Tablety dla świetlic

20 stycznia 2021

Tablety dla świetlic

Do Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przekazaliśmy pierwszą partię tabletów. To efekt akcji Pomagajmy Gigabajtami, w której klienci oddawali swoje niewykorzystane pakiety danych na szczytny cel. Zaczął się nowy semestr szkolny, więc sprzęt przyda się wychowawcom placówek, aby wspierać dzieciaki w odrabianiu lekcji i po prostu być z nimi w kontakcie.

Tablety w drodze

Kolejna edycja akcji Pomagajmy Gigabajtami za nami. Jesteśmy wdzięczni klientom, którzy przekazali swoje niewykorzystane gigabajty na pomoc dzieciom i młodzieży – podopiecznym Towarzystwa Przyjaciół Dzieci (TPD).

Pierwsza partia 50 tabletów trafiła już do 30 placówek wsparcia dziennego w 8 województwach. Kolejnych 50 jest w drodze, a lada moment zainstalujemy też darmowy internet na 2 lata.

Drugi dom

TPD działa od 1919 roku, wspierając dzieci z rodzin w trudnej sytuacji. Czym są środowiskowe ogniska wychowawcze i świetlice, które prowadzi? Dla wielu dzieciaków te placówki to jest po prostu „drugi dom”. To miejsce, w którym mogą spotkać się z bezpiecznymi dla nich dorosłymi, odrobić lekcje, rozwijać swoje zainteresowania. Do świetlic kierują ich szkoły, pedagodzy szkolni, czasami pracownicy socjalni, kuratorzy, rodzice czy rodziny zastępcze. A czasami zachęcają rówieśnicy, którzy już są pod opieką danej świetlicy czy ogniska.

Każda z grup ma swojego wychowawcę, a dziecko ma taki okres próbny, żeby się zaaklimatyzować i zdeklarować do regularnego uczęszczania. To tutaj ma zagospodarowany czas wolny zajęciami, których nie może zapewnić mu szkoła, a w jego czy jej rodzinie po prostu z różnych powodów brak na to zasobów. Nauka szycia, zajęcia muzyczne, wokalne, teatralne, doradztwo zawodowe, wyjścia do kina, do muzeum to tylko niektóre z przykładów. Placówki te często mają ogród, czy plac zabaw. Ich celem jest poprawić sytuację dziecka w szkole, pomóc odrobić lekcje, nadgonić materiał, zdać z klasy do klasy, ale też rozwijać kompetencje społeczne i pomóc jemu sprawnie funkcjonować dziś i w przyszłości.

Bardzo ważne jest tutaj wsparcie psychologiczno-pedagogiczne. W tym celu świetlice pracują też z rodzicami. TPD organizuje dla nich szkolenia i oczywiście regularne zebrania.W placówkach tego typu pracują pedagodzy, socjolodzy lub psycholodzy. Najczęściej ludzie z pasją do pomagania. Zdarza się, że są to byli podopieczni, którzy w pewnym sensie chcą odwdzięczyć się światu za to, jakie sami otrzymali tam wsparcie za młodu.

„Ta praca bywa trudna, bo my często „żyjemy życiem tych rodzin”. Jesteśmy pod telefonem, pełniąc rolę kryzysowej interwencji dla wielu z nich”. – mówi Pan Sylwester Nowak, kierownik warszawskiego Ogniska Grochowska. „Często pracujemy z rodzinami niezaradnymi życiowo. Chciałoby się efekty zobaczyć od razu, cieszyć z poprawy, ale tutaj potrzebna jest ogromna cierpliwość. Jednak radość, uśmiech dzieci to taka >bateria słoneczna< do pracy. Im tego więcej, tym bardziej po prostu chce się to robić” – dodaje.

