Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

23 lipca 2018

Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

Trwają wakacje, wyjeżdżacie za granicę i … pytacie o roaming. Żeby Wam pomóc poprosiłem konsultantów, którzy na co dzień się z Wami kontaktują o 5 pytań, które najczęściej im zadajecie. Zmierzyłem się z nimi i taki jest filmowy efekt.

Nagranie ma swoje prawa i nie można przynudzać, dlatego dodatkowo dla zainteresowanych odpowiedzi bardziej szczegółowe.

1. Czym się różni rozmowa międzynarodowa od roamingu?

Pytanie zasadne – w roamingu za usługi płacicie w ramach swojego abonamentu, a w przypadku oferty na kartę – z małymi dopłatami. W rozmowach międzynarodowych stawki są inne. Na pewno – gdy dzwonicie na numer zagraniczny będąc w Polsce sieci jest to rozmowa międzynarodowa. Inaczej mówiąc – połączenia międzynarodowe to połączenia z Polski na numer z innym prefiksem niż +48. Jeżeli jesteśmy zarejestrowani w sieci zagranicznej, w ramach roamingu i dzwonimy w ramach tego samego kraju lub poza niego, to jest to roaming. W tym linku znajdziecie garść cennych pomocnych informacji.

2. Ile zapłacę za roaming?

Jeżeli korzystacie z abonamentu w Orange to w Unii Europejskiej – do momentu, gdy korzystacie z niego w ramach FUP, czyli friendly use policy nie zapłacicie nic ponad Wasz własny miesięczny rachunek. Z internetu możecie korzystać bez opłat w ramach limitu GB w UE, podany jest on przy każdym planie mobilnym. W prepaid – wprowadziliśmy niewielkie opłaty, na tyle niskie, że zarówno dziennikarze z telepolis jak i  tabletowo wskazują je jako jedne z najbardziej korzystnych na rynku.

Poza Unią Europejska stawki są wyższe, jednak ostatnio wprowadziliśmy dwa bardzo dobre pakiety:

• Pakiet GO 150 za 50 zł ważny 10 dni, w ramach którego otrzymujecie 150 MB pakietu danych, a koszt połączeń obniżony jest do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS;
  • Pakiet GO 500 za 150 zł ważny 30 dni, w ramach którego otrzymujecie 500 MB pakietu danych wraz z obniżeniem kosztów połączeń do 1,5 zł za minutę i 1,5 zł za SMS/MMS.

By koszty korzystania z roamingu w Orange (szczególnie internetu) poza Unią Was nie zaskoczyły, po wykorzystaniu MB dostępnych w ramach pakietów GO internet w telefonie zostanie zablokowany. Możecie go później odblokować bezpłatnie, lub po prostu dokupić kolejny pakiet.

3. Dlaczego mój telefon próbuje przesyłać małe paczki danych, pomimo tego, że wyłączyłem transfer danych?

Przy próbach połączenia się z siecią 4G LTE telefon zawsze przesyła niewielkie paczki danych. Tak samo w Polsce, jak i w USA – to efekt konfiguracji samego smartfona. Chodzi o 50 kB, których w kraju nie zauważymy, w Europie także, ale po drugiej stronie globu może mieć znaczenie. Są one bowiem zliczane w ramach opłat za roaming. Dlatego, jeżeli jedziemy poza Unię Europejską, warto wykupić małą paczkę MB w roamingu, lub też wyłączyć możliwość łączenia się naszego telefonu z siecią 4G.

Poradnik planowania podróży z Orange , który możesz wydrukować i zabrać ze sobą. Jeżeli chcecie korzystać z roamingu w Orange przeczytajcie proszę tekst: „O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie za granicę? – roaming w Orange„.

4. Byłem w Europie, dlaczego zapłaciłem tak dużo?

Zasada Roam Like at Home działa na terenie Unii Europejskiej, a nie na terenie geograficznej Europy. Nie skorzystamy z niej choćby w Szwajcarii, Monaco czy też coraz popularniejszej na wakacjach Czarnogóry oraz Albanii. Podobnie na Ukrainie. Często, nawet będąc na terenie Europy (czy nawet Polski) możemy złapać sieć tych krajów. Zdarza się to szczególnie w regionach górskich – najczęściej przy granicy Polsko-Ukraińskiej i w Alpach, wzdłuż granicy ze Szwajcarią.

