Bezpieczeństwo

AI tworzy i zwalcza dezinformację

6 lutego 2020

AI tworzy i zwalcza dezinformację

Od początku stycznia, co drugi czwartek, prezentuję Wam kolejne odcinki nowego podcastu, „Przyszłość jest dziś”, tworzonego przez Politykę Insight, którego Orange jest partnerem. W poprzednich wpisach znajdziecie linki do wcześniejszych odcinków:

Sztuczna inteligencja

Dzisiejszy podcast jest poświęcony dezinformacji i manipulacji. Temat jest szczególnie aktualny, ponieważ w Polsce trwa kampania przed wyborami prezydenckimi. Z badań NASK-u wynika, że ponad połowa polskich internautów zetknęła się z manipulacją i dezinformacją, a prawie 20 proc. badanych nie sprawdza wiarygodności internetowych informacji i źródeł.

W podcaście wzięła udział Joanna Świątkowska, dyrektor programowa CYBERSEC oraz Karolina Zbytniewska z Euractiv, która przestrzega przed wykorzystywaniem mediów społecznościowych przez politykę i biznes do wprowadzania ludzi w błąd. Jakub Boratyński z Komisji Europejskiej opowiada o współpracy z różnymi ekspertami i o rekomendacjach, które na jej podstawie powstały. Tym razem sztuczna inteligencja występuje w podwójnej roli – jako narzędzie, które pomaga tworzyć, a także zwalczać fake newsy.

Posłuchajcie nowego odcinka: AI tworzy i zwalcza dezinformację

Polecam Wam także mój ostatni materiał video z cyklu „Przyszłość jest dziś”, poświęcony fake newsom i temu, jakie zagrożenie stanowią dla demokracji.

Udostępnij: AI tworzy i zwalcza dezinformację

23 stycznia 2020

Gdy człowiek spotyka sztuczną inteligencję

Dzisiaj mam dla Was kolejny odcinek podcastu z serii „Przyszłość jest dziś”. Cykl prezentowałam na blogu w ubiegłym tygodniu: Nowy podcast „Przyszłość jest dziś”.

Trzeci odcinek jest poświęcony praktycznym zastosowaniom sztucznej inteligencji i zetknięciu człowieka z systemami AI. Autorzy sprawdzają, jak algorytmy radzą sobie na infolinii, czy asystenci głosowi zastąpią sprzedawców w sklepach odzieżowych, a algorytmy czytające teksty – urzędników. Przyglądają się także wyzwaniom, z którymi mierzą się programiści i medycy chcący rozwijać sztuczną inteligencję w ochronie zdrowia. Szukają odpowiedzi na pytanie, jak budować autonomiczne samochody, pojazdy transportu publicznego i inteligentne konwoje.

W tym odcinku gościnnie występuje Max, czyli głos sztucznej inteligencji, który znacie z infolinii Orange. Podcastu posłuchacie tutaj:

Jesteście ciekawi, jak rozwinął się Max od czasu naszej ostatniej rozmowy? Koniecznie posłuchajcie podcastu. A dla przypomnienia, wrzucam odcinek video z udziałem sztucznej inteligencji w Orange.

Udostępnij: Gdy człowiek spotyka sztuczną inteligencję

Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

20 stycznia 2020

Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

Kłamstwo jest stare jak świat. Jednak w czasach globalnego internetu fałszywa informacja potrafi w ciągu paru godzin okrążyć świat i wywołać nieprzewidziane skutki. W ciągu minionego pół roku hasztag #fakenews został użyty w sieci ponad 4 miliony razy i wywołał reakcję 10,5 miliona czytelników.

Chyba każdy z nas zetknął się z fake newsem. Nieprawdziwa informacja o śmierci Adama Słodowego obiegła media w lipcu ubiegłego roku, by następnego dnia zostać sprostowana przez jego rodzinę.  W mediach często pojawiają się także nieprawdziwe informacje o wypadkach celebrytów – ofiarami takiego fake newsa byli m.in. aktor Maciej Musiał i piosenkarka Doda.

Na czym zależy twórcom fake newsów? Jak nie dać się nabrać? Zobaczcie mój materiał video.

Jeśli nie chcecie ulec manipulacji, pamiętajcie, że najważniejsze jest krytyczne myślenie i zasada ograniczonego zaufania do źródeł. Następnym razem, gdy natraficie na sensacyjną wiadomość, sprawdźcie, czy piszą o niej inne media i poszukajcie jej źródeł. Więcej zaleceń pozwalających rozpoznać fake newsa znajdziecie na stronie:

Razem w sieci

Warto także nauczyć najmłodszych, jak rozpoznawać fałszywe treści. Gotowe scenariusze zajęć w ramach programu MegaMisja znajdziecie na stronie Fundacji Orange:

Jak rozróżniać informacje prawdziwe od fałszywych

Jestem ciekawa, z jakimi fake newsami ostatnio się zetknęliście?

Udostępnij: Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

Innowacje

Nowy podcast „Przyszłość jest dziś”

9 stycznia 2020

Nowy podcast „Przyszłość jest dziś”

Pewnie znacie moją serię video „Przyszłość jest dziś”. Kiedy startowałam, miałam jasno określony cel – chciałam prezentować Wam trendy i nowinki technologiczne, które wydawały się odległą przyszłością, a tak naprawdę były na wyciągnięcie ręki.

