Innowacje

Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

1 listopada 2017

Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

Ci z Was, którzy uczestniczyli w tegorocznym Orange Warsaw Festival pewnie zgodzą się, że zabawa wymagała mnóstwo energii, od uczestników, ale także ich telefonów. Na szczęście w Orange Strefie można było podładować telefony, m.in. dzięki bezprzewodowym, indukcyjnym ładowarkom. Twórcą rozwiązania jest startup Whirla, który zaczął z nami współpracę przez program Orange Fab.

Postanowiłam sprawdzić, skąd wziął się pomysł na indukcyjne ładowanie, kto stoi za tym rozwiązaniem i czy w najbliższym czasie bezprzewodowe ładowarki zastąpią tradycyjny kabel?

Zobaczcie nowy odcinek „Generacji Startup” (to już ósmy!) i dajcie znać, co sądzicie o tym rozwiązaniu. Możecie je także sami przetestować – wystarczy pobrać aplikację na telefon i skorzystać z jednego z punktów ładowania w Warszawie (więcej w video).

Udostępnij: Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

Muzyka

Reportaż z Orange Warsaw Festival 2017

12 czerwca 2017

Reportaż z Orange Warsaw Festival 2017

Orange Warsaw Festival już za Wami (i nami). Cześć z Was – tych najbardziej aktywnych – miała okazję zobaczyć festiwal z bliska. Dla pozostałych przygotowaliśmy reportaż. Chcieliśmy pokazać festiwal z nieco innej perspektyw. Imprezę, na której ważna jest muzyka, lecz nie przyćmiewa ona masy innych elementów, które tworzą jej niezwykłą atmosferę.

10. edycja festiwalu należy do naprawdę udanych. Ja uwielbiam Orange Warsaw Festival ponieważ jest to miejsce otwarte dla wszystkich.  Mamy świadomość, że niektórzy potrzebują nieco więcej uwagi innych, by dobrze bawić się na takiej imprezie. Dlatego poszerzyliśmy bramki wejściowe, przygotowaliśmy 14 najazdów na krawężniki, 2 specjalne platformy przy obu scenach oraz platforma dojazdowa do strefy DJ, 2000 m2 użytych podkładów jako utwardzenia na terenach trawiastych, 1 parking Kiss&Ride, 1 bus zapewniający transport w pobliże bram wejściowych na festiwal, 2 pętle indukcyjne przy każdej ze scen oraz 1 pętla w Punkcie Obsługi Priorytetowej, audiodeskrypcja 3 koncertów oraz radio festiwalowe o każdej pełnej godzinie. Do tego dodajcie 45 pomocnych wolontariuszy Fundacji Orange oraz Alter Art oraz 4 współpracujące fundacje: Fundacja Polska Bez Barier, Fundacja Orange, Fundacja na Rzecz Rozwoju Katarynka, Fundacja Widzialni. Uff… wymienić po kolei nie jest łatwo, bo trochę tego było 🙂

Na festiwalu dbaliśmy także o środowisko. Działała specjalna zgniatarka do śmieci, po festiwalu krążyły ekopatrole. W specjalnej eko strefie można było dowiedzieć się jak wykorzystać np. puste butelki lub stare gazety. A w Orange strefie przyjmowaliśmy niepotrzebne telefony, które przekazaliśmy do recyklingu.

Oprócz oczywiście fanów muzyki gościliśmy także dzieciaki. Były animacje i animatorzy,  trampoliny, malowanie buziek i to, co dzieciaki lubią najbardziej, czyli bańki.

To wszystko to jednak zaplecze, z którego fani muzyki i festiwali nie muszą zdawać sobie sprawy. Dla Was najważniejsza jest zabawa w gronie uśmiechniętych i radosnych ludzi, w miejscu gdzie każdy czuje się mile widziany.

Będzie konkurs… a jakże 😉 Pytanie jednak mocno technologiczne – w końcu Orange to firma bez wątpienia technologiczna. Jak  wyobrażacie sobie festiwal przyszłości? Opiszcie w komentarzu rozwiązania technologiczne jakie Waszym zdaniem będą na festiwalach za 10 czy 20 lat? Dla 3 twórców najbardziej kreatywnych rozwiązań – mam gadżety z OWF.