Wsparcie w pandemii

„W czasie koronawirusa działamy zdalnie. Dzieci rano są w szkole online, a popołudniami łączą się z wychowawcami, aby odrobić lekcje, posłuchać czytania książek czy porozmawiać chwilkę, jak minął dzień. Wszystkim brakuje tego kontaktu, tęsknią do wychowawców i do zajęć. A nie wszystkie da się przeprowadzić online” – mówi Pan Sylwester.

W zapewnieniu tego „łączenia” postanowiliśmy pomóc i my z Fundacją Orange. Nie wiemy, jak długo szkoły będą działały online (w poniedziałek do zajęć stacjonarnych wróciły klasy 1-3). A tablety przydadzą się i na czas spotkań zdalnych, i w czasie normalnego funkcjonowania placówek. Jesteśmy bardzo uskrzydleni tą akcją. W jeszcze poprzedniej edycji wsparliśmy dzieci ze śląskich domów dziecka. Już szykujemy kolejną, tym bardziej, że klienci chętnie się w tę inicjatywę włączają.

Udostępnij: Tablety dla świetlic

22 października 2020

Rusza trzecia odsłona akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami”. Klienci indywidualni mobilnych ofert na abonament w Orange mogą przekazywać niewykorzystane pakiety danych, które zostaną zamienione na tablety z internetem dla dzieci i młodzieży w trudnej sytuacji. Dzięki temu podopieczni Towarzystwa Przyjaciół Dzieci będą mogli korzystać z nowoczesnych urządzeń do nauki i zabawy w środowiskowych ogniskach wychowawczych.

Wiele dzieci zmaga się z problemami, których źródłem jest ciężka sytuacja w domu, relacje z rówieśnikami, trudności w nauce, czy radzenie sobie ze swoimi emocjami. Wsparcie dla wielu z nich zapewniają placówki zwane środowiskowymi ogniskami wychowawczymi. W ich działaniu pomaga Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Aby zapewnić jego podopiecznym możliwości rozwoju nowych umiejętności, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Dlatego Fundacja Orange podaruje 100 tabletów, a Orange zapewni darmowy dostęp do internetu na 2 lata dla dzieci i młodzieży w trudnej sytuacji, korzystających ze świetlic środowiskowych.

Pomóż dzieciom przekazując niewykorzystane gigabajty

Niewykorzystane gigabajty można przekazać do wspólnej puli. Orange zamieni je na realną pomoc. W akcji mogą wziąć udział klienci indywidualni, posiadający mobilną ofertę na abonament. Wystarczy wysłać darmowy SMS o treści ODDAJEGB pod numer 80885. Gigabajty zostaną przeznaczone na cel charytatywny z końcem okresu rozliczeniowego, dlatego dołączenie do akcji „Pomagajmy Gigabajtami” nie spowoduje zmniejszenia miesięcznego pakietu danych. Akcja trwa do 21 grudnia 2020r. Szczegóły akcji można znaleźć na specjalnej stronie internetowej.

Do akcji włączą się także pracownicy Orange, którzy zliczać będą kilometry swojej aktywności fizycznej, aby także dodać je do puli, która zamieni się w pomoc dla świetlic.

Tablety do Domów Dziecka na Śląsku już dotarły

W ostatniej edycji akcji „Pomagajmy Gigabajtami” Orange pomógł w zapewnieniu sprzętu dla dzieci z domów dziecka na Śląsku. W akcję zaangażowało się ponad 13 tys. klientów, którzy przekazali łącznie prawie 122 tysiące GB.  W rezultacie do 30 domów dziecka (około 500 dzieci) w regionie Dolnego Śląska trafiło 130 tabletów i 27 darmowych dostępów do internetu na 2 lata.

Dzięki temu dzieci będą mogły korzystać z technologii i przy jej pomocy uczyć się, rozwijać pasje i cyfrowe kompetencje niezbędne w przyszłości.

Mediateka

Udostępnij: Przekaż niewykorzystane gigabajty – Orange zamieni je na tablety dla dzieci w trudnej sytuacji

Przekazaliśmy tablety dla dzieci. Dzięki klientom!

