Sieć

Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

2 sierpnia 2022

Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

W pierwszym półroczu 2022, w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC), najszybszy światłowodowy internet podłączyliśmy w 100 000 gospodarstw domowych. Większość z nich znajduje się we wsiach i małych miejscowościach.

Konkretnie chodzi o 5 projektów, w których byliśmy inwestorem w konkursie POPC2. To obszary: Gdański i Trójmiejski, Starogardzki, Szczecinecko-Pyrzycki część A, Jeleniogórski oraz Wrocławski i Wrocław. Dzięki ich zakończeniu światłowód pojawił się w 35 powiatach, 159 gminach i aż 1 128  miejscowościach. Warto podkreślić, że sieć jest dostępna dla wszystkich operatorów, chcących świadczyć klientom usługi detaliczne.

Przypomnę, że w ramach wszystkich zrealizowanych przez nas od 2017 roku projektów POPC –  wspieranych środkami Unii Europejskiej – do dziś objęliśmy zasięgiem blisko 366 tys. gospodarstw domowych, budując 23 tys. km linii światłowodowej. Dotarliśmy z szybkim Internetem do ponad 3 800 miejscowości w całej Polsce.

Także dzięki tym inwestycjom w POPC, na koniec pierwszego półrocza 2022 roku w zasięgu światłowodów od Orange było już 6,5 mln gospodarstw domowych w kraju. To o ponad 1 milion więcej niż rok wcześniej. W samym tylko 2 kwartale br. zasięg zwiększył się o ponad 320 tys.

Udostępnij: Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

Coraz więcej światłowodów w biznesie

5 lipca 2022

Coraz więcej światłowodów w biznesie

Właśnie przeskoczyliśmy 200 tys. Orange Światłowodów działających w firmach. Już co czwarty przedsiębiorca korzysta z niego w ramach oferty Internetu Firmowego z dodatkowymi paczkami usług.

Kiedy piszemy o światłowodach to zazwyczaj mamy na myśli klientów indywidualnych. Pewnie słusznie, bo jest ich zdecydowanie więcej. Przedsiębiorcy również dostrzegają możliwości ultraszybkiego i stabilnego internetu światłowodowego.

Mamy już ponad milion użytkowników Orange Światłowód, z czego ok. jednej piątej to firmy. Najczęściej małe i średnie. Od początku roku liczba użytkowników Internetu Firmowego ze światłowodem wzrosła aż o 38%.

Internet Firmowy to wszystko, czego potrzebują przedsiębiorcy: niezawodny dostęp do sieci i profesjonalne usługi z zakresu ICT, zapewniające bezpieczeństwo informatyczne oraz stabilność działania firmy. Różnicę w dostępie do sieci najlepiej widać, kiedy jest potrzeba szybkiego przesyłania dużych plików.

W dodatkowych paczkach usług klienci biznesowi mogą znaleźć kilka różnych możliwości m.in.: ochronę przed phishingiem, ransomware i malware czy rozwiązanie ewentualnych problemów sprzętowych. Cenna rzeczą może być stały adres IP, który przyda się przy hostowaniu serwerów firmowych, czy stron WWW.

Udostępnij: Coraz więcej światłowodów w biznesie

Testujemy nju światłowód

19 maja 2022

Testujemy nju światłowód

Ofertę nju pewnie kojarzycie z tanimi usługami mobilnymi. Teraz sprawdzamy, jak taki model może sprawdzić się dla światłowodu. Od dziś, jeśli jesteście klientami nju, możecie skorzystać z najnowocześniejszego internetu za 39,99 zł miesięcznie.

Kto używa wie, że światłowód robi różnicę. Teraz wymyśliliśmy, aby zaproponować go w wygodnym modelu subskrypcyjnym, który znacie choćby z Netflixa. Za usługę zapłacicie z góry na początku miesiąca. Możecie to zrobić za pomocą podpiętej karty płatniczej, płatności online lub BLIK-a. Wygodnie i bezpiecznie.

Za ile i dla kogo

Nju to zawsze niskie ceny i tak również jest ze światłowodem. W naszych testach możecie wybrać dwa warianty: promocyjny i podstawowy. Jak Wam pasuje.

W ofercie promocyjnej za nju światłowód zapłacicie jedynie 39,99 zł miesięcznie + jednorazowa opłata instalacyjna 50 zł, jeśli zdecydujecie się korzystać z usługi przez 2 lata.

W ofercie podstawowej kosztuje 59,99 zł miesięcznie + jednorazowa opłata instalacyjna 499 zł, ale za to macie usługę na czas nieokreślony.

Szybki internet i bonusowe GB

Wybierając testowy nju światłowód dostajecie dostęp do internetu – bez limitu danych, o prędkości do 200 Mb/s (pobieranie) i 30 Mb/s (wysyłanie). W ramach opłat korzystacie z  modemu FunBox 3.0 z Wi-Fi, obsługującego pasma 2,4 GHz oraz 5 GHz. Taka prędkość w zupełności wystarcza na potrzeby gospodarstwa domowego.