Udostępnij: Reportaż z Orange Warsaw Festival 2017

Wszystko co powinniście wiedzieć o Orange Warsaw Festival 2017

1 czerwca 2017

Wszystko co powinniście wiedzieć o Orange Warsaw Festival 2017

Już jutro na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu startuje 10 edycja Orange Warsaw Festival.  Wśród gwiazd festiwalu usłyszeć będzie można m.in. Kings Of Leon, Imagine Dragons i Martina Garrixa  a przed dwiema scenami będzie się bawić kilkadziesiąt tysięcy osób. Pomiędzy koncertami zapraszamy do Orange strefy, gdzie będzie można skorzystać z darmowego WiFi od Orange oraz tylko tu naładować telefon w punktach Orange Energia.

Prognozy wskazują piękne, ciepłe słoneczne dwa dni, dlatego zamiast kaloszy lepiej zaopatrzyć się w okulary i czapki z daszkiem.  Już po zmroku na Orange Stage, głównej scenie festiwalu, pojawią się headlinerzy – Kings Of Leon (piątek, 2 czerwca, 21:00) oraz Imagine Dragons (sobota, 3 czerwca, 21:00). Kings Of Leon zagrają w Warszawie utwory ze swojego ubiegłorocznego albumu „WALLS”, który pokrył się w Polsce złotem i cały czas plasuje się wyjątkowo wysoko na listach sprzedaży. Piątkowy koncert będzie pierwszą okazją dla polskiej publiczności, by sprawdzić jak utwory z „WALLS” brzmią na żywo.

Przedpremierowo należy natomiast potraktować występ Imagine Dragons. Kwartet z Las Vegas na pewno wykona swoje największe przeboje, z „Radioactive” i „Demons” na czele, ale nie zabraknie kompozycji z nadchodzącej trzeciej płyty „Evolve”, której premiera zapowiedziana jest na 23 czerwca.

Każdy z koncertowych dni na Orange Stage „zamkną” czołowi artyści elektroniki, Martin Garrix (piątek, 2 czerwca, 23:00) i Justice (sobota, 2 czerwca 23:15). Ten pierwszy z blisko 15 milionami fanów na FB i niesamowitą weną twórczą, która pozwala publikować mu nowe utwory w kilkutygodniowych odstępach dość znacznie odskakuje konkurencji. Justice to z kolei zespół niemal legendarny. Elektryzują fanów swoją mieszanką elektroniki, rocka, disco i funku, sprawdzającą się znakomicie podczas koncertów. Dla Justice koncert w ramach Orange Warsaw Festival będzie pierwszym występem w stolicy i jednym z zaledwie kilku europejskich koncertów promujących ich ubiegłoroczną płytę „Woman”.

Nad premierowymi piosenkami pracują z kolei muzycy Kodaline i Years & Years. Oba zespoły będzie można usłyszeć na głównej scenie w piątek, 2 czerwca, odpowiednio o 17:00 i 19:00. Czy polska publiczność będzie pierwszą, która usłyszy fragmenty planowanych albumów?

Świetnie zapowiadają się koncerty polskich wykonawców. Natalia Nykiel (sobota, 3 czerwca 00:30) i zespół KAMP! (piątek, 2 czerwca 00:30) są świeżo po premierach nowych singli i to właśnie w Warszawie sprawdzą ich koncertowy potencjał. Wyłapujcie więc nagrań „Spokój” i „Deny” w czasie ich występów.

Ponadto na festiwalu zagrają: Rosalie, Lor, Suumoo, Two Door Cinema Club, You Me At Six, Little Simz, Miuosh, Łona i Webber, Maria Peszek i Daria Zawiałow.

Pomiędzy koncertami zapraszamy do Orange strefy, gdzie będziecie mogli skorzystać z darmowego WiFi od Orange oraz tylko tu naładować telefon w punktach Orange Energia. Możecie do woli dzwonić do przyjaciół, korzystać z aplikacji mobilnej Orange Warsaw Festival, dzielić się zdjęciami i filmikami z koncertów. Czeka aż 600 punktów do ładowania tradycyjnego, a także punkty do ładowania bezprzewodowego z aplikacją Whirla. Festiwal to czas zabawy, wyobraźni i kolorów.

