Pakiety tanich rozmów międzynarodowych w Orange

5 lipca 2018

Pakiety tanich rozmów międzynarodowych w Orange

Obok atrakcyjnej oferty roamingowej dla podróżujących za granicę, Orange wprowadza nową ofertę dla klientów, którzy często dzwonią z Polski do innych krajów. „Pakiet międzynarodowe 100 Europa, USA i Kanada” oraz „Pakiet międzynarodowe 50 wybrane kraje” radykalnie obniżają koszty połączeń na numery stacjonarne i komórkowe za granicą. Ponadto do komórkowych planów Optymalnego, Wzbogaconego i Premium dodany zostanie bezpłatnie pakiet cykliczny „100 minut na rozmowy do Europy, USA i Kanady”.
W Pakiecie międzynarodowe 100 Europa, USA i Kanada użytkownik otrzymuje 100 minut na rozmowy z Polski do wszystkich krajów Europy, USA i Kanady. Dotyczy to zarówno zagranicznych numerów stacjonarnych jak i komórkowych. Cena ważnego 30 dni pakietu wynosi tylko 20 zł. Natomiast Pakiet międzynarodowe 50 wybrane kraje zawiera 50 minut na rozmowy z naszego kraju do wybranych państw świata. On także obejmuje numery stacjonarne i komórkowe, ważny jest 30 dni i kosztuje 20 zł.Użytkownicy abonamentowych usług mobilnych Orange Polska mogą włączyć dowolny pakiet wysyłając sms o treści M100 lub M50 na numer 80057. Można aktywować dowolną ilość pakietów. Po aktywowaniu kolejnego pakietu czas na połączenia sumuje się a na jego wykorzystanie jest 30 dni od aktywacji ostatniego pakietu.

Pakiet cykliczny 100 minut na rozmowy do Europy, USA i Kanady w abonamentach Optymalnym, Wzbogaconym i Premium odnawiany jest automatycznie.

Pełna lista krajów, które obejmuje Pakiet międzynarodowe 100 Europa, USA i Kanada oraz Pakiet cykliczny 100 minut na rozmowy do Europy, USA i Kanady: Albania, Andora, Austria, Belgia, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Kanada, Kosowo, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Macedonia, Malta, Martynika, Mołdawia, Monako, Niemcy, Norwegia, Polinezja Francuska, Portugalia, Reunion, Rosja, Rumunia, San Marino, Serbia, Sint Maarten, Słowacja, Słowenia, Stany Zjednoczone, Szwajcaria, Szwecja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy, Wyspy Owcze.

Pełna lista krajów, które obejmuje Pakiet międzynarodowe 50 wybrane kraje: Afganistan, Algieria, Angola, Arabia Saudyjska, Argentyna, Australia, Azerbejdżan, Bahamy, Bahrajn, Bangladesz, Bermudy, Bhutan, Boliwia, Botswana, Brazylia, Brunei, Chile, Chiny, Dominikana, Egipt, Ekwador, Etiopia, Filipiny, Grenlandia, Gruzja, Guam, Gwatemala, Honduras, Hongkong, Indie, Indonezja, Irak, Iran, Izrael, Japonia, Jemen, Jordania, Kajmany, Kambodża, Kamerun, Katar, Kazachstan, Kenia, Kolumbia, Korea Południowa, Kostaryka, Kuwejt, Laos, Liban, Makau, Malezja, Mali, Mariany Północne, Mauritius, Meksyk, Mongolia, Mozambik, Namibia, Nepal, Nigeria, Nikaragua, Nowa Kaledonia, Nowa Zelandia, Oman, Pakistan, Palestyna, Panama, Paragwaj, Peru, Republika Południowej Afryki, Republika Zielonego Przylądka, Saint-Pierre i Miquelon, Salwador, Samoa Amerykańskie, Singapur, Sri Lanka, Suazi, Sudan, Syria, Tadżykistan, Tajlandia, Tajwan, Turcja, Turkmenistan, Urugwaj, Uzbekistan, Wenezuela, Wietnam, Zimbabwe, Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Więcej informacji na stronie www.orange.pl

Udostępnij: Pakiety tanich rozmów międzynarodowych w Orange

Bezpieczeństwo

Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

10 stycznia 2018

Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

Telefon z tajemniczego, zapewne zagranicznego numeru? Szybki sygnał i rozłączenie? Co robić – zapytacie. Spieszę z odpowiedzią. Mechanizm oszustów, o których stał się głośno w ciągu ostatnich tygodni, był prosty. Losowo wybierali numery komórkowe i puszczali sygnał, licząc że oddzwonimy. Ostrzegał przed tym na Twitterze Wojtek.

