numer 200 tys. wybraliśmy się z blogową kamerą.

Cały proces instalacji zaczął się, co dość oczywiste, od przyjazdu techników. Szybko ustalili z klientem lokalizację gniazdka światłowodowego, a następnie przytwierdzili je do ściany. Jako że wybór padł na miejsce tuż obok przewodów elektrycznych użyli do tego specjalnego kleju – wiercenie byłoby ryzykowne. Sam światłowód biegł przez całe mieszkanie, jednak w taki sposób, że był praktycznie niewidoczny. To zasługa specjalnego włókna – OSF, które z odległości metra można pomylić z włosem. Klej, którym zostało ono przytwierdzone do ściany, po wyschnięciu staje się niewidoczny. Pamiętając odległe czasy i podłączanie telefonu w mieszkaniu rodziców, byłem zaskoczony jak sprawnie przebiegł cały proces, a także – jego efektem.

Nie obyło się, co oczywiste, bez spawania światłowodu. Nie powinno się Wam to jednak kojarzyć z dwoma butlami i palnikiem, lecz diamentowym ostrzem, które pozwala równiutko przyciąć włókno oraz małą skrzyneczką, która z chirurgiczną precyzją zestawia, a następnie zespala dwa światłowody. Montaż Orange Światłowodu to także aktywacja i konfiguracja usługi, więc o to ani 200 tys. klient, ani Wy nie musicie się martwić.

Nasza sieć światłowodowa jest już w 62 miastach Polski. Długość wszystkich kabli światłowodowych wykorzystanych w naszych inwestycjach od 2014 roku pozwoliłaby opasać prawie całą Ziemię na wysokości równika.  Z Orange Światłowodu może już skorzystać 2,3 mln gospodarstw domowych oraz małych i średnich firm. W planach mamy podłączenie do końca 2020 r. łącznie 5 mln, więc półmetek jeszcze przed nami. Pojawimy się także w kolejnych miastach. Chcemy, aby jak najwięcej z Was mogło korzystać z bardzo, bardzo szybkiego światłowodowego internetu. Jednak nie tylko o dostęp do internetu się tu rozchodzi. Dzięki usłudze Orange Światłowód możecie korzystać z usług takich jak Netflix i sport na kanałach Eleven w jakości 4K, bezpośrednio z Waszego dekodera.

P.S. wideo wrzuciliśmy w jakości 4K. Zobaczcie sami!

Udostępnij: Podłączyliśmy 200 tys. klienta Orange Światłowód. Zobaczcie, jak to wyglądało.

Filmy i sport 4K w Orange TV oraz grudniowy repertuar Orange TV VOD

5 grudnia 2017

Filmy i sport 4K w Orange TV oraz grudniowy repertuar Orange TV VOD

Grudzień w Orange TV

Przed nami kolejny miesiąc hitów w Orange TV dostępnych na VOD. Wybrałam dla was kilka filmów. I tak, na fanów mrocznego kina po raz drugi czekać będzie demoniczna lalka Annabelle. Kilka lat po tragicznej śmierci córeczki lalkarz i jego żona przyjmują pod swój dach zakonnicę i dziewczynki z sierocińca. To one będą celem upiornego dzieła lalkarza. Hit „Annabelle: Narodziny zła” możecie obejrzeć już 4 grudnia. 8 grudnia polecam film biograficzny o jednej z najsłynniejszych Polek w historii, laureatce nagrody Nobla „Marii Skłodowskiej-Curie”. Zobaczcie niezwykłą opowieść o noblistce, jakiej nie znaliście – czułej matce, kochającej żonie, kobiecie charyzmatycznej, zdecydowanej, choć pełnej dylematów i sprzeczności. Z kolei 19 grudnia w Orange VOD mamy dla Was przekręt w rozmiarze Kingsajz prosto od prawdziwego mistrza polskich komedii, który nie waha się grać Vabank! Obejrzyjcie najnowszy film Juliusza Machulskiego „VOLTA”. Mamy także ofertę dla dzieci. „Mała Wielka Stopa” to niezwykła, wzruszająca historia o nastolatku, który dowiaduje się, że jego rodzina skrywa pewien… włochaty sekret. Wkrótce przekona się, że jego ojciec jest potomkiem legendarnego Yeti. A to dopiero początek niespodzianek. Bajka będzie dostępna w naszej usłudze VOD już od 1 grudnia. 22 grudnia do Orange VOD po raz drugi z impetem wkroczy sprytny Wiewiór ze swoją ekipą w hicie „Gang Wiewióra 2”. Tym razem futrzana ferajna musi stoczyć walkę z bezwzględnym inwestorem, który planuje zamienić miejski park w Park Rozrywki. Jeżeli nie oglądaliście pierwszej części przygód niesfornego Wiewióra, to nic straconego. Animacja będzie dla Was dostępna już od 15 grudnia.
A jakie jeszcze filmy polecam? Obejrzyjcie materiał wideo.

