Gimme Fiber Day

4 listopada 2018

Gimme Fiber Day

Właśnie dzisiaj świętujemy ogłoszony przez FTTH Council Europe „Gimme Fiber Day”, czyli w wolnym tłumaczeniu dzień „Dawaj Mi Światłowód”. Data nieprzypadkowa, bo 4 listopada 1933 r. w Szanghaju, w Chinach urodził się sir Charles Kuen Kao, który udowodnił, że światłowód można wykorzystać do komunikacji. Dostał  za to w 2009 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

Orange „robi” światłowód

Orange dostarcza światłowód – to wiemy wszyscy. Na koniec ubiegłego roku 28% wszystkich korzystających ze światłowodu w Polsce,  to użytkownicy  tej technologii w naszej sieci. Rozwój jest błyskawiczny – gdy Polska pojawiła się po raz pierwszy w rankingu FTTH Council Europe w zasięgu było milion gospodarstw domowych, a korzystało z niej 145 tys. Teraz w samej sieci Orange Polska w zasięgu jest 3,2 mln gospodarstw domowych, a z naszego światłowodu korzysta 324 tys. klientów. A nasz światłowód, to prawdziwy światłowód, doprowadzony bezpośrednio do mieszkania klienta ;-).

Małe miasta i domy jednorodzinne na „pierwszej linii” światłowodu

Gimme Fibre Day na blogu Orange Polska - grafika ilustracyjna

Jesteśmy już w 116 miejscowościach – mniejszych i większych. Od takich jak Podkowa Leśna (więcej o tym przypadku niedługo na blogu), czy Kamień Pomorski lub Szczawno Zdrój, przez Chrzanów, Puławy, przez Olsztyn i Rzeszów na Warszawie kończąc. W 50 z nich z naszej oferty może skorzystać więcej niż połowa mieszkańców. Bardzo mocno inwestujemy teraz szczególnie w mniejszych miastach i w domkach jednorodzinnych. W trzecim kwartale tego roku ponad połowa wszystkich naszych inwestycji realizowana była w średnich i małych miastach. W tym czasie o blisko połowę (dokładnie o 47%) zwiększył się zasięg światłowodu w zabudowie jednorodzinnej.

Nasze dalsze plany są bardzo ambitne –  5 mln gospodarstw domowych w zasięgu do 2020 r.

A jak chcecie to zobaczyć jak się podłącza światłowód w domkach jednorodzinnych nie pozostaje Wam nic innego jak zobaczyć to nagranie.

Więcej o Gimme Fiber Day

Udostępnij: Gimme Fiber Day

Innowacje

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

16 października 2018

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

W końcu i na naszym blogu przyszła pora na to, co niepodzielnie króluje w internecie. Koty. Mają swoich zagorzałych fanów, a filmiki z ich udziałem nie mają konkurencji na Youtubie. Jednak co wspólnego mają koty i Orange? Zobaczcie najnowszy odcinek „Przyszłość jest dziś”.

Przygotowane tego materiału było dla mnie wyjątkowe – praca w towarzystwie kotów to niesamowita przyjemność. A przy okazji może przekonam was do adopcji zwierzaka? 🙂

Schronienie dla zwierzaków

„Ochota na kota” to punkt adopcyjno-informacyjny schroniska „Na Paluchu”, mieszczący się przy ul. Grójeckiej 79 w Warszawie. Ruszył w sierpniu tego roku. Mieszka tam kilkanaście kotów, które są widoczne zza witryny lokalu. Mieszkańcy mogą też wejść do środka, pogłaskać i osobiście poznać charakter zwierzaków.

Dlaczego to tak wyjątkowe miejsce? Bo o ile nie wszyscy z nas są gotowi na odwiedziny w schronisku, w którym kłębią się setki kocich i psich dramatów, o tyle prawie każdy może odwiedzić zwierzaka na neutralnym gruncie. Taka właśnie jest „Ochota na kota”- są tutaj kanapy, drapaki, budki dla kotów oraz kamerki, które przez całą dobę transmitują sekretne życie kotów

Sekretne życie kotów on line

Możecie więc najpierw obejrzeć zwierzaki online (TUTAJ), a następnie wybrać się do „Ochoty na kota” i porozmawiać o adopcji. Wszystkie informacje znajdziecie na stronie: Ochota na kota.

Do tej pory dzięki „Ochocie” domy znalazło już kilkanaście kotów. Zozol, którego widzieliście w materiale, pojechał do nowych właścicieli już kilka dni po nagraniu. W schronisku koty nie mają zbyt wiele szans na przeżycie. Dlatego tak ważne jest szybkie znalezienie im nowych domów.

Projekt został zrealizowany przez Urząd Miasta Warszawy. Orange Polska dostarczył światłowód do punktu. Zwierzaki pochodzą z warszawskiego schroniska na Paluchu, które również możecie odwiedzić, jeśli rozważacie adopcję czworonożnego przyjaciela.

Udostępnij: Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

Sieć

Światłowód hula po powiecie słupskim!

11 października 2018

Światłowód hula po powiecie słupskim!

Program Operacyjny Polska Cyfrowa to szansa (często jedyna) dla wielu obszarów naszego kraju, by znaleźć się w zasięgu błyskawicznego internetu. Właśnie zakończyliśmy budowę sieci światłowodowej przy wsparciu POPC w powiecie słupskim.

