W plebiscycie „Pracodawca dla Inżyniera” jesteśmy na podium

20 marca 2014

W plebiscycie „Pracodawca dla Inżyniera” jesteśmy na podium

Niedawno pisałam Wam, że otrzymaliśmy certyfikat Top Employers (najlepszy pracodawca). Dziś również chciałabym zrobić trochę korporacyjnego pijaru, bo mamy ku temu okazję. Orange Polska zdobył trzecie miejsce w plebiscycie „Pracodawca dla Inżyniera” organizowanym przez Stowarzyszenie Studentów Best działające na Politechnice Warszawskie. Tym bardziej cieszy nas fakt stania na podium, że w tej edycji jesteśmy jedyną firmą telekomunikacyjną w pierwszej dziesiątce wyróżnionych. W plebiscycie wzięło udział 14 studenckich uczelni technicznych, w sumie ponad 9 tys. respondentów z całego kraju, co sprawia, że jest to największy studencki plebiscyt w Polsce.

853ec5d75284294095da53775c0f07f8036

Udostępnij: W plebiscycie „Pracodawca dla Inżyniera” jesteśmy na podium

Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii

12 października 2012

Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii

853ec5d75284294095da53775c0f07f8036

Udostępnij: Pomagamy rozwijać energetykę z odnawialnych źródeł energii

TP udostępni studentom Politechniki Warszawskiej sieć LTE do testów

2 listopada 2011

TP udostępni studentom Politechniki Warszawskiej sieć LTE do testów

Telekomunikacja Polska, wspólnie z Huawei, udostępni studentom Politechniki Warszawskiej sieć Long Term Evolution (LTE) do konstruowania nowoczesnych usług bazujących w pełni na technologii IP. Firmy podpisały umowę o prowadzeniu wspólnych badań i wymianie doświadczeń.

– Wspólnie z naszymi partnerami stworzyliśmy środowisko badawcze do rozwoju usług bazujących na technologii LTE, które wyprzedzają dzisiejszą ofertę TP. Dzięki temu w przyszłości będziemy mogli zaoferować klientom zaskakujące i nowatorskie usługi najnowszej – powiedział Krzysztof Kozłowski, dyrektor Orange Labs Polska.

Współpraca w modelu open innovation, w ramach którego powstaje porozumienie z udziałem wiodącego na rynku partnera technologicznego (Huawei), naukowego (PW) oraz operatora telekomunikacyjnego (TP) to szansa na rozwój zarówno dla studentów, jak i firm partnerskich. Jest to  jeden z niewielu  projektów w modelu open innowvation w Polsce.

To kolejny krok we współpracy TP i PW. W ubiegłym roku ruszył wspólny projekt  „Miasteczko Testowe TP w PW”, który polegał na nieodpłatnym udostępnieniu infrastruktury szerokopasmowej w technologiach FTTH, VDSL2 i radiowych do prowadzenia wspólnych projektów badawczych oraz wymiany doświadczeń związanych z najnowszymi trendami naukowymi i technologicznymi. Głównymi użytkownikami tej sieci są studenci, których zadaniem jest jej ocena pod względem jakości oraz doskonalenie lub opracowywanie nowych usług.

*****

Orange Labs Polska jest częścią międzynarodowej sieci, w skład której wchodzi 15 jednostek badawczo-rozwojowych i laboratoriów Grupy Orange-FT rozmieszczonych na 4 kontynentach. Zadaniem Orange Labs jest generowanie innowacyjnych rozwiązań i wsparcie rozwoju Grupy.

Polskie Orange Labs blisko współpracuje z wieloma uczelniami i jednostkami naukowymi w kraju i za granicą. Wśród partnerów ma m.in. Politechnikę Warszawską, Politechnikę Gdańską, Politechnikę Wrocławską, Politechnikę Łódzką, Akademię Górniczo-Hutniczą, Uniwersytety Ekonomiczny i Medyczny w Poznaniu, Interdyscyplinarne Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego oraz Polsko-Japońską Wyższą Szkołę Technik Komputerowych.

Udostępnij: TP udostępni studentom Politechniki Warszawskiej sieć LTE do testów

Życie toczy się na Farmie

30 marca 2011

Życie toczy się na Farmie

Laboratoria badawcze i projektowe, testy najnowocześniejszych technologii, terminale mobilne, makiety sieci telekomunikacyjnych, a wszystko to do dyspozycji studentów. Gdzie?
Innovations Farm to nowa, wspólna inicjatywa Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej i polskiego Orange Labs. W ramach współpracy udostępniamy studentom PW laboratoria badawcze i projektowe umożliwiające tworzenie, implementację i testowanie usług z dziedziny telekomunikacji i IT.
Studenci mając do dyspozycji specjalistyczne narzędzia, m.in. hardware, software, terminale mobilne, makiety sieci telekomunikacyjnych mogą uczestniczyć w projektach badawczych Orange Labs, tworzyć prototypy usług i uczestniczyć w konkursach, tworząc np. algorytm obciążenia sieci Ethernet lub aplikację na system Android. Innovations Farm daje także możliwość wdrożenia, za pośrednictwem Orange, usługi własnego autorstwa i dzielenia zysków z operatorem. Sprzęt jest dostępny w laboratorium w siedzibie Orange Labs, ale pracę można wykonywać również zdalnie, korzystając z połączenia do serwerów w laboratorium.
Jeśli jesteście studentami PW i chcecie dołączyć do Innovations Farm, skontaktujcie się z nami za pośrednictwem strony Innovations Farm.

Udostępnij: Życie toczy się na Farmie

TP jak NASA

16 lutego 2011

TP jak NASA