5. Dlaczego nie mogę złapać sieci ?

O najczęstszym z powodów mówię w filmie – ustawionym „na sztywno” 2G lub 3G, w miejscu gdzie taka sieć nie działa. Często jednak są inne, trudniejsze do wychwycenia. Na przykład to, że zamiast dzwonić na numer polski dzwonimy na numer kraju, w którym jesteśmy. Najczęściej to efekt tego, że numeru nie poprzedziliśmy polskim prefixem +48. Bywają także sytuacje, w których pomimo, że wszystko powinno działać nie funkcjonuje transfer danych – wtedy warto przestawić w ustawieniach telefonu protokół internetowy z ipv6 na ipv4. Na Androidzie możliwość tę znajdziecie w Ustawieniach, w grupie Sieć komórkowa, a następnie „Punkty dostępowe”. A może po prostu wyłączyliście transmisję danych w roamingu?

Udostępnij: Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęściej zadawanych pytań

Obsługa i Relacje z Klientami

O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie się za granicę? – roaming w Orange

20 lipca 2018

O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie się za granicę? – roaming w Orange

Wakacje sprzyjają zagranicznym podróżom. Ciekawi nowych miejsc, pragniemy zapomnieć o codziennych sprawach – pakujemy walizki i w drogę!  Zazwyczaj jednak chcemy zadzwonić, a może wysłać SMS-a, MMS-a, by na gorąco dzielić się swoimi wrażeniami lub dodatkowo umilić sobie czas, śledząc w  internecie ulubione portale społecznościowe. W końcu  w podróż wybieramy się też  ze swoim smartfonem lub tabletem. Warto więc wyrobić sobie nawyk rozsądnego korzystania z roamingu, aby nie dać się zaskoczyć wysokością rachunku po powrocie. Postanowiliśmy przyjść Wam z pomocą i zadbaliśmy o to, abyście wiedzieli, jak z głową korzystać  z usług Orange w czasie podróży zagranicznych. Tak działa roaming w Orange oraz rozmowy międzynarodowe w naszej sieci.

Zanim wyjedziesz

Zacznijmy od tego, czym się różni roaming od połączeń międzynarodowych. Kiedy jesteście za granicą i korzystacie z usług, to jest roaming, a jeśli jesteście w Polsce i dzwonicie pod numery zagraniczne, to wykonujecie  połączenia międzynarodowe.

Przed wyjazdem warto zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na temat kosztów połączeń telefonicznych i wysłanych wiadomości w danym kraju. Takie informacje znajdziecie na www.orange.pl/roaming i sprawdzicie je korzystając z naszej interaktywnej mapy. Wystarczy, że  w mapę wpiszecie kraje, które Was interesują, a poznacie koszty roamingu w dowolnie wybranym kierunku na świecie lub ceny za połączenia międzynarodowe. Na stronie udostępniliśmy też „poradnik roamingowy” , w którym krok, po kroku przygotowujemy Was do podróży – podpowiadamy na co zwrócić uwagę i wyjaśniamy, jakie usługi warto aktywować, jak bezpiecznie korzystać z internetu.  Najlepiej od razu pobrać go na telefon, aby w każdej chwili mieć dostęp do informacji na przykład o: konfiguracji roamingu w telefonie, zasadach korzystania z poczty internetowej za granicą, czy używaniu telefonu na statkach i promach.

A jak najlepiej przygotować się do wyjazdu za granicę pod kątem używania internetu? Sprawdzajcie nasze oferty z roamingiem i wybierajcie najkorzystniejsze dla siebie rozwiązanie tam, dokąd jedziecie. Jeżeli wybieracie się do kraju nienależącego do Unii Europejskiej, zachęcamy Was do zapoznania się z ofertą naszych pakietów, umożliwiających obniżenie cen połączeń, SMS-ów i internetu oraz kontrolę kosztów w roamingu w wybranych krajach:

Przeczytacie o nich w tekście „Orange wprowadza korzystne pakiety roamnigowe dla krajów poza Unią Europejską”

Te wszystkie informacje znajdziecie również na www.orange.pl/roaming, gdzie możecie wybrać najlepszy dla siebie pakiet na czas podróżowania. Strona zawiera dużo więcej cennych wskazówek, przydatnych przed, w trakcie i po powrocie z podróży zagranicznej. Dlatego gorąco Wam ją polecam, by dowiedzieć się więcej o roamingu w Orange.

