Sieć

Popularny jak światłowód Orange

14 grudnia 2020

Popularny jak światłowód Orange

Dawno nie pisałem na blogu o światłowodach. Czas nadrobić zaległości, bo mamy się czym pochwalić. Orange Światłowód dociera do 153 miejscowości w całym kraju. Korzysta z niego już ponad 700 tys. klientów, a w zasięgu mamy 4,9 mln gospodarstw domowych. Gdyby pokusić się o ułożenie wszystkich jeden za drugim, moglibyśmy okrążyć w ten sposób ziemię 3,5 razy. Tzw. długość trasowa naszych światłowodów to ok. 140 tys. km, a obwód Ziemi… tylko 40 tys. km.

Miasta, miasteczka i wsie

Jednym z ciekawych faktów jest rosnąca popularność światłowodów wśród mieszkańców mniejszych miejscowości i wsi. W takich miejscach korzysta z niego blisko co piąte gospodarstwo domowe, znajdujące się w zasięgu. Dla porównania, w połowie tego roku, w całej sieci światłowodowej Orange Polska, wskaźnik nasycenia wyniósł ok.14 proc. W małych miejscowościach prowadzimy inwestycje własne oraz w ramach POPC. Wiele z nich będzie kontynuowana w przyszłych latach.

Na większe zainteresowanie światłowodami niewątpliwie wpływ ma pandemia. Przypomnę, że w sieci stacjonarnej Orange Polska, w pierwszych dniach lockdownu i masowym przejściu na zdalną pracę oraz naukę, ruch w szczytowym momencie zwiększył się o ponad połowę. A jeśli chodzi o sieć mobilną był o jedną czwartą wyższy. Jesienią podczas drugiej fali Covid-19 skok był mniejszy, ale również znaczący. Nic dziwnego, że zainteresowanie światłowodami wzrosło, co cały czas widzimy.

Setki milionów na inwestycje

Na skrzynkę rzecznika i poprzez media społecznościowe dostaję wiele zapytań o dostępność. Nie zawsze mogę pomóc. Bo chociaż inwestujemy w rozbudowę sieci światłowodowej rocznie od 700 do 800 mln zł i chcemy podłączać jak najwięcej klientów, to w oczywisty sposób nie możemy zadowolić wszystkich. Aby całościowo poprawić sytuację potrzeba też strategicznego, systemowego podejścia, łączącego wysiłki rządowe i biznesowe.

Szybki, oszczędny i bardziej eko

Na koniec chcę zwrócić Waszą uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt naszych inwestycji – ochrona środowiska. Uśrednione zużycie energii elektrycznej na klienta światłowodu Orange jest od kilku do kilkunastu razy niższe niż w technologii opartej na miedzi. W tej chwili – aby zapewnić szybki internet światłowodowy – potrzebujemy aż czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek. Pisała o tym niedawno na blogu moja koleżanka. Warto przeczytać.

Udostępnij: Popularny jak światłowód Orange

Zielony Operator

Mniej emisji, dzięki nici o grubości ludzkiego włosa

4 grudnia 2020

Mniej emisji, dzięki nici o grubości ludzkiego włosa

Światłowody mogą pomóc w walce z globalnym ociepleniem. W porównaniu do tradycyjnego kabla miedzianego zużywają dużo mniej energii, mają dłuższą żywotność i dają nieporównywalnie większą prędkość transmisji. Dlatego inwestując w światłowody nie tylko dostarczamy klientom najszybszy internet, ale poprawiamy naszą efektywność energetyczną. Z korzyścią dla środowiska.

Co roku na inwestycje w sieć światłowodową Orange Polska przeznacza 700–800 mln zł. Dzięki temu w zasięgu jest już niemal 1/3 gospodarstw domowych w Polsce. W czasie pandemii pozwala przesyłać o ok. 30 proc. więcej danych, niż starsze technologie. To także najbardziej efektywnie energetycznie rozwiązanie. Dla przypomnienia – w Polsce prąd produkuje się głównie z węgla, co przekłada się na ogromne emisje gazów cieplarnianych i zanieczyszczenia.

Światłowody bardziej „zielone”

Dlatego infrastruktura sieciowa powinna zużywać, jak najmniej prądu i być maksymalnie energooszczędna. Przewagą światłowodu nad rozwiązaniami opartymi o miedź jest mniejsza energochłonność. Dzięki możliwościom łączy optycznych do jednego urządzenia agregującego po stronie sieci (czyli technicznego zaplecza operatora) może być podłączonych więcej klientów, bez utraty jakości usługi. Co istotne, w miarę rozwoju światłowód staje się coraz bardziej efektywny.

Nasze analizy wskazują, że zużycie energii przypadające na jednego klienta FTTH (z ang. fiber to the home) jest nawet do kilkunastu razy mniejsze, niż w sieciach opartych o technologie miedziane. Sieć światłowodowa jest obecnie najbardziej efektywną energetycznie technologią dostępu do internetu, a jej efektywność będzie się jeszcze polepszała w miarę zwiększania zajętości.

