5 sukcesów Fundacji Orange

6 grudnia 2018

5 sukcesów Fundacji Orange

Niedawno obchodziliśmy 10 urodziny naszego bloga, mnie niebawem stukną w Orange (Fundacji) 2 lata. Przez te 24 miesiące zrealizowaliśmy dziesiątki projektów, z których jesteśmy naprawdę dumni. Aby zliczyć te udane z okresu całej dekady, musiałbym sięgnąć po kalkulator. Jubilatowi nie wypada jednak zanudzać swoich czytelników.

Oto 5 rzeczy z których jako Fundacja Orange jesteśmy szczególnie dumni. Zaczynamy!

1. Największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce

3000 pracowników rocznie angażujących się we własne lub nasze projekty społeczne, 185 tysięcy godzin spędzonych na pracy dla innych – to tylko 2 z wielu liczb, które pokazują skalę naszego wolontariatu. Więcej o nim dowiesz się tutaj.

2. 100 Pracowni Orange

W całej Polsce uruchomiliśmy łącznie 100 multimedialnych świetlic. Każda z nich działa w małych miejscowościach, do 40 tysięcy mieszkańców, gdzie takie przymioty jak stały dostęp do internetu lub nawet ogrzewanie bywają dobrami luksusowymi. W 100 miejscach odbywają się unikalne zajęcia, od gotowania kwaśnicy po programowanie robotów. Charyzmatyczni liderzy dobierają programy zajęć wychodzące naprzeciw oczekiwaniom swoich sąsiadów, my wspieramy ich i dokładamy starań, aby niczego im nie zabrakło.

Last but not least – według naszych statystyk łączny zasięg Pracowni Orange to 900 tysięcy Polaków!

3. 1410 szkół w naszych programach

Naszym wielkim powodem do dumy są programy szkolne, które pomagają nauczycielom wprowadzać dzieci w świat nowych technologii. 800 szkół uczestniczy w MegaMisji, 340 placówek w całym kraju uczy programować w ramach #SuperKoderów, kończące się Zaprogramuj Przyszłość pomogło 1200 nauczycielom z 270 szkół przeprowadzić lekcje z udziałem m.in. robotów edukacyjnych.

Budując olbrzymią skalę nie pozwalamy sobie na to, aby uronić cokolwiek z jakości. Wszyscy nasi beneficjenci są szkoleni, otrzymują grant na zakup niezbędnego sprzętu lub dostają gotowy oraz mogą liczyć na pełne wsparcie merytoryczne przez cały rok szkolny.

4. Warszawski FabLab

We wrześniu 2017 roku na ulicy Twardej 14/16 w Warszawie uruchomiliśmy FabLab powered by Orange. Makerska przestrzeń współprowadzona przez stowarzyszenie Robisz.to pełna jest nowoczesnych narzędzi: drukarek 3d, ploterów laserowych, maszyn CNC, i nie tylko. Każdy chętny może wziąć udział w zorganizowanych zajęciach lub umówić się na spotkanie, aby rozpocząć pracę nad swoim indywidualnym projektem. Przez te kilkanaście miesięcy zorganizowaliśmy tu setki zajęć i warsztatów, zrealizowaliśmy kilka głośnych programów (np. Maker Woman – koniecznie przeczytaj więcej) i mamy olbrzymie poczucie, że dopiero się rozpędzamy!

5. Mamy wpływ

Jako partner angażujemy się w dziesiątki kampanii społecznych, współtworzymy publikacje które odbijają się szerokim echem w mediach, a w lutym 2018 wypuściliśmy pierwszą edukacyjną aplikację mobilną. Czujemy, że to co robimy ma coraz większy wpływ na to, jak postrzega się kwestię dostępu do nowych technologii i szeroko rozumianą edukację cyfrową. Dowodów nie trzeba daleko szukać – Ewa Krupa, prezeska Fundacji Orange znalazła się w zestawieniu 100 osób, które w wyraźny sposób przyczyniają się do podnoszenia umiejętności cyfrowych w Polsce. Listę stworzyło Szerokie Porozumienie na Rzecz Umiejętności Cyfrowych.

PS.
nigdy nie kończyłem tworzenia wpisu z takim bananem na twarzy 🙂

Udostępnij: 5 sukcesów Fundacji Orange

Fatum

25 września 2013

Fatum

Koszykarze zostali rozniesieni na EuroBaskecie. Piłkarze do awansu na MŚ potrzebują dwóch wyjazdowych zwycięstw, czytaj: cudu. Siatkarze pożegnali się z Mistrzostwami Europy. Fatum sportów drużynowych.

Kiedy w meczu z Czarnogórą Jakub Błaszczykowski leżał przyparty do murawy, przygnieciony przez cieszących się kolegów, nie miał pojęcia, że za kilka sekund uczucie rozszarpującej radości zastąpi okrutna gorycz podniesionej chorągiewki. Wczoraj w przypadku siatkarzy było podobnie – kto mógł przypuszczać, że po prowadzeniu 2:0 Polacy pozwolą jeszcze Bułgarom odżyć?!

W pewnym momencie wróciliśmy z piekła – tak wykrzyknęli komentatorzy, kiedy w tie-breaku wyrównaliśmy, choć zaczęło się od 4:1 dla rywali. Nic z tego, piekło czekało na nas z otwartymi ramionami. Nawet, gdy zrobiło się 9:6 dla nas. Serw w siatkę, kolejne akcje dla Bułgarów, znowu remis. Anastazi wpuszcza Kubiaka, ten psuje zagrywkę. 4 meczbole dla rywali. Atak Kurka z dotknięciem siatki, a później z lądowaniem na polu rywali, po którym Kurek już nie wstaje, lecz zakrywając twarz zastyga na parkiecie.

