Bezpieczeństwo

Ręce do góry, dawaj swoje pliki!

22 czerwca 2017

Ręce do góry, dawaj swoje pliki!

752 procent – o tyle w ubiegłym roku (ciągle mnie zastanawia, dlaczego wyliczanie takich statystyk tyle trwa) wzrosła liczba ataków ransomware w porównaniu do 2015 – tak wynika z raportu antywirusowej firmy Trend Micro. Zaskoczenie? Dla mnie nie. Poza tym, że to po prostu świetny i relatywnie prosty biznes, oczy na jego sensowność otworzył mi Mikko Hypponen, jedną wypowiedzią podczas swojego keynote’a na konferencji Security Case Study 2015.

–  Kradzież danych z firm jest coraz trudniejsza, więc przestępcy pomyśleli, że można by je kraść zwykłym internautom. No tak, tylko kto je kupi? Hmm, a może… sama ofiara?

Pomysł genialny w swojej prostocie. Toż ransomware, czyli zaszyfrowanie plików na dysku przy użyciu silnej kryptografii, to nic innego jak kradzież naszych danych i sprzedaż ich… nam. No bo po co mi Wasze dane? Moje rodzinne zdjęcia, czy ważne pliki to już inna para kaloszy. Efekt? W 2016 r. ponad miliard dolarów trafiło do kieszeni – czy raczej na bitcoinowe konta – przestępców. Ponad. MILIARD. Dolarów. Robi wrażenie.

Jak sobie radzić? Oczywiście przede wszystkim zdrowym rozsądkiem, ale zanim zacznę się wymądrzać, muszę się Wam do czegoś przyznać – ostatnio sam złapałem się na phishing… Na szczęście dane nie trafiły do przestępców, bo mail – notabene świetnie przygotowany – był tylko elementem ćwiczeń. Notabene polecam każdej firmie raz na jakiś czas zrobić taki test, daje świetne pojęcie o poziomie świadomości wśróð pracowników. Mnie zawstydził i nauczył nieco pokory.

Nie zmienia to faktu, że świadomość budować trzeba i każdy z nas musi mieć oczy i umysł szeroko otwarte pod kątem choćby drobnych niepokojących wskazówek. Oprócz tego, wiecie że wszyscy korzystający z komputerów dzielą się na tych, którzy backupowali ważne dane i tych, którzy niebawem zaczną? Oby tylko nie był to efekt infekcji ransomwarem i wprowadzania zasady „Mądry Polak po szkodzie”. Dane naprawdę kluczowe warto trzymać w kilku kopiach, w tym jednej na nośniku/urządzeniu bez dostępu do internetu (ja np. rodzinne fotografie regularnie backupuję na podłączany tylko w tym celu terabajtowy dysk). No i oczywiście łatamy system operacyjny i używane aplikacje natychmiast, gdy tylko pojawiają się łaty. Nie ma co kusić licha i stać się kolejnym „dobroczyńcą” przestępców bawiących się ransomwarem.

Photo by Christiaan Colen (CC BY-SA 2.0 license)

Udostępnij: Ręce do góry, dawaj swoje pliki!

MMS coraz popularniejszy w święta

3 stycznia 2014

MMS coraz popularniejszy w święta

Znamy już statystyki Świątecznych i Noworocznych SMS-ów i MMS-ów wysłanych w naszej sieci. Wyniki pokazują, że SMS nadal cieszy się ogromną popularnością. Widać jednak, że z roku na rok, coraz częściej wysyłamy życzenia świąteczne i noworoczne używając MMS-ów, które pozwalają przekazać więcej emocji niż słowa. W stosunku do ubiegłego roku było ich o ponad jedną trzecią więcej. W sumie, w czasie ostatnich Świąt i Sylwestra (23 do 26 grudnia oraz 31 grudnia i 1 stycznia br.) wysłaliśmy ponad 389 mln wiadomości SMS i ponad 3,2 mln wiadomości MMS.  Najwięcej SMS-ów i MMS-ów wysłano w Wigilię.  Ciekawe ilu z Was nie uległo wygodzie jaką dają nam telefony i wysłało tradycyjne kartki świąteczne – pocztą ze znaczkiem? Ja wysłałam jedną 🙂
749e343bafcbd2cac1422ae22b1fa98056b

Udostępnij: MMS coraz popularniejszy w święta

Sieć

Połowa klientów z Play odchodzi do Orange i nju mobile

10 lipca 2013

Połowa klientów z Play odchodzi do Orange i nju mobile

Play ujawnił kilka informacji dotyczących przenoszenia numerów, co zazwyczaj powoduje u mnie chęć bardziej szczegółowego podjęcia tematu. Nie inaczej będzie i teraz. Po połowie roku fioletowi dalej pozostają liderem, ale według naszych szacunków ich udział w MNP spada i wynosi już mniej niż 60 proc. Niemal, co drugi klient odchodzący z Play (48 proc.) wybiera oferty Orange lub nju mobile. I ten procent nam rośnie. Wśród klientów rezygnujących z usług Plus i T-Mobile, jesteśmy wybierani, jako drugi operator, po Play. Najwięcej klientów traci T-Mobile, do czego mogliście się już przyzwyczaić. Jak dla mnie najważniejszy jest jednak wskaźnik netto przyjścia/odejścia. W tym rankingu jesteśmy na drugim miejscu po Play. Za nami z wynikiem o kilkanaście tysięcy gorszym jest Plus. Natomiast magentowa latarnia świeci daleko w tyle, bo mają od nas wynik słabszy o prawie 100 tys. numerów. Pozostali, mniejsi operatorzy wciąż wypracowują niewielki promil udziału w MNP i nie zanosi się, aby cokolwiek miało się zmienić w przyszłości.

b98c70941e2bf053f7b1d1be25625178eaf

Udostępnij: Połowa klientów z Play odchodzi do Orange i nju mobile

Innowacje

Misja Orange Travel w liczbach

26 czerwca 2013

Misja Orange Travel w liczbach

Jesteście ciekawi jak blogerzy biorący udział w misji Orange Travel korzystali z telefonów i internetu? Mamy dla Was specjalną infografikę. Jak się okazuje najbardziej rozmowny okazał się Kominek 😉 Wygrał z dzieczynami zarówno w połączeniach, które sam wykonał jak i odebranych! Wysłał tez najwięcej SMS-ów, więcej nawet niż wszyscy pozostali blogerzy. Wykorzystał też więcej megabajtów niż vlogerzy Rock i Krzysiek Gonciarz, ale oni pewnie mają większe doświadczenie w szukaniu darmowego WiFi 😉

Szukajcie innych ciekawostek w infografice.

e2972566c2a6728e34d838b43fe7ea03488

Napiszcie w komentarzu jesli znajdziecie jeszcze jakies fajne cieawostki albo porównania 😉

Udostępnij: Misja Orange Travel w liczbach

PNA 2013 – podsumowanie, ciekawostki,statystyki