2 lipca 2021

Światłowód Inwestycje planuje w ciągu pięciu lat, do 2025 r., budowę kolejnych łączy światłowodowych dla ok. 1,7 mln gospodarstw domowych, które do tej pory nie miały dostępu do ultraszybkiego internetu. Łącznie spółka będzie zarządzać hurtowym dostępem do sieci obejmującej blisko 2,4 mln gospodarstw domowych w kraju.

Zgodnie z założeniami Światłowód Inwestycje rozpoczyna działalność operacyjną. Spółka tym samym staje się nowym graczem na rynku, oferującym otwarty dostęp do własnej sieci światłowodowej – mówi Maciej Nowohoński, Członek Zarządu Orange Polska ds. Rynku Hurtowego.

Spółką od 21 czerwca zarządza Magdalena Russyan pełniąca funkcję jej Członka Zarządu ds. Operacyjnych.

Dzięki podpisanej w kwietniu umowie między Orange Polska i holenderskim funduszem APG będziemy w stanie skutecznie i bez udziału środków publicznych finansować dalszą rozbudowę sieci optycznej – mówi Magdalena Russyan.

Wraz z 672 tys. łączy Światłowód Inwestycje otrzymuje hurtowy dostęp do ponad 170 tys. klientów, którzy już dziś korzystają z usług za pomocą tej sieci. Na sieci posiadanej przez Światłowód Inwestycje spółka będzie świadczyć usługi dostępu hurtowego w modelu otwartym. Oznacza to, że dostęp do niej i możliwość dostarczania usług dla użytkowników końcowych będą mieć na równych zasadach wszyscy obecni na rynku polskim operatorzy detaliczni. Nie wpłynie to w żaden sposób na jakość usług świadczonych obecnie abonentom ani nie spowoduje konieczności jakichkolwiek zmian w umowach zawartych przez nich z operatorami.

Rozbudowa sieci światłowodowej i dotarcie z nią do klientów na terenie całego kraju to sprawa niezwykle istotna dla rozwoju gospodarki i społeczeństwa cyfrowego. Przedsięwzięcie to pozwoli dotrzeć z nowoczesnymi usługami cyfrowymi do tych Polaków, dla których do tej pory były one niedostępne. Model finansowy, w jakim funkcjonuje Światłowód Inwestycje, daje możliwość, by takie działania skutecznie realizować – dodaje Magdalena Russyan.

Źródłem finansowania inwestycji spółki będzie głównie kredyt bankowy w kwocie ponad trzech miliardów złotych.

Na zlecenie Światłowód Inwestycje zarządzaniem budową i utrzymaniem sieci oraz dzierżawą elementów sieciowych, a także innymi usługami wsparcia zajmą się wyspecjalizowane w tej dziedzinie jednostki operacyjne Orange Polska.

Pierwsze zlecenia na budowę łączy przekazaliśmy już do firm wykonawczych. W kolejnych miesiącach planujemy sukcesywnie zwiększać ich liczbę, tak żeby na jesieni osiągnąć już pełną dynamikę działania – mówi Magdalena Russyan.

Orange w ostatnich latach intensywnie inwestował w rozwój swojej sieci światłowodowej, obejmując zasięgiem ponad 5 mln gospodarstw domowych w całym kraju. W kolejnych latach chcemy dalej docierać do kolejnych klientów, częściej niż dotychczas korzystając z umów z infrastrukturalnymi partnerami, takimi jak właśnie Światłowód Inwestycje – dodaje Maciej Nowohoński.

Zgodnie z podpisaną w kwietniu umową, za 50% udziałów w spółce joint venture Światłowód Inwestycje fundusz APG ma  zapłacić 1 374 mln zł. Pierwsza transza w wysokości 887 mln ma wpłynąć na konta Orange Polska jeszcze w trzecim kwartale tego roku, a pozostałe 487 mln zł zostanie rozliczone w latach 2022-2026 adekwatnie do harmonogramu realizowanych inwestycji. APG i Orange Polska będą współkontrolować spółkę posiadając po 50% udziałów po finalizacji transakcji.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska przekazał do spółki Światłowód Inwestycje łącza światłowodowe obejmujące swoim zasięgiem ok. 672 tysiące gospodarstw domowych

Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

10 czerwca 2021

Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

Orange Polska oraz INEA rozszerzają współpracę w zakresie wykorzystania sieci światłowodowej Fiberhost. Dzięki nowemu porozumieniu, światłowody Fiberhost zostaną doprowadzone do blisko 100 stacji bazowych Orange w Wielkopolsce

Trwająca od 2017 roku współpraca pomiędzy firmami umożliwia świadczenie usług Orange Polska na wszystkich otwartych sieciach światłowodowych Fiberhost, zarówno tych budowanych w ramach inwestycji własnych, jak i projektów dofinansowanych. Teraz, dzięki nowej umowie, Fiberhost doprowadzi swoją sieć światłowodową dodatkowo do blisko 100 stacji bazowych Orange Polska zlokalizowanych w Wielkopolsce. Firmy planują rozszerzenie współpracy w tym zakresie także poza Wielkopolskę.