Pomimo, że wszystko zaczęło się tuż przed Sylwestrem i Nowym Rokiem media szeroko poinformowały o całej sprawie. My też pisaliśmy o tym, między innymi na oficjalnym Facebooku Orange, a odpowiednia informacja trafiła także na naszą infolinię. Przyniosło to wymierny rezultat – pomimo, że liczba „sygnałów” z kubańskich numerów nadal pozostała duża, praktycznie nikt już na nie nie oddzwaniał. A to nie wszystko – postanowiliśmy także anulować opłaty na połączenia na numery kubańskie tym wszystkim, którzy oddzwonili na nie.

Biorąc pod uwagę skalę całego wydarzenia postanowiłem przygotować dla Was poradnik dotyczący modelu tego oszustwa i metod zabezpieczenia się przed nim. Kluczowa sprawa to odpowiedź na pytanie: „jak to działa?”. Oszuści dzwonią do nas z zagranicznego numeru, a samo połączenie jest dla Nas bezpłatne. Koszty zaczynamy ponosić dopiero, gdy oddzwonimy. Nasz rachunek obciąża wtedy połączenie międzynarodowe. Dlatego, by nie paść ofiarą oszustwa…

Pomyśl zanim oddzwonisz!

Większość prób oszustwa tego rodzaju wykonywanych jest z bardzo egzotycznych numerów. Pech chce, że ich prefiksy wyglądają podobnie do naszych swojskich, krajowych. Akurat w przypadku wspomnianego +53 żaden z polskich regionów nie posiada takiego „kierunkowego”- zarezerwowano dla numerów komórkowych. Mamy jednak 54 (Włocławek i okolice) oraz 52 (Bydgoszcz i okolice). W przypadku Tonga, z którego numerów także widzimy wiele podobnych ataków jest jeszcze trudniej. Tamtejsze numery zaczynają się od +67, dokładnie tak samo jak numery z… Piły.

Z drugiej strony numery międzynarodowe są dłuższe, niż numery polskie. Krajowe to zawsze dziewięć cyfr (z prefixem +48 – jedenaśnie). Dlatego pierwszym zabezpieczeniem przed oszustwem jest odpowiedź na jedno… proste pytanie:

Jakiej długości jest numer, na który chcę oddzwonić

Jeżeli widzicie tam więcej cyfr lub  z przodu nie ma polskiego kierunkowego (+48) to zastanówcie się cztery razy zanim oddzwonicie. Nawet jeżeli numer wygląda swojsko. Pamiętajcie, że nawet +22 może oznaczać, że to telefon z… Beninu, Burkina Faso lub Gambii.

Sprawdź numer

By dodatkowo upewnić się czy powinniśmy oddzwaniać warto wejść na jedną z podstron Orange.pl (PDF 121 KB), gdzie znajdziecie pełną listę numerów kierunkowych do wszystkich krajów świata. W internecie znajdziecie także szereg stron, które po wpisaniu numeru podpowiedzą nam, z jakiego jest kraju. Wykorzystać można także aplikacje, a część smartfonów posiada taką funkcjonalność wbudowaną.

Zablokujmy numery międzynarodowe

Jeżeli nie macie (bogatej) ciotki w Ameryce, dzieci na obozie narciarskim w Austrii czy męża w Anglii dobrym rozwiązaniem jest blokada wszystkich połączeń międzynarodowych. Można tego dokonać dzwoniąc na infolinię, planujemy także wprowadzić taką możliwość poprzez konto na nowym Mój Orange dostępnym na stronie orange.pl. Pracujemy, by stało się to jak najszybciej.

