Zmiany w cennikach i roamingu w związku z Brexitem

30 listopada 2020

Zmiany w cennikach i roamingu w związku z Brexitem

Od 1 stycznia 2021 roku Wielka Brytania oficjalnie nie będzie już należeć do Unii Europejskiej. To oznacza, że z początkiem nowego roku musimy wprowadzić zmiany w naszych cennikach, i również tam „wyprowadzić Wielką Brytanię z Unii”. Dlatego pracujemy nad specjalną ofertą dla Was.

Zgodnie z obowiązującym prawem, opublikowaliśmy dzisiaj nowe cenniki połączeń, obowiązujące od 1 stycznia i obejmujące Brexit. Od tego czasu Wielka Brytania, ze strefy krajów unijnych, zostanie przeniesiona w roamingu do 2. strefy, o nazwie „Więcej Europy”.

Wiemy, że wiele osób z Wielką Brytanią łączą relacje zawodowe lub osobiste. Dlatego, aby osłodzić to rozstanie, pracujemy nad nowym rozwiązaniem. Chcemy, aby nasi klienci podróżujący do Wielkiej Brytanii mogli korzystać z usług – rozmów telefonicznych czy internetu w komórce – na atrakcyjnych warunkach. Wkrótce przedstawimy Wam szczegóły nowej oferty.

Nowe cenniki dostępne są tutaj.

Udostępnij: Zmiany w cennikach i roamingu w związku z Brexitem

Tańszy roaming w pre-paidach Orange i nju mobile

20 kwietnia 2020

Tańszy roaming w pre-paidach Orange i nju mobile

Od 20 kwietnia użytkownicy telefonów na kartę w Orange i nju mobile zapłacą mniej za rozmowy, SMS-y, MMS-y i transmisję danych w roamingu na terenie Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Z cenników znikną opłaty dodatkowe, wynikające z decyzji prezesa UKE.

Dotychczas dopłata do minuty połączenia wychodzącego wynosiła 5 groszy, połączenia przychodzącego 2 grosze, za SMS 1 grosz a za MMS lub 1 MB transferu danych 0,1845 gr.

Od użytkowników usług abonamentowych dzięki specjalnej promocji opłaty dodatkowe nie były pobierane.

Kraje Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr (Republika Cypryjska), Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Martynika, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Udostępnij: Tańszy roaming w pre-paidach Orange i nju mobile

Nawet 9 GB danych miesięcznie w roamingu Orange w UE

27 grudnia 2019

Nawet 9 GB danych miesięcznie w roamingu Orange w UE

Od 1 stycznia 2020 r. użytkownicy mobilnych usług abonamentowych i pre-paid Orange będą mogli przesyłać w roamingu w krajach Unii Europejskiej więcej danych niż dotychczas. Na przykład w ramach pakietów Orange Love miesięczny transfer wzrośnie nawet do 9 GB.

Niższe będą też opłaty za przesyłanie danych po wyczerpaniu pakietu. Stawka za każdy MB danych po wykorzystaniu pakietu spadnie z 0,0234 zł do 0,01845 zł brutto. Dzięki temu cena 1 GB (1024 MB) od Nowego Roku będzie niższa o ponad 5 zł.

Taka sama obniżka dotyczy opłat dodatkowych za każdy MB oraz MMS, które mogą zostać doliczone w przypadku naruszania Polityki Uczciwego Korzystania (FUP) z roamingu w UE.

Zmiany wynikają z wdrożenia przepisów unijnych regulujących stawki hurtowe za transmisję danych w UE.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Nawet 9 GB danych miesięcznie w roamingu Orange w UE

Tańszy transfer danych w roamingu w pre-paidach Orange

16 kwietnia 2019

Tańszy transfer danych w roamingu w pre-paidach Orange

Od 19 kwietnia o ponad 5,5 zł będzie tańszy 1 GB danych przesyłanych przez użytkowników telefonów na kartę w Orange korzystających z roamingu w krajach Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Zgodnie z nową decyzją Prezesa UKE, dopłata do ceny 1 MB danych lub za MMS w roamingu zmniejszy się z obecnej stawki 0,00738 zł do 0,001845 zł (1,89 zł/GB). Wysokość dopłat do cen innych usług pozostaje bez zmian:

• 0,05 zł za minutę wykonanego połączenia głosowego,
  • 0,02 zł za minutę odebranego połączenia głosowego,
  • 0,01 zł za wysłaną wiadomość SMS,

Od klientów ofert abonamentowych opłaty dodatkowe wynikające z decyzji Prezesa UKE nie są pobierane zgodnie z promocją „Roaming w UE bez dopłat”.

Kraje Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr (Republika Cypryjska), Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Martynika, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Udostępnij: Tańszy transfer danych w roamingu w pre-paidach Orange

Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

23 lipca 2018

Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

Trwają wakacje, wyjeżdżacie za granicę i … pytacie o roaming. Żeby Wam pomóc poprosiłem konsultantów, którzy na co dzień się z Wami kontaktują o 5 pytań, które najczęściej im zadajecie. Zmierzyłem się z nimi i taki jest filmowy efekt.

