Orange Polska będzie współpracował z PGE i Tauronem

3 listopada 2015

Orange Polska będzie współpracował z PGE i Tauronem

Orange Polska podpisał z PGE Dystrybucja S.A. oraz Tauron Dystrybucja S.A. porozumienia o współpracy, w wyniku której powstaną nowoczesne rozwiązania dla sieci elektroenergetycznych oraz telekomunikacyjnych.

Firmy zamierzają podjąć współpracę w dziedzinie inwestycji infrastrukturalnych oraz rozwiązań teleinformatycznych automatyzujących procesy zarządzania dostarczaniem energii i optymalizacją jej zużycia. Zakres współpracy określą w przyszłości umowy ramowe.

Porozumienia rozpoczynają nowy etap współpracy pomiędzy branżami telekomunikacji i energetyki w zakresie inwestycji oraz obszaru Smart Grid/Smart Meters. Nasze dotychczasowe doświadczenie w realizowanych projektach pilotażowych wskazuje na olbrzymi potencjał biznesowy  jaki może dać nam energetyka.  Przyszłe wspólne przedsięwzięcia pomogą naszym firmom w rozszerzeniu działalności na nowe obszary oraz w urozmaiceniu i uatrakcyjnieniu oferty – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. operacyjnych.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska będzie współpracował z PGE i Tauronem

PGE i Orange Polska podpisały umowę o współpracy

18 lutego 2013

PGE i Orange Polska podpisały umowę o współpracy

Orange Polska i PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. podpisały umowę o współpracy w zakresie wzajemnego oferowania własnych produktów i usług w swoich sieciach sprzedaży. Firmy rozważają także kooperację w innych obszarach działalności, a w szczególności stworzenie w przyszłości wspólnej unikalnej oferty dla klientów.

– Grupa PGE skutecznie konkuruje na zliberalizowanym rynku energii elektrycznej i pozyskuje nowych klientów. Ewentualny alians w zakresie wspólnej oferty i kanałów sprzedaży z Orange Polska, pozwoli poszerzyć nasz portfel usług i osiągnąć obustronne korzyści – powiedział Krzysztof Kilian, Prezes Zarządu PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.

– Plan strategiczny Orange Polska na najbliższe lata zakłada rozwój działalności także na rynkach innych, niż telekomunikacyjny. Umowa z Grupą PGE jest pierwszym dowodem na to, że bardzo poważnie traktujemy ten kierunek rozwoju firmy. Jestem przekonany, że współpraca ta przyniesie wymierne korzyści zarówno obydwu firmom, jak również naszym klientom – powiedział Maciej Witucki, prezes Orange Polska.

Umowa zapoczątkuje dalsze negocjacje obydwu firm, których celem będzie określenie szczegółowych zasad współpracy. Konkretne decyzje w tej sprawie zapadną po zakończeniu działań pilotażowych zaplanowanych na drugi i trzeci kwartał 2013 roku.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Biuro prasowe PGE:
Małgorzata Kozieł
biuro.prasowe@gkpge.pl

Biuro prasowe Orange Polska:
Wojciech Jabczyński
+ 48 (22) 527 19 39
wojciech.jabczyński@orange.com

Grupa Kapitałowa PGE jest największym w Polsce przedsiębiorstwem sektora elektroenergetycznego pod względem przychodów i generowanego zysku. Dzięki połączeniu własnych zasobów paliwa i wytwarzania energii oraz posiadaniu sieci dystrybucyjnych, PGE gwarantuje bezpieczne i stabilne dostawy energii elektrycznej do ponad pięciu milionów klientów. Działalność GK PGE obejmuje wydobycie węgla brunatnego, wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła, obrót hurtowy, dystrybucję i sprzedaż energii elektrycznej. W ramach Grupy Kapitałowej za integrację działalności w ramach poszczególnych segmentów odpowiadają spółki: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A., PGE Energia Odnawialna S.A., PGE Energia Jądrowa S.A., PGE Dystrybucja S.A. oraz PGE Obrót S.A. GK PGE jest niekwestionowanym liderem pod względem zainstalowanych mocy i wielkości produkcji. Udział Grupy Kapitałowej PGE w produkcji energii elektrycznej w Polsce wynosi ok. 40 proc., natomiast w rynku dystrybucji energii elektrycznej ok. 26 proc.
Orange Polska jest częścią światowej grupy France Telecom – Orange i największa grupą telekomunikacyjną w Europie Środkowej. Obsługuje blisko 20 milionów klientów zapewniając im codzienny dostęp do największego portfolio nowoczesnych usług telekomunikacyjnych, w tym unikatowej oferty konwergentnej – Orange Open oraz planów taryfowych bez limitów połączeń ze wszystkimi sieciami mobilnymi i stacjonarnymi w Polsce a także numerami międzynarodowymi. Jest dostawcą bogatej oferty multimedialnej obejmującej m. in: telewizję, muzykę, ebooki, audiobooki, inteligentną nawigację i usługi lokalizacyjno informacyjne, a także ubezpieczenia i płatności zbliżeniowe NFC w telefonie.  Marka Orange angażuje się m.in. w działalność charytatywną, edukacyjną i sportową – jest głównym sponsorem polskiej reprezentacji piłkarskiej i licznych programów społecznych realizowanych przez Fundację Orange.

Udostępnij: PGE i Orange Polska podpisały umowę o współpracy