Od kilku lat staramy się wykorzystywać możliwości, jakie dają sieci światłowodowe innych operatorów. Dzięki temu infrastruktura nie jest niepotrzebnie dublowana. Cieszy nas rozszerzenie dotychczasowej, dobrej współpracy z należącą do INEA marką Fiberhost o kolejny zakres działań – zapewnienie łączy światłowodowych na potrzeby sieci mobilnej – mówi Piotr Jaworski, Członek Zarządu ds. Sieci i Technologii Orange Polska. – Zapotrzebowanie na szybki mobilny internet rośnie bardzo szybko, dlatego inwestujemy w sieć mobilną, zwiększamy jej pojemność, uruchomiliśmy #hello5G, oferując pierwsze doświadczenia z technologią nowej generacji około 6 milionom użytkowników. Przed nami budowa sieci 5G, która będzie potrzebować światłowodów. Ta współpraca pomoże nam przygotować się na to wyzwanie – dodaje.

Cieszymy się, że tak ważny partner jak Orange zaufał nam na kolejnym polu. Porozumienie to pokazuje, że światłowód jest nie tylko najlepszym medium do świadczenia usług stacjonarnych użytkownikom końcowym, ale też wsparciem dla innych usług biznesowych i operatorskich. Jesteśmy otwarci na wspieranie wszystkich rozwiązań, które przy wykorzystaniu naszej sieci światłowodowej zapewnią klientom jeszcze większy komfort korzystania z usług telekomunikacyjnych – komentuje Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A, właściciela marki operatorskiej Fiberhost.

W zasięgu światłowodu Fiberhost jest dziś ponad 600 tys. gospodarstw domowych. Możliwość świadczenia na nich usług ma ponad 50 dostawców. Do końca 2022 roku sieci Fiberhost obejmą swoim zasięgiem ponad 1,3 mln gospodarstw domowych w 8 województwach w kraju.

Światłowody to nie tylko łącza do domów klientów, oferujące szybki internet, ale też wsparcie dla innych usług telekomunikacyjnych. W sieci Orange Polska blisko 228 tys. km sieci światłowodowej zapewnia klientom szybki i stabilny internet domowy oraz wspiera działanie sieci mobilnej w całym kraju. Obecnie około 60% stacji bazowych Orange podłączonych jest do światłowodów. Mają one kluczowe znaczenie także dla budowy mobilnej sieci nowej generacji – 5G, zapewniając użytkownikom wysokie przepływności oraz stabilność transferu.

Kontakty dla mediów:

Karolina Pawlik

INEA S.A.

E-mail: karolina.pawlik@fiberhost.com

Tel. kom. 732 450 197

fiberhost.com

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska

biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Nasz blog: www.biuroprasowe.orange.pl

Udostępnij: Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

Sieć

13 maja 2021

Szybki dostęp do internetu jest produktem pierwszej potrzeby, jak woda i prąd. Daje równe szanse w dostępie do edukacji, wykonywania zdalnej pracy, prowadzenia biznesu czy załatwiania codziennych spraw online. Dlatego tak istotne są inwestycje na terenach tzw. białych plam internetowych.

Właśnie po to powstał Program Operacyjny Polska Cyfrowa (POPC) wykorzystujący środki Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach którego Orange Polska prowadzi inwestycje w tysiącach miejscowości. Realizujemy projekty w ramach: POPC1 (zakończone), POPC2 i POPC4 (w realizacji). Wybudowana sieć jest dostępna dla wszystkich operatorów, chcących świadczyć klientom usługi detaliczne.

Pierwszy projekt zakończony

Przypominam o tym, bo na blogu dawno nie pisałem o POPC a nadarzyła się dobra okazja. Właśnie zakończyliśmy realizację projektu POPC2 „Obszar Nowosądecki B” w województwie małopolskim. Dzięki tej inwestycji dostęp do szybkiego internetu zyskali mieszkańcy 60 miejscowości w 9 małopolskich gminach: Biecz, Bobowa, Gorlice, Lipinki, Łużna, Moszczenica, Ropa, Sękowa i Uście Gorlickie. Zasięgiem światłowodu objęliśmy 10 253 gospodarstwa domowe oraz podłączyliśmy 87 szkół. Powstało ponad 865 km nowej sieci światłowodowej i 25 węzłów dostępowych.