Pierwszy powiat podłączony przez Orange w ramach POPC

W ciągu 2 lat w 28 miejscowościach zbudowaliśmy 281 km sieci. Dzięki temu blisko 2300 gospodarstw domowych będzie mogło korzystać z internetu światłowodowego z prędkością nawet 300 Mb/s. Pamiętajcie, że zgodnie z danymi GUS w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym mieszka nieco ponad 2,7 osoby!

Projekt w powiecie słupskim realizowany był z tak zwanego „pierwszego konkursu” POPC. Realizujemy jeszcze 7 podobnych w powiatach kłodzkim, lwóweckim, krośnieńskim, gorzowskim, nowosolskim, sulęcińskim i bytowskim. Wszystkie je zakończymy jeszcze w tym roku i podłączymy tam ponad 14 tys. domów i mieszkań.

Ponad 370 tys. gospodarstw domowych ze światłowodem

Braliśmy także udział w drugim konkursie POPC. Łącznie dzięki pozyskanym w ten sposób środkom i własnemu wkładowi wybudujemy sieć światłowodową dla ponad 370 tysięcy gospodarstw domowych i ponad 3 tys. szkół w całym kraju. Koszt tej inwestycji to 1,033 mld z tego 744 miliony to środki UE.

Projekty POPC zakładają, że w oparciu o stworzoną w ten sposób sieć swoje usługi będzie mógł świadczyć każdy operator, nie tylko Orange. Często pojawiają się pytania na ten temat, więc stwierdziłem, że od razu to zaznaczę.

Więcej o POPC możecie także przeczytać na stronie www.cppc.gov.pl

Udostępnij: Światłowód hula po powiecie słupskim!

Kampania 1Gb/s

7 września 2018

Kampania 1Gb/s

Dwa tygodnie temu informowaliśmy Was (o tu) , że Orange Światłowód przyspieszył do 1 Gb/s. Najszybszy Orange Światłowód mogą kupić wszyscy, którzy znajdują się w zasięgu dotychczasowej oferty 600 Mb/s. To mieszkańcy 76 gmin, w których rynek szerokopasmowego internetu został zderegulowany, m.in. Warszawy, Wrocławia, Bydgoszczy, Torunia, Lublina, Zielonej Góry, Łodzi, Ostrołęki, Białegostoku czy Gniezna. W sumie blisko 1,7 mln gospodarstw domowych. Szczegóły oferty znajdziecie właśnie tu.

Tymczasem dziś ruszyliśmy z kampanią towarzyszącą tej usłudze. Urocza ruda rodzina pokazuje w niej co można robić z takim łączem. A można dużo. Sama od tygodnia wiem! I polecam. J Kampanię zobaczycie m.in. w telewizji, internecie, na nośnikach reklamy zewnętrznej oraz usłyszycie ją w radio. Za jej kreację odpowiada Leo Burnett. Produkcją zajęło się Studio Tyrka, postprodukcją Orka, za dźwięk odpowiada Lunapark, a planowanie i zakup mediów to Initiative Media. Spot wyreżyserował Tomasz Goldbaum-Wlaziński.

Udostępnij: Kampania 1Gb/s

Czy 1 Gb/s jest tylko dla graczy?

24 sierpnia 2018

Czy 1 Gb/s jest tylko dla graczy?

Od wczoraj wystartowaliśmy z nową ofertą – na światłowodzie skorzystacie z internetu 1 Gb/s. To zawrotna prędkość i spory skok z dotychczasowych 600 Mb/s.

Co można zrobić z tak szybkim internetem?

Zapytałam o to wczoraj m.in. Grzegorza „Szpero” Dziamałka, zawodowego gracza i Wojtka Jabczyńskiego rzecznika Orange. Zobaczcie, co mi odpowiedzieli.

Dla kogo 1 Gb/s?

W dzisiejszych czasach większość z nas kupuje internet nie tylko dla siebie, ale dla całej rodziny. W nowej ofercie 1 Gb/s każdy domownik może korzystać z więcej niż jednego urządzenia połączonego z tym samym modemem i w tym samym czasie.  To oznacza, że kilkuosobowa rodzina może równocześnie korzystać z wielu urządzeń, bez odczuwalnego spadku komfortu: streamować filmy, oglądać wideo w najwyższej jakości bez tracenia czasu na buforowanie, grać w gry online z najszybszą dostępną prędkością internetu, pracować z domu z dużą wydajnością i mieć wszystko w zasięgu kliknięcia bez opóźnień. I to używając tego samego łącza światłowodowego.

A co z szybkością Wi-Fi?

Razem z internetem 1 Gb/s dostaniecie od nas usługę Smart Wi Fi, a wraz z nią wzmacniacz sygnału, czyli Smart Wi-Fi Box. Darmowa aplikacja Mój FunBox wskaże najlepsze miejsce dla Smart Wi-Fi Box i przeprowadzi przez proces instalacji. To oznacza, że super szybki internet będzie dostępny w całym mieszkaniu, także na urządzeniach mobilnych.

Brzmi dobrze? No to jeszcze jednak dobra informacja. Od teraz można skorzystać z internetu światłowodowego bez podpisywania lojalki. Miesięczna opłata abonamentowa za internet światłowodowy w opcji 100 Mb/s wynosi 59,99 zł, a dla prędkości 300 Mb/s i 1 Gb/s, abonament wyniesie odpowiednio 69,99 zł i 89,99 zł.

Więcej na temat oferty przeczytacie w komunikacie.

Jestem ciekawa, co Wy zrobicie z internetem 1Gb/s? Jakieś pomysły? 🙂

Udostępnij: Czy 1 Gb/s jest tylko dla graczy?