Zaczęły się wakacje, także w naszej sieci

1 lipca 2019

Zaczęły się wakacje, także w naszej sieci

Polacy ruszają na wakacje, z dala od miast, na łonie natury i wszechobecnego internetu delektują się niezakłóconą bliskością przyrody.

Idylla, lecz niezbyt prawdziwa…

Bo Polacy, także na wakacjach korzystają ze swoich smartfonów, tabletów i internetu, dokładnie tak samo intensywnie jak przed nimi.

Różnica leży tylko w tym kiedy ruszają surfować po internecie. Przed wakacjami wstajemy i zaczynamy nieco wcześniej – a szybki transfer danych rusza już około 6-7. Na wakacjach wstajemy później, jednak gdy już wstaniemy przewody zaczynają grzać się od danych. Różnica w ruchu między 20 maja a 24 czerwca w godzinach około południowych to 20%. W trakcie wakacji dużo dłużej siedzimy przy komputerach i więcej danych przesyłamy w nocy. Spójrzcie na ten wykres – różnica między ruchem w godzinach 23 a 2 rano przed wakacjami i w ich trakcie to nawet 20%.

Rużnica w ruchu między wakacjami, a wiosną w sieci Orange Polska

Dlatego zawsze tak mocno przygotowujemy naszą sieć na lato. Zdaję sobie sprawę, że w komentarzach pojawią się głosy, o tym że wakacje należy spędzać bez internetu. Mimo nim, nasi klienci chcą korzystać z szybkiej sieci przez cały czas i nie przejmują się tym, że wakacje nie są od tego 😉

A jeżeli chcecie wiedzieć, kiedy to się skończy, zajrzyjcie do mojego wpisu z ubiegłego roku, gdzie pisałem że nasza sieć wie, kiedy kończą się wakacje.

Udostępnij: Zaczęły się wakacje, także w naszej sieci

25 lutego 2019

Nasza sieć światłowodowa cały czas się rozrasta. W 117 miastach,  mniejszych oraz większych miejscowościach, może korzystać z niego 3,4 mln mieszkań, domów jednorodzinnych i firm w Polsce. Dzięki inwestycjom dofinansowanym w ramach POPC także tereny wiejskie.

Takie jak Pniaki, kolonia Jugowa, u podnóża Gór Sowich w Kotlinie Kłodzkiej.

Do  Pniaków światłowód dotarł dzięki dofinansowaniu Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Biegnie tam po słupach i kanalizacją podziemną, docierając do kilkunastu domków jednorodzinnych, które tam są. Piękna okolica, zimą bez łańcuchów nie dojedziecie (sprawdziliśmy), ale światłowód jest. To miejsce dość odległe i malownicze, jednak nie jedyne, gdzie dotarł światłowód dzięki POPC. W sumie dzięki Programowi Operacyjnemu ze światłowodu może korzystać już blisko 10 tysięcy domów jednorodzinnych w kilkunastu gminach. Mało? W sumie na koniec roku z naszego światłowodu mogli korzystać mieszkańcy ponad 170 tys. domów jednorodzinnych.

Światłowód to także mniejsze (choć wielkie duchem) miasta. W 2018r. pojawiliśmy między innymi Krośnie, Limanowej, Olkuszu, Oświęcimiu i Żywcu. Wszędzie tam podłączamy także domy jednorodzinne. Jeżeli chodzi o inwestycje realizowane ze środków POPC, to podłączyliśmy chociażby blisko 600 domów jednorodzinnych w Witnicy w powiecie gorzowskim, 266 w Bytowie na Pomorzu, czy 513 w Lwówku Śląskim. Na liście widzę także piękną nadmorską miejscowość Rowy, w której podłączyliśmy już 362 domów jednorodzinnych.

Z ciekawych wiadomości – już w ponad 20 miastach z naszych usług korzysta więcej niż 15% wszystkich gospodarstw domowych, które są w zasięgu Orange Światłowodu.