Nagranie ma swoje prawa i nie można przynudzać, dlatego dodatkowo dla zainteresowanych odpowiedzi bardziej szczegółowe.

1. Czym się różni rozmowa międzynarodowa od roamingu?

Pytanie zasadne – w roamingu za usługi płacicie w ramach swojego abonamentu, a w przypadku oferty na kartę – z małymi dopłatami. W rozmowach międzynarodowych stawki są inne. Na pewno – gdy dzwonicie na numer zagraniczny będąc w Polsce sieci jest to rozmowa międzynarodowa. Inaczej mówiąc – połączenia międzynarodowe to połączenia z Polski na numer z innym prefiksem niż +48. Jeżeli jesteśmy zarejestrowani w sieci zagranicznej, w ramach roamingu i dzwonimy w ramach tego samego kraju lub poza niego, to jest to roaming. W tym linku znajdziecie garść cennych pomocnych informacji.

2. Ile zapłacę za roaming?

Jeżeli korzystacie z abonamentu w Orange to w Unii Europejskiej – do momentu, gdy korzystacie z niego w ramach FUP, czyli friendly use policy nie zapłacicie nic ponad Wasz własny miesięczny rachunek. Z internetu możecie korzystać bez opłat w ramach limitu GB w UE, podany jest on przy każdym planie mobilnym. W prepaid – wprowadziliśmy niewielkie opłaty, na tyle niskie, że zarówno dziennikarze z telepolis jak i  tabletowo wskazują je jako jedne z najbardziej korzystnych na rynku.

Poza Unią Europejska stawki są wyższe, jednak ostatnio wprowadziliśmy dwa bardzo dobre pakiety:

• Pakiet GO 150 za 50 zł ważny 10 dni, w ramach którego otrzymujecie 150 MB pakietu danych, a koszt połączeń obniżony jest do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS;
  • Pakiet GO 500 za 150 zł ważny 30 dni, w ramach którego otrzymujecie 500 MB pakietu danych wraz z obniżeniem kosztów połączeń do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS.

By koszty korzystania z roamingu w Orange (szczególnie internetu) poza Unią Was nie zaskoczyły, po wykorzystaniu MB dostępnych w ramach pakietów GO internet w telefonie zostanie zablokowany. Możecie go później odblokować bezpłatnie, lub po prostu dokupić kolejny pakiet.

3. Dlaczego mój telefon próbuje przesyłać małe paczki danych, pomimo tego, że wyłączyłem transfer danych?

Przy próbach połączenia się z siecią 4G LTE telefon zawsze przesyła niewielkie paczki danych. Tak samo w Polsce, jak i w USA – to efekt konfiguracji samego smartfona. Chodzi o 50 kB, których w kraju nie zauważymy, w Europie także, ale po drugiej stronie globu może mieć znaczenie. Są one bowiem zliczane w ramach opłat za roaming. Dlatego, jeżeli jedziemy poza Unię Europejską, warto wykupić małą paczkę MB w roamingu, lub też wyłączyć możliwość łączenia się naszego telefonu z siecią 4G.

Poradnik planowania podróży z Orange , który możesz wydrukować i zabrać ze sobą. Jeżeli chcecie korzystać z roamingu w Orange przeczytajcie proszę tekst: „O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie za granicę? – roaming w Orange„.

4. Byłem w Europie, dlaczego zapłaciłem tak dużo?

Zasada Roam Like at Home działa na terenie Unii Europejskiej, a nie na terenie geograficznej Europy. Nie skorzystamy z niej choćby w Szwajcarii, Monaco czy też coraz popularniejszej na wakacjach Czarnogóry oraz Albanii. Podobnie na Ukrainie. Często, nawet będąc na terenie Europy (czy nawet Polski) możemy złapać sieć tych krajów. Zdarza się to szczególnie w regionach górskich – najczęściej przy granicy Polsko-Ukraińskiej i w Alpach, wzdłuż granicy ze Szwajcarią.

5. Dlaczego nie mogę złapać sieci ?

O najczęstszym z powodów mówię w filmie – ustawionym „na sztywno” 2G lub 3G, w miejscu gdzie taka sieć nie działa. Często jednak są inne, trudniejsze do wychwycenia. Na przykład to, że zamiast dzwonić na numer polski dzwonimy na numer kraju, w którym jesteśmy. Najczęściej to efekt tego, że numeru nie poprzedziliśmy polskim prefixem +48. Bywają także sytuacje, w których pomimo, że wszystko powinno działać nie funkcjonuje transfer danych – wtedy warto przestawić w ustawieniach telefonu protokół internetowy z ipv6 na ipv4. Na Androidzie możliwość tę znajdziecie w Ustawieniach, w grupie Sieć komórkowa, a następnie „Punkty dostępowe”. A może po prostu wyłączyliście transmisję danych w roamingu?

Udostępnij: Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań