Inne

Jeszcze więcej roamingu od Orange

27 lipca 2017

Jeszcze więcej roamingu od Orange

Sporo ostatnio działo się w kontekście roamingu. I nie mam na myśli Unii Europejskiej, tylko krajowe podwórko. Czas na kolejną odsłonę tej historii. Właśnie podpisaliśmy z Play aneks do obowiązującej umowy roamingu krajowego, dzięki któremu staniemy się w tym zakresie wiodącym partnerem fioletowego konkurenta. Co pewnie ucieszy Marcina Gruszkę (tak na marginesie gratuluję dzisiejszego giełdowego debiutu) w jego codziennej pracy, bo ostatnio pod tym względem miał nieco gorący okres 😉

Od korporacyjnej strony aneks zmienia dotychczasowe warunki współpracy, poprzez odejście od formuły rozliczania na zasadzie per minuta bądź gigabajt, a przejście na konkretne pakiety usług. Dla nas oznacza to większe korzyści liczone w złotówkach, a dla Play i jego klientów… pytajcie Marcina. Na koniec ważna uwaga. Dużo pracowaliśmy w ostatnich latach nad naszą siecią i jest w pełni przygotowana na większy ruch w ramach roamingu krajowego, a klienci Orange nie powinni odczuć, że fioletowi też korzystają z Sieci #1 w Polsce.

AKTUALIZACJA [28/07 godz. 13.35]

Mieliście sporo pytań, zwłaszcza o to czy ruch klientów Play „nie zatka” nam sieci. Dlatego kilka uspokajających informacji:

• 4G/LTE Orange Polska dla klientów Play będzie dostępne od 2018 roku.
  • Przez 6 miesięcy będziemy przygotowywać naszą sieć do przyjęcia ruchu Play
  • Do końca roku świadczymy im usługi tylko 2G/3G w niewiele większym stopniu niż dotychczas.

Udostępnij: Jeszcze więcej roamingu od Orange

Sieć Orange bardziej dostępna dla klientów PLAY

28 listopada 2011

Sieć Orange bardziej dostępna dla klientów PLAY

Operatorzy podpisali aneks do umowy o roamingu krajowym, który znacznie zwiększa wielkość ruchu wykonywanego przez klientów PLAY, jaka będzie obsługiwana przez sieć Orange. W ciągu najbliższych kilku tygodni klienci PLAY zyskają dostęp do sieci ORANGE w przypadku braku zasięgu sieci własnej, szczególnie na terenach słabiej zaludnionych.

Umowa o roamingu krajowym między obydwoma operatorami została podpisana w lipcu 2010 r. Do tej pory jednak, ruch klientów Play odbywający się z wykorzystaniem sieci radiowej Orange był relatywnie niewielki i ograniczony terytorialnie.

Korzystając z możliwości jakie daje konkurencja na rynku hurtowym, obie strony postanowiły rozszerzyć współpracę i podpisały w listopadzie 2011 r. aneks do umowy, w wyniku którego znacznie zwiększy się wielkość ruchu telekomunikacyjnego klientów Play obsługiwanego przez sieć Oragne. Pozwoli to operatorowi sieci Play zdywersyfikować swoje usługi realizowane za pomocą roamingu krajowego i lepiej zarządzać jego kosztami. Klienci Play zyskają możliwość korzystania z sieci aż trzech operatorów.

Rozszerzenie roamingu krajowego z Play jest dla nas nie tylko źródłem zwiększenia przychodów ale ważnym krokiem w rozwoju współpracy międzyoperatorskiej oraz potwierdzeniem zaufania dla jakości usług oferowanych w sieci Orange” – powiedział Mariusz Gaca, prezes PTK Centertel i Dyrektor Wykonawczy Grupy TP ds. Sprzedaży i Obsługi Klientów.

„Z przyjemnością ogłaszamy zawarcie tej umowy, dzięki której będziemy mogli oferować naszym klientom jeszcze lepsze usługi. W ten sposób klienci PLAY będą mieli możliwość korzystania z trzech różnych sieci – PLAY, PLUS i ORANGE. Inni operatorzy decydują się na dzielenie sieci, żeby ograniczać koszty, naszym celem jest poprawa jakości” – mówi Jørgen Bang-Jensen CEO Play.

Proces technicznego wdrażania ustaleń między operatorami potrwa kilka najbliższych tygodni. Uruchomienie dostępu do sieci Orange zostanie zrealizowane w sposób nie wymagający żadnych zmian w telefonach ani na kontach abonenckich klientów sieci Play.

Udostępnij: Sieć Orange bardziej dostępna dla klientów PLAY

Pomagamy konkurentowi z zasięgiem

28 listopada 2011

Pomagamy konkurentowi z zasięgiem

AKTUALIZACJA [28/07 godz. 13.35]

• 4G/LTE Orange Polska dla klientów Play będzie dostępne od 2018 roku.
  • Przez 6 miesięcy będziemy przygotowywać naszą sieć do przyjęcia ruchu Play

Udostępnij: Pomagamy konkurentowi z zasięgiem