Ważne, jeśli zdecydujecie się skorzystać z usługi dodatkowej, po wykorzystaniu transmisji danych w ramach pakietu, internet zostanie zablokowany, a żadne dodatkowe koszty za transmisję nie zostaną naliczone. Co więcej, otrzymacie od nas powiadomienia o wykorzystaniu 80%, a później 100% transmisji danych w ramach pakietu.

Pamiętajcie, że po przekraczaniu granicy Polski telefon komórkowy lub tablet automatycznie łączy się z lokalną siecią.  Dlatego za nim wyruszycie w drogę upewnijcie się, czy macie włączoną usługę roamingu. Można to zrobić na kilka sposobów: samodzielnie na swoim koncie w Mój Orange (w sekcji Umowy, urządzenia i usługi dodatkowe), w aplikacji mobilnej Mój Orange (w sekcji Usługi) lub kontaktując się z nami pod numerem *500. Polecam też obejrzenie filmu z Orange Ekspertem jak włączyć internet w roamingu w telefonie. Więcej trafnych wskazówek od Orange Ekspertów jak zawsze czeka na Was na kanale Orange Polska na YouTube w playliście Orange Ekspert – Zarządzanie kontem i Pomoc Techniczna. W razie potrzeby zawsze możecie zapytać społeczność Nasz Orange.

Kiedy jesteś za granicą – jak działa roaming w Orange?

Gdy jesteście już za granicą możecie skorzystać z następujących opcji połączenia z internetem – z wykorzystaniem pakietów roamingowych albo WiFi. Opcja pierwsza roamingu w Orange jest bezpieczna i wygodna, bo z góry wiadomo ile zapłacimy i możecie korzystać z telefonu wszędzie, nie zwracając uwagi, czy w danym miejscu jest dostępna sieć WiFI 😉 Pamiętajcie, że po wyczerpaniu się danych w ramach pakietu zablokujemy internet, ale jeśli nadal potrzebujecie  być „online” – zawsze możecie dokupić kolejny pakiet. Jego aktywacja odbywa się szybko, poprzez wysłanie SMS-a o treści: odpowiednio GO150 (koszt pakietu 50 zł) lub GO500 (koszt pakietu 150 zł) pod numer 80060. Wysyłając pod ten numery SMS-a o treści „ILE” zwrotnie otrzymacie informacje, ile pakietu pozostało do zużycia. Jeżeli jesteście na terenie UE, skorzystajcie z „Limitów GB” w ramach swojej oferty. W ten sposób również na bieżąco sprawdzicie limit transferu danych, jaki Wam pozostał do wykorzystania, wystarczy wysłać SMS-a „ILE” pod numer 8095 lub sprawdzić poprzez aplikację Mój Orange.

Podczas pobytu za granicą jak najczęściej korzystajcie z mobilnych wersji stron www, bo zużywają znacznie mniej transferu. I pamiętajcie, że pakiet internetowy zużywa się także podczas samoczynnej aktualizacji oprogramowania lub aplikacji w telefonie. Ponad to jeśli macie włączoną pocztę głosową, a Wasz telefon za granicą będzie wyłączony, to za połączenie z Waszą poczta głosową także naliczone zostaną opłaty, zgodnie z cennikiem za połączenie przychodzące i wychodzące.

Druga opcja bezprzewodowej sieci WiFi ma tę zaletę, że często jest zupełnie darmowa, ale bywają miejsca gdzie jest ona niedostępna. Aby mieć pewność, że dane są pobierane przez WiFi sprawdzajcie ikonki na smartfonie i upewnijcie się,  czy na pewno tam, gdzie przebywacie jest ona zupełnie za darmo. Za granicą możecie korzystać również z usługi WiFi Calling, która pozwala dzwonić z dowolnego miejsca na świecie z telefonu komórkowego podłączonego do internet za pomocą dowolnego Hot Spota WiFi.