Zapraszam Was do pomalowania się w technice body marbling. Tradycyjnie w Orange strefie jesteśmy eko. W konkursie recyklingowym będziecie mogli zdobyć festiwalowe okulary i power banki. Wystarczy przynieść niepotrzebne już Wam telefony komórkowe. Kto przyniesie ich najwięcej, będzie miał dodatkowo szansę wygrania Samsunga Galaxy S8. Będziecie mogli także odebrać zaproszenie na prezentację Wirtualnej Rzeczywistości. W Orange strefie pobawicie się dzięki muzyce od Orange & Spotify granej przez DJa. Jeśli jesteś klientem Orange, dowiesz się jak skorzystać z najlepszej muzyki ze Spotify Premium przez 3 miesiące w prezencie.

Informacje praktyczne:

Wymiana karnetów na opaski:

Specjalnie dla festiwalowiczów dzień przed festiwalem uruchamiony zostanie punkt wymiany biletów na opaski. Punkt zlokalizowany na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec przy bramie wejściowej od strony ul. Puławskiej czynny będzie 1 czerwca w godzinach 13:00-20:00. Wymiana karnetów i biletów na opaski będzie się odbywała w dniach festiwalu: 2 czerwca w godz. 13:00-1:30 oraz 3 czerwca w godz. 14:00-1:30.

Komunikacja miejska:

Posiadanie festiwalowej opaski to dodatkowe korzyści! Dzięki współpracy z Miastem Stołecznym Warszawa do 2 czerwca do 4 czerwca do godziny 6:00 rano skorzystacie z warszawskiego transportu miejskiego na podstawie opaski festiwalowej bez konieczności kupna biletów czy używania karty miejskiej! A na festiwal najlepiej dojechać komunikacją miejską, tym bardziej, że prócz regularnych linii autobusowych i tramwajowych mających swoje przystanki w okolicach Wyścigów, na trasie METRO WILANOWSKA (przystanek 16) – WYŚCIGI (przystanek 01) będzie uruchomiona dodatkowa linia 300 (w godz. 14:30-23:00, do godziny 20:30 kursowanie co 10 minut, od 20:30 do ok. 23:00 kursowanie odbywa się co 15-20 minut).

Po koncertach uruchomiona jednokierunkowo na trasie WYŚCIGI (przystanek 01) – METRO URSYNÓW (przystanek 02) zostanie dodatkowa linia „DO METRA” Linia będzie kursowała od godz. 23:00 do około 03:00. Odjazd ostatniego autobusu jest zsynchronizowany z ostatnim kursem metra.

Jeśli nie komunikacja miejska to może taxi? mytaxi. Wystarczy, że po rejestracji wpiszesz kod OWF17, a otrzymasz 50 zł na Pierwszy Przejazd. Pamiętaj, żeby zamówić taksówkę z opcją Płać przez Aplikację. Korzystając z mytaxi, w dniach 2-3 czerwca do przejazdu na teren lub wracając z Orange Warsaw Festival dla kursów z opcją „Płać przez Aplikację” otrzymasz 50% zniżki, która automatycznie naliczy się w obszarze festiwalu. Oznaczone taksówki MYTAXI będą miały swój przystanek na terenie Orange Warsaw Festival, na drodze dojścia między bramkami wejściowymi na festiwal, a bramą główną na teren Wyścigów od strony ul. Puławskiej.

Kontakt dla mediów Orange Polska:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Wszystko co powinniście wiedzieć o Orange Warsaw Festival 2017

Orange Warsaw Festival 2017: polska reprezentacja

13 kwietnia 2017

Orange Warsaw Festival 2017: polska reprezentacja

Od lat o jakości i sukcesie Orange Warsaw Festival stanowi także szeroka reprezentacja polskich artystów. Nie inaczej będzie w tym roku. Ósemka ogłoszonych dzisiaj wykonawców zapewni niezapomniane emocje.

Miuosh to artysta, który przełamuje schematy myślenia o hip-hopie. Właśnie wydał swój kolejny studyjny album, zatytułowany trochę na przekór gatunkowi „Pop”. Hip hop jest tu zresztą tylko punktem wyjścia, bo wśród zaproszonych na płytę gości znaleźć można zarówno Nosowską czy Organka jak i Michała Foxa Króla a nawet Smolika, nie związanych na co dzień z takim brzmieniem. To może być jedna z najciekawszych płyt tego roku i kolejny sukces Miuosha, porównywalny z pokrytym platyną „Prosto przed siebie” z 2012 roku.

Łona i Webber na OWF 2017

Podobnie mało schematycznie o hip hopie myślą Łona i Webber. Nikt tak jak Łona nie potrafi operować słowem, pilnować poprawności językowej i podporządkowywać sobie kolejnych zdań, które cieszą uszy słuchacza. Wspólnie z Webberem niosą już ten „kaganek oświaty” drugą dekadę, ku uciesze fanów i dziennikarzy, rozpływających się nad ich kolejnymi płytami, choćby ubiegłoroczną „Nawiasem mówiąc”.

Język jako narzędzie walki i obrony to domena Marii Peszek. Jedna z najważniejszych polskich wokalistek, czasami budząca wręcz skrajne emocje (zresztą ku własnej satysfakcji), jest właśnie w trakcie promocji swojej ubiegłorocznej płyty „Karabin” i to właśnie z utworami z tego wydawnictwa pojawi się na Warsaw Stage.

Debiutowali w tym samym czasie co Justice i przez chwilę byli nawet do nich porównywani, zachowując rzecz jasna wszystkie proporcje wynikające z wielkości rynku muzycznego. Ale KAMP!, bo o nich mowa, dość mocno zaznaczyli swoją obecność na światowych festiwalach i zagranicznych koncertach. W Polsce wyrobili sobie markę czołowego zespołu nurtu elektroniki, wydali dwa albumy i właśnie pracują nad kolejnym. Jego premierowe fragmenty usłyszymy podczas koncertu na naszym festiwalu!

Z kolei już po premierach swoich debiutanckich albumów pojawią się na Open’erze dwie młode wokalistki, Daria Zawiałow i Rosalie. Pierwsza z nich na płycie „A Kysz” zaproponowała autorskie teksty oraz muzykę, w których słychać fascynacje najlepszymi współczesnymi wykonawcami szeroko pojętej alternatywy. Natomiast Rosalie w swojej muzyce miesza inspiracje brzmieniem amerykańskiego R&B i hip-hopu lat 80. i 90. z zamiłowaniem do nowej elektroniki. Jej EP’kę „ENUFF” będziecie tej wiosny traktować jako obowiązkową pozycję.

Orange Warsaw Festival daje też szanse zaistnienia przed wielką publicznością tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z dużymi scenami, a większość czasu spędzają pracując nad swoimi pierwszymi kompozycjami. Do takich wykonawców należy krakowski zespół Lor oraz lubelska formacja Suumoo. Lor to grupa tworzona przez utalentowane nastolatki z Krakowa prezentujące muzykę niezwykle klimatyczną, opartą na brzmieniach skrzypiec i pianina, które świetnie współgrają z subtelnym i ujmującym wokalem. Lor zapewnią wam chwilę wyciszenia, czego raczej nie spodziewajcie się po chłopakach z Suumoo. Nie tylko dlatego, że ich pierwszy materiał zatytułowany jest „Wojna”, ale przede wszystkim, że już dawno na polskiej scenie nie było tak odświeżającej formuły gitarowego grania, która wsparta elektroniką niesie ze sobą mnóstwo energii. Co jest rzadkością, Suumoo śpiewają po polsku i występują na festiwalowych scenach, choć 2/3 składu nie ma jeszcze 18 lat! Zazdrościmy!

W sprzedaży są bilety i karnety regular tickets w kilku opcjach, w tym także bilety w promocyjnych cenach dla klientów Orange i specjalne pakiety na Orange Warsaw Festival i Open’er Festival Powered by Orange.

Szczegółowy cennik na:

Kontakt dla mediów Orange Polska:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska