1 lipca Orange Polska uruchomi #hello5G – swoją pierwszą usługę 5G

2 czerwca 2020

1 lipca Orange Polska uruchomi #hello5G – swoją pierwszą usługę 5G

Orange Polska w nadchodzących tygodniach rozpocznie pierwszy etap wprowadzania usług 5G dla swoich klientów. W zasięgu sieci #hello5G będzie prawie 6 mln użytkowników komórek.

Orange Polska zawsze oferuje klientom indywidualnym i biznesowym usługi łączności oparte na sieciach najnowszych generacji: światłowodach, 4G, wkrótce również 5G. Pandemia koronawirusa opóźniła proces przydzielenia w Polsce pasm przeznaczonych do budowy 5G w Europie. Dlatego już teraz zdecydowaliśmy się dać użytkownikom możliwość zrobienia pierwszego kroku w odkrywaniu sieci 5G na częstotliwościach, jakie posiadamy. Co szczególnie istotne, wraz z uruchomieniem sieci zaproponujemy klientom smartfony, które będą współdziałać z tą technologią i pozwolą od razu korzystać z nowej sieci – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. – To zaledwie pierwszy krok na naszej drodze do 5G. Aby tam dotrzeć, potrzebujemy częstotliwości. Dlatego mamy nadzieję, że proces przydziału pasma ruszy wkrótce, abyśmy mogli sprawnie i z korzyścią dla polskiej gospodarki zbudować sieć nowej generacji – dodaje.

Operator kończy modernizację sieci, która pozwoli na uruchomienie #hello5G na 1600 stacji bazowych. Będzie ona dostępna między innymi w Warszawie, Łodzi, Krakowie oraz Katowicach. W zasięgu #hello5G znajdzie się blisko 6 mln osób.

Do uruchomienia nowej usługi posłuży pasmo 2100 MHz, obecnie wykorzystywane głównie dla potrzeb 4G LTE. Dzięki prowadzonemu od dwóch lat refarmingowi i zmienionemu sposobowi zarządzania zasobami sieciowymi, operator mógł przeznaczyć część tego pasma na potrzeby #hello5G. To pierwszy etap budowy sieci 5G. Wraz z uruchamianiem kolejnych etapów, w oparciu o częstotliwości przeznaczone dla 5G w Europie, możliwości tej sieci będą coraz większe, zarówno dla zastosowań konsumenckich, jak i biznesowych.

Pasmo 2100 MHz, wykorzystane teraz do uruchomienia sieci #hello5G, w przyszłości posłuży przy budowaniu kompleksowej, sieci 5G, pomagając m.in. poprawić jej zasięg wewnątrz budynków.

Jednocześnie, Orange Polska intensywnie przygotowuje się do uruchomienia sieci 5G w pasmach wskazanych do tego na poziomie Unii Europejskiej, testując dostępne na rynku rozwiązania. Od jesieni 2019 r. trwają próby terenowe w paśmie 3,5 GHz, a od roku – w paśmie 26 GHz.

Udostępnij: 1 lipca Orange Polska uruchomi #hello5G – swoją pierwszą usługę 5G

12 marca 2020

Klienci, którzy zdecydują się już teraz na Plan Mobilny 75, pakiety Orange Love Extra lub Premium oraz nowe Plany Firmowe L i XL będą mogli jako pierwsi skorzystać z sieci 5G Orange Polska, natychmiast po jej komercyjnym uruchomieniu. Do tego czasu będą mogli intensywniej korzystać z internetu w smartfonie, dzięki nawet dwukrotnie większym paczkom GB. Do oferty Orange wchodzą także smartfony obsługujące sieć 5G – m.in. Samsung Galaxy S20+ 5G.

Chcemy, aby nasi klienci mogli jak najpełniej korzystać z możliwości, jakie da nowa generacja sieci mobilnej. Dlatego planujemy uruchomić prawdziwe 5G, wraz z kompatybilnymi urządzeniami i w częstotliwościach do tego przewidzianych. Technologicznie jesteśmy do tego gotowi, chcemy to zrobić tuż po uzyskaniu przydziału niezbędnego pasma. Dlatego już dziś oferujemy dwa pierwsze elementy: smartfony obsługujące przyszła sieć 5G i paczki internetu, które sprostają ich wymaganiom. Klienci, którzy już teraz wybiorą nasze najnowsze, jeszcze bardziej atrakcyjne plany, jako pierwsi skorzystają z sieci 5G, gdy tylko zostanie uruchomiona – powiedział Mariusz Gaca, wiceprezes Orange Polska ds. rynku konsumenckiego.

Paczki internetu do wykorzystania w Planie Mobilnym 75 wzrosną z 30 GB do 70 GB, w Orange Love Extra z 15 GB do 20 GB, a w Orange Love Premium z 30 GB do 40 GB. Rosną także pakiety gigabajtów w Orange Love Mini i Standard: z 7 do 10 GB. Więcej internetu w abonamencie pozwoli już teraz intensywniej korzystać z transferu danych w stale rozbudowywanej sieci 4G.