Piłkarze, koszykarze, a teraz też siatkarze – czekają na lepsze jutro.

Polska-Bułgaria 3:…

24 września 2013

Polska-Bułgaria 3:…

1. Największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce

2. 100 Pracowni Orange

3. 1410 szkół w naszych programach

4. Warszawski FabLab

5. Mamy wpływ

PS.
nigdy nie kończyłem tworzenia wpisu z takim bananem na twarzy 🙂

Udostępnij: Polska-Bułgaria 3:…

Dwa mecze jednocześnie

8 lipca 2013

Dwa mecze jednocześnie

Z reguły to Bartek przeszkadza swoim sąsiadom i niemal wchodzi do telewizora, oglądając transmisje wydarzeń sportowych. Tym razem to mnie przypadło w udziale emitowanie wrzasków i wlepianie się w ekran z odległości kilku centymetrów. A właściwie – w dwa ekrany.

Wybór był zbyt trudny. Postawiłem laptop na krześle, obok telewizora. Na jednym ekranie Jerzy Janowicz szedł gem w gem z Murrayem, na drugim polscy siatkarze – set w set z Amerykanami. Zostawiłem włączony głos obu transmisji, tylko podgłaśniając nieznacznie w kluczowych momentach. Bez znaczenia, że komentarz meczu tenisa był po włosku. Oba wydarzenia za nic nie chciały sobie nawzajem ustąpić dramaturgią.

Znacie to uczucie – ściskacie za kogoś kciuki, już widzicie piłkę w polu, rywal już do niej nie dopadnie, ale nagle wyłania się znikąd, return, punktuje. Po takim zagraniu jest zawsze kilka sekund na jęk zawodu, na wydech powietrza, na spuszczenie wzroku i złapanie się za głowę. Ale nie tym razem! Po każdym okrzyku wściekłej radości i każdym westchnieniu, natychmiast wzrok przenosił się kilka centymetrów w bok, by znowu doprowadzić organizm do wrzenia. Janowicz! Jarosz! Janowicz! Kurek! Ach, ten przeklęty Murray! Ten nieznośny Clark! W ciągu 5 sekund potrafiłem patrzeć na piłkę serwowaną przez Janowicza, przenosiłem wzrok, by zobaczyć blok Polaków, by jeszcze zerknąć na return Murraya i sprawdzić, czy po bloku piłka spadła w pole Amerykanów.

Był moment, w którym Janowicz prowadził wysoko, a siatkarze byli miażdżeni przez Amerykanów, przegrywając seta do 13. Kto mógł wówczas przypuszczać, że losy tych rywalizacji się odwrócą? Po zagraniu Murraya piłka trafiła w taśmę, ale spadła po stronie Janowicza. Jak Polak sam później przyznał w wywiadzie, to był moment przełomowy, po którym rywal dostał skrzydeł. Siatkarze obronili kilka piłek meczowych, wygrali 30:28 i doprowadzili do tie-breaku. Murraya mogła zdekoncentrować przerwa na zasunięcie dachu i włączenie świateł, czego zresztą Janowicz się domagał, ale nic z tego.

Polak uległ Murrayowi, awansował za to w światowym rankingu na 17 miejsce. Polscy siatkarze wyszarpali zaś wygraną z USA, by dwa dni później pokonać ich już za 3 pkt i zachować szanse na wyjście z grupy. Podwójna transmisja okazała się więc tylko w połowie szczęśliwa, ale już po fakcie wiem, że nie mógłbym sobie darować, gdybym przegapił choć jedną piłkę – obojętnie, czy tę większą, czy mniejszą. A Wy, który mecz wybraliście? Zdarza się Wam oglądać dwa mecze jednocześnie?

Udostępnij: Dwa mecze jednocześnie

Cyfrowe umiejętności dla przyszłości

4 lipca 2013

Cyfrowe umiejętności dla przyszłości

Wiecie, pomimo tego, że w Polsce ponad 75 procent osób ma dostęp do Internetu, to prawie 15 proc z nich go nie używa? Z kolei 30 proc. oprócz korzystania z Internetu nie wie, jak dobrze obsługiwać komputer (Diagnoza społeczna 2013). Tymczasem, umiejętności cyfrowe są coraz potrzebniejsze.  Według prognoz naukowców,  już w 2015 roku 90% miejsc pracy będzie ich wymagało.

Co zrobić? Sygnatariusze podpisanego wczoraj Szerokiego Porozumienia na rzecz Umiejętności Cyfrowych zobowiązali się do określonych działań, żeby jak najwięcej osób nauczyło się, jak korzystać z efektów cyfrowej rewolucji.

My również przyłączyliśmy się do tej inicjatywy. Nasze zobowiązania są konkretne: dostarczenie bezpłatnego dostępu do Internetu dla 3300 bibliotek publicznych, przeszkolenie 3 tysięcy dzieci z zasad bezpiecznego korzystania z sieci, a także wprowadzenie 5 tysięcy seniorów w świat Internetu, by stał się ich sojusznikiem w codziennym życiu.

Do Porozumienia przystąpili przedstawiciele różnych sektorów: administracji rządowej i samorządowej, biznesu, organizacji pozarządowych i mediów. Ta różnorodność daje szanse na dostęp do różnych punktów widzenia, szerokiej wiedzy, wymiany doświadczeń. Bo żadna rzeczywistość nie zmienia się tak szybko, jak świat nowych technologii i tylko wspólnie możemy dobrze odpowiadać na cyfrowe wyzwania.

81aae57daae74e14894899a1c9adf46e7da

Udostępnij: Cyfrowe umiejętności dla przyszłości