21 października 2020

Przekazaliśmy tablety dla dzieci. Dzięki klientom!

W miniony weekend wolontariusze Fundacji Orange przekazali 130 tabletów z dostępem do internetu do 30 domów dziecka na Dolnym Śląsku. To efekt akcji „Pomagajmy Gigabajtami”, w której klienci Orange oddawali swoje niewykorzystane pakiety danych, a my zamieniliśmy je na wymierną pomoc.

Tam, gdzie jest potrzeba…

Sobota 8 rano. Większość z nas pewnie jeszcze spała. A co robili wolontariusze naszej Fundacji? Szykowali się do transportu paczek z tabletami dla podopiecznych dolnośląskich domów dziecka. Na liście 30 placówek, ustalony podział zadań i trasy przejazdów. M.in. Jelenia Góra, Bolesławiec, Lubań, Szklarska Poręba, Świeradów Zdrój, Świdnica, Wałbrzych, Lubomierz i Błażejów.

„To był wspaniały dzień, ciężki, ale emocje z nim związane oddały wszystko.” – pisze nam Piotrek Karnia, nie tylko wolontariusz Fundacji Orange, ale i współzałożyciel „Mojej Fundacji”, która współpracowała z nami przy tej akcji, żeby rozesłać tablety do tych placówek, w których są najbardziej potrzebne. A Piotrek zna je bardzo dobrze, bo całą „silną” ekipą naszych dolnośląskich wolontariuszy wspierają je od wielu lat.

Zobaczcie film o ich akcjach i świątecznej niespodziance

Muszę Wam powiedzieć/napisać, że to jedna z piękniejszych chwil w pracy, kiedy możemy dotrzeć ze wsparciem tam, gdzie naprawdę jest potrzebne. Pandemia i przejście na zdalne nauczanie pokazały, jak wielu dzieciom brakuje odpowiednich sprzętów – nie tylko do tego, żeby brać udział w lekcjach online, ale i do odrabiania zadań, do poznawania świata i szlifowania swoich cyfrowych kompetencji – na równi z innymi.

Gigabajty mają moc

To dlatego zdecydowaliśmy się odpalić akcję „Pomagajmy Gigabajtami”. Jak to działało? W czerwcu zaprosiliśmy klientów indywidualnych mobilnych ofert na abonament w Orange do oddawania niewykorzystanych pakietów danych na ten szczytny cel. W akcję zaangażowało się ponad 13 tys. klientów, którzy przekazali łącznie 121 779 GB. To dało łącznie: 130 tabletów z bezpłatnym internetem dla 30 domów dziecka w regionie Dolnego Śląska, w których mieszka łącznie około 500 dzieci. Kolejny krok: nasi wolontariusze pokażą im, jak korzystać z tych sprzętów bezpiecznie i z głową. Czasy pandemii nie sprzyjają takim warsztatom, ale właśnie myślimy, jak to wszystko bezpiecznie zorganizować.

Pięknie dziękujemy klientom za tak ogromne zaangażowanie i chęć pomocy. Mojej Fundacji, naszym niezastąpionym wolontariuszom i domom dziecka chętnym do współpracy.

Miły efekt uboczny

Ale chcę Wam napisać coś jeszcze… W ten projekt zaangażowane były osoby z różnych obszarów naszej firmy. Statusy, spotkania, maile, telefony, tabelki – wiadomo! 🙂 I niby praca jak zawsze, ale jednak czuć było, że unoszą się nad nami pozytywne emocje i wzruszenia! A z każdej kolejnej puli przekazanych „gigsów” cieszyliśmy się jak dzieci z nowej zabawki. Wczoraj, na podsumowaniu akcji, to już w ogóle była lekka „euforia”. Bo chyba każdy z nas czuł w tym jakiś większy SENS. Ot, taki miły, efekt uboczny, którym chciałam się z Wami podzielić, sama lekko wzruszona tym wszystkim.

Udostępnij: Przekazaliśmy tablety dla dzieci. Dzięki klientom!

1 czerwca 2020

Czas pandemii i edukacji zdalnej pokazał, że część uczniów nie ma dostępu do odpowiednich sprzętów i internetu, a przez to do wielu zasobów wiedzy, możliwości kontaktu z innymi, czy rozwijania pasji. Orange zaprasza do kolejnej odsłony akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami”. Tym razem klienci indywidualni mobilnych ofert na abonament mogą przekazywać niewykorzystane pakiety danych, które zostaną zamienione na tablety z internetem dla dzieci ze śląskich domów dziecka.

Dzieci wychowujące się w domach dziecka potrzebują wsparcia na wielu płaszczyznach. Pomimo starań wielu osób, wciąż często są wykluczone cyfrowo. W placówkach na kilkanaścioro dzieci przypada jeden, dwa lub trzy komputery.

W drugiej edycji akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami” Orange postawił na zapewnienie sprzętu dla dzieci z domów dziecka na Śląsku.  Fundacja Orange podaruje im 100 tabletów, a Orange zapewni darmowy internet na tych urządzeniach przez 2 lata.  Dzięki temu dzieci będą mogły korzystać z technologii i przy ich pomocy uczyć się, rozwijać pasje i cyfrowe kompetencje niezbędne w przyszłości.

Jak przekazać GB w akcji charytatywnej?

Niewykorzystane gigabajty można przekazać do wspólnej puli. Orange zamieni je na realną pomoc. W akcji mogą wziąć udział klienci indywidualni, posiadający mobilną ofertę na abonament. Wystarczy wysłać darmowy SMS o treści ODDAJEGB pod numer 80885. GB zostaną przeznaczone na cel charytatywny z końcem okresu rozliczeniowego, dlatego dołączenie do akcji Pomagajmy Gigabajtami nie spowoduje zmniejszenia miesięcznego pakietu danych. Akcja trwa do końca lipca 2020r. Szczegóły akcji można znaleźć na specjalnej stronie internetowej.

Pierwsza odsłona akcji za nami – 15 TB przekazanych przez klientów Orange

W pierwszej edycji akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami”, jesienią 2019 r., klienci Orange przekazali 15 TB niewykorzystanego transferu danych. Orange zamienia go na darmowy internet mobilny lub stacjonarny, zależnie od potrzeb, dla 100 rodzin – podopiecznych Fundacji Dorastaj z Nami. Fundacja ta działa na rzecz pomocy dzieciom żołnierzy, strażaków, policjantów czy ratowników górskich, którzy zginęli lub zostali ciężko ranni podczas pełnienia służby publicznej.

Orange Flex – Twoje GB mają moc

Użytkownicy Orange Flex także wykazali się niesamowitą mobilizacją i chęcią pomocy. W kwietniu w niecałe 24 godziny, przekazali niewykorzystane GB i w ten sposób zebrali ustaloną pulę, którą Orange podwoił. Łącznie 10 000 GB zostało zamienionych na 1000 modemów LTE z kartą Orange Flex. Obecnie trwa proces przekazywania do szkół w całej Polsce urządzeń, które będą mogły udostępnić je najbardziej potrzebującym uczniom.

******

Fundacja Orange od 15 lat uczy, jak odpowiedzialnie i twórczo korzystać z technologii –  dba o cyfrowe kompetencje dzieci, młodzieży i nauczycieli.  Wspiera ich również w czasie edukacji zdalnej. Zorganizowała webinary dla nauczycieli o prowadzeniu lekcji online. Dla dzieci przygotowała naukę podstaw programowania online, a dla starszych dzieci FabLab #wdomu, pokazujący podstawy modelowania 3D.  Wsparła także Wioski Dziecięco SOS w zakupie sprzętu umożliwiającego podopiecznym zdalną naukę. https://fundacja.orange.pl/

Udostępnij: Pomagajmy Gigabajtami – zamień niewykorzystane GB na pomoc dzieciom z domów dziecka