Chyba najlepszym podsumowaniem naszych inwestycji jest to, że w 2018 roku, po raz pierwszy w historii, mamy więcej klientów VDSL, światłowodu i internetu domowego 4G LTE niż klientów ADSL. Dodam, że liczba wszystkich klientów korzystających u nas z internetu domowego się zwiększyła.

Cały proces inwestycyjny i jego przebieg przybliżyłem Wam w tekście „Q&A – Jak to działa? #10”. Warto tam zajrzeć!

Więcej danych także w sieci stacjonarnej

Szafa światłowodowa - grafika ilustracyjna

Podobnie jak klienci korzystający z naszej sieci mobilnej, klienci usług stacjonarnych także przesyłają z roku na rok więcej danych – w 2018 transfer wzrósł o 20%, a w sumie przesłaliście ponad 1,88 EB, czyli eksabajtów. Tyle miejsca na dysku zajmują dla przykładu trwające 90 tys. lat pliki wideo. Dla przypomnienia – mniej więcej 90 tys. lat temu pierwsi Homo Sapiens wyszli z Afryki, więc to bardzo, bardzo dużo czasu.  1,88 EB danych to także równowartość ponad 430 mln płyt DVD o standardowej pojemności 4,7 GB. Jedna płyta ma tylko 1,2 milimetra grubości, ale gdyby ułożyć je jedna na drugiej wieża zbudowana w ten sposób miałaby ponad 500 km wysokości i sięgałaby 100 km ponad orbitę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

W 2018 roku po raz pierwszy nasi klienci korzystający z sieci VDSL i Orange Światłowodu przesłali miesięcznie więcej danych niż Ci korzystający z ADSL. Ten przełomowy moment nastąpił we wrześniu,   i tak już zostało. Ruch w sieci ADSL utrzymuje się bowiem na mniej-więcej stałym poziomie od kilku lat, natomiast ruch klientów VDSL i Orange Światłowodu cały czas rośnie – rok do roku o blisko połowę.

Czas na ciekawostkę – jeden z klientów wyposażonych w światłowód przesłał w 2018 roku blisko 200 TB danych w ciągu całego roku. Sporo, prawda? Rekord ustanowiony w 2017 roku był o 35 TB niższy. Co mógł pobrać zeszłoroczny rekordzista? 20 razy ściągnąć na dysk Bibliotekę Kongresu Stanów Zjednoczonych lub pobrać 26 mln zdjęć.

Prędkość rośnie, przybywa Mb/s

W tym roku wprowadziliśmy także bardzo ważną zmianę w naszej sieci światłowodowej – 1 Gb/s dzięki Orange Światłowodowi. Rozpoczęliśmy także testy technologii XGS-PON, dzięki którym możemy zapewnić firmom asymetryczne łącze 5 Gb/s lub symetryczne łącze 2 Gb/s. Ów długi skrót jest tutaj dość ważny, gdyż oczywiście świadczymy firmom i większe łącza, często nawet zestawiane tymczasowo, jak w przypadku World Games 2017 we Wrocławiu.

Dlaczego więc XGSPON ma takie znaczenie? Ponieważ może współegzystować z naszą już działającą siecią światłowodową na tych samych światłowodach, działa też na podobnych zasadach.

Technik - montaż Orange Światłowód

Zmiany w prędkościach, rozwój sieci światłowodowej i przełożyły się na wynikach w testach prędkości. Zdaję sobie sprawę z tego, że to średnia i nie oznacza, że wszyscy mogą korzystać z takich prędkości, ale pokazuje to, że nasze inwestycje mają sens i (statystycznie) sieć stale się poprawia. Styczeń 2018 roku zaczęliśmy na speedtest.pl ze średnią prędkością blisko 16 Mb/s, a rok skończyliśmy ze średnią 25 Mb/s. Orange Światłowód jest także wskazywany, przez jeden z serwisów streamingowych, jako najlepszy do oglądania wideo.