Aby korzystać z sieci 5G po jej komercyjnym uruchomieniu, potrzebny będzie również smartfon działający z tą technologią, jak np. Samsung Galaxy S20+ 5G. Ten najnowszy flagowiec można kupić wraz z Planem Mobilnym 75 już za 199 zł na start i w 24 ratach po 184 zł, a z Orange Love za 0 zł na start i w 24 ratach po 192 zł/mies. (Love Extra) i 182 zł/mies. (Love Premium). Dodatkowo klienci, którzy podpiszą umowę lub aneks na Orange Love Extra lub Premium, będą mogli kupić super zestaw: telewizor Samsung 55” i smartfon Samsung Galaxy A10 z płatnością rozłożoną na 24 raty (89 zł/mies. dla Love Extra i 79 zł/mies. dla Premium) – oferta jest limitowana ilościowo, dostępna tylko do wyczerpania zapasów.

Klienci, którzy już teraz korzystają z Planu Mobilnego 75 oraz Orange Love Extra i Premium nie będą musieli aneksować umowy, by w przyszłości skorzystać z sieci 5G. Wystarczy, że zalogują się na swoje konto Mój Orange (na www.orange.pl) i zaznaczą, że chcą korzystać z 5G. Taką samą dyspozycję będą mogli złożyć także przez infolinię. W przypadku obecnych klientów Planu Mobilnego 75 dyspozycja zwiększy automatycznie i bez żadnych dodatkowych kosztów dostępny pakiet GB z 30 do 70. Dostęp do sieci 5G po jej komercyjnym uruchomieniu otrzymają także klienci Nowych Planów Firmowych L i XL. W ich przypadku nie będzie konieczności jakichkolwiek działań, by aktywować możliwość korzystania z sieci 5G.

***

5G to kolejna generacja sieci komórkowej. Dzięki niej w tym samym czasie więcej użytkowników i urządzeń będzie mogło korzystać z internetu bez utraty jakości połączenia. W przyszłości usługi i rozwiązania oparte na 5G ułatwią życie i przyspieszą rozwój gospodarki. Orange planuje uruchomić sieć 5G w oparciu o docelowe częstotliwości: 3,4-3,8 GHz.

Orange Polska prowadzi w Polsce największe testy technologii 5G w docelowej częstotliwości 3,4-3,8 GHz obejmujące Warszawę i Lublin. Wspólnie ze wszystkimi najważniejszymi dostawcami, Orange przygotowuje sieć kolejnej generacji tak, by spełniała oczekiwania klientów. Operator zamierza pozyskać w aukcji niezbędne częstotliwości, które pozwolą uruchomić sieć 5G przynajmniej w jednym dużym mieście do końca roku 2020.

Udostępnij: Powiedz #hello5G z Orange Polska. Większe paczki GB oraz smartfon Samsung Galaxy S20+ 5G.

Sieć

Testy 5G w Orange Polska trwają nadal

20 stycznia 2020

Testy 5G w Orange Polska trwają nadal

Jak pewnie pamiętacie, Orange w ubiegłym roku przeprowadził najszerzej zakrojone testy 5G w Polsce. Postanowiliśmy je kontynuować, a dzięki przedłużeniu przez UKE częstotliwości testowych będziemy mogli robić to aż do końca lutego. Testowa sieć, która działa w Lublinie i Warszawie składa się z 20 stacji bazowych.

W Warszawie uruchomiliśmy pierwszych 9 stacji bazowych 5G we wrześniu 2019, następnie w Lublinie kolejnych 10 obsługujących sieć kolejnej generacji. Po Nowym Roku odpaliliśmy także dziesiątą stację w Warszawie, która ma posłużyć do testów komunikacji z dronami. W testach, w których brała udział szeroka grupa naszych klientów udało się osiągnąć maksymalne prędkości powyżej 1,1 Gb/s natomiast średnie prędkości oscylowały w testowej sieci 5G około 350 Mb/s.

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest

Testy w paśmie 3,4-3,8 GHz, czyli docelowym dla sieci 5G mają dać Orange Polska możliwość lepszego przygotowania się na wprowadzenie sieci komercyjnej, sprawdzenie większej liczby smartfonów oraz lepsze przygotowanie oferty komercyjnej.

Udostępnij: Testy 5G w Orange Polska trwają nadal

Sieć

Wieczorny spacer ze smartfonem 5G po Warszawie

23 września 2019

Wieczorny spacer ze smartfonem 5G po Warszawie

Ruszyłem na spacer po warszawskiej Ochocie by przetestować sieć 5G, którą Orange uruchomiło wspólnie z Ericssonem. Wieczory już chłodne, jednak taka okazja nie trafia się często – przetestować sieć mobilną kolejnej generacji. Specjalnie nie brałem ze sobą mapy zasięgu, miałem ją wyłącznie w (nie najlepszej) pamięci. Chciałem po prostu pokonać trasę wzdłuż dzielnicy i zobaczyć jak sieć będzie działać. Korzystałem oczywiście z Orange Neva Jet.