Zapraszam do konkursu

W grudniu, w Orange VOD, na dekoderach Orange TV oraz w aplikacji Orange TV Go będą dostępne dwie bajki, które jeszcze niedawno świeciły triumfy w kinach – „Mała Wielka Stopa” oraz „Gang Wiewióra 2”. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Do wygrania jest 5 zestawów gadżetów z motywami, z tych bajek (m.in. piórniki i t-shirty). Do 10 grudnia w komentarzach napiszcie, w którą postać z bajek „Mała Wielka Stopa” lub „Gang Wiewióra 2” najchętniej wcieliłyby się Wasze dzieci i dlaczego. Najciekawsze oraz najbardziej oryginalne odpowiedzi nagrodzimy zestawami gadżetów oraz woucherem do Netflix.

Co jeszcze? 4K w Orange TV

Dziennie oglądamy telewizję na różne sposoby przez średnio 4 godziny i 22 minuty. Najczęściej jest to film i wydarzenia sportowe. 60% osób ogląda kilka odcinków seriali na raz (najczęściej 2-3 odcinki). A 82% chce oglądać te materiały w najwyższej jakości 4K, bo jakość obrazu jest dla nich ważna. Tą jakość gwarantuje m.in.  światłowód oraz odpowiedni TV i dekoder. Od końca listopada w Orange TV macie więcej treści w jakości 4K. W nowej ofercie świątecznej Orange TV , dostępne są w najwyższej jakości mecze piłkarskie La Liga i Bundesliga na kanale sportowym Eleven Sports 1 oraz ponad 1000 godzin filmów Netflix w najwyższej jakości dostępnych bezpośrednio przez dekoder od Orange.

Udostępnij: Filmy i sport 4K w Orange TV oraz grudniowy repertuar Orange TV VOD

Więcej filmów i sportu 4K w Orange TV – konkurs

28 listopada 2017

Więcej filmów i sportu 4K w Orange TV – konkurs

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Orange Polska, 60% osób uznaje 4K za technologię przełomową. Coraz więcej osób planuje kupić telewizor właśnie z tą technologią. To dobra wiadomość, tym bardziej, że coraz więcej treści jest dostępnych w jakości 4K. O tym właśnie mówiliśmy na piątkowej konferencji. Klienci Orange TV  w najwyższej jakości obrazu mogą oglądać już kanał Eleven Sports 1, pokazujący rozgrywki czołowych lig w Europie oraz Netflix z słynnymi już serialami m.in. „Stranger things”, „The Crown” czy „Narcos”. Zobaczcie materiał wideo, a w nim co planuje Netflix i Eleven Sports 1 na przyszły rok.

Mam dla was konkurs. Napiszcie, jaki jest waszym zdaniem najlepszy serial dostępny na Netflix i dlaczego. 10 osób, które napiszą najciekawsze odpowiedzi otrzymają darmowy kod dostępu na oglądanie Netflix przez pół roku. Ci, którzy mają dekoder i światłowód oraz odpowiedni tv będą mogli ulubiony serial obejrzeć w jakości 4K. A ci, którzy nie mają, mogą napisać list do Mikołaja. Jeszcze zdąży Wam dostarczyć świąteczną ofertę  od Orange Love właśnie z tv 4K. Konkurs trwa do południa 6.12, wtedy go rozstrzygnę.