Ruch na telekomunikacyjnej autostradzie – sieć szkieletowa

Niskie opóźnienia przy wideo to nie tylko zasługa samego światłowodu, ale i sprawnej sieci szkieletowej. W czasie największego ruchu „przewalało się” przez nią nawet 1,9 Tb/s, czyli równowartość ruchu, który może maksymalnie pobrać w sekundę blisko 2 mln naszych najszybszych łączy światłowodowych, które możecie mieć w domu. Oczywiście z sieci szkieletowej nie korzystają tylko klienci światłowodu, lecz również klienci innych usług stacjonarnych oraz usług mobilnych. Nasza sieć szkieletowa to nie tylko dziesiątki tysięcy kilometrów światłowodów, także liczne rutery i porty, które pozwalają na transfer danych nawet z prędkością 100 Gb/s po jednym światłowodzie. To także serwery, które przechowują najbardziej potrzebne internetowe treści, by ograniczyć ich „import” z zagranicy. Już ponad połowa ruchu w naszym szkielecie pochodzi właśnie z nich.

Zresztą o sieci szkieletowej opowiadałem sporo w tych dwóch materiałach wideo, więc zapraszam do przypomnienia sobie ich.

Jeżeli jesteście zainteresowani naszą siecią mobilną, to co tam się działo także podsumowaliśmy w tekście… „Rok refarmingu i 5G – podsumowujemy 2018”.

Udostępnij: Światłowód dotarł nawet na koniec świata – podsumowujemy 2018 w sieci stacjonarnej

Nasza sieć wie, kiedy kończą się wakacje

11 października 2018

Nasza sieć wie, kiedy kończą się wakacje

Wbrew pozorom koniec wakacji nie oznacza automatycznego, znaczącego wzrostu lub spadku transferu w sieci, zarówno stacjonarnej jak i mobilnej. Natomiast bardzo mocno zmienia się to, w jaki sposób z sieci korzystacie. Rozpoczęcie roku szkolnego oznacza olbrzymi spadek transferu danych w godzinach porannych. Natomiast różnice w transferze w godzinach popołudniowych pozostają prawie bez zmian.

wykres pokazujacy transfer danych w sieci Orange Polska na przełomie sierpnia i września 2018 pokazuje różnice w profilu transferu danych między godzinami porannymi i wieczornymi.

Kolegów, którzy zajmują się siecią takie dane nie dziwią. Dla mnie jednak skok, który nastąpił 2 i 3 września jest niezwykły. Mówimy tu o wartościach liczonych w setkach TB dziennie. Dla przypomnienia – 1 TB to 500 godzin filmu w dobrej jakości.  Wzrosty ruchu oczywiście widać także w trakcie weekendów, choć jak łatwo można zobaczyć, te zmiany są dużo mniej widoczne.

Od razu można zauważyć także, że z internetu korzystamy intensywniej w niedziele niż w soboty oraz w piątki niż w poniedziałki.Zwróćcie też proszę uwagę na 16, 17 i 18 sierpnia i „dołek” transferu w tym czasie. To długi weekend i piękna pogoda.

Jeżeli zainteresował Was ten tekst mam dla Was dobrą wiadomość. Już za tydzień – 18 października na bloga trafi kolejne wideo z serii „Jak to działa”, w którym opowiemy o sieci mobilnej. Zajrzyjcie także do wyników testów prędkości publikowanych przez speedtest.pl, RFBenchmark, a także comiesięczne zestawienie Netflixa. Widać, że nasza sieć się rozwija. Tak wiem, że to uśrednione prędkości, ale wyniki pomiarów nie biorą się z kosmosu.

Jeżeli chcecie poczytać więcej o wakacyjnych zestawieniach dotyczących sieci zajrzyjcie do tekstu Wojtka pt.: Sinice nakręciły wakacyjny ruch w sieci. Przypadek? Nie sądzę.

Gdybyście zauważyli coś ciekawego w tych wykresach transferu danych piszcie!

Udostępnij: Nasza sieć wie, kiedy kończą się wakacje