Ruszamy na Ochotę w poszukiwaniu 5G

Na Ochotę wjechałem od strony Al. Krakowskiej, ulicą Grójecką. Zasięg sieci 5G złapałem nieco za stacją Warszawa Rakowiec. Pierwszy speedtest, który zrobiłem będąc na skraju zasięgu pokazał nieco ponad 190 Mb/s.

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest

Tutaj pierwsza dygresja. Jeżeli spojrzycie na smartfon dostrzeżecie, że telefon pokazuje 4 na pięć kresek zasięgu. Mimo to nadal byłem na skraju zasięgu. Dlaczego? Jak pewnie wiecie z wcześniejszych wpisów o 5G i komunikatu prasowego o testach wspólnie z Ericsson testujemy 5G w jedynej obecnie dostępnej wersji – Non-Stand Alone. Oznacza to, że telefon najpierw łączy się z siecią 4G LTE (dokładnie 5 MHz wydzielonymi z pasma 2100 MHz), a następnie przełącza się na 5G, gdy wejdzie w zasięg pasma 3400-3480 MHz. Jak pewnie wiecie (a jeżeli nie wiecie przeczytajcie wpis: „Częstotliwość częstotliwości nierówna – pasma <<pokryciowe>> i <<pojemnościowe>>”) im wyższe pasmo, tym mniejszy zasięg. Telefon sygnalizuje, że jest w zasięgu 5G już wtedy, gdy złapie 5 MHz w paśmie 2100, fachowo nazwane anchorem, czyli kotwicą. A to co widać jako „kreski na telefonie” to właśnie zasięg  kotwicy.

700 Mb/s z wąsem, lecz nieco za węgłem szybko spada

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest 705 Mb/s

Koniec z dygresjami, idźmy dalej. Dalej podążyłem na północ, ulicą Grójecką, aż w okolice Hali Banacha. Pamiętałem, że gdzieś tam znajduje się stacja bazowa, obsługująca 5G, co oczywiście poskutkowało zacnymi 700+ Mb/s na ekranie smartfona. Jednak to by było zbyt proste. Dlatego ruszyłem w ramach testów w boczne uliczki, gdzie prędkość transferu danych dość szybko spadła, do okolic 400-500 Mb/s, chociaż od samej stacji nie odszedłem w linii prostej zbyt daleko.

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest blisko 400 Mb/s

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest ponad 500Mb/s

Tutaj pozwolę sobie na kolejną dygresję. Oba te testy, wykonane w bardzo podobnej odległości od stacji bazowej, jednak w drugim przypadku jest ona zasłonięta przez budynki i drzewa. To pokazuje jak ważna jest odpowiednia gęstość rozmieszczenia stacji bazowych, szczególnie w miastach, gdzie będą korzystać (i już korzystają) z nich nasi klienci. Ograniczeniem ich gęstszego upakowania są jednak normy PEM. Tutaj już kieruję Was do tekstu o „Białej Księdze” Ministerstwa Cyfryzacji.

Jak to wygląda na granicy zasięgu?

Idźmy zatem dalej. Postanowiłem ruszyć w prawo, w stronę Pola Mokotowskiego. Dotarłem aż pod cmentarz żołnierzy radzieckich, gdzie zaobserwowałem z pełną mocą to o czym pisałem nieco – telefon był na granicy zasięgu 5G. W pierwszym momencie nie złapał „nośnej” 5G, dlatego speedtest pokazał niską wartość, a potem wskoczyło już 5G i transfer od razu przyśpieszył.

Ruszyłem dalej, w stronę Placu Zawiszy. Po drodze zrobiłem jeszcze kilka speedtestów, by w końcu dotrzeć  do ciągu biurowców przy Al. Jerozolimskich. Gdzie zrobiłem jeszcze dwa testy prędkości – pierwszy na początku tego ciągu, drugi tuż obok Dworca Zachodniego.

To dopiero początek testów 5G na blogu

To nasz pierwszy blogowy spacer z 5G, wykonałem łącznie 14 speedtestów, co spowodowało pobranie łącznie ponad 11 GB danych 😉 Kolejny chciałbym zrobić sprawdzając nie speedtesty, lecz konkretne usługi/aplikacje. Pierwszy pomysł to oczywiście na YouTube w wysokiej jakości (1080p50 mówiąc wprost), a także Orange TV Go i Netflix. Jednak nadal szukam innych pomysłów, dlatego będziemy wdzięczni za każdą propozycję.

O swoich wrażeniach z badań napisał też GSMonline, iMagazine i TECHNOsenior.

Udostępnij: Wieczorny spacer ze smartfonem 5G po Warszawie

Mediateka