Udostępnij: Więcej filmów i sportu 4K w Orange TV – konkurs

Nowa oferta Orange TV: Eleven Sports 1 i Netflix w jakości 4K

24 listopada 2017

Nowa oferta Orange TV: Eleven Sports 1 i Netflix w jakości 4K

Orange Polska wzbogacił swoją ofertę telewizyjną w jakości 4K. Od dziś klienci Orange TV w najwyższej jakości obrazu mogą oglądać kanał Eleven Sports 1, pokazujący rozgrywki czołowych lig w Europie oraz Netflix, wiodącą na świecie usługę rozrywki internetowej w 4K. Ponadto – przez najbliższe 6 miesięcy – Orange TV będzie miała wyłączność w Polsce na pokazywanie Eleven Sports 1 w 4K.

– Atrakcyjna oferta telewizyjna to jeden z kluczowych elementów naszej strategii. Chcemy dostarczać klientom najlepsze treści w najwyższej jakości. Dzięki szybko rozbudowywanej sieci światłowodowej, w lutym br. wprowadziliśmy do Orange TV pierwsze programy w jakości 4K. Teraz robimy kolejny krok – dajemy klientom prosty i wygodny dostęp do filmów i seriali oferowanych przez Netflix oraz niezapomniane sportowe emocje Eleven Sports 1 w najlepszej jakości dostępnej w warunkach domowych czyli 4K – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Od dziś, klienci Orange TV w technologii IPTV korzystający z dekodera 4K, mogą oglądać wybrane seriale i programy w jakości 4K dostępne w serwisie Netflix, bezpośrednio z poziomu dekodera telewizyjnego. Jako pionier technologii 4K na świecie, Netflix produkuje setki godzin kontentu wideo: seriale, filmy, dokumenty oraz stand-upy, w tym takie światowe hity jak The Crown, Narcos, Stranger Things, 13 Reasons Why i Marvel’s Punisher. W najbliższym czasie Netflix zaprezentuje w jakości 4K długo oczekiwany film pt. „Bright” z Willem Smithem i Joelem Edgertonem.

Nowi klienci będą mogli przez pierwszy miesiąc wypróbować Netflix za darmo, a później zapłacą standardową cenę za dostęp. Ponadto, dla ułatwienia klienci będą mogli wkrótce płacić za Netflix i za usługi Orange na podstawie jednej faktury.

– Dzięki takiej współpracy, z wielką przyjemnością możemy zaoferować klientom Orange Polska wygodny i najszybszy dostęp do serwisu Netflix, gwarantujący im wspaniałą rozrywkę w najwyższej dostępnej jakości obrazu oraz w jednym miejscu – powiedziała Maria Ferreras, wiceprezes ds. rozwoju biznesu w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie Netflix.

Natomiast na kanale telewizyjnym Eleven Sports 1 będzie można obejrzeć w natywnej jakości 4K wybrane mecze ligi hiszpańskiej i niemieckiej. Ponadto specjalnie dla klientów Orange cały kanał zostanie podniesiony do jakości 4K. Przez pół roku dostępny będzie tylko dla widzów Orange TV w technologii IPTV, jako jedynej wśród telewizji kablowych. Dostęp do niego będą mieć użytkownicy pakietów Bogatego i Maksymalnego.

– Jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy jednym z pierwszych kanałów sportowych w Polsce i w naszym regionie Europy, który oferuje kibicom wielkie widowiska sportowe w jakości 4K, w tym mecze czołowych piłkarskich lig świata, takich jak hiszpańska LaLiga Santander i niemiecka Bundesliga. Starając się wyjść naprzeciw wysokim oczekiwaniom widzów, dajemy im sport nie tylko na światowym poziomie, ale również w najwyższej jakości obrazu. Za niecały miesiąc w Eleven Sports 1 pokażemy legendarne El Clásico, czyli starcie Realu Madryt z Barceloną, które uznawane jest za najważniejszy mecz klubowy w piłce nożnej – powiedział Krzysztof Świergiel, dyrektor zarządzający Eleven Sports w Polsce.