Witaj w domu

Po powrocie, po kilku dniach otrzymacie od nas fakturę. Koszty pobytu w roamingu mogą pojawić się również na kolejnej fakturze, jeśli operator zagraniczny nie przekaże nam danych na czas. Jeśli tylko świadomie korzystaliście z połączeń i z  transmisji danych koszty roamingu nie powinny Was zaskoczyć. Życzę samych udanych podróży 😉

Zapraszam także do przeczytania drugiego tekstu: Roaming w Orange – odpowiadam na 5 najczęstszych zadawanych pytań

Udostępnij: O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie się za granicę? – roaming w Orange

Orange wprowadza korzystne pakiety roamnigowe dla krajów poza Unią Europejską

5 lipca 2018

Orange wprowadza korzystne pakiety roamnigowe dla krajów poza Unią Europejską

Klienci Orange Polska wyjeżdżający na wakacje do krajów nie należących do Unii Europejskiej mogą teraz skorzystać z pakietów roamingowych GO 150 i GO 500, dzięki którym znacząco obniżą koszty mobilnych połączeń, transmisji danych, smsów i mmsów. Ułatwi im to kontakt i dzielenie się wrażeniami z bliskimi i przyjaciółmi. Po wykorzystaniu pakietu transmisja danych zostaje zablokowana aby uchronić użytkownika przed skokowym wzrostem kosztów.

Z pakietów można skorzystać w krajach europejskich, takich jak Rosja, Ukraina czy Szwajcaria, a także w państwach na innych kontynentach, m.in. w USA, Kanadzie, Izraelu, Australii, Chinach, Japonii, Egipcie, Tajlandii, Turcji i Meksyku.W ramach ważnego 10 dni pakietu GO 150 jest 150 MB transmisji danych oraz obniżona do 1,5 zł cena minuty połączenia przychodzącego i wychodzącego oraz wysłanego sms-a lub mms-a. Cena pakietu to 50 zł.

Ważny 30 dni pakiet GO 500 zawiera 500 MB transferu danych oraz obniżoną do 1,5 zł cenę minuty połączenia przychodzącego i wychodzącego oraz wysłanego sms-a lub mms-a. Ten pakiet kosztuje 150 zł.

Z pakietów mogą korzystać użytkownicy abonamentowych usług mobilnych Orange Polska. Pakiet włącza się poprzez wysłanie sms-a o treści GO150 lub GO500 na numer 80060. Sprawdzanie stanu wykorzystania transferu wymaga wysłania sms-a o treści ILE na ten sam numer. Użytkownik automatycznie jest informowany sms-em o wykorzystaniu 80 proc. a następnie 100 proc. transferu danych.

Można aktywować dowolną liczbę pakietów. Wtedy limity transferu danych wszystkich aktywnych pakietów sumują się i są dostępne do końca ważności ostatniego pakietu. Aktywacja pakietów powoduje automatyczną aktywację usługi roamingu o ile jest ona nieaktywna. Po wykorzystaniu pakietu transmisja danych zostaje zablokowana aby uchronić użytkownika przed skokowym wzrostem kosztów. Automatycznie blokowana jest także transmisja danych w krajach, których Pakiety nie obejmują. Blokady te można bezpłatnie dezaktywować.

Dowiedz się więcej na temat roamingu w Orange Polska

Pełna lista krajów, w których można korzystać z pakietów GO 150 i GO 500:

Europa: Armenia, Białoruś, Czarnogóra, Mołdawia, Rosja, Serbia, Szwajcaria, Ukraina.

Poza Europą: Afganistan, Arabia Saudyjska, Argentyna, Australia, Benin, Burkina Faso, Chile, Chiny, Dem. Rep. Kongo, Egipt, Ekwador, Emiraty Arabskie, Ghana, Grenlandia, Honduras, Indonezja, Izrael, Japonia, Jemen, Kanada, Katar, Kazachstan, Kuwejt, Malawi, Meksyk, Niger, Nigeria, Nikaragua, Oman, Palestyna, Paragwaj, Peru, Rep. Kongo, RPA, Salwador, Sri Lanka, Sudan, Tajlandia, Turcja, Urugwaj, USA, Wyspy Owcze.