Światłowody w praktyce nie mają żadnych ograniczeń fizycznych, jeżeli chodzi o transfer danych. Limitują go jedynie urządzenia zamontowanych na jego końcach. Zastosowanie optycznych systemów między centralą a użytkownikiem pozwala na osiągnięcie zasięgu transmisji o nieporównywalnej skali oraz daje możliwość zrezygnowania ze znacznej liczby aktywnych urządzeń. A one przecież zużywają masę energii. I tutaj ciekawostka. W tej chwili – aby zapewnić szybki internet światłowodowy Orange – potrzebujemy czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek.

Duże oszczędności

Migracja naszych klientów do nowoczesnej sieci światłowodowej ma zatem duży wpływ na zieloną transformację i nasze dążenie do neutralności klimatycznej 2040. Dzięki temu, że nasi klienci coraz chętniej korzystają z FTTH możemy zaoszczędzić rocznie 17 GWh energii, a w konsekwencji emitujemy 13 tysięcy ton mniej dwutlenku węgla do atmosfery.

A co się dzieje z kablami miedziowymi, których już nie potrzebujemy? Aż  trzy czwarte elementów zdemontowanych kabli miedzianych można ponownie wykorzystać np. do produkcji kabli energetycznych, czy telefonów komórkowych. Z punktu widzenia oszczędności surowców to cenny wkład na rzecz gospodarki zamkniętego obiegu. Dlatego w Orange dbamy o to, żeby niepotrzebne już kable miedziane zostały w odpowiedzialny sposób zdemontowane i zagospodarowane.

A o tym jak działa światłowód pisaliśmy TU. Polecam poczytać i obejrzeć.

Udostępnij: Mniej emisji, dzięki nici o grubości ludzkiego włosa

Ruszył rok akademicki, dobry internet niezbędny!

1 października 2020

Ruszył rok akademicki, dobry internet niezbędny!

Dziś studenci wrócili do nauki. Pewnie, ze względu na Covid-19, większość zamiast pojawić się na uczelni, dołączy na wykłady z domów. Jakkolwiek nie przyjdzie się uczyć niezbędny jest szybki internet i spora paczka GB w telefonie. Dlatego podpowiadam dodatkowe, warte rozważenia możliwości.

Światłowód Orange bez lojalki

Zacznę od internetu stacjonarnego, który wcale nie trzeba kupować podpisując długoterminową umowę. Studenci pewnie docenią światłowód czy standardowe łącze bez lojalki. Jednorazowa opłata aktywacyjna wynosi 49,99 zł, ale za to pierwszy miesiąc korzystania z usługi jest za 0 zł (nie dotyczy dopłaty do domków jednorodzinnych).  Dodatkowo w przypadku oferty światłowodowej nie ma również opłaty za utrzymanie łącza. Do wyboru są następujące opcje: Internet ADSL do 10, 20 lub 80 Mb/s – 69,99 zł; Światłowód do 300 Mb/s – 69,99 zł, Światłowód do 600 Mb/s – 79,99 zł i Światłowód do 1 Gb/s – 89,99 zł. Cena zawiera wliczone rabaty za e-fakturę i zgody marketingowe – po 5 zł każda. W przypadku instalacji światłowodu w domku jednorodzinnym, do ceny abonamentu doliczamy opłatę 14,99 zł miesięcznie.

Darmowe 100 GB w Orange Flex

Teraz internet mobilny i mój faworyt – Orange Flex. Każdy, kto posiada ofertę i jest studentem może aktywować bezpłatnie dodatkowy pakiet 100 GB, ważny przez 180 dni. GB można wykorzystać dowolnie, na naukę i rozrywkę, czyli jak zawsze #chceszmasz. Aby aktywować w aplikacji Orange Flex należy otworzyć zakładkę „Odkryj” i kliknąć w banner informujący o ofercie dla studentów. Następnie wypełnić i wysłać krótki formularz potwierdzający status studenta oraz należeć do Klubu Flex. W odpowiedzi użytkownik otrzyma powiadomienie dające dostęp do bezpłatnego pakietu 100 GB, do aktywacji w Klubie Flex.

Udostępnij: Ruszył rok akademicki, dobry internet niezbędny!

Sieć

Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

14 września 2020

Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

„Nazywam się Piotr, mieszkam w Warszawie i mam 11 lat. Zauważyłem, że na mojej ulicy na trzech słupach jest zawieszony światłowód. Od kilku miesięcy tam wisi i w ogóle nie posunął się dalej w kierunku mojego domu…” Tak zaczepnie zaczyna się odręcznie napisany list, który trafił na skrzynkę rzecznika. Dostaję sporo e-maili, ale muszę przyznać, że taki wstęp był frapujący.

