Orange Polska wśród najlepszych pracodawców w Polsce

10 lutego 2017

Orange Polska wśród najlepszych pracodawców w Polsce

Orange Polska po raz czwarty znalazł się wśród najwyżej ocenionych pracodawców wyróżnionych certyfikatem Top Employers Polska 2017. To potwierdzenie zaangażowania firmy w rozwój pracowników i doskonalenie warunków pracy.

Certyfikat Top Employer jest przyznawany przez Instytut Top Employers, organizację wyróżniającą najlepszych pracodawców na całym świecie. Otrzymują je organizacje i firmy, które zapewniają swoim pracownikom najlepsze warunki pracy. Wieloetapowy proces certyfikacji dotyczy m.in. strategii rozwoju talentów, jakości szkoleń czy wdrażania nowych pracowników. Badanie, weryfikowane przez zewnętrznego audytora, pozwala dokładnie ocenić jakoś zarządzania kapitałem ludzkim i warunki pracy w firmie. W Polsce proces certyfikacji przeszło w sumie 39 firm działających w niemal wszystkich branżach gospodarki.

– Nasza pozycja w pierwszej piątce w ramach certyfikacji Top Employer Polska pokazuje, że Orange Polska tworzy warunki pracy, które spełniają najwyższe standardy.  Doceniany jest nasz kierunek rozwoju w stronę digitalizacji procesów HR. Rozwiązania oparte o cyfryzację są wygodniejsze dla pracowników i pozwalają zaoszczędzić ich czas. W chwili obecnej mamy już ponad 500 cyfrowych procesów związanych z obsługą pracowników, co przekłada się na efektywność całej organizacji i sprawniejszą realizację wyzwań biznesowych. Certyfikat potwierdza także, że nie tylko jesteśmy przyjaznym pracodawcą, dbającym o dobro swoich pracowników, ale robimy dużo więcej tworząc społeczność,  w której mogą rozwijać swoje talenty, angażować się społecznie i działać w nowoczesnym środowisku pracy.  Cieszymy się, że nasi pracownicy tworzą zgrany zespół ludzi, który wspólnie pracuje, rozwija się i angażuje w dodatkowe działania, co pokazują naszej wewnętrzne badania.– mówi Jacek Kowalski, członek zarządu ds. zasobów ludzkich.

Do najważniejszych wyzwań, jakie stawia przed sobą Orange Polska jest budowa i rozwijanie przyjaznego, cyfrowego środowiska pracy oraz wspieranie pracowników rozwijaniu ich pasji i zaangażowania w działanie firmy. Możliwości takie tworzą projekty gamifikacyjne, wolontariat pracowniczy a także programy wspierające wymianę wiedzy i doświadczeń pracowników. Ich rozwój w Orange Polska wspierany jest także przez rozbudowany system szkoleń, wśród których duże znaczenie ma Orange Campus, skierowany do menedżerów. Przygotowuje on do funkcjonowania w roli liderów zespołów i skutecznego zarządzania, zarówno w wymiarze celów biznesowych jak i relacji między ludźmi. Istotne znaczenie, dla ogólnej oceny procesów HR ma rekrutacja, a także wspieranie talentów. Dlatego Orange Polska oferuje praktyki studenckie, a dla szczególnie zainteresowanych telekomunikacją powstał program i aplikacja 6. Zmysł.

Certyfikat Top Employer, otrzymany przez Orange Polska już po raz siódmy, to kolejne wyróżnienie dla firmy z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi. W ostatnim roku Orange Polska zdobył m.in. Certyfikat HR Najwyższej Jakości , Bursztynową Statuetkę Lidera Zarządzania Zasobami Ludzkimi, Certyfikat „Profesjonalne ZZL” , pierwsze miejsce w plebiscycie „Pracodawca dla Inżyniera” czy wyróżnienie dla najbardziej popularnego pracodawcy przez użytkowników serwisu Goldenline.pl.

Wojciech Jabczyński

Rzecznik Orange Polska

e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska wśród najlepszych pracodawców w Polsce

Mediateka

Top Employer Polska 2017 dla Orange Polska

10 lutego 2017

Top Employer Polska 2017 dla Orange Polska

Udostępnij: Top Employer Polska 2017 dla Orange Polska

Orange, czyli fajne miejsce pracy dla inżynierów … i nie tylko

18 marca 2016

Orange, czyli fajne miejsce pracy dla inżynierów … i nie tylko

Orange to bardzo ciekawe i inspirujące miejsce pracy. Stwierdzam to z perspektywy względnego świeżaka… bo czymże jest te kilka miesięcy, które do tej pory tu spędziłem. I chociaż przychodziłem z zupełnie innego świata, to od razu się zadomowiłem.

Teraz, w bardzo krótkim czasie potwierdziły to także, niezależnie od siebie dwa wyróżnienia – Top Employers, a także w miniony wtorek „Pracodawca dla inżyniera”. Pisał o nich Wojtek na Twitterze, jednak stwierdziłem, że dodatkowo wspomnę o nich na blogu. Głównie dlatego, że każde z nich jest na swój sposób wyjątkowe. Top Employers Polska 2016 , Top Employers Europe 2016 i Top Employers Global 2016, bo tak dokładnie nazywają się certyfikaty, które dostaliśmy w połowie lutego poświadczają, mówiąc krótko, że Orange to solidny pracodawca. Jednak wśród wszystkich certyfikowanych firm też jest pewna gradacja. A w tym roku w Polsce, to właśnie my mieliśmy najwyższą ocenę pośród wszystkich, który znaleźli się w stawce. Sporo o certyfikacie pisaliśmy w informacji prasowej, dlatego nie będę już przedłużał. Dodam tylko, że to nie „papierek”, tylko poważny dokument, wystawiany przez poważną organizację, poprzedzony bardzo poważną weryfikacją.

31cfe6c13fd3b00937be412012a40b2ee42Pierwsze miejsce w plebiscycie „Pracodawca dla inżyniera” to zupełnie inna sprawa. Tutaj opinii nie wydają poważni audytorzy, lecz studenci. Ci sami, którzy za kilka lat trafią do swojej pierwszej pracy. Albo tak jak ja kilka lat temu zaczną ją w trakcie studiów. W obu przypadkach mają już za sobą doświadczenia i wyobrażenia idealnego pracodawcy. I właśnie ich – studentów politechnik z całej Polski, zdaniem Orange jest najbliżej tego ideału. Moim zdaniem ich opinia ma znacznie, może równie duże, jak wcześniej wspomnianych audytorów. Plotki o pracodawcach, zarówno tych dobrych jak i tych złych rozchodzą się szybko i docierają także na uczelnie wyższe.

A więc zupełnie różne wyróżnienia jednak wniosek mniej więcej ten sam. Zresztą czasami na blogu pojawiają się wpisy, w których wspominamy o tym co prócz pracy robią nasi koledzy i koleżanki. Wystarczy zajrzeć do tekstów Moniki o wolontariacie, na przykład do tego.

Udostępnij: Orange, czyli fajne miejsce pracy dla inżynierów … i nie tylko