Dodatkowo Ci z Was, którzy zdecydują się przetestować światłowód otrzymają 200 GB do wykorzystania na numerze nju na abonament lub na kartę, do wykorzystania w 6 miesięcy.

Jak kupić nju światłowód

Jeszcze raz podkreślam, że to testy dlatego nie będzie żadnych reklam czy promocji oferty w mediach. Sam proces kupienia oferty jest bardzo prosty i w pełni cyfrowy.

Jeśli jesteście zainteresowani zapraszam na stronę www.nju.pl/swiatlowod lub zachęcam do pobrania aplikacji mobilnej nju światłowód: iOS i Android.

Ofertę testową kierujemy do obecnych i nowych klientów nju na abonament i nju na kartę, którzy znajdują się w zasięgu światłowodu w sieci własnej Orange Polska, mieszkają w budynkach wielorodzinnych na obszarach, gdzie rynek jest zderegulowany przez UKE i nie mają zainstalowanego Orange Światłowodu.

Sami zarządzacie usługą

Usługą zarządzacie poprzez bezpłatną aplikację nju światłowód na telefonie lub po zalogowaniu się na swoje konto na www.nju.pl/zaloguj. Macie dostęp do m.in. informacji o statusie zamówienia, rachunkach, możecie porozmawiać na czacie z naszym konsultantem, zmienić metodę płatności itp.

Udostępnij: Testujemy nju światłowód

Sieć

Światłowodowa współpraca w Lesznowoli

28 kwietnia 2022

Światłowodowa współpraca w Lesznowoli

Gmina ułatwiła inwestycje, a Orange zwiększył ich zasięg. W niecałe dwa lata niemal połowa mieszkańców podwarszawskiej Lesznowoli znalazła się w zasięgu najszybszego internetu – ponad 4 500 domów i mieszkań. Docelowo światłowód dotrze do wszystkich. To kolejny przykład współpracy, która wszystkim się opłaca.

Porozumienie z gminą podpisaliśmy w marcu 2020 roku. Nie tylko zobowiązaliśmy się do budowy sieci światłowodowej, ale maksymalnie zwiększyliśmy jej zasięg i obiecaliśmy działania komunikacyjne, aby mieszkańcy wiedzieli co i gdzie zrobimy.

Wsparcie wójta i gminy

Gmina skróciła czas oczekiwania na decyzje lokalizacyjne i o zajęciu pasa drogowego oraz obniżyła stawki za jego udostępnienie. Udostępniła też istniejące słupy energetyczne należące do gminy i obiecała, że nie będzie żadnej zbędnej biurokracji, która w niektórych gminach potrafi mocno wydłużyć proces inwestycyjny.

Budowa sieci światłowodowej w Lesznowoli dotyczy ok. 13 000 domów, mieszkań i lokali usługowych. Gmina cały czas się rozwija, dlatego nie jest to zamknięta lista. Projekt realizujemy w większości ze środków własnych, a także z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC), współfinansowanego ze środków unijnych. Na dzisiaj w zasięgu światłowodu jest już ponad 4 500 gospodarstw domowych w gminie, w tym w ramach POPC – 840.

Komunikacja też jest ważna

Innym, ważnym aspektem współpracy jest komunikacja. Wójt i urzędnicy na bieżąco informują mieszkańców o pracach. Gmina jest aktywna na forach. Realizacja inwestycji i podłączanie kolejnych lokalizacji wiąże się także z różnymi niedogodnościami.

Gmina na bieżąco nam je zgłasza, a my wyjaśniamy. Przykładowo w ostatnich miesiącach pojawiły się interwencje dotyczące przywrócenia stanu dróg i chodników do formy sprzed inwestycji.

Orange jest otwarty na współpracę z gminami w rozbudowie sieci światłowodowej. Przykład Lesznowoli pokazuje, że można wspólnie przyśpieszyć działania i dostarczyć światłowód, z korzyścią dla obu stron.

Milion klientów światłowodów

W zasięgu naszych usług światłowodowych jest już 6,2 mln domów i mieszkań w całym kraju. Tylko w pierwszych trzech miesiącach tego toku zwiększyliśmy go o 219 tys. Z Orange Światłowodu korzysta niemal milion klientów indywidualnych. Dziękujemy, że nas wybieracie. Pracujemy dalej.

Udostępnij: Światłowodowa współpraca w Lesznowoli

Gaming

Playstation “dorównuje” Xboxowi

5 kwietnia 2022

Playstation “dorównuje” Xboxowi

Branża gier komputerowych rządzi się własnymi zasadami. Jedna z nich głosi o tym, że konsole mają dominujący wpływ na kształt rynku. Od kilku lat gracze Xboxowi, cieszą się abonamentem “Ultimate Game Pass” – ten jest gamingowym odpowiednikiem HBO Max lub Netflixa. Płacisz raz w miesiącu określoną kwotę, a w zamian otrzymujesz dostęp ogromnej bazy gier. Playstation przygotowuje kontratak, który może wpłynąć na przyszłość branży gier komputerowych.