Wykorzystana kwota dofinansowania to ponad 31,7 mln zł, a wkład własny Orange Polska ponad 6 mln zł. Potrzeby na tym terenie są wciąż duże, dlatego realizujemy tam kolejne inwestycje.

Zakończony projekt w Małopolsce jest pierwszym z 18 projektów, które realizujemy w ramach POPC2. Po ukończeniu wszystkich inwestycji POPC2 w zasięgu Orange Światłowodu znajdzie się ponad 360 tys. gospodarstw domowych. Do dziś objęliśmy zasięgiem ponad 210 tys. gospodarstw domowych.

Trudniejszy czas dla inwestycji

Inwestycje na terenach białych plam – obszarów słabo zaludnionych, oddalonych od miast – nie należą do prostych i nie zawsze ich realizacja przebiega tak sprawnie jak byśmy chcieli. Wciąż mamy do czynienia z wieloma barierami inwestycyjnymi, wynikającymi np. z braku pełnej cyfryzacji zasobów geodezyjno-kartograficznych czy niemożności pozyskania zgód od właścicieli nieruchomości, co wielokrotnie wymaga całkowitej zmiany zaplanowanego przebiegu trasy infrastruktury.

Dodatkowo od pierwszego kwartału 2020 mamy pandemię Covid-19, która nie pomaga w terminowym realizacji  inwestycji. Tym bardziej cieszymy się, że zakończyliśmy w całości pierwszy projekt. Mamy jednak świadomość, że jeszcze dużo pracy przed nami.

Udostępnij: Podłączyliśmy ponad 10 000 gospodarstw domowych do światłowodu w Małopolsce w ramach POPC2

Okiem mamy: czyli jak światłowód robi różnicę w pracy i nauce zdalnej

19 kwietnia 2021

Okiem mamy: czyli jak światłowód robi różnicę w pracy i nauce zdalnej

Pracuję, możecie wyjść już z internetu? Wyłącz kamerkę, bo mnie ścina! Maaamooo, on siedzi na YouTube a ja mam Teamsy! To były nerwowe i niestety „normalne” sytuacje w czasie pandemii w naszym domu. Szczególnie kiedy jednocześnie trwała praca i nauka zdalna. Jak kania dżdżu potrzebowaliśmy szybkiego internetu, koniecznie na stałym łączu. Cztery laptopy działające jednocześnie od 8 rano, potrzebują niezawodnej sieci. Niestety kablowego internetu nie było, a LTE przy takich obciążeniach ledwo dawało radę. Od miesiąca wszystko się zmieniło. Inwestycje Orange wreszcie dotarły do Brwinowa na ulicę, przy której mieszkam. Operator zbudował szybkie łącze internetowe w ramach drugiego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Wreszcie wszyscy są zadowoleni

W domu można uczyć się i pracować, ale do tego konieczny jest szybki internet. Od marca mam podpisaną umowę na Orange Love. Do FunBoxa 6 podłączone mam 4 laptopy, 2 smart tv, domofon i jeśli jest potrzeba także smartfony dzieci. Codziennie dzieciaki mają lekcje online, jednocześnie łączą się na Teamsy, korzystają z testów na eduelo.pl. Ja pracuje zdalnie kolejny miesiąc (a nawet można już powiedzieć, że kolejny rok…). Łączę się na Zoom, Skype, dziennie „obrabiam” dziesiątki maili z załącznikami. Wreszcie praca wre – dzieci mogą mieć włączoną kamerkę podczas lekcji, bo nie zrywa internetu. Są obecne i aktywne na wszystkich lekcjach, co oczywiście ma znaczenie na poziom ich nauki. Do tej pory było tak, że nieraz musiałam wybierać, które lekcje moich dzieci są dla nich w danej sytuacji ważniejsze. Dzieciaki mogą także pogadać i zobaczyć się na Skypie z przyjaciółmi ze szkoły. Wcześniej nie było to możliwe. A i mnie lepiej się pracuje, gdy w 100% mogę uczestniczyć w służbowych spotkaniach online. Dużo łatwiej prowadzić prezentację czy spotkanie, kiedy widać uczestników i kiedy oni widzą mnie.