Więcej informacji na stronie www.orange.pl

Więcej o roamingu w Orange przeczytasz w tekście: O czym trzeba pamiętać, gdy jedzie za granicę? – roaming w Orange

Udostępnij: Orange wprowadza korzystne pakiety roamnigowe dla krajów poza Unią Europejską

Rozdajemy GB za gole

18 czerwca 2018

Rozdajemy GB za gole

Jesteśmy w samym środku gorącego okresu dla wszystkich fanów piłki nożnej. Jeśli wszystkie wieczory do 15 lipca macie już zaplanowane, od paru dni zdzieracie gardła kibicując swojej drużynie, sportowe emocje buzują i chcecie podzielić się nimi z całym światem, to mamy coś specjalnie dla was: dodatkowe GB za gole.

Już jutro (19 czerwca) polska drużyna rozegra swój pierwszy mecz. Na murawie spotka się z Senegalczykami. W Orange Polska rozumiemy, że w tym gorącym, sportowym okresie będziecie potrzebować więcej danych, żeby dzielić się wrażeniami. Dlatego rozdajemy dodatkowe GB za gole.

Jak to działa?

Po meczu polskiej drużyny, wysyłacie SMS na numer 233 (cena SMS zgodnie z cennikiem planu taryfowego). W treści SMS wpisujecie hasło, które znajdziecie na na blogu i fanpage Orange Polska na Facebooku. Hasło i wielkość doładowania za każdym razem będą inne, dlatego obserwujcie nasz fanpage. Dodatkowe GB za gole rozdamy po meczach polskiej drużyny. Promocja dotyczy oferty abonamentowej i na kartę. Szczegóły znajdziecie w Regulaminie promocji.

Co jeszcze przygotowaliśmy dla kibiców

Jeśli wybieracie się do Rosji, aby na żywo oglądać mecze, koniecznie aktywujcie „Pakiet Mundial”. Dzięki temu obniżycie koszty transmisji danych w roamingu w tym kraju (czytaj więcej).

Jeśli jednak zostajecie w domu i będziecie kibicować przed telewizorami, to w tym roku wszystkie mecze obejrzycie w jakości 4K w ramach usług Orange TV. Pokażemy je bez dodatkowych opłat, dla klientów posiadających łącze światłowodowe i dekoder umożliwiający odbiór 4K (więcej).

Na koniec jeszcze jedna świetna wiadomość: ogłosiliśmy konkurs, w którym możecie wygrać domówkę oraz telewizor 4K 55”. Pokażcie, jak wspieracie naszą drużynę; do 28 czerwca br. wrzućcie zdjęcie lub film w aplikacji na naszym fanpage na Facebooku i zgarnijcie nagrody. Więcej

To jak, jesteście gotowi na sportowe emocje?

Udostępnij: Rozdajemy GB za gole

Symboliczne dopłaty w roamingu w prepaid Orange i nju na kartę

17 maja 2018

Symboliczne dopłaty w roamingu w prepaid Orange i nju na kartę

Nikogo nie muszę przekonywać, że zasada Roam Like at Home jest świetna dla klientów. Z drugiej strony dla operatorów przekłada się na lawinowe zwiększenie liczby połączeń i transmisji danych, a to z kolei na duże straty. W ubiegłym roku operatorzy stracili ponad pół miliarda złotych. Dlatego, podobnie jak inni wystąpiliśmy do UKE o możliwość choćby częściowej rekompensaty tych strat w formie tzw. opłaty dodatkowej. Wynika to wprost z przepisów UE, a dopłata stosowana jest już przez operatorów w innych krajach unijnych.
UKE wydał taką zgodę kilkunastu operatorom, w tym Orange Polska. Jako pierwszy z dużych operatorów komórkowych opłatę dodatkową wprowadził Play, zrobił to zarówno dla klientów postpaid, jak i prepaid.
My zdecydowaliśmy się to zrobić jedynie dla klientów prepaid. Od 18 czerwca użytkownikom taryf na kartę Orange i nju, korzystającym z usług roamingowych na terenie UE, do ceny połączenia czy transmisji danych „jak w kraju” doliczona będzie symboliczna opłata dodatkowa. Wyniesie ona 5 gr za minutę połączenia wykonanego, 2 gr za minutę połączenia odebranego, 1 gr za wysłany SMS oraz niecały grosz za MMS lub megabajt transmisji danych. Taka wysokość dopłaty oznacza, że roaming w Orange wciąż będzie bardzo tani i nie będzie stanowił ograniczenia w swobodnym korzystaniu z usług na terenie UE.

Udostępnij: Symboliczne dopłaty w roamingu w prepaid Orange i nju na kartę