Część smartfonów także posiada funkcję blokady połączeń międzynarodowych. W tej sytuacji także można ją wykorzystać.

Bądź na bieżąco

Oszuści co chwilę wpadają na nowe pomysły jak obłowić się naszym kosztem. Dzisiaj popularny jest phishing, sygnały z zagranicznych numerów czy numery „na wnuczka”. Za rok, czy dwa pojawią się nowe metody. Dlatego warto się dokształcać. Na naszym blogu co tydzień pojawiają się teksty o bezpieczeństwie w sieci. Orange posiada także wyspecjalizowany zespół CERT, który między innymi zajmuje się ostrzeganiem przed zagrożeniami. O numerach z Kuby także pisali ;-). Można także zajrzeć na stronę nasz.orange.pl

Wiem, że świat jest coraz bardziej skomplikowany i często działamy automatycznie. Apeluję jednak po raz kolejny – zastanówcie się do kogo oddzwaniacie. Spójrzcie na jakiego SMS odpisujecie. Sprawdźcie dwa razy na jaki adres strony wchodzicie. To nie kosztuje wiele czasu, a podobnie jak w przypadku telefonów z Kuby może nas kosztować kilka, kilkanaście bądź nawet kilkaset złotych.

Udostępnij: Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

Bezpieczeństwo

Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

5 stycznia 2018

Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

Pod koniec grudnia ostrzegałem Was na Twitterze, że możecie mieć dziwne telefony z Kuby. Mechanizm oszustów był prosty. Losowo wybierali numery komórkowe, puszczali „sygnał”, potem czekali, aby ktoś oddzwonił i zapłacił za połączenie.

Oszuści wybrali czas, kiedy jesteśmy mniej czujni i bardziej skupieni na świętowaniu niż sprawdzaniu numeru, z którego ktoś do nas dzwoni. Skala „ataku” była duża. Między 28 grudnia a 1 stycznia oraz w nocy z 3 na 4 stycznia, z numerów z prefixem +53 wykonano blisko sto tysięcy połączeń. Niestety część klientów dała się nabrać. Dlatego biorąc pod uwagę wyjątkowość czasu i skalę „ataku”, podjęliśmy decyzję o anulowaniu opłat naliczonych za dzwonienie na kubańskie numery wykorzystywane przez oszustów w okresie od 28 grudnia 2017 do 4 stycznia 2018. Dotyczy to użytkowników wszystkich usług abonamentowych, na kartę, ofert biznesowych, a także klientów nju mobile.

Chcę podkreślić, że umorzenie opłat jest naszą dobrowolną decyzją, biorącą pod uwagę okres świąteczny i dobro klientów, ale należy ją traktować, jako wyjątkową. Dlatego jeszcze raz proszę, przypominam i ostrzegam: UWAŻAJCIE NA POŁĄCZENIA Z NIEZNANYCH NUMERÓW I NIE ODDZWANIAJCIE!

Oszuści wykorzystują Waszą naturalną chęć sprawdzenia, kto i w jakim celu dzwonił. Naciągaczom często pomaga podobieństwo prefiksów krajów do stref numeracyjnych w Polsce. Kiedy oddzwonicie, w słuchawce będzie tylko cisza, sprawiającą wrażenie, że połączenie nie zostało nawiązane. Opłaty są jednak naliczane i bywają wysokie, gdy numer jest w egzotycznym kraju.

Przed taką formą wyłudzeń przestrzegał Urząd Komunikacji Elektronicznej. W najbliższym czasie dodatkowo przygotujemy i przeprowadzimy akcję edukacyjną, abyście potrafili skuteczniej bronić się przed próbami oszustwa.

Udostępnij: Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

5 stycznia 2018

Orange Polska zdecydował się anulować klientom opłaty za połączenia telefoniczne z kubańskimi numerami, które wykorzystywali oszuści. Poszkodowanych było kilkadziesiąt tysięcy użytkowników Orange i nju mobile. Umorzenie opłat jest dobrowolną decyzją firmy, biorącą pod uwagę okres świąteczny i dobro klientów, ale należy ją traktować jako wyjątkową. Prosimy klientów, aby w przyszłości uważali i nigdy nie oddzwaniali na nieznane numery.