Czym jest Xbox Game Pass?

Ten aspekt konsoli Xbox przyciągał do zielonego obozu tłumy graczy, którzy pozostawali wierni marce, bowiem oferowała szeroką paletę gier komputerowych w przystępnej cenie.

Xbox Game Pass Ultimate to abonament, w którego skład wchodzi usługa Xbox Live Gold oraz Game Pass. Sam jestem fanem tej usługi, ponieważ sprowadziła mnie do konsoli Microsoftu na stałe (nie odpalałem PS4 od ponad 2 lat). Dzięki temu mogłem sprawdzić gry, o których zakupie nawet nie myślałem (z obecnej generacji czy tych starszych – w odświeżonej odsłonie). Oprócz tego miałem okazję ogrywać najnowsze produkcje w dniu premiery np: Forza Horizon czy Flight Simulator. Dodatkowym atutem okazała się możliwość grania w chmurze, nawet na urządzeniach mobilnych. Nie jestem jedyną osobą, którą zauroczył “pakiet benefitów”. Podobne zdanie miało miliony graczy, którzy aktywnie korzystają z usługi i jej korzyści. Sony zaczęło tracić fanów i jak można zaobserwować, na podstawie ostatnich doniesień – rusza z odsieczą.

Jak działały usługi Playstation do tej pory?

Tak jak wspomniałem wcześniej, Xbox oferuje w swojej usłudze między innymi możliwość gry w chmurze. Na konsolach Sony, podobny sposób konsumpcji mediów istnieje już od dawna, jednakże jest niedostępny w Polsce. Mowa tu o Playstation Now. W ramach członkostwa, użytkownicy otrzymują gry z ery PS1, PS2, PS3 czy nawet PSP. Okazuje się, że tego typu oferta to za mało, by zainteresować graczy, bowiem według plotek, skorzystało z niej jedynie 5% posiadaczy “PS+”. Mówiąc już o “PS+”, warto przytoczyć, że bez owej usługi, nie doświadczymy multiplayer na konsoli Sony. W ramach rekompensaty, za “płatny multiplayer”, gracze raz w miesiącu otrzymywali około trzech darmowych gier oraz zniżki na zakupy.  Teraz możemy spodziewać się kroku na przód.

Czym jest nowe Playstation Plus?

Nowe “PS+” ma być usługą łączącą “PS Now” wraz z omawianym abonamentem. Jeżeli owa usługa nie jest dostępna w Polsce, to czy polscy gracze skorzystają z nowej oferty? Ze względu na różnice jakie dzielą poszczególne regiony, Sony przygotowało kilka wariantów odświeżonego “PS+”:

• “Essential” – podstawowy, który nie różni się niczym względem starszej odsłony,
  • “Extra” – użytkownik otrzymuje dostęp do bazy ponad 400 gier od studiów Playstation oraz firm zewnętrznych na konsole PS4/PS5,
  • “Premium” – te same benefity co wcześniej + dodatkowe 320 gier z PS1/2/3/PSP w formie streamingu,
  • “Deluxe” – połączenie wersji “Essential” oraz “Extra”. Usługa dla krajów, które nie mają dostępu do “PS Now” (w tym Polski).

Dlaczego temat jest ważny dla graczy?

Decyzja Sony o wprowadzeniu “abonamentów na gry” pokazuje, w którą stronę zmierza branża gier wideo. Jak widać, więksi producenci oraz dostawcy gier komputerowych przechodzą na nową formę dostępu do rozrywki wirtualnej. Gracze powoli stają się “pozbawieni własności” na rzecz wygody oraz stałych opłat – co swoją drogą nie jest złe. Nową formę zaimplementowały już tak duże firmy jak: Google, Apple, Microsoft, czy EA. Można powiedzieć, że Sony w pewien sposób pozostawało w tyle, utrzymując wizerunek “środowiska dla hardcorowych graczy”.

Co ważne, większość usług gamingowych przechodzi do internetu. “Więksi gracze”, tacy jak Sony czy Microsoft inwestują w “grę w chmurze”. Wraz z rozwojem infrastruktury sieciowej na całym świecie, możliwości streamingowe urosły do poziomu, w którym każdy może z nich skorzystać. Jeszcze kilka lat temu, gdy firma “onlive” próbowała swoich sił z grą zdalną, inicjatywa okazała się fiaskiem, gdyż do szybkiego internetu mieli dostęp głównie mieszkańcy dużych miast. Dziś, gdy internet 4G jest standardem np: w całej Polsce – tego typu usługi mają sens.

Jeżeli jesteś zainteresowany grą w chmurze, a kochasz podróżować, nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś sprawdził internet mobilny orange, natomiast usługę Xbox Game Pass Ultimate, która pozwala na granie w wysokobudżetowe produkcje konsolowe na ekranie smartfona, zakupisz w sklepie Microsoft za pomocą usługi “Płać z Orange”.

Udostępnij: Playstation “dorównuje” Xboxowi