Uzupełnieniem nowej oferty kontentu w jakości 4K jest oferta świąteczna Orange Love, w której można kupić pakiety urządzeń za 0 zł na start i w 48 korzystnych ratach. Wśród nich także telewizor umożliwiający oglądanie telewizji w najwyższej jakości obrazu: 55” Samsung UHD (4K) Smart TV MU6102. Można go kupić w zestawie ze smartfonem Samsung Galaxy S8 (0 zł na start, miesięczna rata 109 zł) lub z mniejszym telewizorem 32” Samsung Full HD Smart TV M5602 ( za 0 zł na start i ratą 83 zł miesięcznie).

Jak pokazują badania, Polacy najchętniej oglądają filmy, seriale oraz wydarzenia sportowe i mecze na żywo. Zmienia się natomiast sposób oglądania. Coraz częściej korzystamy z wyboru, czy dany program obejrzymy tradycyjnie w telewizji, przez Internet, czy w serwisie VoD. Spośród fanów seriali aż 60% lubi obejrzeć kilka odcinków serialu naraz. To nie zawsze jest możliwe w klasycznej telewizji. Jakość obrazu też ma duże znaczenie. Prawie jedna trzecia badanych twierdzi, że planuje zakup telewizora 4K.

Rozwój oferty telewizyjnej Orange Polska jest odpowiedzią na trendy i potrzeby widzów. Od lutego br. klienci Orange TV mogą korzystać z nowoczesnego dekodera Samsung ICU 100 4K UHD umożliwiającego oglądanie filmów i programów w jakości 4K. Takie urządzenia ma w domach już ponad 50 tysięcy użytkowników.

Szczegółowe informacje na www.orange.pl

Kontakt dla mediów:
Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Nowa oferta Orange TV: Eleven Sports 1 i Netflix w jakości 4K

Obsługa i Relacje z Klientami

5 mln odsłon filmów Orange Ekspert

31 października 2017

5 mln odsłon filmów Orange Ekspert

Filmy Orange Ekspert oglądają się wprost świetnie – przekroczyły już 5 mln odsłon! Przygotowujemy je trochę na „Wasze specjalne zamówienie”, by odpowiedzieć na potrzeby, z którym się do nas najczęściej zwracacie. W ich przygotowanie wkładamy dużo serca i to, że cieszą się taką popularnością jest dla nas szczególnie ważne. Dziękujemy:)

Zdradzając kuluary filmowej kuchni – każdy odcinek powstaje według wcześniej napisanego i przemyślanego scenariusza, tak aby na planie każdy wiedział co, kiedy ma się zadziać. Są to krótkie, ok. 2-minutowe produkcje. Filmy Orange Ekspert produkujemy od 2012 roku, to z nich uczycie się jak zainstalować usługę, jak ona działa, czy jak czytać naszą fakturę. W sumie mamy już ponad 240 odcinków. W każdym z nich Orange Eksperci tłumaczą jakieś konkretne zagadnienie. np. jak podłączyć dekoder, modem, jak zainstalować antenę satelitarną. Wśród tej bogatej tematyki, znajdują się też takie, które najbardziej polubiliście. Najpopularniejsze filmy np. odcinek pod tytułem „Jak ustawić antenę satelitarną do odbioru Orange TV?” notują miesiąc w miesiąc oglądalność na poziomie 20 tys. odsłon. A swoją drogą to ciekawe, podobno telewizję oglądamy coraz rzadziej, bo wszystko mamy już w sieci, jednak zainteresowanie tym tematem świadczy, że miłośników TV nie brakuje. W jesienne słoty i zimowe wieczory, zapewne wszyscy telemaniacy z tą większą przyjemnością zasiądą przed swoim ukochanym TV.

Jeśli nie możecie doczekać się już kolejnych odcinków Orange Eksperta, to subskrybujcie kanał YouTube oglądajcie Orange Ekspertów i klikajcie „w dzownek” aby nie przegapić kolejnych nowości. Wszystkie filmy znajdziecie w kanale Orange Polska w serwisie YouTube – Playlisty/Orange Ekspert: Pomoc Techniczna, Faktury i Płatności, Zarządzanie Kontem.

Udostępnij: 5 mln odsłon filmów Orange Ekspert