Młody człowiek miał pomysł, żeby zwrócić na siebie uwagę – pomyślałem. Przeczytałem raz, potem jeszcze raz. Wiem, że nie zawsze można spełnić oczekiwania wszystkich chętnych na światłowód. To nie jest tylko kwestia naszych chęci, ale możliwości inwestycyjnych, lokalizacji i kilku innych warunków. Z doświadczenia wiem,  że technicy Orange Polska wiele razy robili prawdziwe cuda, żeby doprowadzić klientom światłowody do ich domów i firm.

„Bardzo chciałbym mieć światłowód. Potrzebuję go do nauki i grania. Gdy byłem w Bieszczadach to widziałem światłowody w małych miasteczkach i wsiach” – argumentował 11-latek. Trudno zaprzeczyć, zakładamy światłowody w wielu miejscowościach małych i dużych, tyle że nie sposób wszędzie i jednocześnie. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że zwłaszcza teraz w czasach Covid-19, najszybszy internet bardzo się przydaje.

„Mój dom jest na osiedlu gdzie mieszka kilka rodzin i wszyscy potrzebują światłowodu” – dalej przekonywał Piotrek. Zresztą, jak najbardziej słusznie z ekonomicznego punku widzenia. Też o tym wiemy.

Nie pozostało nam nic innego jak spróbować spełnić prośbę Piotrka. I udało się. W ubiegłym monterzy Orange Polska zainstalowali w jego domu światłowód. Od razu podłączyliśmy też całe osiedle, co uczyniło inwestycję racjonalną biznesowo.

Bardzo cieszę się, że tym razem udało się pomóc Piotrkowi i  jego sąsiadom. Miłego korzystania.

Udostępnij: Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

Oblicza wojny w 30 filmach na Orange VOD

3 sierpnia 2020

Oblicza wojny w 30 filmach na Orange VOD

Do 16 sierpnia w Orange VOD możecie obejrzeć aż 30 filmów o tematyce wojennej i patriotycznej w niższych cenach. Mamy dla Was najsłynniejsze polskie oraz zagraniczne produkcje ostatnich lat m.in.: „1917”, „Legiony”, „Jojo Rabbit”, „Kurier”, „Zimna wojna”, „Snajper” oraz „Oficer i szpieg”.

„1917” nagrodzony trzema Oscarami, najnowszy film w reżyserii Sama Mendesa, to  zrealizowane z rozmachem kino wojenne, które ukazuje dramatyczne losy brytyjskich żołnierzy podczas I wojny światowej.

Polecamy też nagrodzony Oscarem komediodramat „Jojo Rabbit”. To niekonwencjonalna opowieść o poświęceniu, przywiązaniu i dorastaniu w czasach II wojny światowej w nazistowskich Niemczech. Życie niemieckiego chłopca, ślepo wierzącego w potęgę III Rzeszy, staje na głowie, kiedy poznaje młodą Żydówkę. Czy ta dwójka może się zaprzyjaźnić?

Zobaczcie doskonały film Clinta Eastwooda pt.: „Snajper”. To historia Chrisa Kyle’a, który zyskał sławę najlepszego snajpera w historii elitarnej jednostki Navy SEALs. W produkcji główną rolę zagrał Bradley Cooper.

Mamy również najnowszą produkcję Romana Polańskiego „Oficer i szpieg”. To oparta na faktach historia Alfreda Dreyfusa, francuskiego oficera niesłusznie skazanego na dożywocie za zdradę swojej ojczyzny i zesłanego na wygnanie.

W ofercie promocyjnej nie może zabraknąć polskich filmów o tematyce wojennej i patriotycznej. Obejrzyjcie m.in.: „Legiony”, czyli porywającą opowieść o młodych ludziach, którzy pomimo wielu przeciwności losu, w latach 1914 – 1916 walczyli o niepodległość Polski. To zrealizowana z rozmachem produkcja, w której wystąpiła plejada gwiazd rodzimego kina, m.in.: Sebastian Fabijański, Jan Frycz i Mirosław Baka.

Polecamy „Zimną wojnę”, film w reżyserii zdobywcy Oscara Pawła Pawlikowskiego. W hicie zagrali: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza czy Borys Szyc. To pełna pasji historia „beznadziejnej” miłości kobiety i mężczyzny, którzy poznali się „wśród ruin” powojennej Polski. To także opowieść o ucieczce ze świata totalitaryzmu i poszukiwaniu raju na ziemi.

Zobaczcie także film szpiegowski pt.: „Kurier”, w reżyserii Władysława Pasikowskiego. To historia Jana Nowaka-Jeziorańskiego, słynnego „Kuriera z Warszawy”, którego sekretna misja miała zdecydować o losach Polski i II wojny światowej.

Wszystkie filmy w obniżonych cenach z oferty „Oblicza wojny”, znajdziecie w zakładce „promocje” w Orange VOD, w usłudze na dekoderach Telewizji Orange.

Udostępnij: Oblicza wojny w 30 filmach na Orange VOD