28 maja 2018

Z najnowszego raportu Konfederacji Lewiatan „Inwestycje szansą dla rozwoju Polski”, którego partnerem jest Orange Polska, wynika, że tylko zwiększenie inwestycji umożliwi poprawę konkurencyjności i innowacyjności polskiej gospodarki. Przy czym kluczowe znaczenie mają inwestycje w infrastrukturę internetu dużych prędkości, niezbędną do budowania gospodarki opartej na danych. To ona stymuluje dynamiczny rozwój większości sektorów gospodarki i umożliwia budowę przemysłu 4.0.

– Orange Polska budując infrastrukturę światłowodową w całej Polsce tworzy warunki dla przemysłu 4.0. Jesteśmy inwestorem, który bezpośrednio wpływa na innowacyjność gospodarki dając firmom możliwości rozwijania biznesów cyfrowych, które mogą i powinny być polską specjalnością. Robimy to, bo wiemy, że nie ma powrotu do świata analogowego. W każdej minucie wysyłanych jest 600 tys. tweetów, 400 mln e-maili, a miliony ludzi szukają informacji w sieci – uważa Witold Drożdż, dyrektor wykonawczy w Orange Polska.

Z raportu Lewiatana wynika, że Polska w 2017 roku była dopiero na 22. miejscu w UE, jeśli chodzi o dostęp firm do sieci szerokopasmowych i szybkiego internetu. Na szczęście ta sytuacja szybko się zmienia. W dużej mierze dzięki działaniom Orange Polska, który inwestuje w rozbudowę nowoczesnej infrastruktury światłowodowej i mobilnej. Aktualnie w zasięgu światłowodów OPL znajduje się 2,7 mln gospodarstw domowych i firm. Na koniec 2020 roku ma to już być co najmniej 5 mln lokalizacji, co oznacza, że 13,5 miliona Polaków będzie mieć światłowód w swoim domu. Co ważne, nie tylko w dużych miastach, ale także w średnich, małych oraz na wsi. Wydatki na te inwestycje w latach 2016-2020 wyniosą około 4,2 mld zł.

Jako pierwsze z najważniejszych wyzwań dla Polski autorzy raportu wymienili edukację opartą na nowych technologiach. Tu również widać kluczową rolę Orange Polska. W porozumieniu z Ministerstwem Cyfryzacji firma z własnych środków zobowiązała się podłączyć do sieci światłowodowej 4,5 tysiąca szkół. Dodatkowo, w ramach projektu POPC Orange podłączy kolejne 3,7 tys. szkół, co oznacza, że łącznie podłączy światłowód do 8,2 tys. szkół. To blisko połowa jednostek oświatowych w Polsce.

Poprzez Fundację Orange firma działa też na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 000 osób może doskonalić swoje umiejętności cyfrowe w 100 Pracowniach Orange zlokalizowanych w małych miasteczkach w całym kraju. 4 000 dzieci ze 170 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi #SuperKoderzy, wkrótce przeszkolonych zostanie kolejne 20 000 dzieci.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska inwestując w sieć światłowodową tworzy warunki dla rozwoju gospodarki 4.0

Cyfrowa wyprawka szkolna

19 września 2017

Cyfrowa wyprawka szkolna

Początek szkoły to dobry moment, aby pomyśleć o edukacji cyfrowej i bezpieczeństwie dzieci w sieci i przygotować cyfrową wyprawkę szkolną. Co powinno się w niej znaleźć?

Dla rodziców

Wszystkim rodzicom, którzy czują się niepewnie w cyfrowym świecie i chcą się nauczyć podstaw dotyczących zapewnienia dziecku bezpieczeństwa w sieci – zapraszamy na on-line’owy kurs internetowy.

Możecie też wyciąć z papieru karty i wspólnie z dzieckiem zagrać w grę o zasadach bezpieczeństwa w internecie. Polecamy też cykl filmów edukacyjnych Michała Rosiaka, który w prosty sposób tłumaczy, co możemy zrobić dla zwiększenia naszego bezpieczeństwa cyfrowego.

Dla dzieci

Dla dzieci mamy on-line’owe gry i zabawy uczące zasad bezpiecznego poruszania się po cyfrowym świecie.  Każdy znajdzie coś dla siebie – dla przedszkolaków jest www.necio.pl , dla dzieci z pierwszych klas podstawówki www. sieciaki.pl, a dla tych starszych np. www.dbajofejs.pl czy pismo NumaNuma. Uczniom szkół ponadgimnazjalnych polecamy film „na zawsze”, przestrzegający przed konsekwencjami dzielenia się w sieci prywatnymi  treściami.
Zapraszamy też na specjalną platformę e-learningową, gdzie również znajdziecie on-line’owe lekcje dostosowane do wieku dziecka.

Rodzicom, którzy chcą być pewni, że ich dzieci korzystają z bezpiecznych zasobów – polecamy bezpieczną przeglądarkę Best, jak również instalację programów ochrony rodzicielskiej.

Nie zapominajmy też, że dostęp do internetu ma każdy smartfon i powinniśmy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo również w tym zakresie. Najprostszą wersją dla telefonów w sieci Orange jest Bezpieczny Starter. Dla rodziców, którzy nie tylko chcą blokować niepożądane dla dzieci treści, ale też z kontrolować czas, jaki dziecko spędza w sieci, polecamy usługę Chroń Dzieci w Sieci.

Dla nauczycieli

Natomiast nauczyciele mogą skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji przygotowanych dla różnych grup wiekowych. Polećcie te scenariusze wychowawcy, np. podczas zebrania rodzicielskiego.
W tym roku szkolnym w ponad  150 szkołach zaczynają się zajęcia dla #SuperKoderów a w 250 świetlicach szkolnych dzieci wyruszą w MegaMisję. Może Wasza szkoła jest na tej liście? Jeśli nie, również możecie skorzystać z naszej biblioteki cyfrowych kompetencji  lub scenariuszy przedmiotowych zajęć z kodowaniem.

Zadbajmy o to, aby edukacja cyfrowa naszego dziecka była mądra i bezpieczna.

Udostępnij: Cyfrowa wyprawka szkolna