Nie tylko nauka i praca

Zdecydowałam się na Orange Love standard. To idealna oferta dla mojej rodziny, gdzie możemy korzystać z usług stacjonarnych i mobilnych w jednym pakiecie. I to w korzystnej cenie. Najbardziej zależało mi na światłowodzie.  Ten mam w szybkości 600 mb/s. Telewizji linearnej raczej nie oglądamy lub bardzo sporadycznie, więc taki pakiet telewizyjny z 113 kanałami był dla nas wystarczający. Korzystamy za to z oferty Netflix czy HBO Go. W ofercie od Orange mamy HBO na pół roku bez opłat.  Z Orange Love nie bez znaczenia jest teraz jakość odpoczynku. Wieczorami albo w weekend możemy obejrzeć kino familijne bez żadnego lagowania i „kręcącego się kółka”.  Jest nawet jeszcze lepiej, możemy obejrzeć zupełnie dwa różne filmy, a synowie mogą w tym samym czasie grać w Minecrafta 🙂 A wkrótce podłączymy PS5, więc to już będzie szaleństwo. Mąż przeniósł nju do Love i teraz korzysta z cotygodniowych atrakcji w Mój Orange, ostatnio z wyzerowanego video passa i 10 GB gratis.

Słup na działce, internet w domu

Nie ukrywam, że na światłowód w ulicy czekaliśmy długo. Potrzebę zgłosiłam na początku pandemii i dopiero po roku zaczęło coś się dziać. Na szczęście, kiedy już była taka możliwość techniczna konsultant Orange zadzwonił z ofertą i terminem instalacji. Jednego dnia ekipa zamontowała słup. Potem, kilka dni później instalatorzy przyłączyli kabel do domu. Zamówiłam darmową opcję instalacji dekoderów, jeden z 4K po kablu a drugi zwykły po Wi-Fi. Przy 5 osobach w domu konieczny był też Multiroom.

Z Orange Światłowodu korzysta już ponad 725 tys. klientów – teraz także i ja. W dzisiejszych czasach, nie wyobrażam sobie już życia bez stałego netu. I jakoś w domu teraz spokojniej 🙂

Udostępnij: Okiem mamy: czyli jak światłowód robi różnicę w pracy i nauce zdalnej

Sieć

Popularny jak światłowód Orange

14 grudnia 2020

Popularny jak światłowód Orange

Dawno nie pisałem na blogu o światłowodach. Czas nadrobić zaległości, bo mamy się czym pochwalić. Orange Światłowód dociera do 153 miejscowości w całym kraju. Korzysta z niego już ponad 700 tys. klientów, a w zasięgu mamy 4,9 mln gospodarstw domowych. Gdyby pokusić się o ułożenie wszystkich jeden za drugim, moglibyśmy okrążyć w ten sposób ziemię 3,5 razy. Tzw. długość trasowa naszych światłowodów to ok. 140 tys. km, a obwód Ziemi… tylko 40 tys. km.

Miasta, miasteczka i wsie

Jednym z ciekawych faktów jest rosnąca popularność światłowodów wśród mieszkańców mniejszych miejscowości i wsi. W takich miejscach korzysta z niego blisko co piąte gospodarstwo domowe, znajdujące się w zasięgu. Dla porównania, w połowie tego roku, w całej sieci światłowodowej Orange Polska, wskaźnik nasycenia wyniósł ok.14 proc. W małych miejscowościach prowadzimy inwestycje własne oraz w ramach POPC. Wiele z nich będzie kontynuowana w przyszłych latach.

Na większe zainteresowanie światłowodami niewątpliwie wpływ ma pandemia. Przypomnę, że w sieci stacjonarnej Orange Polska, w pierwszych dniach lockdownu i masowym przejściu na zdalną pracę oraz naukę, ruch w szczytowym momencie zwiększył się o ponad połowę. A jeśli chodzi o sieć mobilną był o jedną czwartą wyższy. Jesienią podczas drugiej fali Covid-19 skok był mniejszy, ale również znaczący. Nic dziwnego, że zainteresowanie światłowodami wzrosło, co cały czas widzimy.

Setki milionów na inwestycje

Na skrzynkę rzecznika i poprzez media społecznościowe dostaję wiele zapytań o dostępność. Nie zawsze mogę pomóc. Bo chociaż inwestujemy w rozbudowę sieci światłowodowej rocznie od 700 do 800 mln zł i chcemy podłączać jak najwięcej klientów, to w oczywisty sposób nie możemy zadowolić wszystkich. Aby całościowo poprawić sytuację potrzeba też strategicznego, systemowego podejścia, łączącego wysiłki rządowe i biznesowe.

Szybki, oszczędny i bardziej eko

Na koniec chcę zwrócić Waszą uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt naszych inwestycji – ochrona środowiska. Uśrednione zużycie energii elektrycznej na klienta światłowodu Orange jest od kilku do kilkunastu razy niższe niż w technologii opartej na miedzi. W tej chwili – aby zapewnić szybki internet światłowodowy – potrzebujemy aż czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek. Pisała o tym niedawno na blogu moja koleżanka. Warto przeczytać.

Udostępnij: Popularny jak światłowód Orange