Podsumowaliśmy rok w Orange Polska

13 lutego 2015

Podsumowaliśmy rok w Orange Polska

Poranny, duży wzrost naszych akcji na giełdzie – po wczorajszej publikacji wyników za 2014 – świadczy, że dobrze zamknęlismy rok. Kilka faktów, na które moim zdaniem warto zwrócić uwagę:

• Zakończyliśmy modernizację sieci mobilnej. W zasięgu LTE Orange jest ponad 60 proc. Polaków. Co piąty megabajt przesyłacie dziś technologią 4G.
  • Podwoiliśmy liczbę użytkowników Orange Open. Na koniec ub.r. z usługi korzystało już 539 tys. klientów.
  • Mamy o ponad 300 tys. więcej klientów mobilnych niż przed rokiem. Osób i firm korzystających z ofert abonamentowych jest więcej o niemal pół miliona. W mobilnym dostępie do internetu przybyło nam aż 31 proc. użytkowników.
  • Ograniczyliśmy spadek przychodów, który dotyczy tylko oferty stacjonarnej, poprawiliśmy EBIDTA i osiągnęlismy zakładane wolne przepływy pieniężne.
  • O 150 proc. wzrosła nam liczba klientów korzystających z szybkiego, stacjonarnego dostępu do internetu. Jednocześnie zadeklarowaliśmy, że w 2015 roku zainwestujemy w sieć światłowodową do 450 mln zł. Dzięki temu w zasięgu FTTH znajdzie się do 650 tys. gospodarstw domowych.
  • Wprowadziliśmy usługi bankowe – Orange Finanse. W 4 miesiące udało się pozyskać ponad 50 tys. klientów, a dziś w całej Polsce startuje sprzedaż prądu – Orange Energia.

Dziękuję Wam, że byliście i jesteście z Orange. Dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o wynikach zachęcam do lektury pełnego raportu. Znajdziecie go tutaj.

cb97df3fcbadf3dcff9b7f81de8a3aa894e

Udostępnij: Podsumowaliśmy rok w Orange Polska

Piszemy z Wami Raport CSR

18 lutego 2014

Piszemy z Wami Raport CSR

Jak co roku o tej porze zaczynam pisać Raport Społecznej Odpowiedzialności Orange Polska, w którym pokazujemy szeroką perspektywę naszego funkcjonowania na rynku, w społeczeństwie, w środowisku. To podsumowanie naszej rocznej pracy, ale też pokazanie naszego sposobu myślenia, wyzwań i planów.

Nasz Raport przygotowywany jest wg międzynarodowych standardów GRI, sprawdzany przez zewnętrznego audytora i jest bardzo dobrze oceniany na polskim rynku, na którym tego typu publikacje pokazujące pozafinansowe aspekty funkcjonowania firmy na rynku nie są dość powszechne.

Zwykle pomaga mi kilkadziesiąt osób z firmy, które przygotowują dane, opisy projektów. Pytam też o zdanie ekspertów CSR i współpracujących z nami partnerów społecznych. W tym roku chciałabym, abyście Wy także pomogli mi w tym procesie. Wasze komentarze pod wpisami na temat CSR pokazują dużą znajomość rzeczy i zainteresowanie tematem.

Dlatego zaczynam cotygodniowy cykl – „Piszemy Raport CSR”, w którym co wtorek będę wspólnie z Wami mierzyła się z wyzwaniami, jakie niesie raportowanie społeczne. Będziemy razem wybierać tematy i projekty, które opiszemy w Raporcie, zastanawiać się nad jego formą czy sposobem komunikacji.

d22f1abaf5ebea22b19b9d1f2d00a1a8651

Mam nadzieję, że będzie to dla Was ciekawe doświadczenie. Dla mnie na pewno będzie to duże wyzwanie i odpowiedzialność za efekt końcowy. Ale jestem pewna, że wspólnie stworzymy bardzo dobry i rzetelny Raport Społecznej Odpowiedzialności Orange Polska 2013.

Aby Was zachęcić do udziału i komentarzy co tydzień będę nagradzać najbardziej aktywnego i konstruktywnego uczestnika naszych dyskusji. Nazwiska najbardziej zaangażowanych osób zostaną też wymienione w Raporcie.

Chyba jeszcze nikt w ten sposób na polskim rynku nie pisał Raportu CSR – więc jesteśmy pionierami;). Co sądzicie o tym pomyśle?

Udostępnij: Piszemy z Wami Raport CSR