Przez ponad rok stworzyłam kilkanaście materiałów, m.in. o sztucznej inteligencji obsługującej klientów, adopcjach przyszłości, czyli sekretnym życiu kotów transmitowanym online, czującym domu tworzonym w Orange Labs, bioplastiku czy protezie ręki 3D, czyli projektach z warszawskiego FabLabu powered by Orange.

Jeśli technologie przyszłości was zainteresowały, to od dzisiaj możecie zgłębić ten temat, słuchając podcastów z serii „Przyszłość jest dziś”. Tworzy je Polityka Insight, a partnerem cyklu jest Orange Polska. Podcast „Przyszłość jest dziś” prowadzą analitycy Polityki Insight, Marek Świerczyński i Karol Tokarczyk. Audycja będzie publikowana w co drugi czwartek, a dzisiaj możecie posłuchać dwóch pierwszych odcinków, poświęconych sztucznej inteligencji.

Gośćmi podcastów są eksperci i politycy, naukowcy i przedsiębiorcy, którzy wspólnie z prowadzącymi zastanawiają się, jak sztuczna inteligencja, roboty, drony, biometryka czy internet rzeczy zmieniają społeczeństwo i nas samych.  Materiały są już dostępne na platformach:

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się podoba taka forma?

Udostępnij: Nowy podcast „Przyszłość jest dziś”

Czy bioplastik nas ocali? Przyszłość jest dziś #13

26 września 2019

Czy bioplastik nas ocali? Przyszłość jest dziś #13

Zmiany klimatu, efekt cieplarniany, topniejące lodowce i wizja nieuchronnej katastrofy – coraz częściej docierają do nas niepokojące doniesienia o tych zjawiskach. Świat, który znamy nieuchronnie się zmienia. Część z nas konsekwentnie ten fakt ignoruje, część doświadcza lęku i bezradności, a naukowcy mówią już nawet o depresji klimatycznej (ang. climate anxiety). Powstaje pytanie, czy wobec tak zaawansowanych zmian klimatu możemy cokolwiek zrobić? Trwa właśnie Światowy Tydzień dla Klimatu (20-27 września), więc to dobry moment, żeby poruszyć ten temat na blogu.

Po pierwsze: mniej plastiku

Produkcja plastiku ruszyła na masową skalę w latach 50-tych XX wieku. Wtedy nikt nie spodziewał się, że produkt, który miał ułatwić ludziom życie, stanie się zagrożeniem. Czy wiecie, że każdego roku do mórz i oceanów trafia 8 milionów ton plastikowych odpadów, z czego 236 tysięcy ton stanowi mikroplastik? Drobiny plastiku są pochłaniane przez ryby, a następnie trafiają… na nasze talerze. Naukowcy szacują, że do 2050 roku w morzach i oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Niestety, sami się do tego przyczyniamy – niewinnie wyglądające plastikowe worki, do których pakujemy owoce, warzywa, czy pieczywo, jednorazowe kubki do kawy, czy butelki w z wodą mineralną powiększają ilość plastikowych śmieci.

Po drugie: zero waste

W sieci możecie znaleźć wiele pomysłów, jak używać mniej plastiku – podczas zakupów owoce i warzywa można pakować do własnych, materiałowych toreb, lub wkładać do koszyka luzem, do kawiarni zabierać własny kubek, zamiast wody mineralnej pić kranówkę z wielorazowego bidonu. Czy te nawyki są trudne do wprowadzenia w życie? Nie, jeśli właściwie do tego podejdziemy. W biurach Orange Polska już rok temu zrezygnowaliśmy z wody butelkowanej i pijemy ją wyłącznie z dystrybutorów korzystając z bidonów wielorazowego użytku. Zmiana była bardzo łatwa, na biurku mam szklankę z wodą lub bidon, a dzięki niej do środowiska nie trafiło kilkaset tysięcy butelek z wodą.

Co jeszcze możemy zrobić

Małe zmiany są i warto od nich zacząć. Jeśli jednak czujecie, że chcecie zrobić więcej, to chętnie wam w tym pomożemy. A konkretnie Fundacja Orane oraz stowarzyszenie Robisz.to, które w Fab Lab powered by Orange cyklicznie organizują warsztaty Maker Woman. O projektach stworzonych w 4. edycji Maker Woman pisał już na blogu Bartek. Dzieją się tam rzeczy niezwykłe, czego dowodem jest projekt Weroniki Banaś. Zobaczcie, co stworzyła.

Mam nadzieję, że historia Weroniki zainspirowała was do udziału w warsztatach. Podrzucam kilka przydatnych linków:

W Orange dbamy o to, żeby ograniczać wpływ na środowisko. Przeczytajcie nasze wcześniejsze wpisy na blogu:

Sieć komórkowa może być bardziej energooszczędna. W Orange Polska zużywany dużo mnie prądu w przeliczeniu na przesłany gigabajt

Już 500 tys. umów (i nie tylko) podpisanych na tablecie

Jak zaoszczędziliśmy rok energii dla Zakopanego?

Udostępnij: Czy bioplastik nas ocali? Przyszłość jest dziś #13