Między 28 grudnia 2017 a 1 stycznia 2018 oraz w nocy z 3 na 4 stycznia klienci Orange Polska oraz nju mobile otrzymywali krótkie połączenia wykonywane z numerów z kubańskim prefixem +53. Oszuści wykorzystali świąteczny czas, który poświęcamy zwłaszcza rodzinie i najbliższym, licząc że ludzie będą na nie oddzwaniać i tym samym zapłacą za droższe połączenia.

Niestety wielu klientów dało się nabrać. Dlatego biorąc pod uwagę wyjątkowość czasu i skalę ataku, Orange Polska podjął decyzję o anulowaniu opłat naliczonych klientom dzwoniącym na kubańskie numery wykorzystywane przez oszustów w okresie od 28 grudnia 2017 do 4 stycznia 2018. Dotyczy to klientów wszystkich usług abonamentowych, na kartę, ofert biznesowych, a także klientów nju mobile.

Próby wyłudzenia pieniędzy polegające na wykonywaniu krótkich połączeń na losowo wybierane numery w nadziei, że oddzwonią, niestety zdarzają się coraz częściej. Oszuści wykorzystują naturalną chęć sprawdzenia, kto i w jakim celu do nas dzwonił. Oszustom pomaga także podobieństwo prefiksów wielu krajów do stref numeracyjnych w Polsce. Gdy klient oddzwoni na numer należący do oszusta, usłyszy w słuchawce ciszę, sprawiającą wrażenie, że połączenie nie zostało nawiązane. Opłaty za połączenie są jednak naliczane i są wysokie, gdy klient dzwoni na numer znajdujący się np. w egzotycznym kraju. Przed taką formą wyłudzeń przestrzegał między innymi Urząd Komunikacji Elektronicznej. Orange Polska w najbliższym czasie dodatkowo przygotuje i przeprowadzi akcję edukacyjną, aby klienci potrafili skutecznie bronić się przed próbami oszustwa.

Udostępnij: Klienci Orange Polska nie zapłacą za oddzwanianie na kubańskie numery, z których korzystali oszuści

Nowa – prosta oferta Orange dla Firm

24 października 2017

Nowa – prosta oferta Orange dla Firm

W ubiegły czwartek pisałem o obniżce cen na smartfony i szalonej cenie Samsung Galaxy S8+ dla klientów indywidualnych. Dziś w pewien sposób mogę uzupełnić tę informację, choć oprócz jej uzupełnienia mam ważną i dobrą wiadomość dla prowadzących firmy.

Samsung Galaxy S8+ taniej również dla firm

Wzorem oferty dla klientów indywidualnych, niższe ceny na smartfony znajdziecie też w nowej ofercie „Dla Firm” i „Orange Love dla Firm„. Oprócz tego, że standardowo w pakietach Orange Love, cena smartfona zawsze jest niższa o 150 zł +VAT, firmy także mogą skorzystać z Szalonej obniżki na Samsung Galaxy S8+, czyli zamówić go o 408 zł, to znaczy z VAT o 501,84 zł z VAT. Taka możliwość łączy się z wprowadzoną właśnie dziś – nową ofertą Dla Firm.

Prostota, przejrzystość i dobra cena w Orange dla Firm

To w wielkim skrócie cechy nowej oferty Orange dla Firm. W jej nowej odsłonie do wyboru są dwa plany taryfowe – jeden przygotowany z myślą o telefonach komórkowych i jeden do internetu mobilnego.

Ale jak to? Tylko jeden plan abonamentowy? Już wyjaśniam…
Nikomu, niczego nie zabraknie. Co więcej, pomysł na tę konstrukcję oferty łączy prostotę z możliwością wyboru takiego zakresu usług jaki konkretnemu klientowi jest potrzebny. Umożliwiają to dwa Multipaki do wyboru, które są uzupełnieniem podstawowego zakresu usług zawartego w planie „podstawowym”. Potrzebuję więcej? Zamawiam Multipak XL, a jeśli jeszcze więcej, zamawiam większy – Mulitpak  XXL. Abonament (podstawowy) kosztuje 34,99 zł + VAT, Multipak XL to koszt 10,00 zł +VAT, a Multipak XXL to koszt 30,00 zł do ceny abonamentu – proste i zrozumiałe.

Składniki poszczególnych paczek widać na poniższej tabeli.

Do każdej aktywacji z planem taryfowym Dla Firm można dobrać dodatkowe karty SIM z abonamentami np. dla pracowników. Każda dodatkowa karta SIM to miesięcznie już tylko 19,99 zł +VAT oraz koszt dobranych do nich indywidualnie Multipaków.

Równie prosto w internecie

Takie same, proste zasady i ceny obowiązują w ofercie na Internet Mobilny dla Firm. Tu też mamy jeden plan podstawowy za 34,99 zł + VAT, a do niego dwa Multipaki – za 10 lub 30 zł +VAT. Także tutaj przedsiębiorcy mogą zamówić dodatkowe karty SIM z abonamentem zrabatowanym do 19,99 zł +VAT. Są oczywiście różnice, bo w końcu tutaj mamy do czynienia z usługa internetową – zakres usług w poszczególnych Multipakach, jak i planie podstawowym musi być inny:

999 GB miesięcznie do wykorzystania na maxa

Pamiętacie króla Jagiełłę i 1410 GB? Można było je dostać przy doładowaniu za 200 zł w Orange Free na Kartę. W ofercie Internet LTE dla Firm Biurowy, za 50,99 zł + VAT dajemy teraz 999 GB do wykorzystania co miesiąc z pełną prędkością w strefie biurowej. Zwiększamy więc dotychczasowy pakiet na pełną prędkość o blisko 100% – jak dotąd zawierał on 500 GB miesięcznie. Bez zmian pozostaje to, że nawet po wyczerpaniu paczki 999 GB internet nadal będzie działał bez limitu, tyle, że jego prędkość spadnie do 1 Mb/s. Również bez zmian zostaje pakiet 60 GB który można wykorzystać mobilnie – poza strefą biurową.

Niezorientowanym wyjaśniam, że Internet LTE dla Firm Biurowy to usługa internetu o prędkości do 225 MB/s DL oraz do 50 Mb/s UL – realizowana w technologii mobilnej LTE. Jej przeznaczeniem jest jednak wykorzystanie w biurze, choć jak wspomniałem jest spora paczka na użytek mobilny. Klient wybiera sobie miejsce, w którym ma zamiar korzystać „stacjonarnie” z usługi i w tym miejscu ma do dyspozycji pakiet  999 GB – co miesiąc. Do tego oczywiście w odwodzie nielimitowany dostęp z niższą prędkością. Z usługi tej można korzystać w ramach pakietów…

Orange Love dla Firm

Już na wstępie zaznaczyłem, że ceny smartfonów w tej ofercie są z definicji niższe niż w regularnej ofercie o 150 zł +VAT. To naturalnie nie wszystkie korzyści. Łącząc w pakiet usługi stacjonarne – czyli np. Neostradę z telefonem dla biura, Orange Światłowód lub LTE Biurowy z co najmniej dwiema usługami mobilnymi, wszystko razem wyjdzie znacznie taniej. Kombinacje mogą być dowolne. Do każdej opcji internetu stacjonarnego można dodać dwa plany głosowe – Orange dla Firm, albo Orange dla Firm z wybranymi Multipakami. W każdym przypadku oszczędza się 25,40 zł +VAT miesięcznie. To jeszcze nie koniec, dalsze oszczędności daje dołączenie do pakietu kolejnych kart SIM. One także są rabatowane – wychodzi po 15 zł +VAT za każdą.  No i jeszcze ten Samsung Galaxy S8+… Ale o tym już mówiłem 🙂

Udostępnij: Nowa – prosta oferta Orange dla Firm